Novi popisi stanovnistva 2011. godine (CG, HR, BiH, Kosovo) - vase procene?

Nekada ih je i bilo, što ne bi bilo ponovo?

Da, trebalo bi da bude Bošnjaka i Muslimana (samo računamo zajedno) oko 13%.

Ok to nego koga ce od njih imati vise... ovi iz ''Muslimanskog savjeta'' kazu njih dok ovi iz Bosnjackog kazu drukcije, tesko je procijenit ali ja mislim da komunisticka tvorevina ''Muslimani'' sa veliko M izumiru.

Ok to nego koga ce od njih imati vise... ovi iz ''Muslimanskog savjeta'' kazu njih dok ovi iz Bosnjackog kazu drukcije, tesko je procijenit ali ja mislim da komunisticka tvorevina ''Muslimani'' sa veliko M izumiru.

Ukazatelji od prije popisa tvrde da ima sada više Muslimana nego Bošnjaka, ali nemam podatke sa samog popisa o tome.

Ukazatelji od prije popisa tvrde da ima sada više Muslimana nego Bošnjaka, ali nemam podatke sa samog popisa o tome.

Ali jedno je sigurno, svrstvanje popisa u politicki proces umjesto statistickog ima svoje krucijalne razloge. Osrnucu se u ovom slucaju samo na politicke partije:

- Kod prosrpskih politickih partija u Crnoj Gori, srbovanje je jedini vid politicke borbe, oni nemaju ama bas nista drugo da ponude gradjanima, jer za sve ostalo su nesposobni do te mjere da svako ko polaze nadu u njih je toliki optimista da prelazi granicu zdravog razuma. Vlast nije idealna, ali dok je god opozicija ovakva, necu se pokajati sto sam dao glas DPS-u na zadnjim izborima.

- S druge strane, znajuci da je prosrpskim partijama u CG srbovanje jedino sto imaju, padom procenta Srba u CG bi ove partije ucutkali na jedan poduzi period, pa bi morali da traze novi program. Pa pad broja Srba u CG je za vladajucu koaliciju mac sa dvije ostrice. Negdje sam davno napisao da dok je god srbovanje u CG primarni plan opozicionih stranaka, da ova vlast nece biti promijenjena. Tek kad pocne da se prica o onim stvarima koje su mnogo vaznije od toga hoce li se ko izjasniti Srbinom ili Crnogorcem, bojim se da nam nema napretka.

Poslednja izmena:

Ako si mislio na izjavu celnika ''Muslimanskog savjeta CG'' da njih ima mnogo vise od Bosnjaka, trebas da znas da takve izjave celnika naroda u ''nestajanju'' ne treba drzati za ozbiljno jer su se oni oslonili na CEDEM-ove ankete koje se ne ticu nacionalne pripadnosti vec sasvim drugih tema.

http://www.bosnjaci.org.me/novosti/sabrija-vulic-obmanjuje-javnost

Poslednja izmena:
Dokaz da je ''Muslimanski savjet'' manipulatorski i zlonamjerno nastrojen ali i u strahu od potpunog nestanka govori i ovo sto su radili pred popis

Osvanuli leci koji pozivaju protiv bošnjaštva

Rožaje – Stanovnike šireg centra Rožaja, ovih dana su iznenadili leci i flajeri koje su zatekli pred svojim kućama, a koji ih pozivaju da se na predstojećem popisu pišu kao Muslimani, da im je vjeroispovijest islamska, maternji jezik crnogorski a državljanstvo crnogorsko.

U flajeru pod nazivom “Muslimani Crne Gore” građani se pozivaju da ostanu ono što su vjekovima bili i navodi “budimo ono što jesmo”.

Pominje se i da su jedan od autohtonih naroda Crne Gore i svoje porijeklo izvode od domicilnog hrišćanskog stanovištva te da im bošnjaštvo ne pripada pa njihova matična država ne može biti Bosna, niti Turska.

- Matična država Muslimana Crne Gore je Crna Gora – navodi se u flajeru.

http://www.rozajac.com/index.php?op...ju-protiv-bonjatva-&catid=3:vijesti&Itemid=24

Kad smo kod toga koja je kome maticna drzava, pa sad, neki hoce ili da imaju dvije maticne drzave, a neki hoce da im je maticna drzava neka drzava u koji prije svega oni nijesu ni rodjeni niti su zivjeli tamo, i ne samo to, ni porijeklo im ne potice iz te drzave.

