odlazak na selo

Ja vas pitah biste li se žrtvovali za kolektivno dobro kao npr, posleratne generacije, biste li gradili prugu i spavali u šatorima da bi vaša deca živela bolje? Ne dobih odgovor, pa sama zaključih, zato vam je lakše živeti u gradu, zaključaš vrata i boli te uvo.

Pojednostavljuješ stvari - ni ljudi na selu ne rade za kolektivno dobro, nego za svoje. Ja sve moram da kupim od seljaka, nisam primetila da nešto dele.

Druga stvar: Za kolektivno dobro mogu da se žrtvuju ljudi koji veruju pre svega u svoju vlast - mi nemamo ni državu ni vođe koji bi inspirisali ljude na tako nešto (nismo imali ni onda, al' to smo još bili zeleni). Svaki njihov postupak je protiv naroda, i naravno da ako zemlju vode sebičnjaci i lopovi stvari izgledaju tako kako izgledaju. Da imamo vođe koje voze bicikl, žive u dvosobnom stanu i imaju plate koje njihovo obrazovanje i stanje u našoj zemlji zaslužuju (dakle skromne), onda bi se i ljudi ponašali drugačije. Nema pozitivnog primera.
A konkretno: da, ja bih se mučila i radila za dž da obnovim deo svog grada, recimo. Iako nemam decu.

Meni su one iste: obe pričaju o svom poslu, umesto da slušaju vladiku : )

'De će ti duša! :lol:

Ova parižanka, ima više materijalnih dobara, a manje emotivne gubitke, pa kuka do neba, a ova baka imala nesreće - ne daj bože nikom - i ne kuka ni na šta, samo mora da uradi što se mora, jer ako joj to propadne, neće imati ni za goli život. Gde isto...

Razlika je ogromna u životnom stavu.

A meni smesno kad se neko poredi diplomom i iskustvom prezivljavanja neucenih ljudi sa sela..ono neke proste stvari ljudi iz grada nemaju pojma da naprave..neke prastare od pamtiveka kojima sa 2 ruke stvoris..to je neprocenjivo..i kad sve nestane jedino je ta sposobnost prezivljavanja bitna..s diplomom se brise dupe..da ne pricam ko je bistiji i svestraniji i ko takav ostaje pod stare dane..ovi danas klinci su pogubljeni samo od telefona i kompjutera..i kao pricamo o nekom druzenju haha

'De će ti duša! :lol:

Ova parižanka, ima više materijalnih dobara, a manje emotivne gubitke, pa kuka do neba, a ova baka imala nesreće - ne daj bože nikom - i ne kuka ni na šta, samo mora da uradi što se mora, jer ako joj to propadne, neće imati ni za goli život. Gde isto...

Razlika je ogromna u životnom stavu.

Naizgled. Baki pada kiša, parižanki naišla ekonomska kriza.

Mislim da poređenje nije dobro zato što su u pitanju dve osobe koje žive sasvim drugačije. Osim toga, mi ne znamo da li je ženi iz Pariza neko umro, da li je bolesna, da li je sama i slično. To uopšte nije napisano.

Shvatam da pričate o kontrastu, ali ne želim da padnem na jednostavne ilustracije plementog seljaka i iskvarenog građanina. Nemamo dovoljno podataka o drugoj ženi, niti znamo zašto je siromašna baka odgovorila kako je odgovorila. Vi (i vladika) učitavate u njen odgovor nešto što ona nije rekla. Ona je samo rekla da će da joj pokisne seno. Kako vi znate da je to rekla zato što ima plemenitu dušu i uzvišena osećanja? Možda je i njoj seno najvažnije, kao i gospođi iz Pariza njen biznis?

(Ne insistiram, samo nudim drugačije tumačenje : )

Da dodam: šta mislite, zašto je vladika, tako produhovljen, bio kod te bogate žene u Parizu?

