odlazak na selo

Želim ti da se preseliš na selo, i uživaš, zaista ti to želim...
Kad budeš održavala kuću, onda ćemo pričati... ;) ja se nadam da ćeš i tad uživati... kad dođeš u pola 5 kući, a kućica čeka usisavanje, brisanje, kuvanje ručka, suđe, veš...

Da se razumemo, ja sam sad na bolovanju, kući sam, i ništa mi nije teško, čak uživam u svim ovim poslovima... kuvam i uživam... spremam i pevam... milina...
I glat bih još mogla da radim npr.4 sata dnevno... :D + imam muža koji je uvek tu, za sve, i sve hoće da radi po kući...

Ali kad radiš ceo dan, to je druga priča...;)

Pa ti probaj... pa mi javi kako ide, važi?
Zapati jednu kravicu... verujem da bi uživao... :lol:

cicak ja sam odrasla na selu sa velikom kucom i velikim dvoristem, miji i danas zive.na.periferiji srbobrana, i veruj mi imaju vremena za sve i sve rade i kuci i oko kuce kad dodju s posla i zalivanje i cupkanje im nije robija (kupite otrov za korov pa poprskajte pa neces morati stalno da chupkas ) i za 26 godina jos nisu nijednom zarasli u korov i travu i paucinu.... a niti se iko od njih ovako zalii niti po ceo dan trckaraju oko kuce i nemaju vremena za nista... dobra organizacija, iskustvo i volja za radom i da vidis.cuda, uhodaces se i ti vremenom, samo prestani da pravis od tih poslova bauka, jer ispada da niko od nas ne zna sta znaci brisanje prozora. pajanje, zalivanje, usisaVanje, kuvanje...bilo da smo u kuci ili u stanu... a sad ispade.kad imas dvoriste da si mu rob do kraja zivota... uzivaj u tome sto imas, pa ti da imas u deset kokosaka u dvoristu ti bi riknula od posla :):-D

Procitao sam vecerica i lokal..pa toga ima i na selu..sto je problem na pola sata-sat sesti u kola i otici vikendom gde hoces?mislim da se mnogo vise druze na selu i da se takve vecerice mogu organizovati cas vamo cas tamo..dodju ti prijatelji iz grada i uvek odu puni utisaka..za razliku od onih sa sela koji kazu da nikad ne bi ziveli u gradu..jednostavno nemaju pozitivne utiske..ne sto su zaostali vec i mi iz grada znamo da je ovde sranje

imam osjecaj da ne gledamo isto na selo :)
nekako mislim da ti vise imas predstavu o nekakvom prigradskom naselju.

predprosli vikend-momak i ja i jos jedan par odemo kod drugarice i muza kuci na selo..subota vece, 19h..

prica, zeza..21h oni pomrli..zvjevaju li zvevaju, pomrli su radeci po ovoj zimi i kad se uvece ugrijes nisi za nista.
ujutro u pola 6 su ustajali jer su klali 2 krmaka

zatim, prolsi vikend su oni, nakom 8 mjeseci insistirali da se izadje u grad.. opet nas 6ero.
odemo u pivnicu na tamburase, kako su dosli i sjeli, nisu ustali, u pola 12 njih dvoje odose kuci jer su preumorni.

i svaki dan je nesto.

u proljece i ljeto da ne pominjem! te u susmu po drva, te posij, uberi, premjestaj zitarice sa jednog mjesta na drugo, vocnja ma trista cuda.

***, mi ostali radimo do 4, 5 kad dodjemo kuci mozemo malo i odmoriti.

ti ako ces biti na selu moram imati stoku i zemlju koju ces obradjivati. ono realno udju u kucu za vrijeme obroka.

a ta njihova druzenja su veoma rijetka jer ljudima nije do toga. ubije ih onaj strah kakva ce biti zima, susa, kisa, hoce li im krava oteliti, hoce li prodati tele, hoce li roditi posijeno..

zato imam osjecaj da mislis na prigradsko naselje a ne na selo u pravom smislu te rijeci

ali ,sto neko rece, to je njihov zivot i oni ga vole i zive ga.

mozda da sam i ja odrasla u takvoj porodici bilo bi mi ok.

