Novi Zakon o radu uvodi robovlasnicki sistem!

Ima i dobrih strana u zakonu,a to je da lezilebovići i neradnicu u javnom sektoru ce konacno dobiti otkaz,njih jedno 200000 ako se ja pitam,a ne ko do sad nas 300000 zaposlenih u proizvodnji i realnom sektoru izdržavamo celu državu od 8 miliona stanovnika....
Naravno... svima ima da procvetaju ruže čim se "oslobodimo" viška radnika u javnom sektoru i oni onda kao nezaposleni opterete budžet.

Osnovni razlog zbog kog sam ja protiv ovog zakona o radu je ta što nije ubačena to da poslodavac mora da isplati platu radniki pa ko u Belgiji( i u celoj evropi) ako neplatis platu radniku stečaj,2 godine zatvora i nikad ne možeš da otvoris firmu više....
Postojeći zakon tako nešto i propisuje, ali je kod nas problem što se zakoni ne poštuju, za razliku od Belgije na primer.

- - - - - - - - - -

Smeo bih da se kladim da pola ovih iz sindikata nije ni procitalo izmene zakona o radu.
A takodje da se kladim da od ovih na forumu ovde preko 95% takodje nije procitlao zakon..
Gde to može da se nađe pa da se pročita?

Smeo bih da se kladim da pola ovih iz sindikata nije ni procitalo izmene zakona o radu.
A takodje da se kladim da od ovih na forumu ovde preko 95% takodje nije procitlao zakon.

Nijednog sekunda ne braneci bilo koga mogu reci da je novi zakon o radu, tacnije izmene postojeceg zakona o radu, izuzetno dobar.
Svakako radnik nema toliko prava kao sto ih je imao u socijalistickoj Srbiji, ali ako bilo kome od radnika to nedostaje, neka se preseli u Severnu Koreju, pa neka uziva.
Zakon treba da bude podsticaj investiranju u Srbiju, i pokusaj da se izvucmeo iz gov.ana u kojima smo.
Ko je za ta gov.na kriv, sad je sasvim drugo pitanje.
Mada sumnjam da ova ekipa na vlasti moze da promeninesto u Srbiji na bolje, jedna od retkih dobrih stvari koje su doneli je ovaj zakon.

Ja moram da odgovorim pitanjem:
Sta je to sto je u ovom zakonu LOSE za radnika?
Ne u odnosu na prethodne zakone , koji su relikvija socijalizma, nego u odnosu na bilo koji slican zakon u bilo kojoj zapadnoj ekonomiji.

Oduvek je vaizlo pravilo(u normalnim ekonomijama) da onaj ko ulaze, onaj ko rizikuje svoja sredstva, i odlucuje o tome koga ce zaposliti, a kome ce dati otkaz.
Ove izmene zakona su cak suvise rigidne po tom pitanjum jer i dalje ostavljaju radnicima suvise prava.

Dobar radnik ce uvek biti i dobro placen, i cenjen i postovan od svakog poslodavca, i uvek ce se poslodavci otimati o takvog.
Ovi drugi i ne treba da imaju nikakva prava.

Ne mogu sad da listam po zakonu, ali je Vulin pre neko vece pricao kako je u ovom zakonu predvidjeno da je poslodavac duzan da radniku na kraju meseca dostavi platni list, sa obracunom plate, i da je taj list prakticno vrednosni papir, sa kojim ce radnik moci , bez sudskog procesa, da zatrazi izvrsenje na stetu poslodavca.
Belgijski model nije moguc(mada je verovatno najbolji moguc), jer u ovoj zmelji je normalno da ti drzava pleni zbog neplacneih racuna, a na drugoj strani ti ta ista drzava duguje.

Napisao si veliku količinu gluposti, pogotovo ovo boldovano. Zakon o radu da bude podsticaj investiranja? Nebuloza i to teška, smisao i suština zakona je da uredi odnos poslodavca i zaposlenog.