Pročitajte ovo još jednom, bez da navijate za vladiku:
Pricao jednom jedan vladika kako mu je ukazala gostoprimstvo neka nasa uspesna zena koja radi i vec dugo zivi u Parizu i celo vreme njegove posete samo je jadikovala kako joj je ova poslednja ekonomska kriza donela velike gubitke i kako se morala odreci i ovoga i onoga, cisto ga udavila, pokajao se sto je dosao uopste.

Poslednja izmena:
Pojednostavljuješ stvari - ni ljudi na selu ne rade za kolektivno dobro, nego za svoje. Ja sve moram da kupim od seljaka, nisam primetila da nešto dele.

Druga stvar: Za kolektivno dobro mogu da se žrtvuju ljudi koji veruju pre svega u svoju vlast - mi nemamo ni državu ni vođe koji bi inspirisali ljude na tako nešto (nismo imali ni onda, al' to smo još bili zeleni). Svaki njihov postupak je protiv naroda, i naravno da ako zemlju vode sebičnjaci i lopovi stvari izgledaju tako kako izgledaju. Da imamo vođe koje voze bicikl, žive u dvosobnom stanu i imaju plate koje njihovo obrazovanje i stanje u našoj zemlji zaslužuju (dakle skromne), onda bi se i ljudi ponašali drugačije. Nema pozitivnog primera.
A konkretno: da, ja bih se mučila i radila za dž da obnovim deo svog grada, recimo. Iako nemam decu.

Ne pojednostavljujem, ja nikad ne govorim da je samo moje mišljenje ispravno(koliko negacija u jednoj rečenici), samo smatram da sam za sebe odgovorna ja, a ne drugi, kako vidim da mnogi misle. Neće država nikad biti sjajna, nijedna vlast nije dobra, svaka vlast je kvarljiva, ljudi su takvi po prirodi. Moja je dužnost da učinim nešto za svoju porodicu i društvo. Ako izdaleka gledam u selo, žalim seljake i ljutim se na vlast, ja ne radim ništa. Je li tako? Zašto nema nekakvih zajedničkih akcija, zašto to niko ne predlaže i podržava? Da li mislite da bi npr. hiljadu ljudi iz Beograda moglo za nedelju dana da napravi nešto za neko selo u Šumadiji? Kopa bunare, proširi put, sazida školu?Da li je to utopija? Ljudi, naša generacija je ništa-roba. Samo za svoju g..... i kukaj što više možeš, zavaljen u fotelju ispred TV. Pih, nema više pravih revolucionara, sa dobrim idejama.

Ne pojednostavljujem, ja nikad ne govorim da je samo moje mišljenje ispravno(koliko negacija u jednoj rečenici), samo smatram da sam za sebe odgovorna ja, a ne drugi, kako vidim da mnogi misle. Neće država nikad biti sjajna, nijedna vlast nije dobra, svaka vlast je kvarljiva, ljudi su takvi po prirodi. Moja je dužnost da učinim nešto za svoju porodicu i društvo. Ako izdaleka gledam u selo, žalim seljake i ljutim se na vlast, ja ne radim ništa. Je li tako? Zašto nema nekakvih zajedničkih akcija, zašto to niko ne predlaže i podržava? Da li mislite da bi npr. hiljadu ljudi iz Beograda moglo za nedelju dana da napravi nešto za neko selo u Šumadiji? Kopa bunare, proširi put, sazida školu?Da li je to utopija? Ljudi, naša generacija je ništa-roba. Samo za svoju g..... i kukaj što više možeš, zavaljen u fotelju ispred TV. Pih, nema više pravih revolucionara, sa dobrim idejama.

Pa eto ti imaš odlične ideje. U Beogradu su hiljade i hiljade ljudi koji su došli iz svog sela u Šumadiji, pa se umesto u svom selu muče u Beogradu (ne znam odakle ti ideja da ljudi u gradu samo sede u fotelji). Zašto ih ti - tako inspirisana - ne sazoveš da se vrate u svoje selo, i povedu svoje drugare iz Beograda, da im tamo pomognu?