Poslednja izmena:
Mi živimo na Paliću, velika kuća, veliko dvorište. Palić je selo, jedino što je zbog turizma zabranjeno gajiti krupnu stoku.
Održavanje...možeš a ne moraš. Ako ti nešto ne smeta, zaobiđeš ga. Ako komšije kose travu svake 2 nedelje, njihov problem, ja to radim jednom mesečno. Ako ne voliš da se bakćeš oko cveća, ne sadiš ga. Lišća ima mnogo, ove komšije ga stalno kupe, ja čekam da otpadne i poslednji listić i to uradim u jednom prepodnevu, a plac je 1400 m2.
Fasada...pa šta ako je negde malo ispucala ? Čija kuća je savršena...o da, ima ih takvih na Paliću, ali to su ljudi koji robuju materijalnom, ja nisam od njih.
Ložimo alfaplam kamin, odatle idu radijatori po sobama, a on je u centralnoj prostoriji. Jednom dnevno kada neko od nas ide da baci smeće, donese dve kante drva, a jednom nedeljno izbacujemo pepeo iz donje fijoke. Ali zato nam je uvek toplo, ne zavrnu nam grejanje ovi iz toplane uveče u 11 kao što je bio slučaj dok smo živeli u NS u zgradi.
U ovoj kući smo život organizovali tako da smo ceo dan u velikoj prostoriji gde je kuhinja, veliki sto, televizor, muzika, igračke za decu... Nekima smeta kada im se kuhinjski mirisi šire po prostoriji u kojoj borave. Nama ne, imam aspirator, a ono što on ne usisa ne smeta nam, pa to je jelo koje jedemo, šta će nam faliti.
Ne vidim problem u svemu tome.

Bokica bi, sa svojim stavom, mogla da živi i na Marsu. Njoj bi i tamo bilo dobro, i ne bi se žalila ni na šta. Ona je divna osoba i prava retkost među današnjom omladinom. Evo, ja priznajem, i stidim se, da nema šanse da bih veš prala na ruke. :( Znači, u životu.

Nismo svi isti, nisu nam svima iste stvari teške/lake, ali meni nije jasno čičak zašto ste vi uopšte kupovali toliki plac i pravili kućurinu. Normalno je da imaš posla da glavu ne možeš da digneš ako ti je plac kao dva fudbalska igrališta, a ne kao jedno. Ili nijedno, koliki je moj.

Pa zar je provod samo ako počne uveče i traje do jutra? Ja sam se u svoje vreme provodila i od popodne do sutra ujutro - početka radnog vremena - istuširam se, pa na posao... a provodila sam se i od ujutro u 8, pa do predveče... Bitno je s kim i da je veselo... Oni ne ležu prerano. Noć i jeste za spavanje. Sad, što se u gradu samo tako izlazi - noću, to nije njihov problem. Pa i u gradu ljudi rade i od 6 ujutro, ili u tri smene, i sl. pa ustaju u 4 i 30... Oni sigurno ne mogu da izlaze noću u provod. Osim subotom. A svinjokolj je takođe i provod, jeste, radi se, ali radi se i kad se pravi roštilj, ražanj... Ni to se ne pravi samo, osim u kafani. ali ugođaj je drukčiji. :) Na kraju, i oni koji imaju psa stanu moraju da ga izvode u šetnju, hrane, vode kod veterinara, kupaju, šišaju...sve što čovek ima traži izvestan stepen angažovanja: prvo dok ga steknemo, a zatim i dok ga održavamo. Nigde nema "umešeno pa obešeno". Pitanje je samo šta je kome prioritet, i kakve ko ima sklonosti.

stevca:
ti ako ces biti na selu moram imati stoku i zemlju koju ces obradjivati. ono realno udju u kucu za vrijeme obroka.

