Novi popisi stanovnistva 2011. godine (CG, HR, BiH, Kosovo) - vase procene?

Ja sam i dalje uvjeren u moju prognozu, ako cemo iskreno :lol:

Ali ako pogrijesim, a ti budes u pravu, licno cu ti cestitati, prvom prilikom, jel' posteno? :)

Pošteno.

A odakle su ovi "vjerodostojni" podaci?

p.s. Ko je šta od koga uzeo? Ja koliko znam, sve je to crnogorsko, tvoje želje su već nešto drugo :roll:

Je l' ti mene zezaš?

Одговарајући на питање Славена Радуновића (Нова) министар просвјете Славољуб Стијеповић казао је да након објављивања резултат пописа становништва Влада неће промјенити уставну одредбу по којој је црногорски службени језик. Након што је Радуновић најавио да ће резултати пописа показати да велика већина грађана и даље говори српским језиком, Стијеповић је рекао да се Устав по том питању неће мијењати.

„Статистика је промјенљива категорија и не може да служи за рјешавање идентитеских питања. Црногорски језик није језик нације него државе. Боље да сачекамо резултате пописа па да видимо те категорије за које се интетресујете", рекао је Стијеповић.

Šta znači, pobogu, naš jezik nije jezik nacije, već države? :dash:

I to još iz usta ministra prosvjete!
:dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand:

Pa šta je tu čudno?

Kae, Slavek, kaj se becis? Tebi je uplitanje SPC u politiku normalna stvar, a? Svakodnevnica? Zakaj onda ne preselis u Srbiju i ne olaksas si zivot?

Da i ne govorim kako se zoves kao i nas nogometni izbornik deBilic, pa me i samo tvoje ime iritira. Odbij sa deBilnim pitanjima tipa "sto je to cudno?'

Kae, Slavek, kaj se becis? Tebi je uplitanje SPC u politiku normalna stvar, a? Svakodnevnica? Zakaj onda ne preselis u Srbiju i ne olaksas si zivot?

Da, miješanje Crkve u pitanja svakodnevnice (isuviše je jednostavno sve proglašava politikom; što se pogotovo vidi na primjeru 50% tema na ovom pdf-u, svih potpuno tematski neprikladnih). Samo zato što smo živjeli pod komunizmom, pa nam je to kojaka nepoznanica, ne znači da više moramo glumiti da je i dalje na snazi komunistička ideologija; a bogami i u tom smislu je pogrešna, jer su se itekako vjerske zajednice miješale u određenoj, manjoj mjeri, u politiku, čak i tada.
Uostalom, i politika se miješa u crkvena pitanja, pa kakve ima veze ako je stvar i obrnuta? :lol:

Što se tiče izolovane izjave popa Nikodima Bogosavljevića, zašto misliš da on stoji iza čitave institucije Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a ne da istupa kao samostalni pojedinac sa svojim kontroverznim stavovima, koji su za ograđivanje i osudu od strane svih? :think:

Da i ne govorim kako se zoves kao i nas nogometni izbornik deBilic, pa me i samo tvoje ime iritira. Odbij sa deBilnim pitanjima tipa "sto je to cudno?'

Pitanje nije debilno, već vrlo jasno i logično. Čemu isticati iščuđavanje nečim uobičajenim i očekivanim? :dontunderstand:

Mogao bih ja isto tvoju konstataciju na prvom mjestu krstiti debilnom, da se pravim toliko 'pametan'... :roll:

Poslednja izmena:
Uostalom, i politika se miješa u crkvena pitanja, pa kakve ima veze ako je stvar i obrnuta? :lol:

I netko sad treba ozbiljno pricati sa tobom nakon ovakvog pitanja? :lol:

Što se tiče izolovane izjave popa Nikodima Bogosavljevića, zašto misliš da on stoji iza čitave institucije Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a ne da istupa kao samostalni pojedinac sa svojim kontroverznim stavovima, koji su za ograđivanje i osudu od strane svih? :think:

Gle, Bogosavljevic je izlajao naglas ono sto cijela SPC u sebi misli. Tko se to iz SPC ogradio od ovakve njegove izjave i osudio je? Nitko.

U Crnoj Gori zivi oko 625 000 stanovnika, javio Monstat, mislio sam da ce taj broj biti malo veci, u gadnjih 8 godina broj stanovnika je porastao za svega 5000, ovim tempom do 1 milion cemo doci tek 2150. godine :lol:

Glavni grad i ujedno najveci ima oko 187 000 stanovnika, sto znaci 30% stanovnistva cini Podgorica. Druga opstina po broju stanovnika je Niksic sa 73 000 stanovnika, a opstina sa najmanjim brojem stanovnika je Savnik, oko 2000.

