OD DROGE DO BOGA

onisifor:
Slažem se. Zašto ne možemo kao civilizovani ljudi, da diskutujemo i dođemo (ili ne dođemo) do nekog zaključka?
ne moze da se dodje do zakljuchka
ako neko ima veru

da bi neshto zakljuchio, treba mu kritichko mishljenje

i nije tema o tome

tema je propoved riste, novopechenog gurua

po ko zna koji put

i po ko zna koji put, ima ljudi koji ga zezaju.

shto se tiche da li je jednom narkoman - uvek narkoman, kao shto, chini mi se, shakal reche, ja mislim da jeste. s tim shto vrsta narkotika moze da se promeni
kao u ovom sluchaju ;)

crow:
ne moze da se dodje do zakljuchka
ako neko ima veru

da bi neshto zakljuchio, treba mu kritichko mishljenje

i nije tema o tome

tema je propoved riste, novopechenog gurua

po ko zna koji put

i po ko zna koji put, ima ljudi koji ga zezaju.

shto se tiche da li je jednom narkoman - uvek narkoman, kao shto, chini mi se, shakal reche, ja mislim da jeste. s tim shto vrsta narkotika moze da se promeni
kao u ovom sluchaju ;)

Živa vera u Živog Boga se nikako ne može porediti sa narkoticima, jer je ovo odnos sa Stvoriteljem, Iskupiteljem i Gospodom

Indigo71:
Vera nema definiciju. Vera je osećaj, dubok i intiman koji izmiče svakom pokušaju opisa. O preciznim definicijama da i ne govorimo. Bitna manifestacija duhovnosti je duhovitost a ono što se od vernika očekuje je iskrenost, ljudskost i poštovanje a ne strahopoštovanje, jer najbanalnije rečeno, to što ti nazivaš Bog, traži prijatelje a ne podanike i drvene advokate. To nije ni "On" ni "Ona" već je u isto vreme i On i Ona i Ono i zato je to u stvari To, stvaralačka sila sa svim svojim pozitivnim i negativnim aspektima. Danas stvara, sutra uništava ne hajući mnogo za naše subjektivne osećaje i projekcije dobra i zla. Danas ga voliš, sutra mrziš i proklinješ ali to nije greh, to su jednostavno emocije. Obe krajnosti moraju biti prisutne, da bi se eventualno jednog dana rodilo ono što je u sredini a to je istinsko razumevanje koje će dati odgovore na sva pitanja koje čovek može da postavi a koja su vezana za svrhu egzistencije.

Sa nepodvucenim se slazem. :)
Podvuceno je problematicno. Ne moze stvaralacka sila da ima negativni aspekt, jer se onda zove destruktivna sila. U hriscanstvu se destruktivna sila zove "djavo". :lol: A kad bi mrzeo "djavola", onda bi mu dao vlast nad sobom. Tako je nastala Inkvizicija npr.
Poslednja recenica je najmudrija. Sedi, odlican 5-! :lol: :razz:

Indigo71:
Zato što ti ne treba neka kreativnost da nekog oteraš u ...... a i malo je arogantno ... a i ukazuje na to da imaš neki problem sa tom osobom .... itd :-)

Kazes kreativnost, ok, ja bih rekla, to je naprosto najlakse, ne zahteva nikakvo vladanje sobom, mentalni napor, jednostavno se prepustis negativnim strastima, sujeti i egu, koji ta druga osoba u stvari ugrozava iz nekog razloga (sto je uvek naravno nesvesni sadrzaj), tako da to i ukazuje koliko je necija samosvest razvijena ili nije.

Sledece pitanje- sta je samosvest?:razz:

Indigo71:
Kad već pominjemo đavola, samo da znaš da si ti jedan od najvećih koje sam sreo na forumu i to ne običan, nego tasmanijski. Mislim naravno na temperament. ;)

E sad zamisli takav temperament, bez ljubavi prema Hristosu i sve ce ti biti jasno, gde sam bila i gde ne zelim da se vracam.

Indigo71:
A samosvest je kada si sam, a još uz to si i svestan.

:lol: SAMOSVEST- svest o samom sebi, rezultat konstantnog samoposmatranja. Jak covek, nije covek bez slabosti, vec covek koji je svestan svojih slabosti. Kao sto za hrabrog coveka nije istina da ne oseca strah, nego se sa njim suocava.

