Novo trovanje radnika u fabrici "Magna"

"OVDE SE NAJVIŠE RADI ZA ŠKODU" Vučić otvorio fabriku u Aleksincu: Čipovi su problem, očekujem stabilizaciju za godinu dana​

Kanadska kompanija "Magna Seating" otvara danas u Aleksincu novi pogon za proizvodnju presvlaka za automobilska sedišta svih brendova u kojoj će raditi oko 1.000 ljudi, a otvarnju novog pogonaprisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
https://www.blic.rs/biznis/vesti/ov...fabriku-u-aleksincu-cipovi-su-problem/c0pcvlr

Pogledajte prilog 1485631

SVEČANO OTVOREN POGON FABRIKE MAGNA U ODŽACIMA Vučić: Ponosan sam na radnike, hvala vam na svemu!​

https://biznis.kurir.rs/info-biz/28...nas-obilazi-fabriku-presvlaka-za-auto-sedista
Pogledajte prilog 1485633
Pogledajte prilog 1485636

Sve što Vucic otvori to je baksuzno...

Zato čak ni @Jugoslav Čvarak ne kupuje stan u Beogradu na vodi...


...
 
U pitanju je izgleda trovanje amonijakom iz nekog ostecenog pogona... Dakle najverovatnije nije lepak...

U svakom slucaju radnici treba da traze ostetu jer poslodavac nije vodio racuna o sistemu kontrole postrojenja...i bezbednoati na radu....

Amonijak je inace vrlo opasan...setimo se kako je bilo kada je iscureo vagon-cisterna sa amonijakom kraj Autoputa...pa kad je u oblak amonijaka naletelo par vozila....jedan je tada covek poginuo mislim da je bio nekinTurcin koji je prolazio tada autoputem...

...
I kako se to bas pretezno Cigani samo javili, sta ovi ostali su otporni a oni nisu?
 

“POSLODAVCI” SPREMNI DA UBIJU RADNIKE ZBOG PROFITA​

https://prl.org.rs/poslodavci-spremni-da-ubiju-radnike-zbog-profita/

Radnici kanadske fabrike “Magna” u Aleksincu, u kojoj je dan ranije došlo do trovanja preko 100 ljudi otišli su sinoć u treću smenu nakon što su ih poslodavci uverili da su uslovi rada bezbedni.

Međutim, poslodavci su odlučili da im je bitniji profit od ljudskih života. 50 radnika iz treće smene se takođe otrovalo i završilo u hitnoj pomoći.

Oštro osuđujemo ovakvo tretiranje radničkih života kao potrošne robe i zahtevamo da svi krivci snose posledice – pre svega i počevši od poslodavca.

Za ubilačku politiku kompanija poput “Magne”, jedini adekvatan odgovor je nacionalizacija fabrike sa celokupnom imovinom i opremom. Nastavak rada pod zajedničkom upravom države i samih radnika, uz sve bezbednosne mere na kojima je tzv. “investitor” zakidao; i pokretanje istrage protiv svih nadležnih u kompaniji.

Ovo nije izuzetak, nažalost, radnici u Srbiji su svakodnevno pod rizikom od pogibije ili povrede na svom radnom mestu. Njih u rizik ih guraju poslodavci – jer je u kapitalizmu bitniji profit od ljudi. Prethodni ovakvi slučajevi dogodili su se nedavno – u fabrici “Trajal”, Kruševac, poginuo je jedan radnik a teže povređeno četvoro.
 

Država najavljuje uvoz radne snage, o svojim radnicima ne brine​

https://vreme.com/ekonomija/drzava-najavljuje-uvoz-radne-snage-o-svojim-radnicima-ne-brine/
Tan2021-11-20_7324714_0.jpg


"Veliki broj projekata znači i da će biti potreban veliki broj radnika. U slučaju naše zemlje, to znači i da ćemo morati da uvezemo radnu snagu", kaže ministar građevinarstva Goran Vesić.
Prema planu „Srbija 2027 – skok u budućnost“, koji je u prenosu na više od 40 televizija u subotu predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vuči, biće izgrađeno 487 kilometara puteva, a ministar građevinarstva Goran Vesić najavljuje da će nekoliko deonica završićemo već ove godine.
Kako je Vesić rekao za RTS, veliki broj projekata znači i da će biti potreban veliki broj radnika. U slučaju naše zemlje, to znači i da ćemo morati da uvezemo radnu snagu.
„Mi smo zemlja koja samo u građevinarstvu ima oko trećinu strane radne snage. Prošle godine smo liberalizovali radno zakonodavstvo, u smislu da mogu lakše da dolaze strani radnici. Kako bude rasla industrija, moraćemo još više da imamo strane radne snage i to je nešto što nas sasvim sigurno čeka“, rekao je Vesić.

Prošlogodišnjim izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca skraćena je proceduru za dobijanje radne dozvole. Stručnjaci su tada upozorili da se Srbija očigledno strateški opredeljuje za uvoz jeftine radne snage, umesto za poboljšanje radnih prava svojih građana.
“Ovo samo pokazuje koliko je država nezainteresovana da ulaže u domaću radnu snagu kako ne bi postojao konstantni i veliki odliv radne snage u Evropsku Uniju i druge države”, rekao je tada Mario Reljanović, iz Instituta za uporedno pravo.
Koliko su ova upozorenja bila opravdana pokazuje i to da su samo tokom ove nedelje dogodili incidenti u dve fabrike. U kruševačkom „Trajalu“ došlo je do ekpolzije u kojoj je jedna osoba poginula, a četiri povređene.
U fabrci „Magna“ u sredu se otrovalo više od 100 radnika, samo dan kasnije, u noći između četvrtka i petka njih 50. Fabrika je zatvorena tek posle drugogo ztovanja radnika, a pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je da bi trebalo pitati poslodavca zašto nije sačekao bar 72 sata pre nego što se nastavi sa radom.
Politička platforma Solidarnost navodi da imamo sistemsku nebrigu za radnike i radnice u Srbiji koje država ne štiti i skreće pogled sa svih nedaća kojima su izloženi.
Prema podacima Ministarstva za rad i zapošljavanje u prošloj godini su nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje izdale više od 50.000 dozvola za rad stranim državljanima u Srbiji.
Najviše radnih dozvola je izdato državljanima Rusije, zatim Kine, Turske, Indije i Nepala, s tim što prednjače Rusi kojima je izdato 19.645 radnih dozvola
 

Back
Top