OD DROGE DO BOGA

Šakal:
Hm, ok. Šta misliš o Rimokatoličkoj Crkvi i Mitraizmu?

Pazi, nećemo se sad ovde igrati profesora i učenika. Hoću da kažem da bi bilo apsurdno biti hrišćanin i ne verovati da je to najispravniji (možda je prikladnija ova reč) put, a sam Hristos je rekao : ''Niko neće doći Ocu osim kroz mene''. Ali nisam isključiv, kako se na prvi pogled čini, jer verujem da će se spasiti svako ko istinski živi po pravilu: ''Kako želite da vama čine ljudi, činite i vi njima''. A Hristos je rekao da o toj zapovesti vise sav zakon i proroci. Da li sam sad malo jasniji?

Šakal:
Hm, pa da te ne citiram sa jedne od predhodnih strana...ovde smo da diskutujemo...samo sam te pitao za mišljenje pa ti kako hoćeš...

Zar ti misliš da bi u ovu ovako već opširnu temu trebalo ubacivati moje mišljenje o rimokatoličkoj crkvi i mitraizmu? Pa o tome bi knjiga mogla da se napiše. Tačno je da sam ti rekao da ću ti odgovoriti na pitanja koristeći sopstveni mozak, ali sam, naravno, mislio na pitanja u okviru ove teme. A, ako te stvarno zanima rimokatolicizam i mitraizam, mogu ti poslati knjigu koja, između ostalog, govori i o tome.

onisifor:
Pazi, nećemo se sad ovde igrati profesora i učenika. Hoću da kažem da bi bilo apsurdno biti hrišćanin i ne verovati da je to najispravniji (možda je prikladnija ova reč) put, a sam Hristos je rekao : ''Niko neće doći Ocu osim kroz mene''. Ali nisam isključiv, kako se na prvi pogled čini, jer verujem da će se spasiti svako ko istinski živi po pravilu: ''Kako želite da vama čine ljudi, činite i vi njima''. A Hristos je rekao da o toj zapovesti vise sav zakon i proroci. Da li sam sad malo jasniji?
osnova moralnih uchenja svakog paganizma
iliti

ne radi drugom shto ne bi da neko tebi.

i veze s jeshom nema
on je govorio drugo ;)

a ovo gore je falsifikat 8)

DruidIzRethome:
nisam te to pitao
dzabe se pravish glup

pitao sam kako mozesh da verujesh u Isusa
a pljujesh one koji su ga izmislili - crkvu

kako se moze biti hriscanin bez crkve

kad je jedina pretstvava o jeshi karpenteru danas dostupna jedino zbog crkve.

Prvo, ja ne pljujem ni pokome.
Drugo, nije crkva izmislila Isusa, On je stvarna Ličnost, i nema potrebe da ga iko izmišlja.
Treće, jedina predstava o Isusu nije nam dostupna zbog crkve, nego zbog Svetog Pisma.
Četvrto, ja pod crkvom podrazumevam ljude iz svih denominacija koji istinski vole Hrista, a ne instiuciju. A, i sam Isus je rakao : ''Kad se skupe dvoje ili troje u moje ime i ja ću biti s njima''.

DruidIzRethome:
osnova moralnih uchenja svakog paganizma
iliti

ne radi drugom shto ne bi da neko tebi.

i veze s jeshom nema
on je govorio drugo ;)

a ovo gore je falsifikat 8)

Jeste, govorio je i mnoge druge pametne stvari, a rekao je i ovo. A, ja i ne poričem da među nehrišćanima ima onih koji žive po ''zlatnom pravilu''.
Postovi su ti dsta konfuzni i nejasni, jel mogu da te zamolim da budeš malo precizniji i konkretniji.

Original postavio crow
kako biti u hriscanskom tripu
a izbeci njegovog tvorca (tvorca tripa o isusu)???

-------------------------------------------------------------------------------

Tako sam ja shvatio ovo pitanje

onisifor:
Prvo, ja ne pljujem ni pokome.
Drugo, nije crkva izmislila Isusa, On je stvarna Ličnost, i nema potrebe da ga iko izmišlja.
Treće, jedina predstava o Isusu nije nam dostupna zbog crkve, nego zbog Svetog Pisma.
Četvrto, ja pod crkvom podrazumevam ljude iz svih denominacija koji istinski vole Hrista, a ne instiuciju. A, i sam Isus je rakao : ''Kad se skupe dvoje ili troje u moje ime i ja ću biti s njima''.

onisifor:
A, isto tako treba paviti razliku između vere u Boga i crkve. Mnoge ljude od hrišćanstva odbija sramna istorija institucijalizovane crkve i sadašnja politika iste. To ljude ne treba da odvlači od istinskog Čovekoljupca, koji je umro da bismo mi mogli da primimo večno nasledstvo koje je obećano još Avraamu i njegovom semenu.

da konstantin the killer
nije sabro jebivetre i dzabolebonje imperije
a sve iz jednog cilja
svakom sa gram mozga jasnom

da se dogovore preglasavanjem shta je istina, pardon Istina, a shta ne
vi, novootkriveni ne bi ni chuli za pojavu zvanu Isus

tako da, pitanje je na mestu
a ono boldovano je tvoj citat

DruidIzRethome:
da konstantin the killer
nije sabro jebivetre i dzabolebonje imperije
a sve iz jednog cilja
svakom sa gram mozga jasnom

da se dogovore preglasavanjem shta je istina, pardon Istina, a shta ne
vi, novootkriveni ne bi ni chuli za pojavu zvanu Isus

tako da, pitanje je na mestu
a ono boldovano je tvoj citat

To nije tačno, u Konstantinovo vreme su već bili napisani svi spisi Novog zaveta i ti spisi su cirkulisali među vernicima, tao da niko nije morao da se dogovara šta je istina.

DruidIzRethome:
moj deda branja iz bezishte 8)

Opet ne praviš razliku između politike institucionalizovane crkve i samih hrišćana. Pa nećeš valjda da okrivljuješ današnje iskrene vernike za ono što je tzv. crkva (I ne zaslužuju naziv crkva. Crkva - to su ljudi koji čine Božiju volju, kao što je Hristos i rekao: ''Ko čini volju Oca mog nebeskog, taj mi je i brat i sestra i mati'') radila tokom istorije.

da
96 "nestala u akcije"
a 4 maksimalno modifikovana jevandjelja

chak bilo glasanje i dal je isus bog 8)

pa ti vidi...

a ovo drugo
da ta i takva crkva nije imala zlatno doba
koje se danas inache, u istoriji, zove mrachno doba, kad je pobila milione i milione

ti za jeshu karpentera ne bi ni chuo!

onisifor:
Opet ne praviš razliku između politike institucionalizovane crkve i samih hrišćana.

Dzabe pricas, vidis da covek ne moze da skapira i ponavlja se ko pokvarena ploca.
Ne moze da prihvati cinjenicu ni da Biblija ima knjizevni znacaj i vrednost i da je bila inspiracija za sve umetnosti tokom 2000 godina, o cemu dalje sa njim uopste moze da se razgovara. :wink:

onisifor:
To nije tačno, u Konstantinovo vreme su već bili napisani svi spisi Novog zaveta i ti spisi su cirkulisali među vernicima, tao da niko nije morao da se dogovara šta je istina.

Hm, znaš li da je Biblija svojevremeno bila zabranjeno štivo!? Znaš li zašto?
Btw. si čuo za zabranjene tomove Biblije tj. zabranjena Jevanđelja...?

Back