markom1976
Primećen član
- Poruka
- 511
и по мом![]()
Great minds think alike!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
и по мом![]()
само ћу прокоментарисати војвођанску заставу:Када већ расправљате О СИМБОЛИМА, интересује ме како остали корисници тумаче нека знамења, на пример заставу тзв.репубЉике КосовЕ :
![]()
Zastava Kosova od 17. februara 2008.
Zastava Kosova je zastava samoproglašene republike Kosovo.
Затим имамо заставу АП Војводине
![]()
А ево имамо и замишљену заставу Србије овог смрада плаћенићког који је од граница Србије направио ПРАЗНУ РУПУ
Mlađan Dinkić
Како ви тумачите овакве симболе ???
Слажем се. Ово је страшно!
ја стварно мислим да је древним народима Мале Азије као узор за митолошку представу двоглавог орла био један од те две врсте великих орлова, иначе прелепе птице. само што је знамење двоглавог орла нама стигло преко Византије, па нам те птице нису биле непосредна инспирација.нијеја стварно мислим да је древним народима Мале Азије као узор за митолошку представу двоглавог орла био један од те две врсте великих орлова, иначе прелепе птице.

само ћу прокоментарисати војвођанску заставу:
не разумем по чему је грб ап војводине представљају 3 петокраке?
да имамо неког паметног у држави та застава и неби постојала,а свима је јасно где води таква политика и шта ћемо добити!
добићемо још мању територију,јер је застава ап војводине само један од милон начина да се стекне независност,јер су прво тражили заставу,добили су парламент и покрајнску владу,добиће и полицију........
Добро, слажем се да је то могуће, али немамо начина данас да то утврдимо, барем не научно. А, то да ли је прелепа птица или није је већ ствар личног укуса...![]()

И стари и нови грб имају својим мана тј.својих недостатака. Наш грб двоглави бели орао је у блиској вези са Византијском културом са Православљем - стога је апсолутно недопустиво, по моме схватању, да:
- кљунови орла буду разјапљени,
- да орао језиком палаца
- да су крила подигнута у облику дигнутих претећих песница.
ТО НИСУ ОБЕЛЕЖЈА НАШЕ КУЛТУРЕ И ДУХОВНОСТИ - то је ГЕРМАНСКИ, РИМОКАТОЛИЧКИ ПОГЛЕД НА СВЕТ.
А то се види на овој слици НЕМАЊИЋКИХ ОРЛОВА - наш грб је требало да наставља нашу традицију а не да се угледа на Германе:
![]()
за номадске народе призор тих огромних орлова на небу док крстаре и њихова тако важна улога у ланцу исхране- био је довољан разлог да их повежу са божанством. и није тачно да су ружни, то су апслолутно прелепе птице
![]()
![]()
![]()
Evo ga taj famozni beli orao. Ono što se odmah primećuje je da pera idu do kandži, da je kljun manji u odnosu na beloglavog recimo, i da glava u odnosu na telo izuzetno velika. Dakle Gospodin Grujić je ispoštovao i prirodan izgled belog orla.![]()
Грб може да има неко званично објашњење симбола који се налазе на њему. То није необично. Може и да их нема. То је препуштено вољи онога ко наручује грб.
Ja znam da to nije neobično i da može da se da objašnjenje, ali ponavljam - tako svi elementi postaju jednoznačni i gube na bogatstvu koje imaju ovako...
Ова са леве (хералдички десне) стране јесте прелепа, али не знам баш за ову другу... Добро, као што рекох, то је већ ствар укуса.
Министри културе овде код нас немају неку посебну политичку моћ. Тако се барем показало у пракси, а само погледај новију историју наших министара културе, ако ми не верујеш.
Председник Скупштине је, званично говорећи, друга особа у држави, одмах иза председника Републике, кога може и да мења у неким законом предвиђеним околностима.
Бити министар културе у Србији не значи много. Бити министар културе у Влади којој мандат ускоро истиче значи још мање. А, с' обзиром да је дошао на то место тек након реорганизације Владе, имаће још мање времена и могућности да нешто конкретно уради.
Пошто овој Влади истиче "рок трајања", Марковић може да искористи његово место на челу те фамозне комисије, како би максимално одуговлачио поступак доношења тог "најновијег" решења. Ако буде довољно дуго одуговлачио са тим, цела акција доношења "најновијег" решења може пропасти, и може да остане Грујићево решење.
Међутим, ми претпостављамо да је то управо оно што Марковић жели и намерава. Можда јесте, можда није, а време ће показати своје.
па јел нови грб србије не подсећа на немачки садашњи и на нацистички.Оба грба су стилизована,перије им је проређено,а погледај и кљунове!
само ћу прокоментарисати војвођанску заставу:
не разумем по чему је грб ап војводине представљају 3 петокраке?
да имамо неког паметног у држави та застава и неби постојала,а свима је јасно где води таква политика и шта ћемо добити!
добићемо још мању територију,јер је застава ап војводине само један од милон начина да се стекне независност,јер су прво тражили заставу,добили су парламент и покрајнску владу,добиће и полицију........
Pa pobogu, tri zvezde su tri vojvođanske zemlje (izdeljene velikim rekama) - Srem, Banat i Bačka...
To ptice na grani cvrkuću!
Doduše, samo one vojvođanske...![]()
![]()

