Оченаш и формална (математичка) логика

Oce nash koji si na nebesima = Obracanje Bogu i ukazivanje na to, gde on prebiva

Neka se sveti ime Tvoje = Davanje slave Bogu , jer njemu jedino slava pripada

Neka dodje Carstvo Tvoje = Molitva za dolazak Carstva Bozijeg na Zemlju , koje je trenutno na Nebu ili negde u svemiru

Da bude volja Tvoja i na Zemlji kao na nebu = Zeleti da Bog vlada na zemlji kao sto vlada na Nebu i da se Njegova volja vrsi

Hleb nas nasusni daj nam danas = skromna molitva da nam Bog da dovoljno hrane za danas

I oprosti nam dugove nashe kao sto mi oprastamo duznicima svojim = Molitva da nam Bog oprosti dugove ( grehove ) u onoj meri u kojoj mi oprastamo drugim ljudima

I ne uvedi nas u iskusenje, vec nas izbavi od Zla = Molitva da nas Bog cuva od iskusenja na ovom svetu, i da nas spase ( odbrani ) od Zla (Sotone) na zemlji

Mislim da je sve tako prosto u ovoj molitvi :kafa: i ne vidim razlog za nekim posebnim tumacenjem :manikir:

Каже ајде плачи још мало, то каже:mrgreen:

pa kad nesto izvuces iz konteksta moze onda oko toga izgraditi smisao i znacenje upravo onakvo kakvo hoces..i to sa sve logikom dokazima.itd.

sudija bi u nekom drustvu valjalo da bude najvisi moralni autoritet..kakvo drustvo mozemo imati kad je sudija najveci licemer u drustvu?

Biblija je pisana tako da je svaki covek moze razumeti bio on Cobanin ili Kralj :)

Sto pravite stalno neke Rebuse i misterije od jedne tako jednostavne knjige ..nije mi jasno :aha:

У Библији пише да је исти богец који је рекао "Не убиј!" убио неке људе. Лично.
Моје (трик наравно) питање за тебе, набилдовани: Да ли је Бог тако морао?!

Oce nash koji si na nebesima = Obracanje Bogu i ukazivanje na to, gde on prebiva

А он, као, не зна своју адресу...

Neka se sveti ime Tvoje = Davanje slave Bogu , jer njemu jedino slava pripada

Сујетан је па воли да му се тако каже... Иситна, у Божијим заповестима лично признаје да је љубоморан :roll:
Значи, Мозесу не припада никаква слава... Добро, ајмо даље.

Neka dodje Carstvo Tvoje = Molitva za dolazak Carstva Bozijeg na Zemlju , koje je trenutno na Nebu ili negde u svemiru

Планета Земља је део свемира...
Уопште не знам одакве такве идеје да Царство Божије није на Земљи. Шта, неспособан је да влада на Земљи, циција је па неће да дели своје краљевство са нама, који смо као створени по лику Његовом...

Da bude volja Tvoja i na Zemlji kao na nebu = Zeleti da Bog vlada na zemlji kao sto vlada na Nebu i da se Njegova volja vrsi

Ваљда се сложисмо овде да се та воља већ спроводи.
И мало културе изражавања. Врши се само једна радња. Има српски језик лепших речи...

Hleb nas nasusni daj nam danas = skromna molitva da nam Bog da dovoljno hrane za danas

Сами нисте способни да зарадите?

I oprosti nam dugove nashe kao sto mi oprastamo duznicima svojim = Molitva da nam Bog oprosti dugove ( grehove ) u onoj meri u kojoj mi oprastamo drugim ljudima

Зашто не отплаћивати дугове?!
Уосталом, још могу да разумем ако неко буквално мисли тако кад то каже.
Многи, међутим, сами цепидлаче, а хтели би да им се све прашта...

I ne uvedi nas u iskusenje, vec nas izbavi od Zla = Molitva da nas Bog cuva od iskusenja na ovom svetu, i da nas spase ( odbrani ) od Zla (Sotone) na zemlji

У Исаији лепо пише да Бог ствара зло. Лајбниц каже да је метафизичко зло неопходно.
Овај свет је најбољи могући, и бољег неће бити...

