Ево шта пише у руском преводу Орбинија. Ја нисам сигуран да сам све добро прочитао и разумео, па нећу ништа коментарисати.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Српски превод
Од Павла (село у области Поибрене ) се стиже до Илиџе или Лизе у долини Рашке, која носи то или турско име Вопче. Ако се иде од Филипоља (данас Пловдив) стиже се преко Чобан Бунара у долину Вопче. Очигледно је да карта г. Киперта је у овом делу погрешна,а Бечка је заправо тачна,зато што ме је г. Фрер уверио са сигурношћу,да када се прође водоразделница Рашке и Тунџе ,долази се до села Калофер.
Ево шта пише у руском преводу Орбинија. Ја нисам сигуран да сам све добро прочитао и разумео, па нећу ништа коментарисати.
Данашња Добруџа, Можда треба у овом жутом делу у Бугарској тражити Расинско језеро и евентуално Рас
http://upload.wikimedia.org/wikiped...-cadrilater.png/250px-Dobrogea-cadrilater.png
http://desmond.imageshack.us/Himg263/scaled.php?server=263&filename=johanneshonterrudimenta.jpg&res=medium
Ово је карта из 16. века на којој је неко (вероватно касније) уписао "Сервиа". Топоним "Руси" би се можда могао етмолошки повезати са "Рас"
i označen je neki veći grad izmedju natpisa za Jedrene i ovog dopisanog Servia...veličine Sredca/Sofije
http://upload.wikimedia.org/wikiped..._Honter-RudimentaCosmographica-Brasov1542.jpg
"Rufsi" je istočno od Nikopolja.
Манастир Сопот, дом Св.Спаса негде, негде Узнесењски...., Бугарско Краљево је баш близу
На чесми у склопу Сопотјанског манастира упечатљив је двоглави орао, хералдички српски симбол..
зато и неће да напишу који унук Немањића га је сазидао као Сопоћане,
![]()
Из неког разлога, око Берлинског конгреса,Бугари су ту подигли православну цркву посвећену СвТодору."След сирната неделя баба Марта ни носеше една голяма радост – празнуването на Тодоровден. Тоя ден мало и голямо, едни пеша, други с талиги или яхнали магарета и коне през Бадемлика, поемаха пътя за Аязмото – тогава сух, каменист баир, свърталище на змии и гущери. Това не пречеше Аязмото да се смята за свещено място. Тук, в присъствието на поповете, които четяха надлежните молитви, с искрена вяра идваха болни и здрави да се помолят, да сръбнат от светата вода, която капка по капка се прецеждаше от скалите и да се проврат между последните, наречени глухото Аязмо. Неуспелите да се проврат се смятаха за грешни".
“Рашки дел” .. линије Габрово-чипран ,... “.......... једини прелаз који постоји је Казан –Габрово
Нешто ме вукло тој котлини Срнена Гора све време и овом уском грлу .Геостратешки положај је одличан заштићен Балкан планином са севера отворен ка низији. Ако сам до сад наслућивао ,сад сам сигуран да смо на добром путу.
Evo za sve da vide o čemu pričamo. gde je Verija, a gde Beroe/Zagora, i šta je bliže Jambolu.
![]()
Na osnovu citata bugarskog ministra Jirečeka,da je Diapol=Jambol,zaključujem da je Car Dušan dušu ispustio ovde:
![]()
Јedan naš izvor (Milivoj D.Nikolajević: Vojna geografija Balkanskog poluostrva, knjiga druga, Beograd, 1904.g., str 89 ) daje podatke da je (Orbinijev i Lukarijev Diapoli/Diampoli- mesto smrti Cara Dušana kod Jambola) toponim Dijampol.Disopolis..... današnji DUBILIN kod sela Taušan-tepe.
Nalazi se na ... географски координати 420 32′ 52″ северна ширина и 260 28′ 31″
![]()
http://scr.digital.nb.rs/zavicaj/pozarevac/knjige/NBPO-knjige-051/mid/NBPO-knjige-051-051.jpg
Danas pod tim pojmom Bugari podrazumevaju planinski vrh Srnene gore (iznad Stare Zagore, nekadašnjeg Bera), gde je nekad zavijala reka Tundža (antički Tonzos), a sad je tok pomeren za 2-3 km dalje.To je inače poslednje brdo te Srnene gore, kad se jaše prema istoku.
Na istom mestu- bivšem zavoju reke Tundža.. nalazi se i O'RID, pored sela Draževo.. i Kobile... oba su u podnožju TAUŠANOVOG BRDA
http://www.bgjourney.com/Architecture/kreposti/Kabile/www/DSC_0006.jpg
Ove iskopine su idealno postolje za neku gigantsku kamenu skulpturu.
По турско време Кабиле се е наричало Тавшантепе, по името на близкото възвишение.
Po legendama tog kraja, car Kostantin Veliki je sa suprugom Jelenom boravio često tu, postojao je (bogorodičin) manastir tada tu....a Jelena je volela da pije vodu sa tih čudotvornih izvora, i pela se i sama na goru koja će postati "Dušanovo brdo"... Podignut je nov manastir, 20ak godina posle Berlinskog kongresa, posvećen Bogorodici (u vezi sa trašanskim kultom Velike majke-Kibele i Konstantinovim hramom ) i u njemu se čuvaju zapisi o isceljenjima onih što su pili vodu sa "Dušanovog brda".
Izgleda ipak da je u rukopisu starca Simeona iz 1202.g.(listu koji je u Petrogradu danas) "Pek" ispisan velikim slovom, kao što je Sr.Novaković preneo.
