Novi Zakon o radu uvodi robovlasnicki sistem!

Rudari: Dolazimo da podržimo Zakon
Izvor: Beta

Beograd -- Sindikat "Nezavisnost" javnog preduzeća Podzemna eksploatacija uglja "Resavica" u restrukturiranju podržava predložene izmene Zakona o radu.

Kako navode, Zakon podržavaju "jer rudari ne žele da se njihova muka politizuje".

"Rudarima i radnicima je stalo da rade i žive od svog rada, kako bi očuvali egzistenciju svojih porodica, a što će novi Zakon o radu omogućiti", ističe se u saopštenju.

Predstavnici sindikata "Nezavisnost" u "Resavici" najavili su da će doći sa rudarima u Beograd, kako bi podržali usvajanje izmena Zakona o radu koji je, kako je ocenjeno "na strani radnika, preduzeća i države".

"Jasno smo opredeljeni za pošten rad, a ne za povlastice i privilegije sindikalnih funkcionera koje su usmerene na sticanje lične koristi, što predstavlja glavni kamen spoticanja onih koji pozivaju na priteste protiv novog Zakona o radu", naveo je taj sindikat.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=07&dd=14&nav_id=876499

Ovi stvarno ne biraju. Nisu normalni.

tako ti je prijatelju svuda u svetu.

Radis dokle si potreban i koristan

Naravno. Samo što u tom normalnom svijetu niko neće očekivati od radnika koji mu donosi profit da radi za džabe. Neće će ga godinama držati na određeno vrijeme. Naročito mu neće pasti na pamet da ga ne prijavi i ispoštuje. Kod nas je sve to sasvim uobičajena praksa.

Naravno. Samo što u tom normalnom svijetu niko neće očekivati od radnika koji mu donosi profit da radi za džabe. Neće će ga godinama držati na određeno vrijeme. Naročito mu neće pasti na pamet da ga ne prijavi i ispoštuje. Kod nas je sve to sasvim uobičajena praksa.

Било би тако у белом свету (запад) да је тамо овакво радно законодавство и оваква пореска политика а овакви услови пословања.

Било би тако у белом свету (запад) да је тамо овакво радно законодавство и оваква пореска политика а овакви услови пословања.

Ma ja samo nam zakonodavstvo ne valja. Inače su nam svi privatnici divni,pošteni ljudi koje srce boli što ne mogu da prijave radnike i daju im pristojnu platu :hahaha:

Ne zivim u Srbiji potom necu da ulazim u neku veliku polemiku ali cu samo reci da ljudi (drzavni radnici) mastaju o nekim "pravima" koja nigde ne postoje. Ili mozda postoje u drzavama koje sve vise tonu kao sto su Grcka, Italija i tako te drzave. Ne pravi se sistem koji ce vama omoguciti lep zivot za 20-40 godina, a onda potop (ali ko **** one koji ce doci kasnije, vazno da je vama lepo jel).

Koja budala moras biti pa da mislis da je fer da jedan privatnik treba da isplacuje sve godine radnog staza koje NISI radio kod njega. Mentalitet menjajte ljudi, ne cinite vi uslugu privatniku sto radite nego ON VAMA. Zbog tih vasih "prava" i sistema (daj mi sve a ja necu da uzvratim nista) je cela drzavam u ovakoj situaciji. Odakle mislite da dolaze sve ove pare? Krediti, od onih sto se muce i rade. I sto bi ti imao bolja prava nego onaj ko te financira. Uvek pricate kako Nemci zaradjuju ovoliko, Englezi onoliko pa vala usvojite iste zakone ko i one i konacno krenite raditi.

Kada je Stefan Nemanja krenuo menjati stvari na bolje mnogo je njih bilo "pametnije", pa ista stvar sa Carom Dusanom itd itd.

Plate su određene slobodnim tržištem.

Ako je nečija plata mala, to samo pokazuje da je taj radnik slabe vrednosti.