И немо неко сад да ми почне "што се жалиш на Бога". Не, ја само показујем како је хришћанско учење контрадикторно и нелогично. Бог како га ја видим није на небу него свугде (уосталом, шта је то "небо"?) Није љубоморан нити га треба вући за рукав и подсећати. Није личност уопте, нити се може појмити, нити се нека Објава може сматрати апсолутном истином, јер може бити само њен инфинитезимални делић...
Према томе, како је лако вређати друга учења. Док неко не дође да ваше подвргне логичној анализи...
А да. Ви просечни, ја сам изнад ваше религије :mrgreen:

Тај Павле Флоренски, је ли то неки математичар у рангу Гауса, Фермаа, Кошија... добро де, шалим се... Свиђа ми се што се не позиваш на Библију, него на рад једног свеца.
Но, немам ништа против да се неко позива на мистику. Нећу ти тражити да препричаваш Флоренског, јер неке ствари се не могу речима изразити.
Укратко о Флоренском и математици, на основу мог скромног увида.
Ако бих Павла Флоренског назвао математичарем било којег `ранга`, страшно бих га потцијенио иако једина математичка студија, коју је оставио, јесте „Имагинарност у геометрији“. Ни то није искључиво математичко дјело пошто о. Флоренски није прибјегавао једностраностима. С друге стране, математика се може наћи у његовим теолошким и философским дјелима; примјера ради, друга књига „Стуб и тврђава истине“, почиње извјесним запажањима о потенцијалној и о актуалној бесконачности, друго поглавље је насловљено Задатак Луиса Керола, слиједи пар поглављā о математичкој имагинарности. Вјерујем да је његова генијалност непорецива, али његова усмјерења исте су тешко схватљива ликовима `дресираним` на западистички начин, да се тако изразим.
Видиш, ја имам проблем са речи "молитва", због онога што она значи у свакодневном животу.
Што се мене тиче, ето ја немам потребу за молитвом, осим кад стварно загусти. Да, има случајева када пожелим да верујем како нисам у праву, како будућност није одређена... Не кажу за џабе без невоље нема богомоље. Трудим се да такве ситуације сведем на минимум, наравно својим делањем. Ако имам потребу за нечим, то је онда контемплација, атараксија, спознавање света и своје улоге у њему.
Признајем да нисам истраживао етимологију ријечи молитва, али не ваља поистовијетити појам са ријечју: Оченаш није проблем ако ти смета ријеч молитва.
Што се тиче те, увијек савремене, (ексклузивне) дисјункције – (ИЛИ) Дрво познања ИЛИ Дрво Живота – не бих се у то упуштао овдје.
И кад год кренете са изјавама да је нешто у хришћанству боље од других религија, посебно од наше паганске, ризикујете да се ја активирам.
Имајући пред очима, лично приступање Православљу, сумњам да бих таквим изјавама ишта постигао.
А ако већ желиш да се обратиш Богу за нешто, чак затражиш иако у захтеву нема много логике, учини то као човек - стојећи, не на коленима.
Понављам, човјек Богу не може рећи ништа што Бог већ не зна, али молитва је, ипак, потребна човјеку, а не Богу.

П.С. Ради прегледности, цитирао сам само дјеломично, али сам настојао да то не злоупотребим за `вађење из контекста`.

Poslednja izmena:
O očenašu

Već više puta sam vam ja objašnjavao a Žiskar brisao, sada ja ostadoh a on ode :per:
DakleM, mi očenašem (i molitvom generalno) pokušavamo da dobijemo nešto što mi smatramo da nam treba, a Bog to ne smatra, jer da smatra dao bi nam i bez našeg traženja.
Obrazloženje: neko traži da bude volja Božija što je nonsens, jer zamislimo nas u razgovoru sa telesnim ocem koji je gazda u kući. Tata ja hoću da bude volja tvoja, dobro sine onda idi iscepaj drva, ali tata meni se ne ide ali ja hoću da bude volja tvoja, dobro onda idi čisti sneg, ne volim ni to...ali neka bude volja tvoja, dobro onda očisti kupatilo, znaš da ni to ne volim ali neka bude volja tvoja....i tako dok otac ne poživčani i ne razbije ti nos. Zašto bi odnos sa Bogom ocem bio različit od ovoga. On očigledno ima svoju volju. Ta volja je da ti budeš nezaposlen, bez stana, bez zgodnih žena, sa paučinom u džepu....to jeste njegova volja jer je tako u realnosti. Ako ti želiš da promeniš tu volju (a moguće je) onda je očenaš naopaka molitva. Bog misli da je nama ovako dobro, mi znamo da nam nije dobro. Uporedimo to sa bebom, mi smo je nahranili, presvukli i mislimo da joj je udobno, ali ona odjednom (nama se čini bez razloga) počne da urla. I urla i urla, do god mi ne učinimo po njenoj volji (ljuljamo je, igramo se sa njom...) Treba se učiti od bebe. Sa bebom nema kompromisa, ona će da urla do god nas ne natera da se povinujemo njenoj volji. Zato predlažem izmene u očenašu (naravno ako hoćete da vam molitva «radi») Da bude volja MOJA na zemlji kao što je tvoja na nebu. :hvala:

Obrazloženje: neko traži da bude volja Božija što je nonsens, jer zamislimo nas u razgovoru sa telesnim ocem koji je gazda u kući. Tata ja hoću da bude volja tvoja, dobro sine onda idi iscepaj drva, ali tata meni se ne ide ali ja hoću da bude volja tvoja, dobro onda idi čisti sneg, ne volim ni to...ali neka bude volja tvoja, dobro onda očisti kupatilo, znaš da ni to ne volim ali neka bude volja tvoja....i tako dok otac ne poživčani i ne razbije ti nos. Zašto bi odnos sa Bogom ocem bio različit od ovoga.