Ja sam u pravom, pravcatom selu, i nemam stoku. Juče smo prodali 4 svinje, u ponedeljak ćemo da zakoljemo šest. Ostaje nam 40 divljih kokošaka koje idu po dvorištu i 30 koka nosilja. Ukupno, njihovo hranjenje traje 15 minuta svakodnevno. Od kada smo obrali kukuruze, a to je bilo početkom oktobra, ni jedan dan se nismo napolju zadržali duže od par sati. I to nekoliko dana dok smo vadili zelen i unosili drva. Ja sam i danas išla peške do mojih roditelja koji žive 4km od mene, jer slobodnog vremena imam na pretek. Organizacija je jako važna. A onda i na selu može da se uživa.

stevca:

Ja sam odrasla u sasvim drugačijoj porodici od ove u kojoj sam. Moji roditelji su bili zaposleni, nisu imali ni štalu, ni traktor. Na ono malo zemlje što imaju sejali su pšenicu i kukuruz, i to je bilo to. Moj život se preokrenuo za 180°, ali bekrajna ljubav i podrška učine sve podnošljivim.

Dođe moja sveki i po ceo dan čupka neku travu iz travnjaka, kaže korov, nakupi po džak dnevno. Meni to sve isto, zeleno, kad se pokosi isto izgleda. Onda u toku noći izađe krtica, sveki se pojede od nervoze...stvar je u stavu. Jednostavno prihvatiš to da ti kuća i dvorište ne može biti savršeno i uživaš.
A u stanu nije loše...osim kad komšija lista novine, malo je bučno, i kad pusti vodu u wc šolji, i kad ti iz hodnika uđe miris prženog luka, ili kad imaš promenjiv pritisak vode u cevima dok se tuširaš, ili kad ti komšija zaviruje u ceger dok stojite u liftu da vidi šta si to kupila, pošto i odakle ti pare za to...

Ja sam u pravom, pravcatom selu, i nemam stoku. Juče smo prodali 4 svinje, u ponedeljak ćemo da zakoljemo šest. Ostaje nam 40 divljih kokošaka koje idu po dvorištu i 30 koka nosilja. Ukupno, njihovo hranjenje traje 15 minuta svakodnevno. Od kada smo obrali kukuruze, a to je bilo početkom oktobra, ni jedan dan se nismo napolju zadržali duže od par sati. I to nekoliko dana dok smo vadili zelen i unosili drva. Ja sam i danas išla peške do mojih roditelja koji žive 4km od mene, jer slobodnog vremena imam na pretek. Organizacija je jako važna. A onda i na selu može da se uživa.

Ja sam odrasla u sasvim drugačijoj porodici od ove u kojoj sam. Moji roditelji su bili zaposleni, nisu imali ni štalu, ni traktor. Na ono malo zemlje što imaju sejali su pšenicu i kukuruz, i to je bilo to. Moj život se preokrenuo za 180°, ali bekrajna ljubav i podrška učine sve podnošljivim.

sad da bi voljela da cujes njih!

tvoja i njihova prica nigdje veze :)

mozda je problem sto su oni bas mladi pa je sve na njihovim ledjima pa to shvataju drugacije nego ti

ja pod pojmom stoka smatram i te svinje i kokoske i krave :) sve zivotinje :)

stvarno ne znam

stevca:
ja pod pojmom stoka smatram i te svinje i kokoske i krave sve zivotinje
.

Pa i ja isto. Ali, razlika je ako svinje hraniš da ih zakolješ, ili ih hraniš da ih prodaš, i od toga živiš. Jer u prvom slučaju hraniš samo onoliko koliko ćeš klati (ili nekoliko više, kao mi), a u drugom slučaju toviš 30, 40, 50, 100 komada u zavisnosti od kapaciteta, i čim jedne utoviš i prodaš, drugu prasad ubacuješ u objekat. A složićemo se da nije isti posao hraniti 10 svinja i 50 svinja. I mi ih hranimo pola godine, a pola godine nemamo svinje. Znači, ovo što mi radimo oko stoke je ništa. Za krave sam već napisala da je to robija. Tu nema pardona, one moraju da se muzu svakodnevno, ujutru i uveče, i tu ako nema ko da te zameni, nagrabusio si. Slično je i sa junadima.

I ovo sam pisala. Ima u mom selu ljudi koji rade više od nas dva puta. I imaju dva puta više u materijalnom smislu. Ali mi to ne želimo. Ne želimo da budemo non stop u štali i oboru, dok je život negde drugde. Mm i ja znamo kada nam je godišnjica braka, letovanje ne preskačemo, a ti što više od nas rade, za to ni ne znaju. Oni samo rade, i kupuju novu mehanizaciju, i još zemlje, i opet novu mehanizaciju, i opet zemlje....Neka hvala, mi smo život udesili po svojoj meri.