То је тачно, али се зато даје простор честим и дугим свађама (од сада до вечности) о "правом значењу" неких елемената, посебно оцила.
С' друге стране, имамо веће богатство овако, и то је тачно.
У сваком случају, нико се неће скорије усуђивати да понуди неко "званично објашњење", тако да не морамо да бринемо.
Па, није ни чудо што личи помало "германски", кад га је први пут нацртао аустријски херладички уметник Ернст Крал давне 1882. године, а тај његов цртеж нам служи као узор до данашњих дана.
Грујићево решење покушава да се (барем делимично) реши тих "германских" утицаја, али га управо због тога највише критикују (што његово решење није довољно слично Краловом решењу).
Грујић због тога није смео да иде превише далеко са уклањањем "германских" утицаја, па је направљено једно сасвим лепо и складно решење, које има много више подударних тачака са нашом (српском) уметничком и културном традицијом, а опет се не одриче у потпуности оног (помало "германског") изгледа орла на кога смо сви навикли толико година.
То јесте онда (помало) "компромисно" решење, али једино такво решење је и могуће у Србији у овом тренутку, кад нема широког консензуса о много крупнијим питањима, а не о грбу.
Када већ расправљате О СИМБОЛИМА, интересује ме како остали корисници тумаче нека знамења, на пример заставу тзв.репубЉике КосовЕ :
![]()
![]()
А ево имамо и замишљену заставу Србије овог смрада плаћенићког који је од граница Србије направио ПРАЗНУ РУПУ
Mlađan Dinkić
O kosovskoj zastavi ne želim da komentarišem..
A što se tiče zastave Vojvodine, ona predstavlja zastavu autonomne pokrajine i ne vidim ništa loše u tome...i Beograd ima svoju zastavu, pa to ne znači da će da se otcepljuje od Srbije...
И стари и нови грб имају својим мана тј.својих недостатака. Наш грб двоглави бели орао је у блиској вези са Византијском културом са Православљем - стога је апсолутно недопустиво, по моме схватању, да:
- кљунови орла буду разјапљени,
- да орао језиком палаца
- да су крила подигнута у облику дигнутих претећих песница.
ТО НИСУ ОБЕЛЕЖЈА НАШЕ КУЛТУРЕ И ДУХОВНОСТИ - то је ГЕРМАНСКИ, РИМОКАТОЛИЧКИ ПОГЛЕД НА СВЕТ.
А то се види на овој слици НЕМАЊИЋКИХ ОРЛОВА - наш грб је требало да наставља нашу традицију а не да се угледа на Германе:
![]()
Када већ расправљате О СИМБОЛИМА, интересује ме како остали корисници тумаче нека знамења, на пример заставу тзв.репубЉике КосовЕ :
![]()
![]()
Mlađan Dinkić