Генијално :D
Посебно ми се свиђа зато што баш "праведници" на овом форуму просто обожавају те очинске метафоре.

Da bude volja MOJA na zemlji kao što je tvoja na nebu.

То и јесте поента организоване религије.

П.С. Ради прегледности, цитирао сам само дјеломично, али сам настојао да то не злоупотребим за вађење из контекста.

Нема проблема.
Коректно смо разменили мишљења и остали свако на свом :)
И да, хвала што се тиче Флоренског, таква размишљања ме занимају.

Poslednja izmena:
Пријавио сам те зато што ти је два пута једини аргумент био "глуп си". Пошто се други пут цео твој пост сводио на ту реченицу, сматрао сам га непотребним у даљој дискусији, а своје импресије задржи за себе.
Ако сматраш да те ова тема вређа и да је направљена само са намером вређања, да крши правила форума, а ти мене пријави.
Ако изнето сматраш глупошћу, а својом потребом да реагујеш да се неки твој саплеменик, овај истоверник не би случајно поколебао
такав патерналистички став уопште није реткост има га често на православним сајтовима "урадите тако, не улазите у расправе, људи често не знају ствари вере"... као да неки утицајни, или само упорни, верници сматрају да су други верници будале
а ти ме поби аргументима, мало јачим од само папагајског понављања својих импресија.
Најзад, ако моје аргументе (интимно) сматраш необоривим, али ти сметају у вери коју си наследио од родитеља... па шта га знам - истина боли, твој проблем.

Ja sam rjesavam svoje probleme i necu da se obracam nadleznima...Nisam nikada bio izdajica, kako u 1.razredu osnovne tako sve do danas iako ti svojim postovima vrijedas ceo ljudski rod :D jer kada bi postojali vanzemaljci(ako vec ne postoje) i vidjeli tvoje poruke okarakterisali bi nas Zemljane kao idiote i sravnili bi nas sa zemljom...tako da ja imam vise razloga da prijavim, ali opet necu...Mislim ti stvarno ne kontas koliko ne kontas, a tvoj ti inat ne dozvoljava da realno sagledas stvari...I ja ne znam sta je sa vama ateistim, pa vi ste opsjednuti religijom kako nije ni jedan vjernik...

Mislim ti stvarno ne kontas koliko ne kontas, a tvoj ti inat ne dozvoljava da realno sagledas stvari...

Ajd pomozi mi. Please... :hahaha:
Ako je Bog svemocan kako to da ovo nije Njegovo Carstvo?!
Ako je Bog pravedan, zasto bilo sta traziti, zasto se ne zadovoljiti onim sto si stekao?!
Smatras li moralnim da ne stojis iza svojih postupaka, vec trazis oprostaj?!

I ja ne znam sta je sa vama ateistim, pa vi ste opsjednuti religijom kako nije ni jedan vjernik...

I ja ne znam sta je vama hriscanima da svakog ko odbacuje vasu dogmu smatrate ateistom.
Za razliku od tebe, sinko, ja verujem u Boga. Ti verujes u nelogicne izmisljotine.

Ajd pomozi mi. Please... :hahaha:
Ma moli ti Boga da ti pomogne, meni ne dozvoljvas :)
Ako je Bog svemocan kako to da ovo nije Njegovo Carstvo?!
Ja sam ti vec rekao odg na to pitanje, ti si ga izgleda preskocio...Bog je taj koji je glavni, ali je Luciferu dao prevlast na Zemlji, koju ce kasnije opet uzeti...Msim to isto ko kada bi ti bio toliko problematican, pa da te otac ostavio nekom isfrustriranom penzionisanom policajcu koji je jaci od tebe da te malo prevaspita...npr :)

Ako je Bog pravedan, zasto bilo sta traziti, zasto se ne zadovoljiti onim sto si stekao?!
Ma ne kontas ti smisao molitve, i ne zelim da vise o o tom raspravljam

Smatras li moralnim da ne stojis iza svojih postupaka, vec trazis oprostaj?!
Pa smatram, jer u molitvi imas elemte poniznosti pokajanja i sl. Ali kao sto rekoh iznad ne razumijes ti smisao molitve...

I ja ne znam sta je vama hriscanima da svakog ko odbacuje vasu dogmu smatrate ateistom.
Za razliku od tebe, sinko, ja verujem u Boga. Ti verujes u nelogicne izmisljotine.