Sto je tice broja stanovnika, ja sam se uzdao u Slavenove podatke, da ce biti 632 000 stanovnika, ali moj prijatelj je pogrijesio za 7000 stanovnika, dakle promasi za citav jedan Zabljak.

Rezulati za nacionalni, vjersku i jezicku strukturu ce biti 15. jula.

Jedna zanimljivost je da u Budvi i Savniku vise ima stanova nego stanovnika.

Šta znači, pobogu, naš jezik nije jezik nacije, već države? :dash:

I to još iz usta ministra prosvjete!
Znači da tijem jezikom zbore svi, drugi i nemaju, čak i Arbanasi, koji jedini imaju svoj "alternativni" jezik. Svijema drugijema (ako jest) samo je krivo što je ime jezika crnogorsko. Ti "drugi" zapravo su izključivo "srboljubci", ostali se samo preventivno ograđuju od eventualne srbske predominacije (kad vlastima nije vjerovat). Ministar zna što zbori, samo nema svako kapacitet razumijevanja.

Otprilke, Srbi su svugdje na sjeveru Crne Gore (u 'Staroj Srbiji') ojačali, dok su Crnogorci uglavnom na istom. Plevlja sada imaju malo jaču srpsku većinu u iznosu od 62.5%, namjesto 59,5% kako je bilo do sada, dok se Crnogorci drže na isih 21%. U Bijelom Polju je zabilježen vrlo značajan rast - Srba je bilo 36,5%, a sada ih ima 41,5%, što znači da su vrlo jasna relativna većina, pogotovo ako se ima na umu da su Crnogorci porasli sa samo 16 na 18%. Isto bi se moglo reći i za Berane, gdje su Srbi skočili sa 41,5% na čak 47%, opasno se približivši apsolutnoj većini, a Crnogorci sa 23% na samo 24%. Čak i u Rožajama je zabilježen mali rast Srba, sa 3% na 4%, dok se Crnogorci drže na 2%.

Žabljak - oba naroda jačaju, Srbi sa 50% na 52%, a Crnogorci sa 43% na 44%. U Mojkovcu, Crnogorci više nisu apsolutna većina i spali su sa 55% na samo 49%, dok su Srbi porasli sa 41% na 46%. Plužine prate trend koji vlada na sjeveru - Srbi rastu sa 60,5% na ogromnu većinu u iznosu od čak 67%, dok Crnogorci spadaju sa 32,5% na 28%. Šavnik je imao gustu razliku u iznosu od 47,5% Srba i 46,5% Crnogoraca, a sada je to mjesto sa apsolutnom srpskom većinom u iznosu od 50%, dok se Crnogorci tu nekako održavaju na 46%. Kolašin sa 50,5% Crnogoraca je bio apsolutno crnogorsko mjesto, dok je Srba bilo 44,5%; sada se oba naroda drže na 48% i veliko je pitanje koji će zaista biti većinski. I u Andrijevici je isti trent - sa 65% Srba, na 67,5%, dok je Crnogoraca poraslo sa 23% na 27%. Meni je lično najinteresantnija promjena stanovništva u Plavu. Tamo je bilo 13% Srba i 4% Crnogoraca. Dok je udio Crnogoraca ostao isti, primjećuje se neuobičajeno veliki rast Srba - na čak 21%. Šta je dovelo do ovoga? Da li se pojavljuju Srbi islamske vjeroispovijesti u Sandžaku? :think:

U svakom slučaju, rezultati pokazuju posljednje ukazatelje na konačnu etničku diferencijaciju između Srba i Crnogoraca, koja će najvjerovatnije ići u smjeru da je Sjever Crne Gore - srpski, kao i pogranični sa Srbijom. Shodno podjelama koje postoje u Kolašinu i nezavisnog gradonačelnika koji tamo šuruje sa crnogorskim vlastima, a nekada bio u opoziciji, tu će podjele značajne i ostati, ali u slučaju srpske većine, sumnjam na to da će do 2021. godine Kolašin postati apsolutno srpsko većinsko mjesto, dok bi Mojkovac, okružen opštinama sa srpskom većinom, umjesto Crnogoraca dobio Srbe kao relativno većinsko stanovništvo. Predviđam i da će vremenski doći do toga da Berane postanu alpsolutno srpsko mjesto, kao i da se trend rasta Srba u Bijelom Polju, ali ne do apsolutne većine, nastavi.