Poslednja izmena:
Ja imam kucu i stan u sirem BG-u,al pre bih otisao na selo podno Zlatibora. Tamo takodje ima cale nekih 30-tak ari. Odatle su baba i deda dosli u BG,tako da bih se ja vratio tamo. Mirno je,najlepsi deo Srbije. Tu postoje dve opcije za pravljenje biznisa - turizam ili rakija (selo se i zove po rakiji).

Shvatam da pričate o kontrastu, ali ne želim da padnem na jednostavne ilustracije plementog seljaka i iskvarenog građanina.

Da dodam: šta mislite, zašto je vladika, tako produhovljen, bio kod te bogate žene u Parizu?

Pročitajte ovo još jednom, bez da navijate za vladiku:

Pa ti rece da je trebalo da slusaju vladiku umesto da govore o svom poslu...Ispade da su ipak u pravu sto nisu. Ili jesu...Ili nisu...

Pa ti rece da je trebalo da slusaju vladiku umesto da govore o svom poslu...Ispade da su ipak u pravu sto nisu. Ili jesu...Ili nisu...

Vladika, koji je ispričao priču, misli da treba da slušaju njega - bogata da finasira crkvu, siromašna da bude zahvalna za reči utehe.

Izvini ako sam te uvredila komentarom, ali tako mi radi mašta - uvek zamišljam različite varijante.
Sa smislom (razlogom) tvog komentara se naravno slažem - materijalna dobra nisu najvažnija.

Vladika, koji je ispričao priču, misli da treba da slušaju njega - bogata da finasira crkvu, siromašna da bude zahvalna za reči utehe.

Izvini ako sam te uvredila komentarom, ali tako mi radi mašta - uvek zamišljam različite varijante.
Sa smislom (razlogom) tvog komentara se naravno slažem - materijalna dobra nisu najvažnija.

Da je ovo mislio ne bi je uzeo za primer, verovatno bi je kritikovao sto ga tako reci ako ne najurila a ono barem pozurila da ode.

Zasto bih bila uvredjena, nisi pisala nista uvredljivo, razgovaramo.

Pa eto ti imaš odlične ideje. U Beogradu su hiljade i hiljade ljudi koji su došli iz svog sela u Šumadiji, pa se umesto u svom selu muče u Beogradu (ne znam odakle ti ideja da ljudi u gradu samo sede u fotelji). Zašto ih ti - tako inspirisana - ne sazoveš da se vrate u svoje selo, i povedu svoje drugare iz Beograda, da im tamo pomognu?

Pa vidi, ljudi sa takvim stavom kakav imaš ti, su prepreka za realizaciju bilo kakvih ideja. Baš takvi, koji kažu "ajde ti", prvi kritikuju bilo kakav neuspeh, zbog njih je i najmanji uspeh na polju kolektivnog rada beznačajan. Da sam htela da se bavim tim, ja bih se bavila politikom ili bi bila deo neke revolucije. Umesto toga, ja živim gde mislim da treba, i činim koliko mogu za mesto u kom živim. Ne čekam da me neko zove, već se priklljučim kad čujem da nekom pomoć treba, bilo da je to čišćenje smeća kraj reke ili volontiranje u crvenom krstu. Ja ne kukam na vlast, i ne kukam na Boga, i ne žalim ni građane ni seljake. Sve ovo je na konto toga da većina žali selo, i misli da tamo nema uslova ni za šta, da na selu svi skapavaju, i da odatle treba pobeći što pre- a sa druge strane, žao im što selo propada, kriva im je država za to, misle da nešto treba da učine, ali oni se nikad ne bi vratili. Kad čuju da bi se neko vratio- umesto da podrže, jer tako podržavaju opstanak svog naroda, oni udare u pljuvačinu. I ajd' sad- razumi. Mislim da više neću pisati na ovu temu, jer se tema na kraju uvek pretvori u "ja tebi-ti meni", i "nije šija nego vrat".

