Оченаш и формална (математичка) логика

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
У једној од бројних расправа овдашњих Ортанан је указала на Оченаш, што ме је навело на размишљање. То се некако уклопило са књигом коју сад читам - Последња Фермаова теорема, Сајмона Синга. Па рекох, да подвргнемо мало то правилима математичке логике.
Ја, истина, нећу овде дати у математичкој нотацији, ко је докон може и то, биће у форми за коју мислим да се може превести на запис формалним симболима. Дакле, Оченаш

ОЧЕ НАШ, Који си на небесима, да се свети име Твоје; да
дође Царство Твоје; да буде воља Твоја и на земљи као на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као
што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у
искушење, но избави нас од злога.

Први став нећу коментарисати, мада сам наилазио на занимљиву причу која каже да се помиње Име Божије, а не Бог сам (о коме не можемо много знати). Но, то не преводим у математичку логику.
За остало ћемо видети да је куцање на отворена врата или наивност, цинизам или несвесност (зависно од појединца који молитву изговара).

да дође Царство Твоје; - ако је Бог свемоћан и апсолутно добар ентитет како онда већ није Његово царство. Једино логично да већ јесте, ако је он Господ
да буде воља Твоја и на земљи као на небу; - ако је Бог свемогућ ово је већ остварено. Како се може и замислити да нешто није воља Његова?!
хлеб наш насушни дај нам данас; - је ли ово заповедни начин?! Видим императив. Из Божије праведности следи да већ свако има хлеба колико је заслужио
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; - већ сам питао верницу да ли би опростила дуг од хиљаду ојра. Ако не би, па лепо Бог ће ти опротстити како и ти опрашташ (елеменат цинизма, ценим то!). Ако опрашташ толике дугове... е наивност, а наиван је еуфемизам за глуп. Но, ваше је Царство небеско... Најзад, ценим да већина верника нису свесни ове реченице када изговарају своју бајалицу (ако је нешто паганско бајалица, што и ово не би било)...
и не уведи нас у
- према Исаији зло долази од Бога, а према Јову искушење. Зашто Бога спречавати да то ради?!

Ствар је проста - свет је онакав каквим га Бог жели. Будућност је одређена. Не треба молити Бога да промени своје одлуке, уосталом зар сумњате у његову савршеност. Треба се уклопити, како је Дарвин то рекао - survival of the fittest

А што да не.
Права ствар је да о томе размишљаш, и верујеш јер је апсурдно.

- Не верујем Вам! – одговорила је Алиса.
- Зар ми не верујеш? – упитала је Краљица тужно. – Покушај поново. Добро уздахни и затвори очи.
Алиса се насмејала.
- Нема потребе ни покушавати – рекла је – у немогуће ствари се не може веровати.
- Колико могу да приметим, ти немаш довољно искуства – казала је Краљица. – Кад сам ја била у твојим годинама, вежбала сам пола сата дневно. Да знаш да сам понекад сваког јутра, још пре доручка знала да поверујем у шест немогућих ствари.
Алиса у свету с оне стране огледала, Лујз Керол

У једној од бројних расправа овдашњих Ортанан је указала на Оченаш, што ме је навело на размишљање. То се некако уклопило са књигом коју сад читам - Последња Фермаова теорема, Сајмона Синга. Па рекох, да подвргнемо мало то правилима математичке логике.
Ја, истина, нећу овде дати у математичкој нотацији, ко је докон може и то, биће у форми за коју мислим да се може превести на запис формалним симболима. Дакле, Оченаш

Први став нећу коментарисати, мада сам наилазио на занимљиву причу која каже да се помиње Име Божије, а не Бог сам (о коме не можемо много знати). Но, то не преводим у математичку логику.
За остало ћемо видети да је куцање на отворена врата или наивност, цинизам или несвесност (зависно од појединца који молитву изговара).

да дође Царство Твоје; - ако је Бог свемоћан и апсолутно добар ентитет како онда већ није Његово царство. Једино логично да већ јесте, ако је он Господ
да буде воља Твоја и на земљи као на небу; - ако је Бог свемогућ ово је већ остварено. Како се може и замислити да нешто није воља Његова?!
хлеб наш насушни дај нам данас; - је ли ово заповедни начин?! Видим императив. Из Божије праведности следи да већ свако има хлеба колико је заслужио
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; - већ сам питао верницу да ли би опростила дуг од хиљаду ојра. Ако не би, па лепо Бог ће ти опротстити како и ти опрашташ (елеменат цинизма, ценим то!). Ако опрашташ толике дугове... е наивност, а наиван је еуфемизам за глуп. Но, ваше је Царство небеско... Најзад, ценим да већина верника нису свесни ове реченице када изговарају своју бајалицу (ако је нешто паганско бајалица, што и ово не би било)...
и не уведи нас у
- према Исаији зло долази од Бога, а према Јову искушење. Зашто Бога спречавати да то ради?!

