Odlazak u Australiju-opšta diskusija

hvala natiii

upoznati smo sa 457 ako uspem da dobijem 6 inda apliciramo za 187 vizu..tako nas bar savetuje nas mara agent iz sidneja

Očigledno da imate $ za agente, pa sa srećom vam bilo da vas neko ko vam nije rod rođeni sponzoriše na 187. Moguće je, ali teško da bi neki poslodavac imao interes da vas tako zaposli i obaveže se da će vas držati u radnom odnosu minimum 2 godine plus plaćati pristojnu platu. Naravno, vašem mara agentu nije bitno da li ćete vi dobiti 187, šta će biti sa vama i vašom porodicom, i šta je za vas najbolji izbor. Agent naplati svoj honora svakako ;)

molba za sve one koji su imali slicnu situaciju i koji znaju nesto vise sta dalje da uradim?naime prije 7 dana sam aplicirao za turisticku vizu,dobio sam garantno pismo od famelije sa svom dokumentacijom koja ide uz to,jer oni najbolje znaju sta je potrebno,posto je veci dio famelije vec putovao na taj nacin...naime ja sam nakon 14 dana dobio povratno pismo u kojem se nalazi samo pasos i jedna slika,nikakav drugi odgovor nisam dobio,dali je rjec o odbjenici ili sta vec,sve mi djeluje nerofesionalno i amaterski trebao sam bar dobit neko obrazlozenje zasto nisam dobio vizu ako nisam jel da...pozz

molba za sve one koji su imali slicnu situaciju i koji znaju nesto vise sta dalje da uradim?naime prije 7 dana sam aplicirao za turisticku vizu,dobio sam garantno pismo od famelije sa svom dokumentacijom koja ide uz to,jer oni najbolje znaju sta je potrebno,posto je veci dio famelije vec putovao na taj nacin...naime ja sam nakon 14 dana dobio povratno pismo u kojem se nalazi samo pasos i jedna slika,nikakav drugi odgovor nisam dobio,dali je rjec o odbjenici ili sta vec,sve mi djeluje nerofesionalno i amaterski trebao sam bar dobit neko obrazlozenje zasto nisam dobio vizu ako nisam jel da...pozz

Cudno,meni je stigao pasos i slika i odobrenje vize na jednom papiru. Najbolje da ih pozoves,mozda je doslo do greske .

Cudno,meni je stigao pasos i slika i odobrenje vize na jednom papiru. Najbolje da ih pozoves,mozda je doslo do greske .
da jako cudno nista nisam dobio,kontaktirao sam familiju u sidney kazu mi da sad cekam,jer vjerovatno bi trebao dobit ili obrazlozenje ako nisam ili vizu odvojeno od toga svega...oni i navode da se netreba slat pasos,mozda su ga vratili jer im nije potreban...nista neznam zaista...i ja znam za jedan primjer da je sve vraceno bas kao i vama slika,pasos i viza...

da jako cudno nista nisam dobio,kontaktirao sam familiju u sidney kazu mi da sad cekam,jer vjerovatno bi trebao dobit ili obrazlozenje ako nisam ili vizu odvojeno od toga svega...oni i navode da se netreba slat pasos,mozda su ga vratili jer im nije potreban...nista neznam zaista...i ja znam za jedan primjer da je sve vraceno bas kao i vama slika,pasos i viza...

Meni su prije nego sto su poslali,zvali me i rekli da je odobrena viza. Sacekaj jos par dana,pa ih nazovi.

@Helen71 mozes li mi objasnit malo putanju koliko je to sve trajalo nakoji nacin itd...ma meni negine odbbjenica ovo vec dugo traje skoro 20 dana..

edoroki, ne znam za koji tip vize si aplicirao ... Ja imam Mađarsko dvojno državljanstvo pa sam aplicirala sa Mađarskim pasošem online za eVisitor vizu. Popunila sam taj online formular i već sledeći dan sam dobila odgovor u kom su tražili neka dodatna pojašnjenja i neke dokumente (mada za ovaj tip vize ne bi trebalo prilagati nikakve dokumente). Poslala sam elektronski to što su tražili i posle dve nedelje dobila odgovor da mi je viza odobrena.

hvala ti Helen71 moja je ipak nesto drugacija prica,i mislim da ti nisi imala problema posto se radi o pasosu EU..ja sam hm neznam onu neki turisticku na 3 mjeseca gdje mi familija salje sve sto mi je potrebno i placa..evo sutra ce 21 dan i nemam nikakv odgovor,osim sto su mi poslali nakon 13 dana samo posas jer ga nije treblo ni poslat,u bec,jer je tamo bosanska amabasada za australiju..ma meni je odbjenica garant jer ovo predugo traje,a tebi zasita zelim sretan put od srca..

