buudala
Stara legenda
- Poruka
- 84.385
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
zanima me vase misljenje
msm, zanima me eto kako razmisljaju drugi
posto su sada aktuelne te teme kako nam sela odumuri i nestaju
moj dragi i ja smo resili da za koju godinu kada zavrsimo neke poslove u gradu
odemo na selo i pocnemo da se bavimo nekim poslom tamo
jako nam se svidja cela ta ideja![]()

Ne bas mislim na selo..pravo selo..ima varosica i arandjelovac blizu da se izadje..ono sto mi nije jasno..ok ti uporedjujes njih kako zevaju i umorni su a vi iz grada zamenili noc za dan i znate da to nije ispravnokazem ti da to sto ti uzivas u tome mora da se zavrsi gde god zivela..to je samo nas barod naviko da izlazi i ne radi..kad se zaposlis samo ces krevet sanjati a ne vikend izlaske..mislim pitaj nekog s decom i neprespavane noci dal isto padnu ko izlasci
i sad ti tu nabrajas kao neke univerzalne primere kako oni rade i brinu..a mene burazer moli da idemo negde kad odem tamo a ja u 8 vec zevam
on naravno dodje u 4..ustane u 6 narani stoku..pusti ovce i opet malo odspava..nisam video uopste tu tenziju o kojoj pricas cak sam odrzava domacinstvo..otac nije bas najzdraviji..sestra otisla kod muza..pa ti vidi kako on sve to stize..i vinograd i sljive i kukuruz i psenica..sve redom

nije vam dobro
sela odumiru i nestaju zato sto seljacima deru kozu...i sete ih se samo za mobilizaciju i glasanje
medijsko plasiranje seoske idile pada u vodu ulaskom u stalu...nabavkom koncentrata,djubra,semena...
sedite vi tu deste i uzivajte u carima plinskog grejanja

Pa i ja isto. Ali, razlika je ako svinje hraniš da ih zakolješ, ili ih hraniš da ih prodaš, i od toga živiš. Jer u prvom slučaju hraniš samo onoliko koliko ćeš klati (ili nekoliko više, kao mi), a u drugom slučaju toviš 30, 40, 50, 100 komada u zavisnosti od kapaciteta, i čim jedne utoviš i prodaš, drugu prasad ubacuješ u objekat. A složićemo se da nije isti posao hraniti 10 svinja i 50 svinja. I mi ih hranimo pola godine, a pola godine nemamo svinje. Znači, ovo što mi radimo oko stoke je ništa. Za krave sam već napisala da je to robija. Tu nema pardona, one moraju da se muzu svakodnevno, ujutru i uveče, i tu ako nema ko da te zameni, nagrabusio si. Slično je i sa junadima.
I ovo sam pisala. Ima u mom selu ljudi koji rade više od nas dva puta. I imaju dva puta više u materijalnom smislu. Ali mi to ne želimo. Ne želimo da budemo non stop u štali i oboru, dok je život negde drugde. Mm i ja znamo kada nam je godišnjica braka, letovanje ne preskačemo, a ti što više od nas rade, za to ni ne znaju. Oni samo rade, i kupuju novu mehanizaciju, i još zemlje, i opet novu mehanizaciju, i opet zemlje....Neka hvala, mi smo život udesili po svojoj meri.[/QUOTE]
ovo je definitivno problem svih ljudi sa sela koje ja poznajem.
pa ti ljudi mora nisu vidjeli.
zimovenje jesu, cisteci snijeg sa dvorista velicine fudbalskog igralista.
stvarno vam se divim, svaka cast!![]()
Mi živimo na Paliću, velika kuća, veliko dvorište. Palić je selo, jedino što je zbog turizma zabranjeno gajiti krupnu stoku.
Održavanje...možeš a ne moraš. Ako ti nešto ne smeta, zaobiđeš ga. Ako komšije kose travu svake 2 nedelje, njihov problem, ja to radim jednom mesečno. Ako ne voliš da se bakćeš oko cveća, ne sadiš ga. Lišća ima mnogo, ove komšije ga stalno kupe, ja čekam da otpadne i poslednji listić i to uradim u jednom prepodnevu, a plac je 1400 m2.
Fasada...pa šta ako je negde malo ispucala ? Čija kuća je savršena...o da, ima ih takvih na Paliću, ali to su ljudi koji robuju materijalnom, ja nisam od njih.
Ložimo alfaplam kamin, odatle idu radijatori po sobama, a on je u centralnoj prostoriji. Jednom dnevno kada neko od nas ide da baci smeće, donese dve kante drva, a jednom nedeljno izbacujemo pepeo iz donje fijoke. Ali zato nam je uvek toplo, ne zavrnu nam grejanje ovi iz toplane uveče u 11 kao što je bio slučaj dok smo živeli u NS u zgradi.
U ovoj kući smo život organizovali tako da smo ceo dan u velikoj prostoriji gde je kuhinja, veliki sto, televizor, muzika, igračke za decu... Nekima smeta kada im se kuhinjski mirisi šire po prostoriji u kojoj borave. Nama ne, imam aspirator, a ono što on ne usisa ne smeta nam, pa to je jelo koje jedemo, šta će nam faliti.
Ne vidim problem u svemu tome.