Ne, ne ne daj Boze, ja sam stvarno mislio da si ti ateista, nisam te bio pratio...moja greska...
Oke, sad je vec drugi pogled na tebe, znaci ti nisi od onih zatucanih i ne tvrdis da ne postoji visa sila...Nema sta, sad mi je i lakse raspravljati...Ni ja ne tvrdim da je Biblija tacna, nemam stvarno pravo na to niti ima bilo ko drugi tvrditi da je netacna...ali ona je meni samo sasvim logicna knjiga, neoboriva...i ja vjerujem u njenu istinitost...kao i uvijek da napomenem vjerovati i znati nije isto, da ne bude zabune...Nema sta ti vjeruj u svoje, ja cu u svoje, mi nista ne mozemo sa sigurnoscu znati i na nama je da izaberemo nama najbolje i najlogicnije. slozices se...I upravo zbog toga, sjetih se jedne recenice od jednog dobrog i pametnog covjeka, koji kaze, da bi se lakse rijesili onih koji nam udaraju na hriscanstvo da im kazemo ''Zasto da ne vjerujem u onog koji mi obecava drugi zivot :) '' Znam sada da ce mnogi iskoristiti ovu moju recenicu da mi dobace nesto, kao ''aha, samo vjerujes zbog koristi'' ali ne ova recenica inace sluzi da okoncam pricu :)

pozz

Нема проблема.
Коректно смо разменили мишљења и остали свако на свом :)
И да, хвала што се тиче Флоренског, таква размишљања ме занимају.
Писмо Павла Флоренског блиском пријатељу

»Много пута сам почињао да Вам пишем и исто толико пута престајао са писањем.
Необично би ми се хтјело да будем у општењу са Вама, али Вам не писах (чак и сад не пишем оно што бих хтио), јер је мојим животом завладала нека неизрецивост, и то до те мјере да чак ни за самог себе не налазим ријечи, да у њих смјестим своје унутрашње биће. Само ми је једно јасно: свуд некакви тамни зидови, удари ако хоћеш и главом о њих, и опет ни рупицу отворити нећеш.
Од науке и философије, и њима сличних ствари, већ одавно сам дигао руке, и престао да сматрам да су оне „све“. Управо тада сам почео да назирем, да је смисао и циљ нашег подвига и труда – општење са личношћу: не у „дјелатној љубави“ и не у „служењу ближњем“ (ни на то нисам гледао и не гледам као на „све“), него у додиру голе душе са голом душом. Ако постоји могућност да човјек постигне нешто позитивно, то се може десити само у таквом додиру и кроз такво сједињење, у коме би бар два човјека схватили један другога на свагда и до краја. Само у таквом додиру они се могу један другом открити као бескрајност. Увидио сам да је такво јединство – основа свега, и да је оно постулат цјелокупног живота. Но да ли је оно остварљиво? – то је за мене судбинско питање. И, премда у извјесним моментима оно (јединство) изгледа као пуна стварност, у другим опет – оно ишчезава бесповратно, остављајући иза себе границе и провалије међу личностима.
Тада изгледа, да сви напори да се оне премосте, остају тужна и бесмислена људска мука... Човјеку није потребан пријатељ, па ма он био геније, он се не нуждава у умним, префињеним и финим односима, њему је потребан једноставно Друг, и топли, цјелосно људски односи, такви односи, када дају себе, а не своје, и узимају мене, а не моје. Да ли је то могуће? Ако није, онда се сав живот обвија безизлазно мрачним покривалом, зато што без тога постаје немогуће и било какво стваралаштво и дјелатност. Јер „дјела“ сама за себе, неосвијетљена личним односима, изгледају ми исувише непотребна. Сва „дјела“ имају за мене само символичку вриједност, тј. уколико она изражавају и служе личном општењу, не унутрашњем савезу.
Може бити, с философског и књижевног гледишта, ја овог момента говорим сувише наивно и површно. Али кад живот ишчезава, човјеку није до „дубина“, и кад се не бави ничим од онога што је једино на потребу. Ја не желим „дубине“, не треба ми књижевност, не требају ми „дјела“ и стваралаштво, иако бих можда могао да дам нешто генијално. Апсолутна вриједност, познање Бога, не зависи од нас, оно се не среће „кроз огледало у загонетки“ – у немирном коловрату символа поезије и философије; а нама требају не стидљиви осмјеси Мудрости, но – све или ништа! Додирнути Бога руком – ако је то могуће – мислим да је могуће само кроз душу другога, Друга; и тиме све испунити сазнањем стабилности, ухватити се руком за „мишицу Силнога“... Остало ће све бити благословено, свето, добро, али не сада него тада...«

Свако разумевање је неразумевање.
Разумети значи не разумети, не разумети значи разумети.

"Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи".