Pa vidi, ljudi sa takvim stavom kakav imaš ti, su prepreka za realizaciju bilo kakvih ideja. Baš takvi, koji kažu "ajde ti", prvi kritikuju bilo kakav neuspeh, zbog njih je i najmanji uspeh na polju kolektivnog rada beznačajan. Da sam htela da se bavim tim, ja bih se bavila politikom ili bi bila deo neke revolucije. Umesto toga, ja živim gde mislim da treba, i činim koliko mogu za mesto u kom živim. Ne čekam da me neko zove, već se priklljučim kad čujem da nekom pomoć treba, bilo da je to čišćenje smeća kraj reke ili volontiranje u crvenom krstu. Ja ne kukam na vlast, i ne kukam na Boga, i ne žalim ni građane ni seljake. Sve ovo je na konto toga da većina žali selo, i misli da tamo nema uslova ni za šta, da na selu svi skapavaju, i da odatle treba pobeći što pre- a sa druge strane, žao im što selo propada, kriva im je država za to, misle da nešto treba da učine, ali oni se nikad ne bi vratili. Kad čuju da bi se neko vratio- umesto da podrže, jer tako podržavaju opstanak svog naroda, oni udare u pljuvačinu. I ajd' sad- razumi. Mislim da više neću pisati na ovu temu, jer se tema na kraju uvek pretvori u "ja tebi-ti meni", i "nije šija nego vrat".

Ja sam kriva za to što selo propada : )
Ti si zvala na radnu akciju, i hvalila revoluciju, a sama nećeš da učestvuješ.
Podržala sam devojku koja je odlučila da živi na selu reputacijom, podržala sam i svoje prijatelje ( u stvarnom životu) koji su otišli na selo. Meni jeste žao sela, ali ja nisam sa sela, a nisu ni moji roditelji, ni njihovi roditelji, ni njihovi pre njih. Da imam selo, možda bih se i vratila, a možda i ne bih, ne znam. I mislim da svako ko misli da selo propada zbog građana greši. Zemlja vodi pogrešnu politiku već decenijama, a glasali su bogami i seljaci.

Poslednja izmena:
jasno je sta je katarina zelela reci svojim postom, kao sto je jasno u svakoj takvoj prici, poucnoj prici... sad mozemo mi izvrtati pricu i tumaciti na hiljada nacina ali zasto? Nije ta prica napad na gradjane nego prica o materijalnim stvarima i skromnosti sa druge strane... i to je jedino i donekle ispravno tumacenje, ko zeli pricu sa drugacijom poukom, nek je napise, ali dajte da sada ne iskrivljujemo sve jednu pricu i ne banalizujemo svaku recenicu.... msm, gubi smisao cela ova prepiska... ja sam otvorila temu da podelim sa vama svoju zelju, nisam nameravala da me iko odgovara ili nagovara, niti da se takmicimo ovde ko je u pravu i koje tumacenje price je ispravno.... ovo je tema o odlasku na selo, i ne vidim sto je toliki trn u oku nekima, vas ne tera niko da idete negde niti da.menjate zivot, navike, uverenja......

jasno je sta je katarina zelela reci svojim postom, kao sto je jasno u svakoj takvoj prici, poucnoj prici... sad mozemo mi izvrtati pricu i tumaciti na hiljada nacina ali zasto? Nije ta prica napad na gradjane nego prica o materijalnim stvarima i skromnosti sa druge strane... i to je jedino i donekle ispravno tumacenje, ko zeli pricu sa drugacijom poukom, nek je napise, ali dajte da sada ne iskrivljujemo sve jednu pricu i ne banalizujemo svaku recenicu.... msm, gubi smisao cela ova prepiska... ja sam otvorila temu da podelim sa vama svoju zelju, nisam nameravala da me iko odgovara ili nagovara, niti da se takmicimo ovde ko je u pravu i koje tumacenje price je ispravno.... ovo je tema o odlasku na selo, i ne vidim sto je toliki trn u oku nekima, vas ne tera niko da idete negde niti da.menjate zivot, navike, uverenja......