Па колелтивно и индивидуална брига, шта је боље у ствари шта је са више мана.pa u pravu si za ovo ulaganje, zato nam zgrade i izgledaju ko posle rata, prljave i musave jer vecina stanara nece ni ispred svojih vrata da obrise patos a kamoli hodnik da srede... a tek liftovi... pitam se da li pojedinci i pisaju u liftu... a baceno smece kroz prozor sam videla x puta i svadjala se sa komsijama dok sam zivela u ns, al dzabe debili, i onda bi mi lakse bilo ako mi verujes da odem i kopam jarak negde nego sa takvim budalama da ziVim u nekoj zajednici...
Neka čeka i dalje, što se mene tiče. Da li ti stvarno svaki dan usisavaš i brišeš prašinu?
eto, na kraju mi bespolicari, pijanci, nista ne radimo, visimo svaki vikend do zore po "klubovima"...
fakultete zavrsili da bi tako zivjeli
sve osobe pomenute u prici,iz grada, rade od 8-16h.
ajde vazi, selo na čelo!![]()
Па колелтивно и индивидуална брига, шта је боље у ствари шта је са више мана.
Наравно, али знаш како бабе кажу-кад затвориш своја врата немаш више ни са ким посла. То није случај у селу.
Кад год одем, прво ми се обрадују, добро, океј, долазе и ја волим да видим њих, па бре, после ми из куће не излазе..хаха..Мада ретко одлазимо, нажалост,
Кров, олуци, гаража, да нема влаге, под, стално контролисање и идеш око куће, па гледаш стазу, па гледаш ограду, па капију, па УВЕК нешто фали.
А то мораш сам да финансираш, поправку крова у згради не финансираш сам, тек одскора морају сви станари..лифт преко инфостана плаћаш.
Само да чистиш лишће сада, па треба ти пола сата дневно испред куће, а ако имаш брезу, исто толико и кад дође пролеће..
Кад има више људи у домаћинству, онда су ствари верујем лакше, ако има слоге...ако.. ;И

nije vam dobro
sela odumiru i nestaju zato sto seljacima deru kozu...i sete ih se samo za mobilizaciju i glasanje
medijsko plasiranje seoske idile pada u vodu ulaskom u stalu...nabavkom koncentrata,djubra,semena...
sedite vi tu deste i uzivajte u carima plinskog grejanja
Da.
Ako ne svaki dan, onda svaki drugi.
Imam dva usisivača, onaj redovni jači, njime npr.danas usisam čitavu kuću, a onda sutra i prekosutra usisam sa onim ručnim... evo slike... i tako u krug... pa kako drugačije da nema prašine?
Za sve se treba boriti i izboriti. Kad bismo mi imali infrastrukturu kao što ima Slovenija, i dobre radne navike, i naravno, više onih koji bi da žive na selu(umesto da se konstantno žale), mi bismo imali jako selo. Ajte vi iz grada da se izborite za dostojanstveno selo, za život dostojan življenja. Vi intelektualci, kritička struja društva, menjajte, radite na tome, ne može to neuki seljak. Ne, lakše je i lepše komentarisati iz fotelje. LAKŠE je živeti u gradu, to je ono što se stalno provlači, LAKŠE je lajtmotiv našeg društva. Da vidim koliko bi se nas pametnjakovića danas odlučilo da gradi prugu kao npr. Brčko-Banovići.

Не може она сада да ти одговара јер је дунуо ветар, па отишла да види у дворишту да није оно дрво пало, што се накривило или је нестала струја? лол
Нисам ја схватио да би онда да "интелектуалце" пошаље на село, него та поента да је ЛАКШЕ..то и ја тврдим, да је далеко лакше живети у граду.
Meni su one iste: obe pričaju o svom poslu, umesto da slušaju vladiku : )
Meni su one iste: obe pričaju o svom poslu, umesto da slušaju vladiku : )
Не може она сада да ти одговара јер је дунуо ветар, па отишла да види у дворишту да није оно дрво пало, што се накривило или је нестала струја? лол
Нисам ја схватио да би онда да "интелектуалце" пошаље на село, него та поента да је ЛАКШЕ..то и ја тврдим, да је далеко лакше живети у граду.
Ево, сад ћу да идем, оно што се каже, НА пошту да пошаљем неке пакете. ДА сам ан селу, има мраза, има магле, океј (у СД каже ми коелга пао снег)
И сад, да сам на селу, са оне моје чуке, има асфалт, па вожње једно 20минута да пошаљем пакет. И пошто сам ја моравско-шум. стипса, уопште ми се не би испалтило, ал бих гледао да ме успут сврати Рака на ракију хаха..
НЕ знате ви сељаке. Кад не идем, платим лепо и имају кључ од моје куће. Увек неко обилази. И то није само однос заснован на плаћању. Они који не живе на селу, а имају неке викендице, старину итд. тамо до сутра могу да моле и покушавају да плате неког сељака да им покоси траву у дворишту, НЕЋЕ. Е, сад ви размислите што нећеНије кинта у пит него нешто друго.. А кажу људи, није тако увек било.
Naravno, kosačicom. A za kosidbu, imaš mehanizaciju, platiš čoveka, mašina ti seno slaže u kocke, ti samo pokupiš. Ako nemaš para, platiš nadničara, on donese svoju kosu, 20e od ujutro do uveče, ne znam kako toga nema u tvom selu, u mom ih ima koliko voliš. U stvari, iz drugog su sela