Само замениш "Бог(ови)" са "Ванземаљац/ци", "анђели", са "изасланици ванземаљаца" и све постаје много логичније.
;)

Ma moli ti Boga da ti pomogne, meni ne dozvoljvas

Нисам ја хришћанска црква да прогоним различита мишљења:lol:
Имаш "слободну вољу", ко ти брани. Ја само кажем шта је логично, а шта није.

Bog je taj koji je glavni, ali je Luciferu dao prevlast na Zemlji

Пошто је све што Бог ради добро, онда је добро што Луцифер има превласт на Земљи:mrgreen:

>Ako je Bog pravedan, zasto bilo sta traziti, zasto se ne zadovoljiti onim sto si stekao?!
Ma ne kontas ti smisao molitve, i ne zelim da vise o o tom raspravljam

Тако је, истакни белу заставу ;)

>Smatras li moralnim da ne stojis iza svojih postupaka, vec trazis oprostaj?!
Pa smatram, jer u molitvi imas elemte poniznosti pokajanja i sl.

А зашто покајање не би било оно што рече Чворовић у Балканском Шпијуну "казните ме, да окајем своје грехе..." него се одмах моли за милост?! Видим у наставку да ниси искључив као неки. Ја ти нудим алтернативу - прихватити своју карму.
Постоје учињене ствари и ставови. Ако неко промени мишљење што би се кајао зато што је раније другачио мислио (ако је реч само о мишљењу)?! Све је то део развоја. А што се тиче учињеног, зар не треба прво попраити ствари? Карма ти то пружа. Нема вечних казни, али нема ни бланко опроштаја само зато што кажеш, или себе убеђујеш, да си се покајао.

kao i uvijek da napomenem vjerovati i znati nije isto, da ne bude zabune...
Ово чини да променим почетно мишљење о теби, односно твојим ставовима.
Поздрав!

"Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи".

Само замениш "Бог(ови)" са "Ванземаљац/ци", "анђели", са "изасланици ванземаљаца" и све постаје много логичније.
;)

Наравно да је логичније. Ја Деникена никад нисам сасвим одбацио :)

Шта садржи молитва Господња?
Најпре, призив или поздрав, затим седам молби, и на крају слављење или славословије.

Како почиње молитва?
Молитва почиње призивом Бога - „Оче наш."

Зашто не кажемо „Оче мој"?
Једино нестворени, али рођени Син Божји Исус Христос има право да Бога зове „Оче мој" а ми, створени и усвојени синови и кћери Божје самопрегорном жртвом Христовом, имамо част да Његовог Оца зовемо Оче наш (Јн. I, 12).

Има ли још који разлог да зовемо Бога својим оцем?
Постоји велики друштвени разлог. Христос жели да се љубимо међусобно као браћа. Али само они који признају једнога оца, могу се сматрати браћом. То значи: када називамо Бога својим Оцем, доследно се међусобно зовемо браћом, зар не? Сасвим тако. Нема братства где нема заједничког очинства.

Зашто не зовемо Бога „Наш створитељ"?
Зато што је Бог створио све ствари, али Он је више него Творац, Он је Отац свих људи, који су препорођени Духом Светим и стога су постали „деца Божја". Тако више нису створења већ деца.

Зашто кажемо: „Који си на небесима"?
Зато што истинити Бог вечно борави изван времена и простора, а није ограничен земљом као лажни богови идолопоклоника, поклоника природе и људи.

Прва молба

Која је прва прозба у молитви Господњој?
„Нека се свети име Твоје".

Какву жељу изражавамо овом молбом?
Молимо од Бога помоћ да се Његово име поштује међу људима и да се држи за свето изнад сваког другог имена у свету. У Старом завету када је Бог био познат као Творац и Судија, људима је било забрањено, „да узимају име Божје узалуд". Кроз нови закон о љубави ми смо обавезни да чинимо много више, тј. да проносимо у свом животу и свугде около нас поштовање најсветијег имена свог Оца, да чак и умиремо за то име, као што су умрле миријаде хришћанских мученика.

Друга молба

Која је наша друга молба у молитви Господњој?
„Нека дође царство Твоје".

Какву жељу изражавамо овом прозбом?
Молимо Божју помоћ да небеско Царство Свете. Тројице у Јединици буде остварено у нашим душама, у нашим породицама, у нашем народу и у целом свету.

Може ли се ово рећи јасније?
Као што су Отац, Син и Свети Дух једно у вечној хармонији, мира, сили и слави, тако исто желимо да наш разум, срце и воља буду јединствени, као божанска стварност чије су слике наше душе. Какав је оригинал, таква да буде и слика.

Како можемо знати да је Царство Божје дошло?
„Царство Божје је правда и мир и радост у Духу Светоме" (Рим. XIV, 17). Када видимо да је ово остварено у нашим душама, и тако исто међу људима около нас, можемо бити сигурни да је дошло Царство Божје.

