Pozdrav svima,
da li neko slucajno zna kako prolaze racunovodje u Australiji? Vidim da se to zanimanje nalazi na SOL listi ( general accounting ) ali bi mi znacila neka informacija ukoliko neko ima iskustva u trazenju posla tamo i da li nam uopste priznaju diplomu/iskustvo ....?! Ovde sam zavrsila Ekonomski faks, imam 5,5 godina iskustva u finansijama i racunovodstvu i ok posao.
Muz mi je trenutno u Australiju i otisao je kao inzenjer pre 3 meseca. Dobili smo vizu (subclass 489). Medjutim njegov posao nije bas siguran, tako da malo nam je veliki rizik da ja dam otkaz i odem tamo...pa na kraju i on i ja budemo bez posla...
Hvala unapred ako imate neki info o racunovodjama tamo .... molim pisite...!!!
Slajo,
Sto se racunovodstva tice tu generalno imas dve vrste posla:
1. Accountant (CPA) - up tp $100/hr
2. Bookkeeper - up to $35/hr
Osnovna razlika izmedju ova dva je sto ovaj prvi radi sve moguce u acc oblasti: od ekonomskih kerefeka, pisanja godisnjih izvestaja i analiziranja istih, preko prijave individualnih i kompanijskih poreskih izvestaja pa do finansijskih saveta (accounting pogled na finansijski savet)
Ovaj drugi "bookkeeper" ne moze nista od toga... Moze samo da vodi knjige, znaci da nakljuka program podacima, ulaz-izlaz, prihodi-rashodi, e da bi ovaj prvi imao materijala da kroji svoje izvestaje.
Ono sto kompanije (mali privrednici) rade to je da zaposle bookkeepera da im sve podatke unesu u sistem (jer im je satnica daleko jeftinija), a onda zaposle accountanta da im odradi projavu poreza itd.
Sto se tebe licno tice, sa ekonomskim u BGD ovo pod #1 nebi mogla da budes, a ni ovo pod #2 onako smesta, kad sidjes sa aviona. Za ovo pod #1 bi ti trebalo ozbiljno doskolovavanje (CPA kvalifikacija se radi nakon zavrsenog ekonomskog faksa, svojevremeno je bilo 8 ispita cini mi se, to ti je ladno jos 2 godine). Za ovo pod #2 bi ti trebao lokani bookkeeping lingo (Assets, Liabilities, Payroll, General Journal, Trial Balance, BAS, Remittance Advice, Quote, General Ledger, Profit & Loss, Invoice, etc) kao i da znas programe koji se koriste. Za malu privredu MYOB je neprikosnoven.
E, sad... Nije to ono sto je najgore... Najgore je sto se, ovde u Syd, na jedno radno mesto za Bookkeepera javi jedno 150 ljudi... Pricala sam sa nekim ljudima iz agencija za zaposljavanje. Kaze koje god zensko je sislo sa aviona i pozelelo da radi to su odmah ili vaspitacice u vrticu ili bookkeepers. Da bi izasli na kraj sa zaista necuvenom navalom traze lokalno iskustvo. Jer te neke bookkeepers iz Indije ili Pakistana, Kine ili Ugande ne znaju pCetu doope da ubodu sto je moja baba govorila.
Znaci, trebalo bi ti i lokalno iskustvo.
Naravno, najlaksi ali ubedljivo NAJLAKSI nacin da se nadje posao je preko veze tj preporuke. Evo ja sam ti zivi primer. Ja sam zaposlila nasu zenu koja je dosla u Australiju da se uda. Udala se u roku od 5 dana (dosla je na svadbu, zapravo, znali su se od ranije). 5 dana kasnije sedimo nas dve i pricamo i kaze ona radila bi, ne sedi joj se kod kuce. Ja kazem moja firma dala oglas za admin staff, ali joooj ne znam jel konkurs jos otvoren. Sutradan na poslu proverim - zatvoren. Kazem ovoj zeni zatvoren je, ali pre dan dva. Daj ti napisi CV ali hitno i posalji a ja cu zeni koja bi ti bila sefica reci da si mi poslala taj CV odavno a ja zaboravila da ga FW.
I zenska se zaposlila.
Nije znala ni jezik ko covek. Da je bila regularna selekcija, nju nebi selektovali. Ne zna jezik, kvalifikacije... onako, ne moze da da kontakte da joj se provere refferals jer je is Srbije.
Ato, tako i ti kod muza. Ako moze da ti nadje posao negde, da te poreporuci, ili da te njegov kolega preporuci - to je precica za bilo koji posao.