Ствар је проста - свет је онакав каквим га Бог жели. Будућност је одређена. Не треба молити Бога да промени своје одлуке, уосталом зар сумњате у његову савршеност. Треба се уклопити, како је Дарвин то рекао - survival of the fittest

Prvo treba da znas sta je molitva, jer ako kaze ''hleb nasusni daj nam danas'', a tim je isao da moli, to znaci da moli, a ne da naredjuje...
''Da dodje carstvo tvoje'' to znaci da ovdje na zemlji ne vlada samo Bog nego i djavo, koji na nas vecinu ima vise uticaja...
''Da bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu'' povezuje se sa mojim objasnjenjem prethodne recenice
''I oprosti nam dugove nase kao sto i mi oprastamo duznicima svojim'' tu nemam sta reci, msim sta tu nije jasno, samo da si ti dao glupo objasnjenje...

I niko ne moli Boga da promjeni svoje odluke, nzm otkud ti to...

Poslednja izmena od moderatora:
Prvo treba da znas sta je molitva, jer ako kaze ''hleb nasusni daj nam danas'', a tim je isao da moli, to znaci da moli, a ne da naredjuje...

Како те није срамота да просиш, овај молиш... Заради сам.

''Da dodje carstvo tvoje'' to znaci da ovdje na zemlji ne vlada samo Bog nego i djavo, koji na nas vecinu ima vise uticaja...

Хоћеш рећи да Бог није свемоћан?! Да је ђаво можда јачи?!:whistling:
Ако је Бог свемоћан, значи да то допушта. А ако је апсолутно добар, онда је и добро да ђаво влада :mrgreen:

''Da bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu'' povezuje se sa mojim objasnjenjem prethodne recenice

Аха, Повезује се са твојим неразумевањем логике :lol:

''I oprosti nam dugove nase kao sto i mi oprastamo duznicima svojim'' tu nemam sta reci, msim sta tu nije jasno, samo da si ti dao glupo objasnjenje...

Е није јасно. Ако је јасно, дођи да ти распалим шамарчину, па ми окрени други образ. Да видим какав си хришћанин.
И ако може одговор - јел прашташ можда дуг од хиљаду ојра?!?

Како те није срамота да просиш, овај молиш... Заради сам.

Slozices se da je ovaj tvoj odgovor glup...Msm zasto ljudi pisu molbe za posao...

Хоћеш рећи да Бог није свемоћан?! Да је ђаво можда јачи?!:whistling:
Ако је Бог свемоћан, значи да то допушта.

Jeste svemocan, a djavo je ovdje da nas iskusava, tj prepustio mu je trenutnu nadmoc, zato se u Bibliji i pominje da je Sotona knez ovog svijeta...a knez nikad nije jaci od apsolutnog vladara. I da dopusta mu....

А ако је апсолутно добар, онда је и добро да ђаво влада :mrgreen:

glupost :aha:

Аха, Повезује се са твојим неразумевањем логике :lol:

:hahaha: smijesan si, ti pricas o logici

Е није јасно. Ако је јасно, дођи да ти распалим шамарчину, па ми окрени други образ. Да видим какав си хришћанин.

glupost :aha:

И ако може одговор - јел прашташ можда дуг од хиљаду ојра?!?

Ne znam, u vecini slucajeva bi' alalio...Mislim priajtelju nikad ne bih trazio da mi vrati...a nekome idiotu koji mene pravi idiotom ne bih oprostio, nekom jadniku koji nema pa se tu nesto izvlaci i zavlaci, najvjerovatnije bih alalio...I sta to sad treba da znaci???

Е ово је од кључне важности за тему.
Ако не молиш Бога да промени своје одлуке зашто и за шта га уопште молиш?!
Све ће бити како је планирано, и то је то...

molim ga da ispuni ono sto je obecao, a tom molitvom pokazujem da mi od njega treba pomoc i da je On taj koga postujem

Slozices se da je ovaj tvoj odgovor glup...Msm zasto ljudi pisu molbe za posao...

А, радиш код богеца, ништа онда...

