Novo trovanje radnika u fabrici "Magna"

mario80

Legenda
Banovan
Poruka
61.354
Politika Online
https://www.politika.rs/sr/articles/amp/595115

Novo trovanje radnika u fabrici „Magna"​

Toma Todorović
20. 01. 2024. 15:45
Novo trovanje radnika u fabrici „Magna

Потпис: Погон фабрике „Магна” (Фото А. Васиљевић)

Niš, Aleksinac – Novi incident u fabrici kanadske kompanije „Magna siting”, sličan onome koji se dogodio prošle srede uveče, kada je zbog trovanja isparenjima lepka korišćenog u zameni podnih podloga, medicinsku pomoć zatražilo 104 radnika, dogodio se i i pretprošle noći oko dva sata iza ponoći. Još 58 radnika, koji su radili na početku obnove proizvodnje i u trećoj smeni, i koji su u proizvodne pogone ušli u četvrtak u 23 sata, jer je rečeno da postoje svi uslovi za normalan rad, da vazduh nije kontaminiran i da po njihovo zdravlje nema opasnosti, zatražilo je lekarsku pomoć. Svi su prebačeni u Opštu bolnicu Medicinskog centra Aleksinac, gde nam je direktor dr Goran Vidić rekao da niko nije bio životno ugrožen:
– Kod svih koji su prebačeni u našu ustanovu na pregled utvrđeni su simptomi trovanja, ali je posle pregleda samo četvoro zadržano u bolnici na daljoj dijagnostici i lečenju. Očekujemo da će i oni brzo biti otpušteni kućama. O svemu je obavešteno aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo, policija, inspekcije rada i zdravlja i svi drugi nadležni organi – rekao nam je dr Vidić.
Tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu Ivan Mitrović rekao je za „Politiku” da se, iako su istražne radnje i sve kontrole već bile obavljene, ponovo ispituje stanje u ovoj fabrici. Predsednik aleksinačke opštine Dalibor Raičević istakao je da je ekipa stručnjaka iz Instituta za bezbednost i zdravlje na radu „Prvi maj” iz Niša, posle izvršenih merenja, potvrdila da vazduh u fabrici više nije kontaminiran, nakon čega su radnici sinoć došli na posao.
Iste večeri došlo je do trovanja još 58 radnika, pa se postavlja pitanje da li su za novo ugrožavanje zdravlja ljudi odgovorni nadležni iz ovog instituta, jer zaposlene u fabrici nije trebalo da vrati na posao minimum 72 sata.
U niškom Institutu za bezbednost i zdravlje na radu „Prvi maj” rečeno je za naš list da je završen izveštaj o kontroli i ispitivanju okolnosti incidenta u „Magni” u sredu uveče, ali taj izveštaj i optužbe da ova ustanova navodno snosi krivicu za novo trovanje, nisu želeli da komentarišu.
Zaposleni u fabrici nerado pričaju sa novinarima, ali ističu da uslovi za rad nisu baš najhumaniji i potpuno bezbedni. Ponavlja se među njima priča o trovanju radnika i to zbog isparavanja lepka, da su posao realizovali radnici iz druge firme angažovane na zameni podnih podloga, koji su spornu hemikaliju, to jest lepak koristili u radu. Neki od radnika naglašavaju da je veoma moguće da ventilacija u sredu popodne i uveče nije radila. Ističu da se i ranije nekoliko puta dešavalo da nije bilo provetravanja i ventilacije. Oni kažu da pretpostavljaju da se isparenje lepka proširilo uključenjem sistema postojećih ventilacione cevi, a da ih niko iz menadžmenta fabrike nije obavestio da ne dolaze na posao. I da su i zbog toga došli, jer su dobili uveravanja da je sve u najboljem redu.
Drugi, međutim, otvoreno sumnjaju, kako kažu, u iskrenost menadžmenta fabrike i da nije samo isparenje lepka doprinelo incidentu. Ne žele da se predstavljaju kada pričaju sa novinarima, ali navode da je vrlo moguće da je trovanje izazvano hemikalijom koja se koristi u proizvodnji za ojačavanje materijala za šivenje, odnosno njihove postojanost i duže trajanje, koja od pre nekoliko dana izaziva glavobolje, grebanje u grlu i kašalj. Ta hemikalija je, kako su nam ispričali, vrlo neprijatnog i specifičnog mirisa, iritira disajne organe i nije nemoguće da je izazvala trovanje, a ne samo isparavanje lepka.
U isto vreme oglasili su se i brojni sindikati koji traže hitno reagovanje nadležnih službi, koje brinu o bezbednosti i zdravlju radnika. Insistira se na hitnom razrešenju nedoumica i dilema oko incidenta u aleksinačkoj „Magni”. Pojedine sindikalne organizacije traže neodložno utvrđivanje krivice i nalaženje krivaca, odnosno podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih. A njih, kažu u svojim saopštenjima, sigurno ima.
Inače, fabrika „Magna siting” u Aleksincu, ogranak istoimene fabrike kanadske kompanije u Odžacima, od juče ne radi do daljeg, rekli su nam radnici, a ovu informaciju potvrdio nam je juče popodne i tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu Ivan Mitrović. „Politici” je Mitrović rekao i da se uviđaj nastavlja i da su, kao i prethodnih dana svi nadležni organi u „Magni”.
Odluku o eventualnom zatvaranju, objašnjeno nam je, mogu doneti samo menadžment preduzeća ili inspekcija rada.

