Dobro, tema je, koliko vidim, nekakvi dupli toponimi i omiljena disciplina novoromantičara da iz toponomastičkih i onomastičkih 'podudrnosti' izvode zaključke u duhu romana Borisa Akunjina, ali, reci mi, jesi li ti zaista ozbiljna kada adresate
Poslanice Filipljanima pronalaziš u antičkim stanovnicima bugarskog Plovdiva, jer ne znaš da se drevni grčki grad čijim stanovnicima je to pismo upućeno nalazi nekih 300 km južno od današnjeg Plovidva ili ti okice nisu dovoljne pa bi prost svet da zavodiš i neoromantičarskim fanatzijama?
Srednjovekovne legende o Titu i Rasu nisu ni vredne komentara...
Тема је заправо започела због неподударности текста Растка Немањића о свом оцу, сачуваним у житију и географско -хидрографских одлика Србије.
Ако скренеш ток река и направиш друго ушће, можда тема такође промени курс.
Други разлог била је исписана тврдња Михаила Динића да Немањин град Рас још увек није убифициран.
То би све сазнао да си прочитао од почетка, диар мај.
По мом мишљењу, тема је превазишла моја лична скромна очекивања шта се може пронаћи у средњевековној прошлости.
Али да је нисмо водили, било би ми много криво да отако моћном владару, оснивачу наше најмоћније династије, не знамо баш ништа- ни где је живео, и колико је поседовао, ни где се крстио, ни где је затворен био.
Посланица коју сам цитирала упућена је Коринћанинима, а не Филипљанима, јухуууу

Сви би да се диче да су гостили апостоле у првом веку, ето Далмација, па Маћедонија итд...а Бугари баш и не, или ја нисам нашла.
Ни Далмација, ни Маћедонија, ни Србија немају доказе за пролазак и боравак апостол, осим предања и легенди.Археологија је свеукупно изузетно мало ствари доказала , не смо из Новог, него и из Старог завета.
Пловдив је један од најстаријих градова Европе, ако те тко пита, а античко име му је Филиба, Филипополис и остале сличне варијанте...А кад кренеш из Тарса или било ког дела Мале Азије, на пут до јужне Јевропе, имаш неколико путева- али ти најкраћи увек воде преко терена које сам назначила.Ако сумњаш и дање, погледај неки атлас. Не верујем да су апостоли предвидели да ће њихов хиљадукилометарски пут икада бити важан, али су свакако , с обзиром да нису користили чартер летове, морали да бирају проходне путеве и преноћишта на том путу, уз сталну опасност да ће их римски војници ухитити..а ти сад рачунај на колико места су у данашањој Турској,Бугарској, Србији,Македонији ( да се ограничимо само на те делове) морали да ноће, да се хране итд..и успут да шире своју нову веру.
Поводом Филиба/Пловдива видео си да цитирам и бугарски превод?: (Титус 3-12 )
Когато изпратя до тебе Артема или Тихика, постарай се да дойдеш при мене в
Никопол, защото съм решил там да презимувам.
Ако имаш какав конструктиван предлог или информацију, подели са нама слободно.
Цела поента последљих постова је убификација апостолске цркве, у којој је Немања крштен, која можедовести до тачне убификације Немањиног Раса, која, опет, може довести до тачне убифкације термина "Рашко" и "Рашка" , важне како за историју средњег , тако и за историју новог века.
Ако немаш и само ти је до дуела, било са ким, на било коју тему, онда прелазимо на неки други пдф, ова тема нек остане као драгоцени семинарски заједнички рад.Може?