Mislim ako to moze, ajde onda da i meni maticna drzava bude El Salvador, nema veze sto ne znam tacno na karti svijeta gdje se nalazi :lol:

Да видимо поређење 2003 и 2011:

Црногорци: 267.669, па 271.000, дакле ~+3500
Срби: 198.414, па 214.000, дакле ~+15500

Занима ме колико има неизјашњених и непоредељених - 2003, их је било око 33.000 (26.906+6.168). Ако се њихов број знатно смањио, вероватно ту можемо тражити ових 15500 Срба вишка у односу на 2003.

Jedan podatak je interesantniji, koji se često ističe već godinama. Naime, kao što je Brajović objavio, ima ukupno oko 785.000 državljana Crne Gore. Od onih u inostranstvu, oko ~200.000 su Srbi. To znači da su Srbi, većinski narod Crne Gore po državljanstvu.

Ali jedno je sigurno, svrstvanje popisa u politicki proces umjesto statistickog ima svoje krucijalne razloge. Osrnucu se u ovom slucaju samo na politicke partije:

- Kod prosrpskih politickih partija u Crnoj Gori, srbovanje je jedini vid politicke borbe, oni nemaju ama bas nista drugo da ponude gradjanima, jer za sve ostalo su nesposobni do te mjere da svako ko polaze nadu u njih je toliki optimista da prelazi granicu zdravog razuma. Vlast nije idealna, ali dok je god opozicija ovakva, necu se pokajati sto sam dao glas DPS-u na zadnjim izborima.

- S druge strane, znajuci da je prosrpskim partijama u CG srbovanje jedino sto imaju, padom procenta Srba u CG bi ove partije ucutkali na jedan poduzi period, pa bi morali da traze novi program. Pa pad broja Srba u CG je za vladajucu koaliciju mac sa dvije ostrice. Negdje sam davno napisao da dok je god srbovanje u CG primarni plan opozicionih stranaka, da ova vlast nece biti promijenjena. Tek kad pocne da se prica o onim stvarima koje su mnogo vaznije od toga hoce li se ko izjasniti Srbinom ili Crnogorcem, bojim se da nam nema napretka.

Zar nisi rekao da će za 200 evra Srbi biti potkupljeni i da će biti mala manjina na ovom popisu, govorio svih ovih godina?

Kad smo kod toga koja je kome maticna drzava, pa sad, neki hoce ili da imaju dvije maticne drzave, a neki hoce da im je maticna drzava neka drzava u koji prije svega oni nijesu ni rodjeni niti su zivjeli tamo, i ne samo to, ni porijeklo im ne potice iz te drzave.

Mislim ako to moze, ajde onda da i meni maticna drzava bude El Salvador, nema veze sto ne znam tacno na karti svijeta gdje se nalazi :lol:

To je zato što ti pripadaš jednom malom narodu, a taj vid je neprimjenjiv za Crnogorce. Kod većine naroda imaš pojedince koji imaju tako 'matične države', iako nisu ni živjeli, ni rođeni tamo, a niti porijeklom odatle!

To je zato što ti pripadaš jednom malom narodu, a taj vid je neprimjenjiv za Crnogorce. Kod većine naroda imaš pojedince koji imaju tako 'matične države', iako nisu ni živjeli, ni rođeni tamo, a niti porijeklom odatle!

Zar nisi rekao da će za 200 evra Srbi biti potkupljeni i da će biti mala manjina na ovom popisu, govorio svih ovih godina?

Jesam, cak sam i rekao koliki ce otprilike biti procenat Srba na popisu, pisao sam ili na ovoj, posto je tema stara, ili na nekoj drugoj temi, uglavnom zato cekam da se Monstat oglasi, da vidim da li sam bio u pravu ili ne.

Prognoza, ljudi ili pogode ili pogrijese.

Pa nije živio u Bosni, već u Crnoj Gori.

To samo vise govori da prebrojavanje krvnih zrnaca zna cesto da bude zamrseno ali i neutemeljeno.

Jesam, cak sam i rekao koliki ce otprilike biti procenat Srba na popisu, pisao sam ili na ovoj, posto je tema stara, ili na nekoj drugoj temi, uglavnom zato cekam da se Monstat oglasi, da vidim da li sam bio u pravu ili ne.

Prognoza, ljudi ili pogode ili pogrijese.