Ili poslodavac koristi situaciju i spušta plate, jer je svestan krize? To je lagalno, naravno, ali da li je takav radnik zadovoljan? Da li je nezadovoljan radnik dobar radnik? Da li sa takvim radnikom poslodavac može da očekuje uspešan posao?

Ne zivim u Srbiji potom necu da ulazim u neku veliku polemiku ali cu samo reci da ljudi (drzavni radnici) mastaju o nekim "pravima" koja nigde ne postoje. Ili mozda postoje u drzavama koje sve vise tonu kao sto su Grcka, Italija i tako te drzave. Ne pravi se sistem koji ce vama omoguciti lep zivot za 20-40 godina, a onda potop (ali ko **** one koji ce doci kasnije, vazno da je vama lepo jel).

Koja budala moras biti pa da mislis da je fer da jedan privatnik treba da isplacuje sve godine radnog staza koje NISI radio kod njega. Mentalitet menjajte ljudi, ne cinite vi uslugu privatniku sto radite nego ON VAMA. Zbog tih vasih "prava" i sistema (daj mi sve a ja necu da uzvratim nista) je cela drzavam u ovakoj situaciji. Odakle mislite da dolaze sve ove pare? Krediti, od onih sto se muce i rade. I sto bi ti imao bolja prava nego onaj ko te financira. Uvek pricate kako Nemci zaradjuju ovoliko, Englezi onoliko pa vala usvojite iste zakone ko i one i konacno krenite raditi.

Kada je Stefan Nemanja krenuo menjati stvari na bolje mnogo je njih bilo "pametnije", pa ista stvar sa Carom Dusanom itd itd.

Ovo je smrt za svaki biznis, bilo da je u pitanju poslodavac ili radnik. Radni odnos se zasniva na obostranu korist i zadovoljstvo, ne zarad jedne strane. Koliko god radnik može da bude srećan što je dobio posao, toliko poslodavac može da bude zadovoljan što ima dobrog i stručnog radnika.

na zapadu ne postoji odredjeno vreme druze.

Vec samo na neodredjeno. Tacnije radis dokle uprava firme ili gazda nalazi za shodno.

Ako ne trebas dobijas otkaz sutra i ides kuci i trazis drugi posao.

I ne moraju da ti daju bilo kakav razlog zasto si dobio otkaz.

Vec samo na neodredjeno. Tacnije radis dokle uprava firme ili gazda nalazi za shodno.

I ne moraju da ti daju bilo kakav razlog zasto si dobio otkaz
.

E pa sad je jasno i utoliko jasnije da je ovaj zakon o radu pre svega usvojen zarad drzavnih parazita koji su do sada bili nedodirljivi.

A kod privatnika je oduvek bilo tako, kakav rad na odredjeno vreme, kakvi bakraci.

Ako radnik nađe novi posao poslodavac nije dužan ništa da mu isplati. Što je li i logično i normalno. Ako otpušta radnika kao tehnološki višak valjda je i normalno da mu isplati otpremninu. Ali zanimljivo je da se poslodavci hvataju baš odredbe o otpremninama. To što ne poštuju ni najosnovnija prava radnika nije bitno.

Ako radnik nađe novi posao poslodavac nije dužan ništa da mu isplati. Što je li i logično i normalno. Ako otpušta radnika kao tehnološki višak valjda je i normalno da mu isplati otpremninu. Ali zanimljivo je da se poslodavci hvataju baš odredbe o otpremninama. To što ne poštuju ni najosnovnija prava radnika nije bitno.
Ne treba da postoje nikakve otpremnine. Ako su plaćeni za minuli rad, onda sad mogu da budu samo Otpušteni.

Hoće li na zapadu poslodavac otpustiti dobrog radnika? Može li se tamo desiti da firma radi odlično a poslodavac ne da ne može nego neće da isplati platu? Može li se tamo desiti da neko radi godinama a da nije prijavljen? Da se povrijedi na radu a da poslodavac neće da mu da bolovanje? Da neko radi 80 sati sedmično za mizeriju od plate? Zanimljivo kako se prvo to ne primjeni ovde.