Pozdrav svima,
Da li neko ima iskustvo sa dobijanjem vize 190 ili 489 (regional nom.) u NSW?
Naime, supruga i ja smo uradili EOI za vizu 190 (60 points) i čekamo odgovor za State nomination. Uradili smo osnovnu pretragu i razumemo da može dugo da se čeka. Zanima nas da li je prihvatljivo ili možda i bolje rešenje da dodamo u EOI i za vizu 489 i da tražimo nominaciju od određene regije u NSW (tada bi imali 65 poena)? Znamo da se to dodatno plaća i da nemamo jednaka prava kao sa 190 ali ako neko ima iskustva sa ovim vizama mnogo bi nam značilo da nam pomognete.

Hvala na vašem vremenu, pozdrav!

Pozdrav svima,
Da li neko ima iskustvo sa dobijanjem vize 190 ili 489 (regional nom.) u NSW?
Naime, supruga i ja smo uradili EOI za vizu 190 (60 points) i čekamo odgovor za State nomination. Uradili smo osnovnu pretragu i razumemo da može dugo da se čeka. Zanima nas da li je prihvatljivo ili možda i bolje rešenje da dodamo u EOI i za vizu 489 i da tražimo nominaciju od određene regije u NSW (tada bi imali 65 poena)? Znamo da se to dodatno plaća i da nemamo jednaka prava kao sa 190 ali ako neko ima iskustva sa ovim vizama mnogo bi nam značilo da nam pomognete.

Hvala na vašem vremenu, pozdrav!

Po meni je visa 190 bolja od regionalne, prvo zato sto je Permanent, imas medicare, ne zavisis od poslodavca, dok je 489 regionalna, mislim da moras 4 godine da zivis ko zna gde i sl.

Ja sam dobio 190 za ACT, ali sam nakon mesec dana trazio od njih da me oslobode obaveze da zivim 2 godine u Kanberi, zbog opravdanih razloga, tako da sam ostao u Melburnu.

Sa druge strane, NSW ima malo drugaciji sistem, prvo posaljes EOI, a nominaciju ces dobiti samo ako spadas u grupu top-ranking kandidata, sto ti niko ne garantuje, verovatno ce prednost imati oni sa 65+ poena. Da li je tvoje zanimanje bilo na listi samo u NSW? ako ne dobijete nomination u NSW, mozete kasnije za neku drugu drzavu.

Ja bih uvek prvo gledao 190 ili 189 vizu, pa tek onda druge opcije. Citao sam negde na forumima da su ljudi aplicirali za 190 ss, a dobili su poziv da apliciraju za 489, to narocito vazi za Darwin i NT.

Nisam ti konkretno odgovorio na pitanje, ali se nadam da ti bar olaksavam donosenje odluke.

Pozdrav

Dukeusa hvala na savetu! Kao što sam rekao već smo uradili EOI za 190. Ali zbog toga što nismo sigurni kolike su nam šanse da sa 60 poena dobijemo nominaciju od NSW za visu 190 razmišljamo da uradimo aplikaciju i za 489. Moje zanimanje (Agricultural scientist 234112) je na listi NSW i u ovom trenutku za vizu 489 na listi Orana, Northern Inland i Southern Inland.

Da pročitao sam da ponekad u NT ponude 489 umesto 190.

Ako neko ima iskustvo sa 489 u NSW ili nekom drugom regionu neka nam odgovori...značiće nam svaka pomoć!

Pozdrav

Dukeusa hvala na savetu! Kao što sam rekao već smo uradili EOI za 190. Ali zbog toga što nismo sigurni kolike su nam šanse da sa 60 poena dobijemo nominaciju od NSW za visu 190 razmišljamo da uradimo aplikaciju i za 489. Moje zanimanje (Agricultural scientist 234112) je na listi NSW i u ovom trenutku za vizu 489 na listi Orana, Northern Inland i Southern Inland.