Трећа молба

Како гласи трећа молба у молитви Господњој?
„Да буде воља Твоја и на земљи као и на небу".

Молимо Божју помоћ да зауставимо у себи колебање између Бога и Сатане, између добра и зла, и да се потпуним одбацивањем Сатанине воље можемо предати Очевој вољи, као што је Господ наш Исус Христос учинио молећи се у Гетсиманској башти: „Нека буде Твоја воља, а не моја". (Марко, XIV, 36).

Зашто кажемо: „Као што је на небу"?
Зато што се на небу анђели и светитељи свим срцем и пуним радости покоравају вољи Божјој Божја воља је њихова воља, што их чини вечно срећним. То је оно што ми молимо и за нас на земљи.

Четврта молба

Како гласи четврта прозба у молитви Господњој?
„Хлеб наш насушни дај нам данас".

Какву жељу изражавамо овом прозбом?
Прво, ми њом изражавамо своје уверење да без Божје силе и милосрђа не можемо живети ни један једини дан;
Друго, пошто можемо сваког дана умрети, молимо да нас спасе безумних жеља да скупљамо богатства за недогледну будућност, док наши ближњи могу да умру у жељи за свакидашњим хлебом. Другим речима, молимо Бога да нам да ни више ни мање него што нам је потребно.

На коју се овде врсту хлеба мисли?
На две врсте: материјални и духовни хлеб, јер ниједан од ових не можемо добити без Божје благодати и милосрђа. Материјални хлеб расте из земље, а духовни долази с неба. Први је за тело, а други за душу. За материјални хлеб је Христос рекао: „Не живи човек само о хлебу..." (Мат IV, 4), а о духовном хлебу Он је рекао: „Ја сам хлеб живота који сиђе с неба, ко једе од овога хлеба, живеће вечно" (Јн. VI, 51). Тако наш насушни хлеб првенствено је сам Христос, а други хлеб је само додатак овоме.

Пета молба

Како гласи пета прозба у молитви Господњој?
„И опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим".

Молимо Божју помоћ да се савладамо и опростимо ближњима преступе које су учинили против нас, како би и Он могао опростити нама наше грехе. Речено је такође из истих усана: „Ако опраштате људима грехе њихове, опростиће и вама Отац ваш небески. Ако ли не опраштате људима грехе њихове, ни Отац ваш неће опростити вама грехе ваше". (Ма-рVI, 14, 15).

Шеста молба

Како гласи шеста прозба у молитви Господњој?
„И не уведи нас у искушење."

Молимо Бога да се сети наших људских слабости и не шаље на нас тешке напасти ради нашег учвршћења нити да дозволи ђаволу да нас куша у невољи.

Каква је разлика између Божјег пробања и ђаволовог кушања?
Заиста врло велика. Када Бог пушта на нас разна страдања, Он то чини у намери да ојача наше врлине, као када се комад гвожђа стави у ватру и постане челик. Ђаво. сасвим супротно, куша нас неким грехом или покором у намери да нас учини горим, нечистијим, слабијим, и на крају да нас потпуно одвоји од Бога и сасвим упропасти.

Седма молба

Како гласи седма прозба у молитви Господњој?
„Но избави нас од зла".

Какве жеље изражавамо овом молбом?
Молимо Божју помоћ да нас ослободи од рђавих дела и рђавих делатеља. Као да се молимо: Сачувај нас, Оче, од рђавих дела и зашити од злотвора.

Ко је највећи злотвор од кога се молимо да нас Бог сачува?
Сатана. Сви греси и зла која из њих произилазе настају од Сатане. Стога овом прозбом молимо Бога, који је светлост и љубав, да нас избави од Злог, који је сам по себи тама и мржња.

Прослављање

Чиме се завршава молитва Господња?
Славословљем или доксологијом, која гласи: „Јер је Твоје царство, и сила, и слава кроз све векове. Амин."

Шта изражавамо овим славословљем?
Изражавамо своју веру у Бога као најмоћнијег и најславнијег Цара, који једини може испунити наше молбе. Зато Га величамо, славимо и љубимо.

Шта значи реч - Амин?
Амин је једно од Божјих имена. Господ је рекао св. ап. Јовану: „Тако говори Амин, сведок верни и истинити, почетак створења Божјега". (Откр. III, 14). Ми свршавамо сваку молитву и свако благодарење Богу овим именом: Амин. То је исто као да се каже: Бог, Истина. Такође приликом изрицања заклетве, ми завршавамо са Амин, што значи: Оно што кажем је истинито као Истина, или као Бог.

Преузето из књиге Светог Владике Николаја - Вера светих

Толики текст и углавном нема одговора зашто се куца на отворена врата.