Tri kontrole inspekcije​

Povodom ponovljenog trovanja zaposlenih u fabrici „Magna siting” u Aleksincu, u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja saopštili su da su inspektori tri puta izlazili na teren.
„Inspektori rada Odeljenja inspekcije rada Niš, 17. januara 2024. oko 22 časa izašli su na lice mesta i započeli inspekcijski nadzor kod poslodavca ’Magna siting’ DOO Odžaci, Ogranak Aleksinac, povodom prijave trovanja većeg broja zaposlenih, koji su radili u drugoj smeni. Inspektori rada su izašli na lice mesta i 18, kao i 19. januara. Inspekcijski nadzor je u toku, a u daljem postupku, inspektori rada će sprovesti sve potrebne radnje i aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i preduzimanja odgovarajućih mera iz domena nadležnosti inspekcije rada – navedeno je u ovom srpskom ministarstvu.

Menadžment tvrdi da je reč o standardnom lepku​


Fabrika „Magna” u Aleksincu objavila je saopštenje u vezi sa incidentom u kojem je od isparenja lepka u sredu uveče zatrovano 104 radnika. U njemu se ističe da je tokom noći između četvrtka i petka došlo do novog trovanja, pri čemu se 57 radnika, sa simptomima sličnim prethodnoj večeri, obratilo Hitnoj pomoći. Deset je upućeno u bolnicu radi daljeg lečenja.
„’Magna’ potvrđuje da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge na našoj lokaciji u Aleksincu, nažalost, došlo do toga da neki zaposleni iskuse štetan uticaj na zdravlje. Lepak koji je korišćen tokom radova održavanja je standardni lepak za komercijalnu upotrebu. Na prvom mestu želimo da svim zaposlenima koji su pogođeni, izrazimo iskrene želje za brz oporavak”, navodi se u saopštenju pomenute fabrike.
Nakon saznanja o incidentu, kako se dodaje, odmah su obavestili sve nadležne ustanove kako bi sproveli detaljna ispitivanja. Procena kvaliteta vazduha koja je sprovedena u međuvremenu nije pokazala nikakve indikatore zagađenja. Obaveštavaćemo vas o eventualnom daljem razvoju situacije”, stoji u njihovom saopštenju.

Proveravali i hranu​

Menadžment posebno naglašava da je nakon prvog trovanja tužilaštvo proveravalo dva scenarija – da je do trovanja došlo usled isparenja od lepka kojim je lepljen itison u prostoriji površine 30 do 40 kvadrata, koja se nalazi u sredini hale površine 12.000 kvadrata. Drugi scenario bila je hrana iz kantine, ali je ta mogućnost da je to uzrok trovanja mnogo manja jer nisu svi radnici jeli u kantini, a simptomi trovanja kod hrane se javljaju kasnije nego u slučaju disajnih puteva.
„Nakon što su izvršena merenja vazduha unutar hale, prekjuče popodne je konstatovano da je vazduh čist pa se treća smena vratila na posao, kada se posle ponoći, desilo opet trovanje”, tvrdi menadžment.
 
Nemoguce je da je sve u redu,a potrovalo se prvo oko30-ak radnika,pa u toj trecoj smeni 57-oro.Mora da se koristi nesto sto nije u redu kao sastojak,uz lepak..Meni sve to lici na zataskavanje,jer niko nije umro od trovanja,a ako nastave sa radom ne mora da znaci da nece neko da se otruje do smrti.