Da pročitao sam da ponekad u NT ponude 489 umesto 190.

Ako neko ima iskustvo sa 489 u NSW ili nekom drugom regionu neka nam odgovori...značiće nam svaka pomoć!

Pozdrav

Dukeusa ako nije problem da mi pojasnite koji ste razlog naveli pa ste "napustili" state gde ste dobili nominaciju (ACT) i otipli u Victoriju. Da li ste posle samo mesec dana naveli da ne možete da nađete posao? Ja bih išao sa porodicom pa mi je odlazak na vizu 489 dosta rizičniji zbog značajno manje ponude posla u određenim regionima NSW.

Poz!

Dobar dan,
ako neko samo moze da mi pomogne, aplicirala za turisticku vizu prije 10 dana tacno, od tada status aplikacije samo pise "application received" , vidim da je placanje uredno obavljeno, pa mi nije jasno jel ovaj status u redu da stoji 10 dana, zar ne bi trebalo da predje u "in progress" ili se radi o necem drugom, ako znate molim vas da mi odgovorite? ps online apliciranje je u pitanju POzdrav!

Dobar dan,
ako neko samo moze da mi pomogne, aplicirala za turisticku vizu prije 10 dana tacno, od tada status aplikacije samo pise "application received" , vidim da je placanje uredno obavljeno, pa mi nije jasno jel ovaj status u redu da stoji 10 dana, zar ne bi trebalo da predje u "in progress" ili se radi o necem drugom, ako znate molim vas da mi odgovorite? ps online apliciranje je u pitanju POzdrav!

ivanaaav ... i ja sam aplicirala online i stalno virila da vidim da li je došlo do promene statusa, ali se ne sećam da je pisalo "in progress" ... i mene je to bunilo.
Međutim, posle 15 dana sam dobila e-mail da mi je viza odobrena i onda sam dobila status "Finalised".
Budi strpljiva :)

hvala natiii

upoznati smo sa 457 ako uspem da dobijem 6 inda apliciramo za 187 vizu..tako nas bar savetuje nas mara agent iz sidneja

Možete li mi možda pomoći, ja sam započela sve sama sa papirima ali vidim da neću ipak moći bez saveta agenata, na koji način se pronalazi dobar agent koja je cena (pošto nemam pretstavu) i da li je potrebno da oba partnera polože ielts test ili samo nosilac vize?

Hvala Vam u svakom slučaju !

U Adelajdu ima jedna agencija koja se meni čini korektna, sat vremena sa vrhunskim migracionim agentom je 200 $, tako je bilo ranije, može i Skajpom. To je važilo za moju poznanicu koja je imala nedoumicu u vezi sa nekim finesama, a već je bila aplicirala.
Agent vam je "potreban" samo da vam kaže šta da od papira prikupite, ne garantuje vam za ishod nostrifikacije zannimanja, tkz. Skill Assessment, niti za bilo šta u vezi sa vašom aplikacijom. Od poznanika sam čula za agenciju koja radi i u Srbiji, sa ovlaštenim MARA agentima na srpskom jeziku, da je 1500 evra usluga da vam uopšte kažu da li zadovoljavate kriterijume ili ne. Odgovarala sam ga od bacanja para, jer je jasno bilo iz aviona da diploma Tekvando trenera nije ni po kakvom priznatom kirikulumu i ne spada u ni jedno zanimanje. Naravno, nije me poslušao, platio im 500 evra prvu neku fazu, za dalje nije imao i pojeo vuk magarca.
Takođe, u vezi sa turističkom vizom, jedna agencija iz Bg-a naplaćuje 45 evra za popunjavanje formulara i navodno znaju šta treba od dokumentacije, pa je na žalost jedan momak odbijen, jer je uvek lakše slušati savete raznoraznih stručnjaka nego se upustiti u istraživanje.
Na forumima kao i na sajtu vlade Australije, odeljenja za imigraciju imate sve informacije koje su vam potrebne. U nekim , retkim situacijama, kod specifičnih detalja koja mogu praviti razliku, naravno da je poželjno konsultovati agenta.
Ja bih se na vašem mestu prvo sama dobro informisala i sve proverila, pre nego što bih ušla u imigraciju, pa ako je baš neophodno uključila i agenta. Cene se kreću oko 3000-4000 $.
Za početak isčitajte postove korisnika, sve je već rečeno u vezi sa pravilima i procedurom.
1. Prvo i osnovno, da li je vaše zanimanje na listi traženih ? Ako jeste, koje je to telo koje vrši procenu kvalifikacija i radnog iskustva ? Detaljno isčitati sajt i uputstva, kriterijume.
2. Polaganje Ajeltsa ili Tofla, šta je kome lakše. Primarni aplikant mora imati ocenu iznad 6, partner aplikanta bar 4.5 ili plaća 4800 $ .
Srećno !