A leti to završiš, i ideš u šetnju kad si u stanu, a kad si u kući, onda ribaš terasu ili čupaš korov iz trave... :lol:
Mislim nije smešno, ali je tako...
Pa i u stanu moraš da ribaš terasu (ako je imaš).
Što se tiče korova, ne samo da je problem korov (neće niko da ga čupa) već je problem i gomila smeća koje komšiluk baca odozgo.

I onda, ako treba da čistim oko mog prozora, bolje mi je da to radim u dvorištu koje je samo moje, a ne zajedničko.

Сасвим ми је нејасно како је ико избацио из списка погодности да се у властитом дворишту може чак и ...па ето ...пишати, а да ми нико то не пребаци!!!
Бенефит који итекако значи кад сте у стисци, а раније попијено пиво с друштво одједном проради!!!

imam osjecaj da ne gledamo isto na selo :)
nekako mislim da ti vise imas predstavu o nekakvom prigradskom naselju.

predprosli vikend-momak i ja i jos jedan par odemo kod drugarice i muza kuci na selo..subota vece, 19h..

prica, zeza..21h oni pomrli..zvjevaju li zvevaju, pomrli su radeci po ovoj zimi i kad se uvece ugrijes nisi za nista.
ujutro u pola 6 su ustajali jer su klali 2 krmaka

zatim, prolsi vikend su oni, nakom 8 mjeseci insistirali da se izadje u grad.. opet nas 6ero.
odemo u pivnicu na tamburase, kako su dosli i sjeli, nisu ustali, u pola 12 njih dvoje odose kuci jer su preumorni.

i svaki dan je nesto.

u proljece i ljeto da ne pominjem! te u susmu po drva, te posij, uberi, premjestaj zitarice sa jednog mjesta na drugo, vocnja ma trista cuda.

***, mi ostali radimo do 4, 5 kad dodjemo kuci mozemo malo i odmoriti.

a ta njihova druzenja su veoma rijetka jer ljudima nije do toga. ubije ih onaj strah kakva ce biti zima, susa, kisa, hoce li im krava oteliti, hoce li prodati tele, hoce li roditi posijeno..

zato imam osjecaj da mislis na prigradsko naselje a ne na selo u pravom smislu te rijeci

ali ,sto neko rece, to je njihov zivot i oni ga vole i zive ga.

Ne bas mislim na selo..pravo selo..ima varosica i arandjelovac blizu da se izadje..ono sto mi nije jasno..ok ti uporedjujes njih kako zevaju i umorni su a vi iz grada zamenili noc za dan i znate da to nije ispravno:lol:kazem ti da to sto ti uzivas u tome mora da se zavrsi gde god zivela..to je samo nas barod naviko da izlazi i ne radi..kad se zaposlis samo ces krevet sanjati a ne vikend izlaske..mislim pitaj nekog s decom i neprespavane noci dal isto padnu ko izlasci:lol:i sad ti tu nabrajas kao neke univerzalne primere kako oni rade i brinu..a mene burazer moli da idemo negde kad odem tamo a ja u 8 vec zevam:lol:on naravno dodje u 4..ustane u 6 narani stoku..pusti ovce i opet malo odspava..nisam video uopste tu tenziju o kojoj pricas cak sam odrzava domacinstvo..otac nije bas najzdraviji..sestra otisla kod muza..pa ti vidi kako on sve to stize..i vinograd i sljive i kukuruz i psenica..sve redom

cicak ja sam odrasla na selu sa velikom kucom i velikim dvoristem, miji i danas zive.na.periferiji srbobrana, i veruj mi imaju vremena za sve i sve rade i kuci i oko kuce kad dodju s posla i zalivanje i cupkanje im nije robija (kupite otrov za korov pa poprskajte pa neces morati stalno da chupkas ) i za 26 godina jos nisu nijednom zarasli u korov i travu i paucinu.... a niti se iko od njih ovako zalii niti po ceo dan trckaraju oko kuce i nemaju vremena za nista... dobra organizacija, iskustvo i volja za radom i da vidis.cuda, uhodaces se i ti vremenom, samo prestani da pravis od tih poslova bauka, jer ispada da niko od nas ne zna sta znaci brisanje prozora. pajanje, zalivanje, usisaVanje, kuvanje...bilo da smo u kuci ili u stanu... a sad ispade.kad imas dvoriste da si mu rob do kraja zivota... uzivaj u tome sto imas, pa ti da imas u deset kokosaka u dvoristu ti bi riknula od posla :):-D
Pa ti reče da postoje vredni i manje vredni, zar ne?;)
Tako za mene postoji čisto, uredno i prljavo, zapušteno...