"OVDE SE NAJVIŠE RADI ZA ŠKODU" Vučić otvorio fabriku u Aleksincu: Čipovi su problem, očekujem stabilizaciju za godinu dana​

Kanadska kompanija "Magna Seating" otvara danas u Aleksincu novi pogon za proizvodnju presvlaka za automobilska sedišta svih brendova u kojoj će raditi oko 1.000 ljudi, a otvarnju novog pogonaprisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
https://www.blic.rs/biznis/vesti/ov...fabriku-u-aleksincu-cipovi-su-problem/c0pcvlr

Screenshot_2024-01-21-00-22-48-088-edit_com.miui.gallery.jpg
 
Ne treba povezivati Vucica sa ovim, on je prilepak kao i SNS na svakom otvaranju fabrike..

Menadzment sa druge strane treba poslati na robiju , kad vec ne mozemo politicare, jer menadment je priucen, verovatno nikakav, klasican Srpski i to je to...

Da se to radi , imali bi bolje zdravstvo , kad bi povecali standarde koji su potrebni da bi neko upravljao zdravstvenim ustanovama....a opet onda tu iskoci neki Bojic i onda to postane neka muljaza ili diktatura, ali ne diktatura kao sto su bili neki primerci koje je narod oznacio kao diktaturu....to je problem narod ce kad ga neko natera da radi to zvati diktaturom , jer su zaposleni u fabrikama mahom seljoberi....

Tako je i u ovoj fabrici , to nije nista lose sto su seljoberi , radnik je radnik, cak su seljoberi cesto i zilaviji....mada ovi mladji su nekako zdravstveno osetljiviji...
Samo su onda sami losi signali , tj bune se za glupe stvari a ne za stvarno neodgovorne stvari...
Ovde se bune zbog menadzmenta koji koristi korektnu poslovnu politiku prema radnicima, znaci postoji nesto dobro u toj fabrici inace.....dok su zatvorenog uma i bez odgovornosti u novonastaloj situaciji , tj kod lepka i itisona, tj njihova prava narav je totalno neodgovorna sebicnost....
Poslovna politika firme je verovatno bolja cim ovako reaguju radnici , dolaze na posao puni poverenja i zelje da odrade smenu....
Dakle klasika kao u Ideja prodavnicama, gde lokalni sefovi prodaje imaju tal sa preprodavcima pa procesljaju ponudu pre kupaca i oteraju vece kolicine na pijacu , dok vrh firme Ideja uopste nije za takvu poslovnu politiku i na prijavu pociste menadzment prodavnice u cugu....cesto otkazima a ne samo deloziranjem...

A opet takav priucen menadzment je direktna posledica boli me tuki za druge mentaliteta u narodu....tj moramo biti svesni kakav nam je postao narod pri selekciji radnih mesta...
Mora se traziti kao igla u plastu sena neko ko ima drzanje, odgovornost a ne ambiciju , i talenat....
 
vecina radnika koji su potrazili pomoc u ambulanti su CIGANI (videli smo snimke i slike)
a ciganin je poznat po tomke da ako ima neka krivina na poslu, da ce je uhvatiti

'vrtoglavica,mucnina,i glavobolja" ni na jednom testu ne moze se dokazati, skroz zgodno da se od toga pati.


ne kazem, neki su se malo nadisali isparenja a velika vecina se pridruzila da uhvati zjalu, jos ako padne neka kolektvina tuzba protivg stranih mocnika sto koriste nas jadni narod, eno lepih para for nothing.

treba biti svestan gde zivite (Srbija 21. vek )
 
vecina radnika koji su potrazili pomoc u ambulanti su CIGANI (videli smo snimke i slike)
a ciganin je poznat po tomke da ako ima neka krivina na poslu, da ce je uhvatiti

'vrtoglavica,mucnina,i glavobolja" ni na jednom testu ne moze se dokazati, skroz zgodno da se od toga pati.


ne kazem, neki su se malo nadisali isparenja a velika vecina se pridruzila da uhvati zjalu, jos ako padne neka kolektvina tuzba protivg stranih mocnika sto koriste nas jadni narod, eno lepih para for nothing.

treba biti svestan gde zivite (Srbija 21. vek )
Ciganska posla
 
vecina radnika koji su potrazili pomoc u ambulanti su CIGANI (videli smo snimke i slike)
a ciganin je poznat po tomke da ako ima neka krivina na poslu, da ce je uhvatiti

'vrtoglavica,mucnina,i glavobolja" ni na jednom testu ne moze se dokazati, skroz zgodno da se od toga pati.