Као што су Отац, Син и Свети Дух једно у вечној хармонији, мира, сили и слави, тако исто желимо да наш разум, срце и воља буду јединствени, као божанска стварност чије су слике наше душе. Какав је оригинал, таква да буде и слика.

Ово има смисла. Међутим, то није речено тако у молитви него је дебело тумачење, дато накнадно, да не кажем оправдавање...

На коју се овде врсту хлеба мисли?

А можемо да питамо и на коју се мислило. Хришћанство долази од Јевреја који су трговачки народ, Стари завет има масу примера трговачких погодби са Богом, Нови завет помиње "небеску плату"... Дакле, добро није императив у смислу да се човек понаша по својој етици, буде оно што есте, него се тражи ради неке користи, у хришћанству загробне.

Ко је највећи злотвор од кога се молимо да нас Бог сачува?
Сатана. Сви греси и зла која из њих произилазе настају од Сатане. Стога овом прозбом молимо Бога, који је светлост и љубав, да нас избави од Злог, који је сам по себи тама и мржња.

Концепт Сатане је сасвим нелогичан и у контрадикцији је са божанском свемоћи. Спиноза је доказао да такав ентитет не може постојати.

Изражавамо своју веру у Бога као најмоћнијег и најславнијег Цара, који једини може испунити наше молбе.

У стварности нема много корелације између молби и испуњења. Уосталом, Божија Воља ће бити овако или онако.
То је ритуал који је потребан човеку колико и остали ритуали, рецимо оно "колико варница толико парица".

Амин је једно од Божјих имена.

Ето, бар нешто да научим.

Следећи пут немо' да се кријеш иза туђих мудрости ;)

Da li bog veruje u išta?-Nema potrebe-on je sveznajući ! ! !
Da li glupav veruje u sve što ga ubeđujemo???
Ko odraslom roditelju veruje?
Veruje li pas gazdi svom koji ga hrani?

Ko želi da saznaje mudar ili glup?
Da li je bolje znati ili verovati?
Da li bog više voli mudre ili glupe i čije mu obraćanje više prija ?
Da li više ceni one koji hoče da ga saznaju-spoznaju ili one koji veruju u njega kao
u vremensku prognozu ili kakvog kneza koji kupi harač i ima vlast za to...?
Nepismen čovek veruje u Boga na osnovu priče o Bibliji od drugih ljudi,a šta ako ga lažu?A ŠTA AKO SU SLAGALI
PREPISIVAČI I PREVODIOCI? Zar nije trebalo pisati Božijim jezikom koji svi ljudi razumeju???:mrgreen:
Imam ja dame i gospodo za vas mnogo pitanja,samo nemojte tražiti da budu mudra-takva se mogu samo o istinama
postavljati,ali to obično na filozofiji pokušavamo...:D

Da li bog veruje u išta?-Nema potrebe-on je sveznajući ! ! !
Da li glupav veruje u sve što ga ubeđujemo???
Ko odraslom roditelju veruje?
Veruje li pas gazdi svom koji ga hrani?

Ko želi da saznaje mudar ili glup?
Da li je bolje znati ili verovati?
Da li bog više voli mudre ili glupe i čije mu obraćanje više prija ?
Da li više ceni one koji hoče da ga saznaju-spoznaju ili one koji veruju u njega kao
u vremensku prognozu ili kakvog kneza koji kupi harač i ima vlast za to...?
Nepismen čovek veruje u Boga na osnovu priče o Bibliji od drugih ljudi,a šta ako ga lažu?A ŠTA AKO SU SLAGALI
PREPISIVAČI I PREVODIOCI? Zar nije trebalo pisati Božijim jezikom koji svi ljudi razumeju???:mrgreen:
Imam ja dame i gospodo za vas mnogo pitanja,samo nemojte tražiti da budu mudra-takva se mogu samo o istinama
postavljati,ali to obično na filozofiji pokušavamo...:D

после овог је свака сумња отклоњена...

С тим у вези, су сљедеће мисли.
Имa (духoвнo) бoгoликих људи. Кo упoзнa тaквoг, нe трeбa му никaкaв дoкaз дa je чoвjeкa ствoриo Бoг. Aли имa и (духoвнo) мajмунoликих људи кojи кao дa сe трудe дa, нe дoкaзуjу, вeћ пoкaзуjу свoje живoтињскo пoриjeклo.

Чoвjeк нeкaд нe вjeруje у Бoгa, a Бoг увиjeк вjeруje у чoвjeкa. Чуднo je тo jeр дaнaс je знaтнo тeжe нaћи чoвjeкa, нeгo Бoгa.