Inače je postojeći zakon onemugućavao poslodavca da zapošljava koga želi i da otpušta bilo koga, pogotovo neradnika? Znaš, i u tim razvijenim državama imaju i strožiji zakoni od našeg, koji štite prava zaposlenog, imaju i sindikati koji za razliku od naših funkcionišu.

J

Dobar radnik ce uvek biti i dobro placen, i cenjen i postovan od svakog poslodavca, i uvek ce se poslodavci otimati o takvog.
Ovi drugi i ne treba da imaju nikakva prava.

Ja ti mogu navesti nekoliko primjera iz kojih se vidi da većinu poslodavaca zanima samo i isključivo profit. I da ih je baš briga i za prava radnika i za obaveze prema državi.

Ima i dobrih strana u zakonu,a to je da lezilebovići i neradnicu u javnom sektoru ce konacno dobiti otkaz,njih jedno 200000 ako se ja pitam,a ne ko do sad nas 300000 zaposlenih u proizvodnji i realnom sektoru izdržavamo celu državu od 8 miliona stanovnika....
Osnovni razlog zbog kog sam ja protiv ovog zakona o radu je ta što nije ubačena to da poslodavac mora da isplati platu radniki pa ko u Belgiji( i u celoj evropi) ako neplatis platu radniku stečaj,2 godine zatvora i nikad ne možeš da otvoris firmu više....

Ako se otpšusti 200 ili 300 000 ljudi to će najviše pogoditi upravo proizvodnju. Manja potrošnja,jednako manji prihod. Šta misliš hoće li privatnici razliku u prihodima nadoknaditi tako što će se odreći skupih nekretnina,auta,ljetovanja ili će prvo smanjiti plate i posegnuti za otpuštanjem?

Ako se otpšusti 200 ili 300 000 ljudi to će najviše pogoditi upravo proizvodnju. Manja potrošnja,jednako manji prihod. Šta misliš hoće li privatnici razliku u prihodima nadoknaditi tako što će se odreći skupih nekretnina,auta,ljetovanja ili će prvo smanjiti plate i posegnuti za otpuštanjem?
Da stoji,ali ako ne otpustiš ko će da izdržava te lezileboviće i ne radnike....Ili mozda imas magični štapić da zaposliš milion ljudi u realnom sektoru(proizvodnji i poljoprivredi) da bi izdržavali penzionere i sve zaposlene u državnim preduzećima....

Da stoji,ali ako ne otpustiš ko će da izdržava te lezileboviće i ne radnike....Ili mozda imas magični štapić da zaposliš milion ljudi u realnom sektoru(proizvodnji i poljoprivredi) da bi izdržavali penzionere i sve zaposlene u državnim preduzećima....
Te lezileboviće i neradnike su zapošljavali ovi iz vlasti, ne samo sadašnjih, već i predhodnih, pa neka ih oni izdržavaju i otpuštaju, ali će se desiti to, da takvi neće biti otpušteni, već oni koji stvarno rade u javnom sektoru.

Mene brine što su mnogi skloni da veruju u to da niko u javnom sektoru ne radi ništa i kada otpustiš nekog iz javnog sektora, to je dobro, super, biće nam bolje, on je neradnik, itd. Mnogo ste površni.

Bilo da se smanjuje broj zaposlenih u javnom ili privatnom sektoru, kupovna moć opada. Kada neko izgubi posao i ne primi platu,njegova kupovna moć je opala i taj nedostajući novac je smanjio tražnju. U vezi sa tim ne može biti dileme.