ne kazem, neki su se malo nadisali isparenja a velika vecina se pridruzila da uhvati zjalu, jos ako padne neka kolektvina tuzba protivg stranih mocnika sto koriste nas jadni narod, eno lepih para for nothing.

treba biti svestan gde zivite (Srbija 21. vek )
Nema sanse da ti ovo prodje kao krivinarenje, pre ce proci kao lojalnost cigana izmedju sebe.....Tacno da imaju svoju kulturu i logiku , tacno da ta kultura moze proizvesti nesto sto si naveo, ali ne zbog krivinarenja, nego zbog te kolektivne, ako je ta prica...
Ali i treba tako , znaci ne treba biti lud.....pa raditi u svakakvim uslovima kao ostali bezmudi srbi...mislim doslo je vreme da se prizna da su i romi pametniji od prosecnog Srbina, sto zvuci rasisticki ali nije, jer pamet Roma je bila povezana sa kulturom i obrazovanjem, koje je bilo dosta siromasnije od ostalih a i narav je isla protiv pameti...
Sad vec ostali srbi imaju mnogo vise mentalnih defekata da ih romi cesto cak i uz narav mogu da presisaju...
 
Nema sanse da ti ovo prodje kao krivinarenje, pre ce proci kao lojalnost cigana izmedju sebe.....Tacno da imaju svoju kulturu i logiku , tacno da ta kultura moze proizvesti nesto sto si naveo, ali ne zbog krivinarenja, nego zbog te kolektivne, ako je ta prica...
Ali i treba tako , znaci ne treba biti lud.....pa raditi u svakakvim uslovima kao ostali bezmudi srbi...mislim doslo je vreme da se prizna da su i romi pametniji od prosecnog Srbina, sto zvuci rasisticki ali nije, jer pamet Roma je bila povezana sa kulturom i obrazovanjem, koje je bilo dosta siromasnije od ostalih a i narav je isla protiv pameti...
Sad vec ostali srbi imaju mnogo vise mentalnih defekata da ih romi cesto cak i uz narav mogu da presisaju...
dobro si ti ovo generalno napisao, ok. ali ko je imao nesrecu da radi sa ciganima taj dobro zna o cemu pisem ;)
 
vecina radnika koji su potrazili pomoc u ambulanti su CIGANI (videli smo snimke i slike)
a ciganin je poznat po tomke da ako ima neka krivina na poslu, da ce je uhvatiti

'vrtoglavica,mucnina,i glavobolja" ni na jednom testu ne moze se dokazati, skroz zgodno da se od toga pati.


ne kazem, neki su se malo nadisali isparenja a velika vecina se pridruzila da uhvati zjalu, jos ako padne neka kolektvina tuzba protivg stranih mocnika sto koriste nas jadni narod, eno lepih para for nothing.

treba biti svestan gde zivite (Srbija 21. vek )
Svi dole su takvi garavi nemoj da se zanosiš kako su romi. Ti vređaš kompletan srpski narod koji je 500 god bio pod turcima i ogaraveo.
 
Hajde dajte snimak da vidim jesu li cigani ili nas srpski moravski seljak...
Mada mi je pomalo bespredmetno , jer ocigledno da nisu neradnici u pitanju , a i magna povecava proizvodnju tako da nije da ce proci neradnici...
Video sam tu fabriku sa autoputa, tako da sam video da se gradi novi pogon, da imaju autobuse za razvoz radnika, to ne mirise na firmu ebite se ....
 
cigani su to. bio izvestaj ispred doma zdravlja.
kada su nanjusili pare, do sutra ujutru se javilo njih 50tak takodje sa "simptomima"

sutra se deli socijala, kome je dosadno nek stane sa njima u red. pa da vidis kako zdrave i jake gromade cekaju u redu. ovi "nasi gasterbajter" cigani dolaze sa preskupim kolima po socijalu.
***** je to od naroda, kako god okrenuo
 
Politika Online
https://www.politika.rs/sr/articles/amp/595115

Novo trovanje radnika u fabrici „Magna"​

Toma Todorović
20. 01. 2024. 15:45
Novo trovanje radnika u fabrici „Magna

Потпис: Погон фабрике „Магна” (Фото А. Васиљевић)