Jeste svemocan, a djavo je ovdje da nas iskusava, tj prepustio mu je trenutnu nadmoc, zato se u Bibliji i pominje da je Sotona knez ovog svijeta...a knez nikad nije jaci od apsolutnog vladara. I da dopusta mu....

Дакле, све што Сатана уради је Бог допустио. Ако је Бог допустио значи да је то учињено с његовим допуштењем. Аристотелова логика.
Ако је учињено с Божијим допуштењем, и Бог је свмоћан, значи да је по Божијој вољи.

А ако је апсолутно добар, онда је и добро да ђаво влада
glupost

Овде већ уводимо формалну логику
А - Бог је свемоћан
В - Бог је апсиолутно добар
С - ђаво влада овим овим светом
D - добро је што ђаво влада овим светом (с Божијим допуштењем)
A and B and C => D

Ево ти мало па се едукуј
http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_implication

I sta to sad treba da znaci???

Што онда молиш Бога да ти опрости, кад ни ти не прашташ свакоме?!
Ако нешто треба да тражиш то је да ти разреже према заслугама, а то не треба посебно ни тражити, само ће се догодити.

molim ga da ispuni ono sto je obecao, a tom molitvom pokazujem da mi od njega treba pomoc i da je On taj koga postujem

Шта зар сумњаш у тако нешто?! А шта ти је обећао?!?
И од кад се то поштовање исказује бајалицама. Зар се не исказује делима!?

Наравно да постоји алтернатива ;)

Закон карме се не намеће споља, он је положен у самој нашој природи. Суштина закона карме је да свако биће сноси последице сопствених дела. Тако је делање истовремено испољавање воље и узрок условљености субјекта. Дело (санскр: карма) тако постаје "закон чијем се дејству не може избећи"[2]. Свако биће тако наслеђује сопствена дела, настављајући и са чињењем нових дела, чије ће последице осетити касније.

http://sr.wikipedia.org/sr/Карма

и не уведи нас у

тако једноставне речи, тако једноставан став...
твоје мисли су твој живот, исусове његов...
твоје разумевање је неразумевање.

Зар се свака тема овог подфорума, мора претворити у свађу између саркастичних, нападних невјерујућих и изазваних, упорних вјерујућих.

За математичко расуђивање молитве, био би способан човјек димензијā Павла Флоренског, а питање је да ли би се и такав човјек толико одважио. Мишљења сам да то није, само по себи, ни бесмислено ни богохулно, али захтијева озбиљан приступ, свакако озбиљнији од гореизложеног.

Тачно је да човјек Богу не може рећи ништа што Бог већ не зна, али ваљда је покретачу теме јасно да је молитва потребна човјеку, а не Богу те да ријечи молитве јесу такве какве су – ради човјека.

За математичко расуђивање молитве, био би способан човјек димензијā Павла Флоренског, а питање је да ли би се и такав човјек толико одважио. Мишљења сам да то није, само по себи, ни бесмислено ни богохулно, али захтијева озбиљан приступ, свакако озбиљнији од гореизложеног.
.
"dajte mi jednu recenicu iz bilo kog knjizevnog dela i ja cu u njoj naci dovoljno zla da pisca posaljem na lomacu"
sta ta matematicka analiza kaze na ovu recenicu?

yap
necu da ulazim u to da li postoji ili je izmisljen

vec u drustvene implikacije vrhovnog autoriteta pred kim su svi ljudi jednaki u sopstvenoj beznacajnosti
ako uzmemo prve dve :bozje: zapovesti bez obzira da li su boje reci ili reci nekog mislioca.( ako jesu vrlo bi rado da toga upoznam ) i implementiramo ih u drustvo ali u potpunosti..dobili bi drustvo jedankih zasnovano na saradnji i slobodi ogranicenoj jedino slobodom drugih

jer pazi kako glasi

"Ja sam Bog tvoj, ne imaj drugih bogova osim mene." citajuci ovaj deo prve zapovesti lasno se da zakljuciti da taj bog ne trazi NISTA osim prihvatanja njega i odbacivanja drugih "bogova". znaci ne trazi da bude slavljen da mu se prinose zrtve itd itd.
"Ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati niti im sluziti"..ili kako je to neko preformulisao.."svi ste sluge bozje. ne budite sluge slugama" sta su kraljevi carevi predsednici do puki likovi i idoli koje sebi pravimo da bi im se klanjali i da bi im sluzili?