@NAATI:

Sve si lepo objasnila.
U principu je migration agent nepotreban. Sve informacije se mogu naci na navedenom sajtu odnosno na internetu (na primer ovde na forumu).
Licno sam kontaktirao dvoje Austrijanaca, koji su agenti, i koji imaju kancelarije i u Australiji i u Austriji. Kod ove jedne je procedura takva da je redovno po par nedelja u Becu, i u tom periodu mozemo napraviti termin. Treba da odem u njenu kancelariju i ponesem 150 EUR po satu za njene usluge. To je prihvatljiva cena…kako ne bismo gubili vreme zamolio sam je da joj unapred posaljem moj CV i ostale podatke kako na terminu ne bi gubili vreme na to vec odmah krenuli da pricamo o konkretnim stvarima. Ni to nije bio problem.
Kod ovog drugog lika je procedura takva da mu se unapred treba uplatiti 200 EUR i onda se dogovori termin na skype-u i tu mi stoji na raspologanju dva sata. Sasvim o.k. cena. On je sam od sebe trazio da mu unapred dam sto vise svojih podataka kako bi se spremio za razgovor.
Kao sto rekoh, u principu njihove usluge nisu potrebne. Razlozi zasto sam se odlucio ipak da popricam sa njima su cisto da se posavetujem oko nekih stvari (na primer iz njihovog iskustva sta bi mi preporucili, za koji tip vize da apliciram sa mojim kvalifikacijama, da li je pametnije da prvo sam apliciram pa tek onda da dovedem porodicu itd.). Tih par sati su isplatljiva investicija ako covek ima jos neke konkretne nedoumice.
Ali cifre od 1.500 EUR, 3.000 EUR itd. su nebuloza i to ne bih nikom preporucio da daje bilo kom agentu.

Only Beer
Britanci masovno daju pare agentu , i više 5000. 6000 $ jer ne žele da se bakću i imaju $. To je sasvim u redu, međutim to nije za ljude sa naših prostora, jer je i viza dosta poskupela, troškovi porasli, pa ljudi nemaju ni za aplikaciju $, a kamoli za agenta.
Da znaš da sam razmišljala o tome da polažem za MARA agenta i da naplaćujem konsultacije 200 $, mislim da je to više nego pristojna cena sata, u inat svim šarlatanima i prevarantima koji deru kožu s leđa očajnicima. Meni lično je greota od Boga kada se iz aviona vidi da neko ne zadovoljava uslove, a agencija uzme 1500 evra da "proveri" diplome i slično.

Hihihi, ovo je jace od mene... 200$ "visenegopristojna" , 200$ dolara je takodje "dranje koze", a ti se mozes vise nego pristojno pokriti i sa stotkom, pogotovo ako smatras da ti saveti vrede.
E da sam sreo migranta koji je sam zavrsio sebi vizu a da nije pomislio da je prepametan i naucen sad da profesionalno se time i bavi... pa odustao posle razlicitih vremenskih intervala bavljenja "biznisom.
Mada prevodilacka struka nekako ide zajedno s tim... i opet, da sam sreo jednog koji ne misli da samo njegovi prevodi su tacni i samo njegovi saveti vrede, dok su svi ostali dunsteri... :cool: Mmmm, predivna zamlja za utapanje u iskompleksiranim mediokritetima. :whistling:

Verovatno znas koliko kosta jedan sat savetovanja sa advokatom, nebitno o cemu se radi.
Ova dva agenta koje sam ja kontaktirao su advokati. Tako da mi trazenih 150 EUR tj. 200 EUR deluju i vise nego fer.
Ponuda i potraznja diktiraju cenu. Ako je neko debil i placa 5000 EUR za savete agenta - sam je kriv.

p.s.: ne kapiram sta je smisao tvog komentara...da popljujes NAATI? Da se podsmejavas ljudima koji uzimaju usluge agenata? Objasni.

Back