Niš, Aleksinac – Novi incident u fabrici kanadske kompanije „Magna siting”, sličan onome koji se dogodio prošle srede uveče, kada je zbog trovanja isparenjima lepka korišćenog u zameni podnih podloga, medicinsku pomoć zatražilo 104 radnika, dogodio se i i pretprošle noći oko dva sata iza ponoći. Još 58 radnika, koji su radili na početku obnove proizvodnje i u trećoj smeni, i koji su u proizvodne pogone ušli u četvrtak u 23 sata, jer je rečeno da postoje svi uslovi za normalan rad, da vazduh nije kontaminiran i da po njihovo zdravlje nema opasnosti, zatražilo je lekarsku pomoć. Svi su prebačeni u Opštu bolnicu Medicinskog centra Aleksinac, gde nam je direktor dr Goran Vidić rekao da niko nije bio životno ugrožen:
– Kod svih koji su prebačeni u našu ustanovu na pregled utvrđeni su simptomi trovanja, ali je posle pregleda samo četvoro zadržano u bolnici na daljoj dijagnostici i lečenju. Očekujemo da će i oni brzo biti otpušteni kućama. O svemu je obavešteno aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo, policija, inspekcije rada i zdravlja i svi drugi nadležni organi – rekao nam je dr Vidić.
Tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu Ivan Mitrović rekao je za „Politiku” da se, iako su istražne radnje i sve kontrole već bile obavljene, ponovo ispituje stanje u ovoj fabrici. Predsednik aleksinačke opštine Dalibor Raičević istakao je da je ekipa stručnjaka iz Instituta za bezbednost i zdravlje na radu „Prvi maj” iz Niša, posle izvršenih merenja, potvrdila da vazduh u fabrici više nije kontaminiran, nakon čega su radnici sinoć došli na posao.
Iste večeri došlo je do trovanja još 58 radnika, pa se postavlja pitanje da li su za novo ugrožavanje zdravlja ljudi odgovorni nadležni iz ovog instituta, jer zaposlene u fabrici nije trebalo da vrati na posao minimum 72 sata.
U niškom Institutu za bezbednost i zdravlje na radu „Prvi maj” rečeno je za naš list da je završen izveštaj o kontroli i ispitivanju okolnosti incidenta u „Magni” u sredu uveče, ali taj izveštaj i optužbe da ova ustanova navodno snosi krivicu za novo trovanje, nisu želeli da komentarišu.
Zaposleni u fabrici nerado pričaju sa novinarima, ali ističu da uslovi za rad nisu baš najhumaniji i potpuno bezbedni. Ponavlja se među njima priča o trovanju radnika i to zbog isparavanja lepka, da su posao realizovali radnici iz druge firme angažovane na zameni podnih podloga, koji su spornu hemikaliju, to jest lepak koristili u radu. Neki od radnika naglašavaju da je veoma moguće da ventilacija u sredu popodne i uveče nije radila. Ističu da se i ranije nekoliko puta dešavalo da nije bilo provetravanja i ventilacije. Oni kažu da pretpostavljaju da se isparenje lepka proširilo uključenjem sistema postojećih ventilacione cevi, a da ih niko iz menadžmenta fabrike nije obavestio da ne dolaze na posao. I da su i zbog toga došli, jer su dobili uveravanja da je sve u najboljem redu.
Drugi, međutim, otvoreno sumnjaju, kako kažu, u iskrenost menadžmenta fabrike i da nije samo isparenje lepka doprinelo incidentu. Ne žele da se predstavljaju kada pričaju sa novinarima, ali navode da je vrlo moguće da je trovanje izazvano hemikalijom koja se koristi u proizvodnji za ojačavanje materijala za šivenje, odnosno njihove postojanost i duže trajanje, koja od pre nekoliko dana izaziva glavobolje, grebanje u grlu i kašalj. Ta hemikalija je, kako su nam ispričali, vrlo neprijatnog i specifičnog mirisa, iritira disajne organe i nije nemoguće da je izazvala trovanje, a ne samo isparavanje lepka.
U isto vreme oglasili su se i brojni sindikati koji traže hitno reagovanje nadležnih službi, koje brinu o bezbednosti i zdravlju radnika. Insistira se na hitnom razrešenju nedoumica i dilema oko incidenta u aleksinačkoj „Magni”. Pojedine sindikalne organizacije traže neodložno utvrđivanje krivice i nalaženje krivaca, odnosno podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih. A njih, kažu u svojim saopštenjima, sigurno ima.
Inače, fabrika „Magna siting” u Aleksincu, ogranak istoimene fabrike kanadske kompanije u Odžacima, od juče ne radi do daljeg, rekli su nam radnici, a ovu informaciju potvrdio nam je juče popodne i tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu Ivan Mitrović. „Politici” je Mitrović rekao i da se uviđaj nastavlja i da su, kao i prethodnih dana svi nadležni organi u „Magni”.
Odluku o eventualnom zatvaranju, objašnjeno nam je, mogu doneti samo menadžment preduzeća ili inspekcija rada.