"ljubi ( voli ) bliznjega svoga kao samoga sebe" ili kako to cesto prevode "ne cini drugome ono sto ne zelis da drugi cini tebi"

nisu li to najbolji temelji za izgradnju jednog potpuno demokratskog drustva zasnovanog na jednakosti i medjusobnoj saradnji i razumevanju?

hahaha, lik mi prijavio poruku

Пријавио сам те зато што ти је два пута једини аргумент био "глуп си". Пошто се други пут цео твој пост сводио на ту реченицу, сматрао сам га непотребним у даљој дискусији, а своје импресије задржи за себе.
Ако сматраш да те ова тема вређа и да је направљена само са намером вређања, да крши правила форума, а ти мене пријави.
Ако изнето сматраш глупошћу, а својом потребом да реагујеш да се неки твој саплеменик, овај истоверник не би случајно поколебао
такав патерналистички став уопште није реткост има га често на православним сајтовима "урадите тако, не улазите у расправе, људи често не знају ствари вере"... као да неки утицајни, или само упорни, верници сматрају да су други верници будале
а ти ме поби аргументима, мало јачим од само папагајског понављања својих импресија.
Најзад, ако моје аргументе (интимно) сматраш необоривим, али ти сметају у вери коју си наследио од родитеља... па шта га знам - истина боли, твој проблем.

Da, i komunizam je bio tako zamišljen. Međutim, praksa...

И комунисти су тражили да се само прихвати њихово учење, а одбаце сва друга (као "ненаучна"), уместо тога да се буде "слуга слугама" односно капиталиситма, аристократији... И то је требало да буде основ "бољег друштва".
Међутим, како си објаснио, пут у пакао поплочан је добрим намерама.

Зар се свака тема овог подфорума, мора претворити у свађу између саркастичних, нападних невјерујућих и изазваних, упорних вјерујућих.

Тачно је да човјек Богу не може рећи ништа што Бог већ не зна, али ваљда је покретачу теме јасно да је молитва потребна човјеку, а не Богу те да ријечи молитве јесу такве какве су – ради човјека.

Тај Павле Флоренски, је ли то неки математичар у рангу Гауса, Фермаа, Кошија... добро де, шалим се... Свиђа ми се што се не позиваш на Библију, него на рад једног свеца. На овом форуму су једно време били гласни извесни протестанти (неки би рекли секташи), који признају само Библију која је апсолутно тачна и апсолутно логична, и ту "логику" свако треба да прихвати. Уживао сам да их побијам. Но, немам ништа против да се неко позива на мистику. Нећу ти тражити да препричаваш Флоренског, јер неке ствари се не могу речима изразити.
Видиш, ја имам проблем са речи "молитва", због онога што она значи у свакодневном животу. Отприлике као што је православни владика Његош пред реликвијом Светог Петра у ланцима рекао "Црногорци не љубе ланце"... Чак сам почео да тражим од колега да у службеној комуникацији не користе израз "молим те". Такође, не сматрам да је то само реч, "случајна подударност" која нема последице. Не, у језику је мисао, карактер народа, како говориш тако и мислиш, па није чудо што често молимо да нам нешто падне с неба уместо да радимо на себи и својој земљи. Рецимо, у 21. веку пољопривреда Србије не зна за наводњавање, а знали су стари Египћани.
Занимљиво да енглеска реч Prayer нема аналогно значење, док води порекло од латинског precatio, што би било призивање божанства - ето да би му се правило друштво. И онда имамо тамо једну делатну нацију која је успела да огади сваки појам "пријатељства" у међународним односима, али нам је дала и фудбал, панк, Дел Боја, пабове...
Што се мене тиче, ето ја немам потребу за молитвом, осим кад стварно загусти. Да, има случајева када пожелим да верујем како нисам у праву, како будућност није одређена... Не кажу за џабе без невоље нема богомоље. Трудим се да такве ситуације сведем на минимум, наравно својим делањем. Ако имам потребу за нечим, то је онда контемплација, атараксија, спознавање света и своје улоге у њему.

Свега овога не би било да извесна Ортанан није кренула да ритуале старе српске вере која постоји (да, још увек постоји) миленијумима назива "бајалице", док је ето Оченаш нешто много бољи. Ко каже "колико варница толико парица" тај је опседнут материјализмом (јес, наши преци су били декадентни к'о Нерон) а ко каже "опрости нам дугове наше" тај је нешто морално бољи (зато што не жели да добије оно што заслужује?!)... Није него. И кад год кренете са изјавама да је нешто у хришћанству боље од других религија, посебно од наше паганске, ризикујете да се ја активирам.

А ако већ желиш да се обратиш Богу за нешто, чак затражиш иако у захтеву нема много логике, учини то као човек - стојећи, не на коленима.

Back