Da malo preciziramo stvari.
Koliko znam, vec danas masa ljudi trpi velike nepravde na poslu. Ovo se prvenstveno odnosi na raznorazne prodavce, narocito zenskog roda - seksualno uznemiravanje i ucene, 7 dana odmora godisnje i sl, minimalne i neredovne zarade... Dodajte sami. Plus, mogu da ih sutnu kad hoce s posla, a pitanje koliko ih je uopste registrovano.
Za njih vec sada zakon o radu nema mnogo smisla, kakav god bio. Sindikat o njima brine koliko i o tuljanima na Juznom polu. Formalno sve stoji u zakonu, ali u praksi... Tako da je njima svejedno kakav je zapravo zakon, dok drzava ne krene da radi kako bi trebalo da radi.
S druge strane postoje firme koje cene svoje zaposlene, i tu su uglavnom manje, strucne firme, koje zaposljavaju visokoobrazovane strucnjake i koje cene svoje zaposlene. Postoje varijacije, ali manje-vise. Tu problema nema niti ocekujem da ce ih biti sa novim zakonom, do u granicama izmena samih propisa detalja (neka izmena u obracunu, proceduri i sl).
Ove izmene zakona, zapravo, najvise se ticu one najkriticnije grupe "zaposlenih" u Srbiji, o kojoj tako mnogo diskutujemo u poslednje vreme, a to su zaposleni u JAVNIM I DRZAVNIM preduzecima i institucijama! Za njih postoje i rade sindikati, oni imaju sve te povlastice, njih je nemoguce otpustiti itd., itd. Zapravo, jedini koji prakticno gube privilegije izmenom ovog zakona su ONI. A NJIH bi vecim delom i tako trebalo na ulicu. Zato oni najvise i piste, ako izvolite primetiti.
Da rezimiramo, one jadnike sa niskim kvalifikacijama i gazdama idiotima i tako niko ne ferma i na njima se svi izivljavaju i nikakvi zakoni i tako ne vaze, oni koji imaju normalne direktore i firme nastavice da rade manje-vise kao i do sada, a jedini kojima se nadvio oblak pretnje gubitka debelih, debelih privilegija su budzetasi i javno-preduzecasi, oni koje ja pikiram vec duze vreme.
Nadam se da ona luda Vucic ima bar toliko u glavi da im izmeni one clanove zakona o otpremninama i sl i to prvo ukine, a onda ekspresno pootpusta jedno 150-200k ljudi i konacno rastereti budzet.
Na kraju krajeva, neka paralelno sa tim poveca plate preostalima u javnim i drzavnim sluzbama, ja se i tako za to zalazem, ali da se poveca minimalac svima na neke normalne pare.