Evo primera koji je preneo Lj.Stojanović u "Stari srpski zapisi i natpisi", fototipska izdanja, knjiga br. br.4 SANU,Narodne biblioteke i Matice srpske,Beograd, 1982:
![]()
Ово из Јагићевог зборника
![]()
Браво, Обрене, то је та река Рашка, у Рашкој долини описаној од аустријског геолога .Не знам да ли је од какве помоћи, али ево део једне старе карте на којој се види река Рашка у данашњој Бугарској. Чини ми се да њу нисте лоцирали, или бар нисте под именом Рашка. Додуше овде пише Раска, али знамо да тамо одакле је ова карта нема слова "ш".
http://desmond.imageshack.us/Himg703/scaled.php?server=703&filename=raskaimage.jpg&res=medium
David Rumsey Historical Map Collection,London,1832.
Сад сам је гледала и карта коју си пронашао је "страва"..Надам се да је ово од помоћи
Karta "Kipertova" koju je Ami Bue nosio na teren sa ucrtanom rekom Ioptchom i Čoban-bunarom:Ami Bue
Од Павла (село у области Поибрене ) се стиже до Илиџе или Лизе у долини Рашке, која носи то или турско име Вопче.Ако се иде од Филипоља(данас Пловдив) стиже се преко Чобан Бунара у долину Вопче. Очигледно је да карта г. Киперта је у овом делу погрешна,а Бечка је заправо тачна,зато што ме је г. Фрер уверио са сигурношћу,да када се прође водоразделница Рашке и Тунџе ,долази се до села Калофер.
....(деспотова) титула и територија Мелника имају везе са старим топонимима средњевековне Србије, у којој су Мелник окруживале Деспотске планине, које ће Турци после опсаде, превести као "Деспот даг",
ово је исечак са дигитализоване карте из 1796.године бр. V 51.935/ 22 са сајта чешког историјског архива мапа
Karte von dem Oschmanischen Reiche in Europa -- Nach D' Anville, Schmidt und Santini Neu verzeichnet herausgegeben von Franz Joh. Jos. von Reilly ; Jos. Stöber sc...Wien : zu finden im von Reilly'schen Landkarten und Kunstwerke Verschleiss Komptoir, 1796
http://mapy.vkol.cz/mapy/v51935_03.htm
Из путописа Виктора Грегоровича, руског филолога, по европској Турској (Очерки путешествия по европейской Турции. 1877) сазнајемо да је манастир С.Николе Мирликијског у Мелнику задужбина српског краља Св.Јована Владимира
Постоји и бугарски топоним КНишава, на планини Рили је:
![]()
Сви су примери из речника топонима ТРасције које је сачинио Иван Дуриданов "The language of the Thrascians".
Rekomago je "pomenutog" , traži u ranijem tekstu gde je pomenut taj sredec.Liči mi na ovu reč što me izluđuje ;"rekomago". nikako da povežem da li se odnosi na reke (vodotok) или реку или шта већ и где већ???
Rekomago je "pomenutog" , traži u ranijem tekstu gde je pomenut taj sredec.
Život svetog Simeona nije sačuvan u originalu. Postoji samo jedan celovit prepis, iz druge decenije XIV veka, u zborniku koji sadrži još paterik, sinaksarsko Nemanjino žitije (I redakcija) i spis o dvanaest petaka. Taj se zbornik danas čuva u Parizu, u Nacionalnoj biblioteci (Bibliothèljue Nationale), pod signaturom Cod. Slave 10.
![]()
....и беше тада глад .. и просише бити хришћани..толико о тој сили![]()
Царица-удова Теодора из Константинополиса дала им је, уз неколико оброка, ово место за живот: Загора (Сагора), између обронака Старе планине и обале Црног мора..вероватно се ради о данашњој Плиски, коју тумаче као "престоницу".
![]()
Са карте из 1643.г. (Willem Jansz.Blaue)
Iz žitija sv.Jovana Rilskog pisanog u 15.veku, srpskom redakcijom staroslovenskog:
![]()
Вратих се на ову тему након пар месеци (прочитала у једном даху још тад) и видим да је замрла. У међувремену сам и сама нешто чачкала, па ми паде на памет да би ваљало потражити и ову реку Косаоницу на чијем је ушћу Немања саградио Богородичину цркву.
Sam sazda manastire: prvo u Toplici svetoga oca Nikole, i drugi tamo Svetu Bogorodicu u Toplici; potom opet sazda manastir Svetog Georgija u Rasu. I svima tim manastirima satvori upravu kao što treba. A posle tih ovaj naš sveti manastir sazda, koji i posveti imenu presvete Vladičice naše Bogorodice Dobrotvorke, sazdavši od mala i do velika, i sela predade manastiru zajedno sa drugim pravima manastiru, ikonama i časnim sasudima i knjigama i rizama i zavesama, i što je pisano u zlatopečatnoj povelji njegovoj, a još je i u crkvi napisano na zidu, i sa kletvom i sa vezom da niko ne izmeni njegova predanja, kao što slušate i u ovim knjigama napred o tome reč.
- Претпоставља се да је манастир поснован пре 9.-10. века или пре 13. векаПредполага се, че манастирът е основан през ІХ -Х или през ХІІІ век.
Према појединим сведочанствима, манастир је саграђен још у време Крсташких ратова (11-12. век) и 1419. је разрушен од Турака, но касније је обновљен.Според някои сведения манастирът е съществувал още по време на кръстоносните походи (XI-XIII век) и в 1419 г. е разрушен от турците, но по-късно е възстановен.
Ehem, da se podsjetimo:
![]()