O KRFU KONKRETNO

Pobogu, je l' zna neko nešto o iznajmljivanju auta???

Nema ničeg spektakularnog što bi trebalo da se zna.Potrebno je jedino posedovati međunarodnu vozačku čiji broj se upisuje u ugovor o rentiranju vozila koji inače tokom vožnje služi umesto saobraćajne.Ukoliko ne govoriš engleski solidno ili grčki recimo,odaberi uvek agenciju koja ima preporuke od strane prijatelja,vodiča i sl.,konkretno svaki je slučaj za sebe pa smatram da sadržaj ugovora koji se nalazi na poleđini(a često je napisan samo na grčkom),jedino može garantovati bezbrižnu vožnju.Na Krfu sam rentirao auto u više navrata kod gospodina Yiannisa Mavrovouniotisa(prezime u prevodu znači Crna Gora),dok Egnatia Odos E90 od skora nije u velikoj meri otvoren za saobraćaj pa idem svojim vozilom i lepo uživam kao što sam ove godine i to za svega 2 eura putarine!
Uvek možeš dobiti bolju cenu rentiranja,ukoliko kao što rekoh raspolažeš solidnim engleskim i uverljivim argumentima..meni je davao 50 % popusta ali radilo se o junu i septembru,za špic sezone ne bih znao kakvi su uslovi i ne bih ni voleo da saznam.
Rezime je sledeći:ukoliko nisi za varijantu pasivnog odmora,rentiranje vozila je više nego poželjno i to u što dužem periodu,takođe poželjno je i full osiguranje automobila i full koncentracija u vožnji,i na kraju,ne treba preterivati..Krf će te uvek zvati da mu se vratiš i ukoliko budeš u mogućnosti posvetićeš mu sigurno više od desetak dana svog života..

Prvi put cujem da za rentiranje auta treba medjunarodna dozvola. Mozda ukoliko je rec o visoj klasi automobila. Za male, poput matiza ili Seicenta ne treba nikakva dozvola, niti ima policije. Jedini put za sest dana, koliko smo imali kola, kad sam video policajce je kad se u jednoj od uskih ulicica stvorila guzva jer neki turista nije stao na semaforu koji su postavljeni bas zbog toga. Dosli, rascistili guzvu, jos ti pomognu da nadjes mesto da stanes sa strane ako si se zatekao u sredini. To je sve. Full osiguranje uzmite zbog sebe da ne naletite na nekog ko bi mogao da iskoristi pa da vam naplati za neku ogrebotinu ili slicno ili bar pre rentiranja detaljno pregledajte auto. Meni se dogodilo da sam naleteo na neku odvaljenu ogradu otpozadi koju nisam video i s jedne strane sam ostetio branik. Niko mi nista nije rekao ni trazio. Vec sam pomenuo, mislim da je mnogo bolje uzeti mali auto, matiz pre svega, jer je seicento zaista los a i kia koju nude je gora od matiza, zbog serpentina ako idete kroz brda, pa se susretnete sa autobusom ili kamionom na primer.

Poslednja izmena:
D a li neko zna ima li na krfu ili kod nas da se kupe oni satori za plazu, dobro bi mi dosli zbog bebe.
Hvala

Na Krfu sam otkrila radnju koja se zove JUMBO,nalazi se na putu uz more iz pravca Krfa u pravcu Benitsesa,adresa je Axilleioy Thess Katsimidi odos 25.Imaju sve vezano za plazu,suncobrane,satore,lezaljke,igracke,bazencice isl. Najvaznije od svega je to sto je radnja ultra jeftina i cini mi se da tu kupuju i oni koji po malim mestima imaju radnjice.
Ja sam kupila ekstra suncobran(koji se ne providi,nije najlonski vec pamucni,zglobni) za 15 eur.Takav isti su na jednoj plazi prodavali za 27 eur.
Imas i puno drugih stvarcica za bebu,kozmetiku,odecu,obucu i sve su cene super...:D

Na Krfu sam otkrila radnju koja se zove JUMBO,nalazi se na putu uz more iz pravca Krfa u pravcu Benitsesa,adresa je Axilleioy Thess Katsimidi odos 25.Imaju sve vezano za plazu,suncobrane,satore,lezaljke,igracke,bazencice isl. Najvaznije od svega je to sto je radnja ultra jeftina i cini mi se da tu kupuju i oni koji po malim mestima imaju radnjice.
Ja sam kupila ekstra suncobran(koji se ne providi,nije najlonski vec pamucni,zglobni) za 15 eur.Takav isti su na jednoj plazi prodavali za 27 eur.
Imas i puno drugih stvarcica za bebu,kozmetiku,odecu,obucu i sve su cene super...:D

Hvala puno!
Korisne informacije:worth:

Glupost za Riplija !