Poenta je da se građani, da tako kažem, huškaju na ljude koji rade u javnom sektoru - vrlo vešt spin i usađuje im se bizarna ideja, po kojoj sve što radi u privatnom sektoru mora po definiciji biti dobro i produktivno, a sve što radi u javnom sektoru je gola lenčuga i teret za sistem. Po toj logici je lekar koji radi u javnom sektoru možda nepotreban, a bankarski službenik, ako radi u stranoj banci, uzor produktivnosti. Pa i lekar, ako radi u privatnoj bolnici je plus za sistem, ali ako radi u državnoj, onda je teret (to što neki "državni“ lekari rade i privatno, ne menja poentu). Ako je taj princip tačan, zašto se toliko ljutimo na tajkune? Oni su privatni sektor, i po definiciji su potrebni i korisni. Zato udrimo po javnom sektoru, to će spasiti Srbiju. Neće biti veće sreće od one, kada prodamo EPS, Telekom, vodovode, šume i zemlju. - žao mi je što tako malo ljudi razume kuda ova kampanja vodi i šta je njen cilj.

Poslednja izmena:
Te lezileboviće i neradnike su zapošljavali ovi iz vlasti, ne samo sadašnjih, već i predhodnih, pa neka ih oni izdržavaju i otpuštaju, ali će se desiti to, da takvi neće biti otpušteni, već oni koji stvarno rade u javnom sektoru.

Mene brine što su mnogi skloni da veruju u to da niko u javnom sektoru ne radi ništa i kada otpustiš nekog iz javnog sektora, to je dobro, super, biće nam bolje, on je neradnik, itd. Mnogo ste površni.

Bilo da se smanjuje broj zaposlenih u javnom ili privatnom sektoru, kupovna moć opada. Kada neko izgubi posao i ne primi platu,njegova kupovna moć je opala i taj nedostajući novac je smanjio tražnju. U vezi sa tim ne može biti dileme.

Poenta je da se građani, da tako kažem, huškaju na ljude koji rade u javnom sektoru - vrlo vešt spin i usađuje im se bizarna ideja, po kojoj sve što radi u privatnom sektoru mora po definiciji biti dobro i produktivno, a sve što radi u javnom sektoru je gola lenčuga i teret za sistem. Po toj logici je lekar koji radi u javnom sektoru možda nepotreban, a bankarski službenik, ako radi u stranoj banci, uzor produktivnosti. Pa i lekar, ako radi u privatnoj bolnici je plus za sistem, ali ako radi u državnoj, onda je teret (to što neki "državni“ lekari rade i privatno, ne menja poentu). Ako je taj princip tačan, zašto se toliko ljutimo na tajkune? Oni su privatni sektor, i po definiciji su potrebni i korisni. Zato udrimo po javnom sektoru, to će spasiti Srbiju. Neće biti veće sreće od one, kada prodamo EPS, Telekom, vodovode, šume i zemlju. - žao mi je što tako malo ljudi razume kuda ova kampanja vodi i šta je njen cilj.
Jeste teret ako radi u državnoj,jel ga ja plaćam od mog doprinosa,koji je poprilican a on se ponaša tako bahato....Sad političari i država su krivi za to,da mi daju moj doprinos kojinplaćam za zdravstvo i da mogu da biram gde cu da se lečim vidiš kako bi se drugčije ponašali i kako bi bili manje bahati i derski.....

A sa ovakvim državnim aparatom nebi ni Norveška izdržiala,em je pregolem em bahat,treba pola otpustiti bez razmisljanja....

E sad što se tiče zakona,u njemu mora da stoji da poslodavac mora da isplati zaradu,sve što sad stoji je bilo i u zakonu od 2005 pa vidite kako su se bahati poslodavci ponasali....Čim bude znao da MORA da da platu(ako ne da zatvor) ceniće i zaposlenog vise....

Poslednja izmena:
Jeste teret ako radi u državnoj,jel ga ja plaćam od mog doprinosa,koji je poprilican a on se ponaša tako bahato....Sad političari i država su krivi za to,da mi daju moj doprinos kojinplaćam za zdravstvo i da mogu da biram gde cu da se lečim vidiš kako bi se drugčije ponašali i kako bi bili manje bahati i derski.....

A sa ovakvim državnim aparatom nebi ni Norveška izdržiala,em je pregolem em bahat,treba pola otpustiti bez razmisljanja....