Tri kontrole inspekcije​

Povodom ponovljenog trovanja zaposlenih u fabrici „Magna siting” u Aleksincu, u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja saopštili su da su inspektori tri puta izlazili na teren.
„Inspektori rada Odeljenja inspekcije rada Niš, 17. januara 2024. oko 22 časa izašli su na lice mesta i započeli inspekcijski nadzor kod poslodavca ’Magna siting’ DOO Odžaci, Ogranak Aleksinac, povodom prijave trovanja većeg broja zaposlenih, koji su radili u drugoj smeni. Inspektori rada su izašli na lice mesta i 18, kao i 19. januara. Inspekcijski nadzor je u toku, a u daljem postupku, inspektori rada će sprovesti sve potrebne radnje i aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i preduzimanja odgovarajućih mera iz domena nadležnosti inspekcije rada – navedeno je u ovom srpskom ministarstvu.

Menadžment tvrdi da je reč o standardnom lepku​


Fabrika „Magna” u Aleksincu objavila je saopštenje u vezi sa incidentom u kojem je od isparenja lepka u sredu uveče zatrovano 104 radnika. U njemu se ističe da je tokom noći između četvrtka i petka došlo do novog trovanja, pri čemu se 57 radnika, sa simptomima sličnim prethodnoj večeri, obratilo Hitnoj pomoći. Deset je upućeno u bolnicu radi daljeg lečenja.
„’Magna’ potvrđuje da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge na našoj lokaciji u Aleksincu, nažalost, došlo do toga da neki zaposleni iskuse štetan uticaj na zdravlje. Lepak koji je korišćen tokom radova održavanja je standardni lepak za komercijalnu upotrebu. Na prvom mestu želimo da svim zaposlenima koji su pogođeni, izrazimo iskrene želje za brz oporavak”, navodi se u saopštenju pomenute fabrike.
Nakon saznanja o incidentu, kako se dodaje, odmah su obavestili sve nadležne ustanove kako bi sproveli detaljna ispitivanja. Procena kvaliteta vazduha koja je sprovedena u međuvremenu nije pokazala nikakve indikatore zagađenja. Obaveštavaćemo vas o eventualnom daljem razvoju situacije”, stoji u njihovom saopštenju.

Proveravali i hranu​

Menadžment posebno naglašava da je nakon prvog trovanja tužilaštvo proveravalo dva scenarija – da je do trovanja došlo usled isparenja od lepka kojim je lepljen itison u prostoriji površine 30 do 40 kvadrata, koja se nalazi u sredini hale površine 12.000 kvadrata. Drugi scenario bila je hrana iz kantine, ali je ta mogućnost da je to uzrok trovanja mnogo manja jer nisu svi radnici jeli u kantini, a simptomi trovanja kod hrane se javljaju kasnije nego u slučaju disajnih puteva.
„Nakon što su izvršena merenja vazduha unutar hale, prekjuče popodne je konstatovano da je vazduh čist pa se treća smena vratila na posao, kada se posle ponoći, desilo opet trovanje”, tvrdi menadžment.
Ne pratim vesti, šta je bilo na kraju, hrana ili klima uredjaj.
Možda koriste nešto što ne može da se provali uobičajenim analizama.
Nemoguce je da je sve u redu,a potrovalo se prvo oko30-ak radnika,pa u toj trecoj smeni 57-oro.Mora da se koristi nesto sto nije u redu kao sastojak,uz lepak..Meni sve to lici na zataskavanje,jer niko nije umro od trovanja,a ako nastave sa radom ne mora da znaci da nece neko da se otruje do smrti.

U pitanju je izgleda trovanje amonijakom iz nekog ostecenog pogona... Dakle najverovatnije nije lepak...

U svakom slucaju radnici treba da traze ostetu jer poslodavac nije vodio racuna o sistemu kontrole postrojenja...i bezbednosti na radu....

Amonijak je inace vrlo opasan...setimo se kako je bilo kada je iscureo vagon-cisterna sa amonijakom kraj Autoputa...pa kad je u oblak amonijaka naletelo par vozila....jedan je tada covek poginuo mislim da je bio neki Turcin koji je prolazio tada autoputem...

...
 

Back
Top