gost 243178
Veoma poznat
- Poruka
- 12.084
Ja vas pitah biste li se žrtvovali za kolektivno dobro kao npr, posleratne generacije, biste li gradili prugu i spavali u šatorima da bi vaša deca živela bolje? Ne dobih odgovor, pa sama zaključih, zato vam je lakše živeti u gradu, zaključaš vrata i boli te uvo.
Pojednostavljuješ stvari - ni ljudi na selu ne rade za kolektivno dobro, nego za svoje. Ja sve moram da kupim od seljaka, nisam primetila da nešto dele.
Druga stvar: Za kolektivno dobro mogu da se žrtvuju ljudi koji veruju pre svega u svoju vlast - mi nemamo ni državu ni vođe koji bi inspirisali ljude na tako nešto (nismo imali ni onda, al' to smo još bili zeleni). Svaki njihov postupak je protiv naroda, i naravno da ako zemlju vode sebičnjaci i lopovi stvari izgledaju tako kako izgledaju. Da imamo vođe koje voze bicikl, žive u dvosobnom stanu i imaju plate koje njihovo obrazovanje i stanje u našoj zemlji zaslužuju (dakle skromne), onda bi se i ljudi ponašali drugačije. Nema pozitivnog primera.
A konkretno: da, ja bih se mučila i radila za dž da obnovim deo svog grada, recimo. Iako nemam decu.