A ti si očekivala miroljubivu temu o gradu i selu?
Naivno : )

A svaka priča, i poučna, ima razne pouke.

nema.potrebe da se.prepucavate... nije ovo tema za nipodastavanje ni gradjana i seljaka, ni lobiranje za odlaske i ostanke... i ne razmisljamo svi isto i ne treba da razmisljamo, jer kao sto trebamo imati i sela moramo imati i gradove.... diskusija je suvisna, pogotovo oko takvih stvari, cije.sunce vise greje

A ti si očekivala miroljubivu temu o gradu i selu?
Naivno : )

A svaka priča, i poučna, ima razne pouke.

pisac zna sta je hteo da kaze a mi mozemo izvrtati do sutra.... nije to nista novo, ljudi su.oduvek manipulisali pisanim stvarima, jer su bile lakse za to i interpretiranje kako nama odgovara :);)
i ne znam sto jedna tema ne bi mogla biti miroljubiva, zar na svim noramo da se pokrvimi cak i kad normalno pricamo... pa zbog toga sam prestala da idem na temu o dijeti jer moras da pazis sta pises da se neko ne uvredu, sve se prima k srcu... hocu da ova tema bude drugacija, nista nije samo belo i samo crno, zivot je protkan nijansama...

Hehe, u mom dvorištu rastu magnolije, mandarine, kivi, badem i lipe, voćnjak je čvrst i malo dalje, neće da brigam, ne može mu vetar ič, a na kuću neće drvo da padne, je l' je, kao što reko' daleko. Možda se zabrinem oko ruža, ali smiriće me miris lavande...eto vam opet malo lažnijeh slika seoske idile.
Gde pomenu travnjak, ja ću prva za pare da kosim travnjak, al' ne da niko, svi kose svoje :) Naravno, kosačicom. A za kosidbu, imaš mehanizaciju, platiš čoveka, mašina ti seno slaže u kocke, ti samo pokupiš. Ako nemaš para, platiš nadničara, on donese svoju kosu, 20e od ujutro do uveče, ne znam kako toga nema u tvom selu, u mom ih ima koliko voliš. U stvari, iz drugog su sela :)
A da odgovorim i na drugo pitanje, neću ja intelektualce na njivu, slabo bi šta uradili mekanim ručicama (počevši od mene), nego da malo uključe vijuge, predstave ideje, razrade planove, a ne samo kuku, kuku, kao što većina radi, tipa "jadni seljaci, šta im država radi". Malo održivog razvoja, malo preusmerenih investicija, nego svako gleda da je lepše, lakše i da je njemu bolje. Ja vas pitah biste li se žrtvovali za kolektivno dobro kao npr, posleratne generacije, biste li gradili prugu i spavali u šatorima da bi vaša deca živela bolje? Ne dobih odgovor, pa sama zaključih, zato vam je lakše živeti u gradu, zaključaš vrata i boli te uvo.

Bi li ti, za kolektivno dobro, poklonila meni 5 kg sira i 2 kg kajmaka? Dzak krompira i 30 jaja isto prihvatam. Mislim, za kolektivno dobro...

Uvek je tako u diskusijama selo-grad. Na žalost, postoji veliko opšte nerazumevanje između ta dva načina života, što je rezultat ogromnog nepoznavanja bilo kog načina života osim našeg ličnog. I izvesne netrpeljivosti prema svakome ko se razlikuje od nas. Sreća, pa ipak nismo svi takvi. Bolje upoznavanje prilika izvan našeg malog okruženja, dovodi ne samo do boljeg razumevanja ostalih ljudi na planeti, već i jasnijem razmišljanju i ispravnijim zaključcima i odlukama u životu.