I jeste mi bauk, jer sam čitav život živela u stanu... i uvek je sam sve stizala da spremim... a u vreme kad sam počela da radim, tad smo uselili u kuću i pogubila sam se... jednostavno, čitav dan sam, čim dođem sa posla spremala kuću... da bi sve bilo kako treba... zato mi je teško, valjda se još nisam adaptirala i pronašla zlatnu sredinu...
S godinama valjda ću nekako izbalansirati sve... ;)
Mi živimo na Paliću, velika kuća, veliko dvorište. Palić je selo, jedino što je zbog turizma zabranjeno gajiti krupnu stoku.
Održavanje...možeš a ne moraš. Ako ti nešto ne smeta, zaobiđeš ga. Ako komšije kose travu svake 2 nedelje, njihov problem, ja to radim jednom mesečno. Ako ne voliš da se bakćeš oko cveća, ne sadiš ga. Lišća ima mnogo, ove komšije ga stalno kupe, ja čekam da otpadne i poslednji listić i to uradim u jednom prepodnevu, a plac je 1400 m2.
Fasada...pa šta ako je negde malo ispucala ? Čija kuća je savršena...o da, ima ih takvih na Paliću, ali to su ljudi koji robuju materijalnom, ja nisam od njih.
Ložimo alfaplam kamin, odatle idu radijatori po sobama, a on je u centralnoj prostoriji. Jednom dnevno kada neko od nas ide da baci smeće, donese dve kante drva, a jednom nedeljno izbacujemo pepeo iz donje fijoke. Ali zato nam je uvek toplo, ne zavrnu nam grejanje ovi iz toplane uveče u 11 kao što je bio slučaj dok smo živeli u NS u zgradi.
U ovoj kući smo život organizovali tako da smo ceo dan u velikoj prostoriji gde je kuhinja, veliki sto, televizor, muzika, igračke za decu... Nekima smeta kada im se kuhinjski mirisi šire po prostoriji u kojoj borave. Nama ne, imam aspirator, a ono što on ne usisa ne smeta nam, pa to je jelo koje jedemo, šta će nam faliti.
Ne vidim problem u svemu tome.
Moj muž kosi jednom nedeljno... i to ne samo dvorište, već i ceo voćnjak...
Cveća imamo, ne puno, ali dovoljno i ja ne mogu da vidim travku oko njega...

Što se tiče kuvanja, i nama je sve spojeno, volim miris kuvanja, pa šta ako se oseti po celoj kući, ebeš kuću bez mirisa...;)
Bokica bi, sa svojim stavom, mogla da živi i na Marsu. Njoj bi i tamo bilo dobro, i ne bi se žalila ni na šta. Ona je divna osoba i prava retkost među današnjom omladinom. Evo, ja priznajem, i stidim se, da nema šanse da bih veš prala na ruke. :( Znači, u životu.

