U Adelajdu ima jedna agencija koja se meni čini korektna, sat vremena sa vrhunskim migracionim agentom je 200 $, tako je bilo ranije, može i Skajpom. To je važilo za moju poznanicu koja je imala nedoumicu u vezi sa nekim finesama, a već je bila aplicirala.
Agent vam je "potreban" samo da vam kaže šta da od papira prikupite, ne garantuje vam za ishod nostrifikacije zannimanja, tkz. Skill Assessment, niti za bilo šta u vezi sa vašom aplikacijom. Od poznanika sam čula za agenciju koja radi i u Srbiji, sa ovlaštenim MARA agentima na srpskom jeziku, da je 1500 evra usluga da vam uopšte kažu da li zadovoljavate kriterijume ili ne. Odgovarala sam ga od bacanja para, jer je jasno bilo iz aviona da diploma Tekvando trenera nije ni po kakvom priznatom kirikulumu i ne spada u ni jedno zanimanje. Naravno, nije me poslušao, platio im 500 evra prvu neku fazu, za dalje nije imao i pojeo vuk magarca.
Takođe, u vezi sa turističkom vizom, jedna agencija iz Bg-a naplaćuje 45 evra za popunjavanje formulara i navodno znaju šta treba od dokumentacije, pa je na žalost jedan momak odbijen, jer je uvek lakše slušati savete raznoraznih stručnjaka nego se upustiti u istraživanje.
Na forumima kao i na sajtu vlade Australije, odeljenja za imigraciju imate sve informacije koje su vam potrebne. U nekim , retkim situacijama, kod specifičnih detalja koja mogu praviti razliku, naravno da je poželjno konsultovati agenta.
Ja bih se na vašem mestu prvo sama dobro informisala i sve proverila, pre nego što bih ušla u imigraciju, pa ako je baš neophodno uključila i agenta. Cene se kreću oko 3000-4000 $.
Za početak isčitajte postove korisnika, sve je već rečeno u vezi sa pravilima i procedurom.
1. Prvo i osnovno, da li je vaše zanimanje na listi traženih ? Ako jeste, koje je to telo koje vrši procenu kvalifikacija i radnog iskustva ? Detaljno isčitati sajt i uputstva, kriterijume.
2. Polaganje Ajeltsa ili Tofla, šta je kome lakše. Primarni aplikant mora imati ocenu iznad 6, partner aplikanta bar 4.5 ili plaća 4800 $ .
Srećno !