Da bolje poznajemo jedni druge, Ispravnije bi glasali (ne mislim na izbore za političare, već na promene u zakonu), pa se ne bi događalo da se donose štetni zakoni i propisi, jer građani nemaju pojma šta stvarno tišti seljaka, a šta je njegova lenjost i inertnost, a seljaci, kojih ima mnogo više u ovoj zemlji, ne bi glasali za smešne i protivrečne zakone koji se odnose npr. na nauku, kulturu, industriju i sl.

ova tema je definitivno otvorena kao podrska onima koji zive tamo ili planiraju, cak i oni koji zive vec na selu i pokusavaju reci svoj stav ne pije vode

kamol ja iz grada da nesto akzem a da ne ispadnem pijanac ili besposlocar :(

postojanje foruma i ove teme sluzi razmeni misljenja,nesumnjivo i iskustava ljudi,kako iz urbane tako i ruralne sredine :kafa:
e sad...u moe selo vele stari ljudi...iz zemlju niki nije iskopao...vodjen tom devizom slobodno mogu zaboraviti na kupovinu detektora metala u cilju pretrage obliznje planine za skrivenim dukatima mirka tomashevica sto je skrio bezeci pred komunistima :lol:

Za sve se treba boriti i izboriti. Kad bismo mi imali infrastrukturu kao što ima Slovenija, i dobre radne navike, i naravno, više onih koji bi da žive na selu(umesto da se konstantno žale), mi bismo imali jako selo. Ajte vi iz grada da se izborite za dostojanstveno selo, za život dostojan življenja. Vi intelektualci, kritička struja društva, menjajte, radite na tome, ne može to neuki seljak. Ne, lakše je i lepše komentarisati iz fotelje. LAKŠE je živeti u gradu, to je ono što se stalno provlači, LAKŠE je lajtmotiv našeg društva. Da vidim koliko bi se nas pametnjakovića danas odlučilo da gradi prugu kao npr. Brčko-Banovići.

nekad ste svi bili valter a danas i jaran moze nosit brushalter...bezz komunisto:lol:
eto...snaga nije u broju samo u lovackim drustvima...tako da poshavshi linijom manjeg otpora opkolismo prasence
dada...ipak su intelektualci izdali srbilend...tako je to kad u ovim klimatskim uslovima neko kani gajiti juzno voce

evociranje uspomena izaziva samo sentimentalnu buru i nista vishe.naravno na greskama treba uciti ali bolje na tudjim nego na svojim.
ako zelis bas o socijalistickim tekovinama...za prosperitet sela trebaju zadruge i otkupna mesta...za pocetak

nekad ste svi bili valter a danas i jaran moze nosit brushalter...bezz komunisto:lol:
eto...snaga nije u broju samo u lovackim drustvima...tako da poshavshi linijom manjeg otpora opkolismo prasence
dada...ipak su intelektualci izdali srbilend...tako je to kad u ovim klimatskim uslovima neko kani gajiti juzno voce

evociranje uspomena izaziva samo sentimentalnu buru i nista vishe.naravno na greskama treba uciti ali bolje na tudjim nego na svojim.
ako zelis bas o socijalistickim tekovinama...za prosperitet sela trebaju zadruge i otkupna mesta...za pocetak

Idi bre begaj, nisam ja komunista! Mene samo izšašavljuje priča tipa "šta bi bilo kad bi bilo". Od nekud treba početi,i o tome govorim. Oko sebe viđam samo one koji govore "ko je meni dao", "ko je za mene tako nešto uradio" i sl. Priču sam otvorila da bih videla ima li više onih koji ne misle samo na sebe, videla da i njih ima, i sad sam završila :)

Back