Ovi krajevi se, prirodno, graniče sa Republikom Srbijom i Pljevlja će stoga postati neki vid prestonice sjevera Crne Gore, koći će (p)ostati etnički vezan za srpski narod.

Monstat je u medjuvremenu izbacio preliminarne podatke,po kojima u CG zivi 625 hiljada ljudi, 4 hiljade vise nego pre 8 godina. Interesantni su podaci koje si izneo,ali zasto ne sacekati jos malo i videti sta ce Monstat reci.

U Crnoj Gori zivi oko 625 000 stanovnika, javio Monstat, mislio sam da ce taj broj biti malo veci, u gadnjih 8 godina broj stanovnika je porastao za svega 5000, ovim tempom do 1 milion cemo doci tek 2150. godine :lol:

Glavni grad i ujedno najveci ima oko 187 000 stanovnika, sto znaci 30% stanovnistva cini Podgorica. Druga opstina po broju stanovnika je Niksic sa 73 000 stanovnika, a opstina sa najmanjim brojem stanovnika je Savnik, oko 2000.

Sto je tice broja stanovnika, ja sam se uzdao u Slavenove podatke, da ce biti 632 000 stanovnika, ali moj prijatelj je pogrijesio za 7000 stanovnika, dakle promasi za citav jedan Zabljak.

Rezulati za nacionalni, vjersku i jezicku strukturu ce biti 15. jula.

Jedna zanimljivost je da u Budvi i Savniku vise ima stanova nego stanovnika.

Nisi u pravu - Slaven nije promašio za jedan Žabljak, već za dva Žabljaka - u Žabljaku danas živi oko 3500 ljudi (2003. je imao 4204 stanovnika - pad od 700 ljudi); Šavnik danas ima oko 2000 stanovnika (2003. je imao 2947 - pad od 900 ljudi, skoro 1/3 manje), Plužine danas imaju ok 3200 stanovnika (2003. su imale 4272 stanovnika, pad od 1000 ljudi, skoro 1/4) - pad stanovništva se desio i u centralnom gradu sjevera, U Bijelom Polju danas živi oko 46 600 stanovnika (2003. je imalo 50 284 stanovnika, pad od oko 3 400 stanovnika,skoro jedan Žabljak), pad je zabilježen i u Nikšiću, tu danas živi oko 72 800 stanovnika (2003. je imao 75 282 stanovnika, pad za oko 2500 stanovnika, više nego jedan Šavnik). Ali zato Podgorica danas ima 187 000 stanovnika (2003. je imala 169 132 stanovnika, rast za oko 18 000 stanovnika). Rast se očekuje i u primorskim opštinama i u Danilovgradu - sve ostale opštine su u debelom minusu, izuzev Rožaja za koje ne znam hoće li biti u malom minusu ili plusu.
Oko govora o nekakvim etničkim prostorima, opkoljavanjima i tome slično, ne može biti nikakvog govora. Pa više danas ima Srba u jednom Kotoru, đe su Srbi manjina - nego u Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Kolašnu, Mojkovcu i Andrijevici zajedno. A ne treba trošuiti riječi da najviše Srba živi u Podgorici i Nikšiću - u mjestima đe su manjina.

Evo i prvih rezultata popisa 2011. godine po opštinama što se tiče stanovništva, i paralele sa popisom iz 2003. godine koje ću dati u zagradi:

Crna Gora – 625 266 (620 145) + 5 121

Andrijevica – 5 117 (5 785) - 668

Bar – 42 368 (40 037) + 2 331

Berane – 35 452 (35 068) + 384

Bijelo Polje – 46 676 (50 284) - 3 608

Budva – 19 170 (15 909) + 3 261

Cetinje – 16 757 (18 482) - 1 725

Danilovgrad – 17 678 (16 523) + 1 155

Herceg Novi – 30 992 (33 034) - 2 042

Kolašin – 8 420 (9 949) - 1 529

Kotor – 22 799 (22 947) - 148

Mojkovac – 8 669 (10 066) - 1 397

Nikšić – 72 824 (75 282) - 2 458

Plav – 13 549 (13 805) - 256

Pljevlja – 31 060 (35 806) - 4 746

Plužine – 3 286 (4272) - 986

Podgorica – 187 085 (169 132) + 17 953

Rožaje – 23 312 (22 693) + 619

Šavnik – 2 077 (2 947) - 870

Tivat – 14 111 (13 630) + 481

Ulcinj – 20 265 (20 290) - 25

Žabljak – 3 599 (4 204) - 605

Poslednja izmena:
Kazino, druže moj, smiješ li ti prognozirati rezultate za BiH (mada popisa nema ni na vidiku)?