Ali tako si uvjereno djelovao...nema šanse da griješiš; čak i mene indirektno ismijavao zbog moje umjerenosti i opreznosti. Sada više zvučiš na mene. :mrgreen:

Популација Срби (%) Црногорци (%) Остали (%)
(у хиљадама)

Подгорица 181 27.5 57.5 15
Никшић 75 30 62 8
Даниловград 16.5 27.5 66 5.5
Херцег Нови 33.5 56.5 32 11.5
Котор 22.5 34.5 45.5 20
Будва 17 44 44 12
Бар 43 33 44 23
Пљевља 34 62.5 21 16.5
Бијело Поље 49.5 41.5 18 40.5
Беране 35 47 24 29
Цетиње 17.5 5 90 5
Плав 14 21 4 75
Рожаје 24 4 2 9
Мојковац 9.5 46 49 5
Колашин 9 48 48 4
Андријевица 5.5 67.5 27 5.5
Плужине 4 67 28 5
Улцињ 21 8 12 80
Шавник 2.5 50 46 4
Жабљак 4 52 44 4
Тиват 14 38 29 33
УКУПНО 632 33.8 42.9 23.3

Evo rezultata popisa za Crnu Goru (oko 632.000 ukupno). Postotci su precizni, cifre odoka (zaokruživane na po pola hiljade):
* oko 271.000 Crnogoraca (42,9%)
* oko 214.000 Srba (33,8%)

Razbijeno, po Opštinama:

- Podgorica:
* ~104.000 Crnogoraca (57,5%)
* ~50.000 Srba (27,5%)

- Nikšić:
* ~46.500 Crnogoraca (62%)
* ~22.500 Srba (30%)

- Danilovgrad:
* ~11.000 Crnogoraca (66%)
* ~4.500 Srba (27,5%)

- Herceg Novi:
* ~19.000 Srba (56,5%)
* ~11.000 Crnogoraca (32%)

- Kotor:
* ~10.000 Crnogoraca (45,5%)
* ~8.000 Srba (34,5%)

- Budva:
* ~7.500 Srba (44%)
* ~7.500 Crnogoraca (44%)

- Bar:
* ~19.000 Crnogoraca (44%)
* ~14.000 Srba (34%)

- Pljevlja:
* ~21.500 Srba (62,5%)
* ~7.000 Crnogoraca (21%)

- Bijelo Polje:
* ~20.500 Srba (41,5%)
* ~9.000 Crnogoraca (18%)

- Berane:
* ~16.500 Srba (47%)
* ~8.400 Crnogoraca (24%)

- Cetinje:
* ~15.500 Crnogoraca (90%)
* ~1.000 Srba (5%)

- Plav:
* ~3.000 Srba (21%)
* ~500 Crnogoraca (4%)

- Rožaje:
* ~1.000 Srba (4%)
* ~500 Crnogoraca (2%)

- Mojkovac:
* 49% Crnogoraca (~4.500)
* 46% Srba (~4.500)

- Kolašin:
* 48% Srba (~4.500)
* 48% Crnogoraca (~4.500)

- Andrijevica:
* 67,5% Srba (~3.500)
* 27% Crnogoraca (~1.500)

- Plužine:
* 67% Srba (~2.500)
* 28% Crnogoraca (~1.000)

- Ulcinj:
* 12% Crnogoraca (~2.500)
* 8% Srba (~1.500)

- Šavnik:
* 50% Srba (~1.500)
* 46% Crnogoraca (~1.000 Crnogoraca)

- Žabljak:
* 52% Srba (~2.000)
* 44% Crnogoraca (~2.000)

- Tivat:
* 38% Srba (~5.500)
* 29% Crnogoraca (~4.000)

----

Nema nekih pretjeranih promjena, iako su Crnogorci dobili na brojnosti, zbog udjela opadaju procentualno, dok Srbi rastu i po brojnosti, i po udjelu koji imaju u cjelokupnom stanovništvu, koji je sada veći od jedne trećine.

Primjećuje se da se udio Srba u svim krajevima povećao. Najveći rast je primjećen kod starohercegovačkih Srba, u Nikšiću, a pojačali su se dosta i u Boki kotorskoj. Par opštine je promijenile značajnije etničku strukturu: Budva je bila većinski crnogorska, što više neće biti; sada je većinski srpska. Kolašin je bio apsolutni crnogorski kraj, a sada će izgleda biti samo u relativnoj većini, postoji određena šansa da se ispostavi da je i Kolašin sa srpskom većinom. Mojkovac više nema apsolutnu većinu Crnogoraca, već samo relativnu. Šavnik sada više nije samo relativno srpski, tu Srbi sačinjavju apsolutnu većinu.

Sve u svemu, Srbi bi trebali da budu dosta zadovoljni - uzeše od Crnogoraca Budvu, a možda i Kolašin, i učvrstiše se u Šavniku. Mojkovac kao crnogorski bastion na sjeveru opada, a sada pogotovo ako/kada će biti okružen srpskim krajevima, tako da se da pretpostaviti da će do 2021. godine Srbi smijeniti Crnogorce kao većinsku grupaciju i u Mojkovcu.

A odakle su ovi "vjerodostojni" podaci?

p.s. Ko je šta od koga uzeo? Ja koliko znam, sve je to crnogorsko, tvoje želje su već nešto drugo :roll:

Back