E sad što se tiče zakona,u njemu mora da stoji da poslodavac mora da isplati zaradu,sve što sad stoji je bilo i u zakonu od 2005 pa vidite kako su se bahati poslodavci ponasali....Čim bude znao da MORA da da platu(ako ne da zatvor) ceniće i zaposlenog vise....

A kako ćeš natjerati bahatog poslodavca da isplati plate radnicima? Svi odlično znamo da suđenja te vrste traju i po par godina. I baš zbog toga se poslodavci ( naravno ne svi da ne bude zabune ) ponašaju tako kako se ponašaju.

A kako ćeš natjerati bahatog poslodavca da isplati plate radnicima? Svi odlično znamo da suđenja te vrste traju i po par godina. I baš zbog toga se poslodavci ( naravno ne svi da ne bude zabune ) ponašaju tako kako se ponašaju.

Postoji i druga strana u tangu: Zašto neki bahati radnici zabušavaju na poslu, a u petak očekuju da im se isplati plaća.

To je poenta. Ali pojedini nikako to da shvate. Većina ljudi i u javnom sektoru su sasvim normalni,pošteni radnici. I imaju brige kao i oni koji rade kod privatnika. ali ne neki običan administrativni radnik iz ministarstva ili optine je kriv za stanje u Srbiji. To što ga niko ništa ne pita nije važno.

U normalnoj zemlji radnici kad im se ne isplate zarade više ne dolaze na taj posao nego odmah traže drugi. Misliš da bi Nemac čekao da mu plata kasni 10 dana ? Čekao bi **** . Posle se na sudovima uteruje ono što se duguje, to može da ide brže ili sporije, ali niko nije lud da radi a da ga ne plaćaju .

Problem Srbije je ogromna nezaposlenost - odnosno višak radnika a manjak radnih mesta . Zbog tog odnosa ponude i potražnje položaj radnika je bedan, i tu nikakav zakon ne može da pomogne .

Ono što mora da se uradi ako hože da se preživi je otpuštanje mase neradnika sa državnih jasli i njihovo preorjentisanje na prostu fizičku proizvodnju (poljoprivreda, rudnici i.t.d.) . To očigledno neće moći bez sile - da li će to biti sila oružja ili sila galdi , ostaje da se vidi .

Problem Srbije je ogromna nezaposlenost - odnosno višak radnika a manjak radnih mesta . Zbog tog odnosa ponude i potražnje položaj radnika je bedan
Ali preciznije rečeno, problem je što ljudi nemaju kapitala, tj. nemaju sposobnosti za rad.

Znači ako imaš nekog huligana sa stadiona, on je dosta bezvredan. Ne može raditi kao prevodilac, niti kao softverski inženjer, niti kao eskort dama.

To je poenta. Ali pojedini nikako to da shvate. Većina ljudi i u javnom sektoru su sasvim normalni,pošteni radnici. I imaju brige kao i oni koji rade kod privatnika. ali ne neki običan administrativni radnik iz ministarstva ili optine je kriv za stanje u Srbiji. To što ga niko ništa ne pita nije važno.
Koga to briga. Bitna je hajka i histerija. Ali zato je Vucko mekog srca. Rasplakah se.

Ali preciznije rečeno, problem je što ljudi nemaju kapitala, tj. nemaju sposobnosti za rad.

Znači ako imaš nekog huligana sa stadiona, on je dosta bezvredan. Ne može raditi kao prevodilac, niti kao softverski inženjer, niti kao eskort dama.

Huligan sa stadiona je najmanji problem. Mlad je zdrav i jak. Može da radi kao prost fizički radnik, može da se priuči da bude pomoćnik nekom zanatliji vrlo brzo.

Problem su nam likovi kao ti - imate 40 godina i kusur, ne znate ništa da radite a i nećete ;) Celog života ste živeli na tuđoj grbači pa bi tako i da nastavite,a para više nema .

Back