Ovo je smrt za svaki biznis, bilo da je u pitanju poslodavac ili radnik. Radni odnos se zasniva na obostranu korist i zadovoljstvo, ne zarad jedne strane. Koliko god radnik može da bude srećan što je dobio posao, toliko poslodavac može da bude zadovoljan što ima dobrog i stručnog radnika.

Ti treba da razumes da je to sve biznis to jest korist. Ako ti svom sevu olaksavas posao budi siguran da te nece otpustiti. Ako ti vlasniku preduzeca omugacavas da poboljsa dobit, budi siguran da te nece otpustiti. Pa niko nece da radi protiv sebe. Problem nastaje kada unije pocnu da stite one koji nece da rade i prave vise stete nego koristi, a onda svi ispastaju.

Naravno. Ali mnogi to ne čine. I onda se pitaju zašto ljudi bježe od privatnika. Samo me interesuje što ne bježe od stranih banaka npr?

Hoće li na zapadu poslodavac otpustiti dobrog radnika? Može li se tamo desiti da firma radi odlično a poslodavac ne da ne može nego neće da isplati platu? Može li se tamo desiti da neko radi godinama a da nije prijavljen? Da se povrijedi na radu a da poslodavac neće da mu da bolovanje? Da neko radi 80 sati sedmično za mizeriju od plate? Zanimljivo kako se prvo to ne primjeni ovde.

Ovo ej samo uvod u jedan drugi bolji i zakon, prva faza zarad otpustanja budzetskih parazita.

Privatniku nikad nije bilo u interesu da otpusti dobrog radnika.

Ti treba da razumes da je to sve biznis to jest korist. Ako ti svom sevu olaksavas posao budi siguran da te nece otpustiti. Ako ti vlasniku preduzeca omugacavas da poboljsa dobit, budi siguran da te nece otpustiti. Pa niko nece da radi protiv sebe. Problem nastaje kada unije pocnu da stite one koji nece da rade i prave vise stete nego koristi, a onda svi ispastaju.

Reklo bi se da ti skoro nisi bio u Srbiji,BiH,CG. Jer da jesi znao bi da mnogi otpuštaju upravo dobre radnike.

- - - - - - - - - -

Ovo ej samo uvod u jedan drugi bolji i zakon, prva faza zarad otpustanja budzetskih parazita.

Privatniku nikad nije bilo u interesu da otpusti dobrog radnika.

Vidio sam X primjera kako im nije u interesu. A drugo samim otpuštanjem budžetskih parazita neće se ništa postići. Jedini boljitak će doći otvaranjem novih radnih mjesta.

Poslednja izmena:
Naravno. Ali mnogi to ne čine. I onda se pitaju zašto ljudi bježe od privatnika. Samo me interesuje što ne bježe od stranih banaka npr?
Evo ti ja radim kod stranog poslodavca,nije mi bas dobro kao vama na državnim jaslama ali mi je ok,8 sati na nogama,radiš pod tenzijom da rezultata mora biti,ali plata je redovna,odmor 20 i nesto radnih dana i niko ti neuskraćuje prava,ako dobro radiš dobar je i poslodavac prema tebi [emoji6]
Kažem još jednom zakon o radu je ok,jedino što je moralo da stojibu njemu je obaveza Poslodavca da mora da isplati zaradu zaposlenom ili zatvor i zatvaranje firme.....

Ovo nije vredno ozbiljnijeg komentara jer nije tačno.

Jedino mi je zanimljivo, što si ti otvorio ovu temu i što si uspeo za samo dvadesetak strana da promeniš mišljenje od kvazi socijaliste pa do kvazi liberala.

Vidio sam X primjera kako im nije u interesu. A drugo smim otpuštanjem budžetskih parazita neće se ništa postići. Jedini boljitak će doći otvaranjem novih radnih mjesta.

Pa da bi se otvorila nova radna mesta mora da postoji sloboda otpustanja, da se vidi ko radi a ko ne radi. Naravno, tu ne mislim na subvencionisana privatna strana preduzeca kojima je u interesu otpustanje i uzimanje novca kroz subvencionisano zaposljavanje unedogled.

Back