Ипак морам нешто да те питам, да тебе...
Да ли можеш појмити да неко верује у Бога, а да то није хришћански бог. И да се разликује у основним филозофским ставовима.
Да неко верује да је човека, као и све остало створио Бог, али да тај Бог нема везе са човековим ликом, да је изнад добра и зла, да га не треба вући за рукав, да му Луцифер није потребан (ерго не постоји), да се не крије иза "слободне воље" човека, јер се ништа изван Бога не догађа.
Могу ја све испратити, али тешко мењам ставове ;)

Вјероватно бих могао схватити (не и прихватити) неку другу теологију ако би била конзистентна = одржива = себи сагласна.

Нисам ни ја дојен православљем.
Првo сам биo изoштриo лoгику дa бих eлиминисao свe пaрaлoгизмe, сoфизмe и aутoсoфизмe при тражењу смисла и циља.
Oндa сaм сe, пoмoћу мaтeмaтикe, дao у пoтрaгу зa филoсoфскo-тeoлoшким тaутoлoгиjaмa и инвaриjaнтaмa.
Taутoлoгиja je искaз кojи je увиjeк тaчaн, бeз oбзирa нa тaчнoст прeтпoстaвки кoje кoристи; или, прoстиje рeчeнo за ову намјену, тo je искaз кojи прoистичe из oбje супрoтстaвљeнe стрaнe нeдoумицe пa кoja гoд стрaнa билa упрaву, тaутoлoгиja je тачна.
Инвaриjaнтa je, услoвнo рeчeнo, својство кoje oстaje истo бeз oбзирa нa нeкe групe трaнсфoрмaциja.
Лично сам мислио да сам био дошао до неке нове теологије док нисам открио да таква већ постоји. Суштинa ’мoje’ вјeрe ниje нoвa и сaдржaнa je у прaвoслaвнoм хришћaнству, али раније то не опажах због извјесних предрасуда које сам био имао према цркви као институцији.
Кaткaд ми сe чини дa дaнaшњи свjeтски пoрeдaк нaлaжe дa црквa, дa би oпстaлa, трeбa дa свe мaњe будe зajeдницa људи сa Христoм, a свe вишe нeкaквa институциja. A свaкa институциja je пoдлoжнa кoрупциjи и нeслaгaњу мeђу мишљeњимa.

Могу ја све испратити, али тешко мењам ставове ;)
Опасна је та инерција мисли.

П.С. Дoстojeвски je нaписao: „Aкo ми сa мaтeмaтичкoм тaчнoшћу дoкaжу дa je истинa вaн Христa, ja ћу рaдиje oстaти сa Христoм“ Јa сaм сe другaчиjим ријeчимa искaзao, рeкaвши дa je ХРИСTOС JEДИНA AПСOЛУTНA ИНВAРИJAНTA.

Poslednja izmena:
Вјероватно бих могао схватити (не и прихватити) неку другу теологију ако би била конзистентна = одржива = себи сагласна.

Нисам ни ја дојен православљем.
Првo сам биo изoштриo лoгику дa бих eлиминисao свe пaрaлoгизмe, сoфизмe и aутoсoфизмe при тражењу смисла и циља.
Oндa сaм сe, пoмoћу мaтeмaтикe, дao у пoтрaгу зa филoсoфскo-тeoлoшким тaутoлoгиjaмa и инвaриjaнтaмa.
Taутoлoгиja je искaз кojи je увиjeк тaчaн, бeз oбзирa нa тaчнoст прeтпoстaвки кoje кoристи; или, прoстиje рeчeнo за ову намјену, тo je искaз кojи прoистичe из oбje супрoтстaвљeнe стрaнe нeдoумицe пa кoja гoд стрaнa билa упрaву, тaутoлoгиja je тачна.
Инвaриjaнтa je, услoвнo рeчeнo, својство кoje oстaje истo бeз oбзирa нa нeкe групe трaнсфoрмaциja.
Лично сам мислио да сам био дошао до неке нове теологије док нисам открио да таква већ постоји. Суштинa ’мoje’ вјeрe ниje нoвa и сaдржaнa je у прaвoслaвнoм хришћaнству, али раније то не опажах због извјесних предрасуда које сам био имао према цркви као институци

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobro,sad si se ,recimo,popravio u odnosu na Boga...I kakav je sad taj tvoj novi status kod njega?
Da li bi on trebao da bude zadovoljan tvojim shvatanjem ili bi još po njemu trebao da poradiš na tome?
Ili mu je svejedno jer on i ne očekuje da shvatiš i čak i nije mu važno da li će neko verovati u njega ili nešto drugo,ako tim verovanjem ne menja istinu?
I jesi li svojim novim uverenjem,znanjem,verovanjem,otklonio baš i poslednju primisao straha od nestajanja i jesi li baš siguran u večnost?
Uvek me je zbunjivalo:zašto ON ,a ne ona ili ono?Je li samo zato što u Bibliji tako piše?I da li je i Mojsije mogao znati Božiji "pol"?

Poslednja izmena:

Back