Eksplozija u vojnoj fabrici u Lučanima, ima povređenih

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.748
U fabrici "Milan Blagojević-Namenska" u Lučanima jutros je došlo do požara na pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta,
u kome je povređeno pet radnika.Povređeni radnici su posle ukazane medicinske pomoći u Domu zdravlja Lučani, prebačeni u bolnicu u Čačak.
Uzrok nastanka požara utvrdiće nadležne službe.
link

O cemu se radi sa ovom fabrikom ?
Koliko još radnika treba da pogine ili povredi da bi se preduzele šta je potrebno u toj fabrici ?
Da li se zapošljavaju nestrucni radnici ili je rukovodstvo nestrucno ili pak država nije uradila ništa da modernizuje i obezbedi fabriku od nesreca ?
 
Lucani, Cacak, Valjevo i Beograd, sveukupno 5 eksplozija u tamosnjim fabrikama namenske industrije. Dokaz kako se radi u sns namenskoj.
Вулин саботира, јер то оружије иде за Украјну...

Мора чистка по Србији, а Вучић глуми и даље пријатеља са свим Русјацима... стварно оће да нас све уканали са собом кад буде изигино од ЕУ
 
Glavni problem je što o svim stvarima u Srbiji diskutuju ljudi koji nisu stručni ili ne znaju zapravo ništa o tome.

Naime, u svakoj fabrici koja se bavi proizvodnjom baruta, eksploziva ili komponenti koje uključuju eksploziv ili barute u većoj količini, možeš da postaviš šta god i uradiš sve po PS-u može se desiti da i greškom radnika dođe do povrede na šta ne možeš da utičeš.

Ne znači apsolutno da je ovo konkretno greška radnika, ali dok se ne utvrdi ne može se znati.

U svemu se odmah vidi teorija zavere i prikrivanje ne znam ni ja čega...
 
U fabrici "Milan Blagojević-Namenska" u Lučanima jutros je došlo do požara na pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta,
u kome je povređeno pet radnika.Povređeni radnici su posle ukazane medicinske pomoći u Domu zdravlja Lučani, prebačeni u bolnicu u Čačak.
Uzrok nastanka požara utvrdiće nadležne službe.
link

O cemu se radi sa ovom fabrikom ?
Koliko još radnika treba da pogine ili povredi da bi se preduzele šta je potrebno u toj fabrici ?
Da li se zapošljavaju nestrucni radnici ili je rukovodstvo nestrucno ili pak država nije uradila ništa da modernizuje i obezbedi fabriku od nesreca ?
Afrički uslovi rada i plate a profit i ekstraprofit nestaju. Onda će se pojaviti nn osoba koja će od pokradenog novca da kupi fabriku. Kome nije jasno treba da se zapita kako je uopšte živ danas.
 
"Namenska" osnovana 1949. godine

Preduzeće "Milan Blagojević - namenska" a. d. Lučani deo je odbrambene industrije Srbije i danas u oblasti baruta i eksploziva predstavlja u svetu priznatog proizvođača. Ovo je državno preduzeće, sa 1300 zaposlenih i kako se navodi na njihovom sajtu, preduzeće je 85 odsto izvozno orijentisano.
"Ostvaruje uspešnu saradnju na polju izvoza svojih proizvoda i usluga sa više od 30 zemalja širom sveta. Takođe, u proizvodnji koristi vrlo visok kvalitet sirovina poznatih svetskih dobavljača", navode na sajtu.
Sadrži postrojenja za proizvodnju nitroceluloze, različitih vrsta baruta i raketnih goriva, barutnih punjenja, sagorljivih elemenata, celuloida i celuloidnih kontejnera. Pored toga, poseduje proizvodnju nitroglicerina, jake smeše, proizvodnju etra i rekuperaciju rastvarača za svoje potrebe, kao i proizvodnju fluida.

Preduzeće je osnovano 1949. godine, a dve godine kasnije počela je proizvodnjanitroceluloze i jednobaznih baruta. Proizvodnja celuloida počela je 1956. godine, kako se navodi na sajtu ove fabrike. Pre šest godina, tačnije 2018. godine, modernizovan je pogon za proizvodnju nitroceluloze.
 
Prethodne nesreće u "Namenskoj"

Ovo nažalost nije prva nesreća u ovoj fabrici. Poslednja se dogodila u novembru 2021. godine kada je jedan radnik zadobio lakše telesne povrede u vidu opekotina lica tokom požara.
Dve godine ranije, tačnije 17. oktobra 2019. u požaru su povređena dvojica radnika. Isto u oktobru, godinu dana pre toga (2018), došlo je do eksplozije u "MB Namenska" kada je lakše povređen jedan radnik. MUP je tada saopštio da je do požara došlo zbog kvara na hidrauličnoj presi. Portparolka "Namenske" tada je izjavila za RTS da je uviđajem utvrđeno da je radnik sam kriv za nesreću, jer nije poštovao radne procedure.

Kako je navela, radnik je povređen tokom redovne proizvodnje, odnosno operacije "dešaržiranja gnjetalice" (pražnjenja mešača), pošto je neoprezno postavio ruku u unutrašnjost gnjetalice što je propisima rada strogo zabranjeno. Uviđaj su izvršili MUP i Inspektorat rada.

Takođe, iste godine, 2018. u januaru dvoje radnika je povređeno u požaru koji je izbio. Oni su tada zadobili opekotine po rukama i licu. I 2017. godine dogodila se nesreća u ovoj fabrici kada su, nažalost stradale dve osobe. Naime, u eksploziji u pogonu namenske fabrike u Lučanima, 14. jula 2017. godine, radnik Milojko Ignjatović preminuo je na licu mesta, a njegov kolega Milomir Milivojević zadobio je teške povrede od kojih je preminuo nakon dve nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Kako je tada preneo RTS, u prethodnoj nesreći u fabrici 25. juna 2012. godine, jedan radnik je povređen usled eksplozije na presi za proizvodnju raketnih goriva.U istoj fabrici, jedan radnik je povređen u manjem požaru 21. septembra 2011. godine.

Troje radnika je poginulo, a sedam je povređeno u jednoj od najtežih nesreća u "Milanu Blagojeviću", kada je izbio požar 3. decembra 1997. godine.
 
Ukinuta presuda za "Namensku"

Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni Vladimir Lončarević i Toma Stojić, rukovodioci fabrike "MB Nameska" u Lučanima kao odgovorni za smrt radnika fabrike Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića, koji su stradali u eksploziji 14. jula 2017. godine.

Drugostepeni sud je ukinuo presudu kojom su Lončarević i Stojić bili osuđeni na kazne zatvora od po tri godine i vratio Osnovnom sudu u Ivanjici da ponovi suđenje, potvrdio je za Tanjug punomoćnik oštećenih advokat Vladimir Todorić. Njima je na teret stavljeno krivično delo teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.
Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića, koji je preminuo krajem aprila 2022. godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, i Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.
 

Back
Top