P.S.
Ovi rezultati bi trebali da vas zabrinu!

U pravu si - ovo su podaci koji zabrinjavaju, a ne koliko će biti Crnogoraca a koliko Srba!

Pa hajde da probam pognozu za BiH: Bošnjaci (zajedno sa Bosancima i Muslimanima) 49,5 %, Srbi 35 %, Hrvati 13,5 %

Nisi u pravu - Slaven nije promašio za jedan Žabljak, već za dva Žabljaka - u Žabljaku danas živi oko 3500 ljudi (2003. je imao 4204 stanovnika - pad od 700 ljudi); Šavnik danas ima oko 2000 stanovnika (2003. je imao 2947 - pad od 900 ljudi, skoro 1/3 manje), Plužine danas imaju ok 3200 stanovnika (2003. su imale 4272 stanovnika, pad od 1000 ljudi, skoro 1/4) - pad stanovništva se desio i u centralnom gradu sjevera, U Bijelom Polju danas živi oko 46 600 stanovnika (2003. je imalo 50 284 stanovnika, pad od oko 3 400 stanovnika,skoro jedan Žabljak), pad je zabilježen i u Nikšiću, tu danas živi oko 72 800 stanovnika (2003. je imao 75 282 stanovnika, pad za oko 2500 stanovnika, više nego jedan Šavnik). Ali zato Podgorica danas ima 187 000 stanovnika (2003. je imala 169 132 stanovnika, rast za oko 18 000 stanovnika). Rast se očekuje i u primorskim opštinama i u Danilovgradu - sve ostale opštine su u debelom minusu, izuzev Rožaja za koje ne znam hoće li biti u malom minusu ili plusu.
Oko govora o nekakvim etničkim prostorima, opkoljavanjima i tome slično, ne može biti nikakvog govora. Pa više danas ima Srba u jednom Kotoru, đe su Srbi manjina - nego u Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Kolašnu, Mojkovcu i Andrijevici zajedno. A ne treba trošuiti riječi da najviše Srba živi u Podgorici i Nikšiću - u mjestima đe su manjina.

Dobro, jedan Zabljak ili dva, nije bitno.

No pogledaj Ulcinj, i on je u blagom minusu, tako da sve one price kako se "siptari kote u Crnoj Gori, pa ce nas pojesti" sada pokazuju svoju vjerodostojnost. Da je ta prica istina, Ulcinj bi porastao za barem 2000 stanovnika. No jasno je da su nas sa tim pricama samo htjeli zastrasiti nista vise.

U pravu si - ovo su podaci koji zabrinjavaju, a ne koliko će biti Crnogoraca a koliko Srba!

Pa hajde da probam pognozu za BiH: Bošnjaci (zajedno sa Bosancima i Muslimanima) 49,5 %, Srbi 35 %, Hrvati 13,5 %

Ok, slažem se i za CG i za BiH!
Ja mislim da će popis u BiH (ako ga ikad bude i ako bude pošten) pokazati da BiH ima dosta manje stanovnika nego što se pretpostavlja.

Da u Federaciji Srba gotova da i nema (osim malo u Drvaru, Grahovu, Petrovcu).

Što se RS tiče, pokazaće se da većina stanovništva živi u Banjaluci (i okolnim mjestima) i Bijeljini i da je istočna RS skoro pusta

No pogledaj Ulcinj, i on je u blagom minusu, tako da sve one price kako se "siptari kote u Crnoj Gori, pa ce nas pojesti" sada pokazuju svoju vjerodostojnost. Da je ta prica istina, Ulcinj bi porastao za barem 2000 stanovnika. No jasno je da su nas sa tim pricama samo htjeli zastrasiti nista vise.

Ma ja to oduvijek govorim... nisu ni oni amebe... iste su takve lažne priče npr KiM ima 3 miliona ljudi, Priština milion, oni da ostanu u Srbiji bili bi većina za 10 godina i slične gluposti!

Ma ja to oduvijek govorim... nisu ni oni amebe... iste su takve lažne priče npr KiM ima 3 miliona ljudi, Priština milion, oni da ostanu u Srbiji bili bi većina za 10 godina i slične gluposti!

I oni moraju moraju da tu djecu podizu, skoluju, oblace, obuvaju, hrane i td. no to ti je tako kad ljudi pravolinijski gledaju stvari. Pa na prosli popis u CG, izbjeglice, raseljeni sa Kosova, pa broj stanovnika isto porastao za svega 5000.

А шта ако су они допринели оном +18.000 за Подгорицу? ;)

Back