Nismo svi isti, nisu nam svima iste stvari teške/lake, ali meni nije jasno čičak zašto ste vi uopšte kupovali toliki plac i pravili kućurinu. Normalno je da imaš posla da glavu ne možeš da digneš ako ti je plac kao dva fudbalska igrališta, a ne kao jedno. Ili nijedno, koliki je moj.
Plac smo dobili zdd, a kuća je taman kolika nam treba... velika za pojam prosečnog stanovnika naše države, ali svako ko može ne bi pravio manju...
U prvom postu sam objasnila dalje...
Dođe moja sveki i po ceo dan čupka neku travu iz travnjaka, kaže korov, nakupi po džak dnevno. Meni to sve isto, zeleno, kad se pokosi isto izgleda. Onda u toku noći izađe krtica, sveki se pojede od nervoze...stvar je u stavu. Jednostavno prihvatiš to da ti kuća i dvorište ne može biti savršeno i uživaš.
A u stanu nije loše...osim kad komšija lista novine, malo je bučno, i kad pusti vodu u wc šolji, i kad ti iz hodnika uđe miris prženog luka, ili kad imaš promenjiv pritisak vode u cevima dok se tuširaš, ili kad ti komšija zaviruje u ceger dok stojite u liftu da vidi šta si to kupila, pošto i odakle ti pare za to...
Tako smo i mi, čitavo leto čupkamo, ne bi li trava bila savršena... mm pošizi kad ustane i vidi da je krtica radila... mene više to toliko i ne nervira, ali mm se uglavnom brine oko dvorišta i izjeda ga to... takav je čovek...
Pa i u stanu moraš da ribaš terasu (ako je imaš).
Što se tiče korova, ne samo da je problem korov (neće niko da ga čupa) već je problem i gomila smeća koje komšiluk baca odozgo.

I onda, ako treba da čistim oko mog prozora, bolje mi je da to radim u dvorištu koje je samo moje, a ne zajedničko.
Nisam živela nikad u takvim zgradama gde se smeće bacalo kroz prozor... mogu misliti na šta liči taj užas...:neutral:

Кенгуре, пусти људе нек идеализују. Замишљају Сомерсвил без убистава, идила, котиџ вилиџ :lol: Сви би ишли али само да уживају у природи, ич да не раде.
Да ли постоји централно на тајмер...Немастим да ми се укључује на селу у 6 ујутру моја мала котларница? Постоји ли тако нешто?
Овде кад се устане, осим ако није баш на даљинац везан за неке криминалне топлане, лепо топло...Јесте да се плаћа целе године.
Да не помињемо константна улагања у одржавање куће..

Želim ti da se preseliš na selo, i uživaš, zaista ti to želim...
Kad budeš održavala kuću, onda ćemo pričati... ;) ja se nadam da ćeš i tad uživati... kad dođeš u pola 5 kući, a kućica čeka usisavanje, brisanje, kuvanje ručka, suđe, veš...

Neka čeka i dalje, što se mene tiče. Da li ti stvarno svaki dan usisavaš i brišeš prašinu?

Кенгуре, пусти људе нек идеализују. Замишљају Сомерсвил без убистава, идила, котиџ вилиџ :lol: Сви би ишли али само да уживају у природи, ич да не раде.
Да ли постоји централно на тајмер...Немастим да ми се укључује на селу у 6 ујутру моја мала котларница? Постоји ли тако нешто?
Овде кад се устане, осим ако није баш на даљинац везан за неке криминалне топлане, лепо топло...Јесте да се плаћа целе године.

Postoji , naravno.

http://www.etazgrejanje.com/katalog.php?prodID=582

Бем га, шта је пелет.. молим вас тону пелета :lol:
На селу нема нешто посебно прашине, ал мува - ројеви.
Ја у селу купујем воду, имам цистерницу, ал сам је обложио боровином, тако да воде увек имам. Баш ми је ЛИИИпа..
Имам и вајат за дрва лол

Бем га, шта је пелет.. молим вас тону пелета :lol:
На селу нема нешто посебно прашине, ал мува - ројеви.
Ја у селу купујем воду, имам цистерницу, ал сам је обложио боровином, тако да воде увек имам. Баш ми је ЛИИИпа..
Имам и вајат за дрва лол

http://www.etazgrejanje.com/etaz_info.php?tmpl=faq&faqcat=20

Nariktaš termostat kako oćeš.

http://www.naturalenergy.rs/

pa u pravu si za ovo ulaganje, zato nam zgrade i izgledaju ko posle rata, prljave i musave jer vecina stanara nece ni ispred svojih vrata da obrise patos a kamoli hodnik da srede... a tek liftovi... pitam se da li pojedinci i pisaju u liftu... a baceno smece kroz prozor sam videla x puta i svadjala se sa komsijama dok sam zivela u ns, al dzabe debili, i onda bi mi lakse bilo ako mi verujes da odem i kopam jarak negde nego sa takvim budalama da ziVim u nekoj zajednici...

Back