Cemu sluze lukovi od kamenja u jadranskom priobalju?

To sam video na vise plaza i nije mi bas jasno , posto tu nikad velikih talasa nije ni bilo....

Video sam i na grckom priobalju , a i tamo nije bilo velikih talasa nikad....

U cemu je stos.....?
Ni AI ne zna...
Mislis na shporove? Kao neki lukobran (lucnog ili pravog oblika) od lomjenog kamena?

Ako mislis na to, evo ti slike koja ti sve objasnjava:

web1_210730-new-breakwater-01.jpg

Poslednja izmena:
Jadransko priobalje, verovatno mislis na crnogorsku obalu, je otvoreno ka Mediteranu Otrantskim vratima pa kada duva jugo talasi mogu ici i do 7-8m. Plus ako se desi cunami, a fala bogu tu je lom tektonskih ploca, ko zna koliki talas moze da lupi. Ista prica i za grcko priobalje.

Ne znam da li si obratio paznju na ostrva u Jadranu, Egejskom i posebno u Jonskom moru. Ostrvska strana direktno izlozena talasima sa otvorenog mora je neposredno uz vodu gola, go kamen bez rastinja do nekog nivoa koje zapljskuju talasi, do nekih par metara visine. Uglavnom nema ni naselja na obali ka otvorenom moru, sem ako nisu u nekom prirodnom zalivu ili ako sami ljudi nisu napravili velike lukobrane.

Pa nije bas zdravo toliko ograditi, treba da postoji cirkulacija vode, a nisam video pa ni znao da na CG ili Grckoj obali ima talasa od metar i vise....bio sam zimi na moru i kad je oluja, ali su bili manji od metar, pa otud zbog vestacke bonace, ne bih to pravio, kad je vec cesta prirodna bonaca, a cesta je...

A recimo pacifik usa i tamo imaju stalno velike talase, ...

Tako da bi palo isto razmisljanje, znaci za pecanje..

Bas cu da vidim da li ima u Boki, hrvatskom delu znam da su gore severno negde pravili

Cunami ce ovo samo da preleti , cunami su totalno drugacija logika...

Back