Inače to važi i za male avione tipa Dash, Cesna...

Za B-747 je dozvola OBAVEZNA, ali vam i tu ponekad progledaju kroz prste ....

Ne razumem šta si htela ovim da kažeš. Bio prošle godine i niti mi je bila potrebna međunarodna dozvola, niti su me pitali za iskustvo...ništa. Došli, pogledali moju domaću dozvolu i pasoš, dali ugovor, potpis, sve za 2 minuta i vozi. Ili si ti samo bukvalista pa smatraš da sam mislio da ne treba međunarodna dozvola za bilo gde na svetu...za Krf ne treba, iz neposrednog iskustva

Da ti tetka Kati objasni.......

Moramo da razdvojimo dve stvari: osiguranje i saobraćajne propise....

Radim 6 godina u velikoj Rent a Car kompaniji (Budget) koja ima u voznom parku oko 40.000 automobila u Grčkoj.

Ugovor koji potpišeš sa mnom dok ti izdajem auto je samo TIP OSIGURANJA .
Nema apsolutno nikakve veze sa vozačkom dozvolom.

Pošto moja firma ima puno kasko osiguranje, mene kada izdajem auto NE INTERESUJE, da li si pijan, drogiran, da li imaš 23 godine, ili manje, da li imaš 2 godine vozačkog staža ili ne ....

Ali zato policiju INTERESUJE, kada te zaustavi (smešno je što kažeš da NE POSTOJI policija na Krfu) .....daklem....AKO te zaustavi taj jedan policajac....barem jedan SIGURNO postoji....plaćaš kaznu na licu mesta 80 evra, a ako bude nadrndan, ili ako sledi striktno zakon, mora da te uhapsi, i da vodi kod sudije za prekršaje. Kod sudije za prekršaje ne možeš da uđeš bez angažovanja advokata, što košta 200 evra, samo da uđe i kaže ''dobar dan''. Ako ne angažuješ advokata, onda ideš u zatvor, i oni zovu ambasadu, koja ti za nekoliko dana pošalje svog advokata, ali ti to posle naplate kada se vratiš u Srbiju.

Znači.....ostavi se egzibicija, zakon nije kocka.

To što si ti prošao bez kazne, ne znači da treba da nagovaraš ostale da rizikuju.

Skoče ljudi i sa mosta, pa neko ostane živ, a neko NE !

Da ti tetka Kati objasni.......

Moramo da razdvojimo dve stvari: osiguranje i saobraćajne propise....

Radim 6 godina u velikoj Rent a Car kompaniji (Budget) koja ima u voznom parku oko 40.000 automobila u Grčkoj.

Ugovor koji potpišeš sa mnom dok ti izdajem auto je samo TIP OSIGURANJA .
Nema apsolutno nikakve veze sa vozačkom dozvolom.

Pošto moja firma ima puno kasko osiguranje, mene kada izdajem auto NE INTERESUJE, da li si pijan, drogiran, da li imaš 23 godine, ili manje, da li imaš 2 godine vozačkog staža ili ne ....

Ali zato policiju INTERESUJE, kada te zaustavi (smešno je što kažeš da NE POSTOJI policija na Krfu) .....daklem....AKO te zaustavi taj jedan policajac....barem jedan SIGURNO postoji....plaćaš kaznu na licu mesta 80 evra, a ako bude nadrndan, ili ako sledi striktno zakon, mora da te uhapsi, i da vodi kod sudije za prekršaje. Kod sudije za prekršaje ne možeš da uđeš bez angažovanja advokata, što košta 200 evra, samo da uđe i kaže ''dobar dan''. Ako ne angažuješ advokata, onda ideš u zatvor, i oni zovu ambasadu, koja ti za nekoliko dana pošalje svog advokata, ali ti to posle naplate kada se vratiš u Srbiju.