Jao, sad je covek postao ostrasceni fundamentalista, zato sto se skinuo sa droge i posvetio religiji. Sad ce on da krene u krscanske pohode protiv islamskih balija, pa ce novi rat da napravi zato sto se skinuo sa droge. Vera nije konacno stanje, vera je dokazivanje sebi i preispitivanje, iznova i vracanje posle razocarenja. Mozda ce neko od nas koji nismo imali pakao sa drogom, gubiti veru u sta god da veruje, ali onisifor je covek, koji je stigao do kraja svih svojih vrednosti, principa i fizickog i mentalnog zdravlja...On svoju veru nece napustiti, on u nju nece posumnjati, jer je u iskusenjima narkomana, isao do kraja. Sem, ako ne nadje neko novo dublje dno.

love4ever:
Jao, sad je covek postao ostrasceni fundamentalista, zato sto se skinuo sa droge i posvetio religiji. Sad ce on da krene u krscanske pohode protiv islamskih balija, pa ce novi rat da napravi zato sto se skinuo sa droge. Vera nije konacno stanje, vera je dokazivanje sebi i preispitivanje, iznova i vracanje posle razocarenja. Mozda ce neko od nas koji nismo imali pakao sa drogom, gubiti veru u sta god da veruje, ali onisifor je covek, koji je stigao do kraja svih svojih vrednosti, principa i fizickog i mentalnog zdravlja...On svoju veru nece napustiti, on u nju nece posumnjati, jer je u iskusenjima narkomana, isao do kraja. Sem, ako ne nadje neko novo dublje dno.
recimo kvazihriscanski fundamentalizam :D

divlja:
Ne interesuje mene tvoja prosla aktivnost, ja te lepo pitam da mi objasnis hriscansku ljubav, ovde i sad. Ako ne znas, ne umes, neces, onda ne mozes meni da se obracas i pozivas na istu. Kapiras?Interesantno, kako izbegavate odgovore na najobicnija pitanja.

Hm, vidim, po celom forumu tražiš definicije i neke odgovore a na postavljena pitanja vrdaš kao i ostali...doduše ja još nisam ni počeo...al' kad počnem...ccccc...:lol::arrow::twisted:
Btw. što se Hrišćanske ljubavi tiče...mislim na sve ono obuhvaćeno u NZ...:razz:

love4ever:

Nadam se da je ono sa pohodima na balije šala.

onisifor:
Pa, i ti si dogmatik. Tvoja dogma je da Boga nema.
Ali mnogo važnije je pitanje: Zašto imaš potrebu da uopšte pljuješ po nekome. Ok., bio si vernik, sada više nisi. Zašto želiš da poniziš i uvrediš one koji veruju? Otkud tolika gorčina u tebi?

Hm, si ti negde ili bilo ko drugi pročitao da sam ja negde napisao i poricao postojanje Božidarevo? Grešiš sinko... Ja ne verujem da On postoji u biblijskom obliku i religijskim okvirima...ne verujem u Božidara kog su izmislili ljudi...e sad, možda Božidar baš i postoji u tom svom najcrnjem obliku ali dok se to ne dokaže ja ću ipak verovati u ono što mi je mnogo verovatnije i pristupačnije... Da ponizim one koji veruju!? Ne, opet grešiš, dođi na istoriju pa pogledaj... Vernike ali prave poštujem a obične pričere kao što su ristob...pa hm...zar ti on stvarno liči na pravog vernika? Put do pakla je popločan dobrim namerama...i Torkemada je mislio da spada u sam vrh...šta misliš gde je završio ako ipak postoje raj i pakao!? :lol:

Šakal:
Hm, pa eto, kad si već navalio...cccccc... Odgovori na već postavljeno pitanje...posle toga ti pitaj mene...zapravo, već jesi a to znači da posle odgovora ja opet pitam...:lol:

Ti meni nisi odgovorio na pitanje: ''Zašto si toliko ogorčen''? Iz iskustva znam da su bivši vernici obično najveći protivnici vere. Ti si jedan od primera.

onisifor:
Ti meni nisi odgovorio na pitanje: ''Zašto si toliko ogorčen''? Iz iskustva znam da su bivši vernici obično najveći protivnici vere. Ti si jedan od primera.

Hm, opet greška... Bivši vernik može biti ogorčen ali ne na 'veru' već na religiju...a to nije isto...al' brkate to dvoje...ccccc...alo bre, vera i religija nije isto i ukapirajte to najzad!!! :lol:

Back