Znači.....ostavi se egzibicija, zakon nije kocka.

To što si ti prošao bez kazne, ne znači da treba da nagovaraš ostale da rizikuju.

Skoče ljudi i sa mosta, pa neko ostane živ, a neko NE !

Prvi put cujem da za rentiranje auta treba medjunarodna dozvola. Mozda ukoliko je rec o visoj klasi automobila. Za male, poput matiza ili Seicenta ne treba nikakva dozvola, niti ima policije. Jedini put za sest dana, koliko smo imali kola, kad sam video policajce je kad se u jednoj od uskih ulicica stvorila guzva jer neki turista nije stao na semaforu koji su postavljeni bas zbog toga. Dosli, rascistili guzvu, jos ti pomognu da nadjes mesto da stanes sa strane ako si se zatekao u sredini. To je sve.

Dakle, kao što i rekoh, bukvalista na kvadrat :roll:

Rekoh - JA sam video policajce jedini put..... Nisam rekao da ih niko nije video
Niko od onih, a znam ih dosta, koji su letovali na Krfu, nije vadio međunarodnu dozvolu, niti je imao problema sa policijom. MOŽDA su imali problema oni koji su pravili gluposti, koji su skrivili udes ili slično...i naravno to je rizik koji sami ljudi preuzimaju, zavisno od toga koliko imaju poverenja u svoje vozačke sposobnosti, mada ni to ne mora da pomogne ukoliko naletiš na budalu u drugom automobilu. S obzirom da je reč o turistima, verujem da policajci nisu toliko rigidni jer - su turisti u pitanju. Ako ima nekog ko je zaista pretrpeo takav teror od strane grčkih policajaca, konkretno na Krfu, može i ovde da nas obavesti, jel'? A s obzirom da sam čitao sve postove od početka na ovoj temi pripremajući se za prošlogodišnje letovanje, vidim i da ostali forumaši nisu imali problema. Ko ima para za bacanje, naravno, može da plati, čini mi se da je bilo 2-3 hiljade...Osim toga, od drugih sam čuo da na ostrvima nema toliko kontrole, koliko u kontinentalnoj Grčkoj, i opet - šest dana smo se vozili rentiranim autom i nismo videli jednog policajca.
Nemoj se previše praviti pametna tako što ćeš vaditi reči iz konteksta i tumačiti ih bukvalno...
I ja bih mogao da lupim nešto kao ti da, na primer, nagovaraš ljude da izvade međ. dozvolu zato što to tebi ili agenciji u kojoj radiš (a ne mora uopšte biti Rent-a-car kompanija) odgovara, na primer AMSS... ;)

Ja radim u Grčkoj , a AMSS mi plaća proviziju zato što obaveštavam ljude preko foruma da ne treba da krše zakon, jer je jeftinije uzeti međunarodni dozvolu koja košta 20 evra i važi TRI godine, nego igrati rulet sa policijom (koja NE POSTOJI ?????)

P.S.
Kradite i u samouslugama, čujem da tek svaka stota ima kameru.....

Švercujte se u autobusima, nema tamo kontrolora, a ako naiđe, pravite se da ga ne razumete

Kada uđete u restoran i pojedete šta ste hteli, izađite polagano napolje, a ako vas ipak uhvate, kažite da ste samo poželeli malo svežeg vazduha....

I da mi objasniš....po kojem tom pravilu mogu da izdam Tipo...Matiz... bez međunarodne dozvole, a ne mogu Audi, Saab...
Da ne posedujemo možda dve različite vrste ugovora ? Ili možda osiguravamo deo automobila ovako, a deo onako ?

Aloooo.....policija se pita, a ne TI i ja....

Poslednja izmena od moderatora:
Međunarodna vozačka dozvola je obavezna za građane Srbije u Grčkoj (uz nacionalnu vozačku) bilo da putujete svojim vozilom, bilo da rentirate vozilo u Grčkoj. To što vam u nekoj agenciji ne traže dozvole na uvid ništa ne znači, ukoliko vas zaustave samo je dobra volja policajca da vas pusti bez međunarodne, ali ako, ne daj Bože, dođe do nekog udesa, onda nikako neće valjati, jer u tom slučaju vodite se kao da ste vozili bez dozvole, tj. u startu si kriv k'o crnac...Na Krfu sam dva puta rentirao auto, i jednom su mi tražili dokumenta na uvid (pasoš i obe dozvole), drugi put, u drugoj agenciji samo pasoš. Balkan, rekao bih...

Ja radim u Grčkoj , a AMSS mi plaća proviziju zato što obaveštavam ljude preko foruma da ne treba da krše zakon, jer je jeftinije uzeti međunarodni dozvolu koja košta 20 evra i važi TRI godine, nego igrati rulet sa policijom (koja NE POSTOJI ?????)

P.S.
Kradite i u samouslugama, čujem da tek svaka stota ima kameru.....

Švercujte se u autobusima, nema tamo kontrolora, a ako naiđe, pravite se da ga ne razumete

Kada uđete u restoran i pojedete šta ste hteli, izađite polagano napolje, a ako vas ipak uhvate, kažite da ste samo poželeli malo svežeg vazduha....

I da mi objasniš....po kojem tom pravilu mogu da izdam Tipo...Matiz... bez međunarodne dozvole, a ne mogu Audi, Saab...
Da ne posedujemo možda dve različite vrste ugovora ? Ili možda osiguravamo deo automobila ovako, a deo onako ?

Aloooo.....policija se pita, a ne TI i ja....

Forum sluzi da svako ostavi svoj komentar, svoje iskustvo...ja sam svoje ostavio, i kazem da prvi put cujem da je neophodna medjunarodna dozvola. Jesam li ja savetovao ljude - ne uzimajte medj. dozvolu...ko hoce bre, nek uzme...ja nisam i mozda sam imao srece, mozda ne, u svakom slucaju, MOJE ISKUSTVO je da za sest dana voznje po celom Krfu nisam video policiju na ulici, da zaustavlja, proverava, sa radarom ili bilo sta drugo, kao i vecina forumasa koji su postovali ovde...evo, covek posle tebe kaze da su ga zaustavili i sve mu proveravali, imao je suprotno iskustvo...Ili ti zelis da se samo tvoja rec cuje...Cini mi se da sam naglasio da je MOZDA potrebna za visu klasu automobila, otkud ja znam, ne radim u tim agencijama, niti me to interesuje, prvi put sam rentirao auto u zivotu tada i ovako je bilo kao sto pricam...kao onaj ko je rentirao auto na sest dana itd.
A ti i dalje uzimaj proviziju od AMSS, nista tu nije lose, hvala Bogu ;) a ja cu i dalje rizikovati i sacuvati tih dvadesetak evra, sto je dvadesetak litara goriva - dovoljno za Krf, sto opet ne znaci da savetujem i druge da tako rade, kao sto ti predstavljas...

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav svima!Interesuje me da li je neko bio u Agios Georgios-u na Krfu i kako je tamo?Prvi put idem u Grcku uopste i ne znam puno ljudi koji su isli pa mi svaki predlog ili savet znaci.Sutra uplacujem a dvoumim se izmedju Dassie i Agios Georgios-a.Hvala unapred na informacijama.

ja sam bila prošle godine u agios georgios ali južni deo ostrva,imaš i severni.ako ideš u južni skroz dole nije loše plaža je božanstvena.... ali da ne bi pisala ponovo prečešljaj po pretraživaču naćićeš moj komentar...:bye:

Mislim da sam se citajuci ove stranice odlucila za Dassiu...
Pa me zanima koliko ove godine tamo kosta renta car,da li postoje lokalni autobusi i gde se sve njima moze otici,jer ne znam da li bi bas svaki dan mogla da placam renta car?Ali bar 3 puta cu platiti renta car i otici negde,a citajuci sve ovo ne mogu da se opredelim gde da odem sve..
Pisali su ovili Dmitra.Ja bi trebala u nju,pa me zanimaju jos neki utisci o njoj.Da li je to bas 600m od plaze ili je malo vise?

Došao sam pre nedelju dana iz Dasie. Ja sam kola iznajmio u nekoj agenciji na ulazu u Dasiu iz pravca Guvie sa leve strane. Zove se nešto 2000 xxxx xx. Panda za 25E na dan. Inače regularno traže 33-35. Meni je bilo prljavo more u Dasiji i da nisam imao kola grdno bih se razočarao. Krf je, inače, fantastičan.

Back