Novi protesti širom Srbije: Demolirane prostorije SNS-a u Novom Sadu

Patrijarh Porfirije: Imamo samo jednu zemlju i samo jedan narod, potrebni smo jedni drugima

Sa trona Svetog Save pozivam i apelujem na sve – bez izuzetka – da se obustavi svaki sukob i odbace reči i dela koja nanose bol i rane drugima, izjavio je patrijarh srpski, saopštila je SPC
Patrijarh Porfirije: Imamo samo jednu zemlju i samo jedan narod, potrebni smo jedni drugima
© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs
Patrijarh srpski Porfirije apelovao je danas da se obustavi svaki sukob i odbace reči i dela koja nanose bol i rane drugima, poručivši da ništa nije razornije od mržnje, podela i nasilja među braćom i da ništa nije dragocenije od mira i bratske ljubavi.

Patrijarh Porfirije: Vera znači poverenje i podrazumeva zajednicu

"Danas, braćo i sestre, kada počinje Velikogospojinski post – vreme molitve, uzdržanja i unutrašnjeg preumljenja, sa bolom i dubokom zabrinutošću gledamo na nemire i sukobe koji poslednjih dana potresaju naše gradove, naše domove, naše porodice. Sa trona Svetog Save pozivam i apelujem na sve – bez izuzetka – da se obustavi svaki sukob i odbace reči i dela koja nanose bol i rane drugima", naveo je patrijarh.

Naglasio je da "imamo samo jednu zemlju, imamo samo jedan narod i potrebni smo jedni drugima" i da zato ni po koju cenu ne dozvolimo da "jedni druge povređujemo i proganjamo po ulicama i trgovima", saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

"Gospod nas uči da je jedini put dostojan čoveka i Bogu ugodan – put mira i ljubavi. Setimo se danas i poslušajmo reči blaženopočivšeg Patrijarha i oca našeg Pavla: 'Budimo ljudi!' Molim se Presvetoj Bogorodici, našoj zastupnici pred prestolom Boga živoga, da zaštiti naš narod, da ukrepi svaki dobronamerni glas i da u srca svih nas izlije preko potrebni mir koji nadilazi sukobe i podele", zaključio je Porfirije.

Vučić o protestima: EU više neće moći da se ponaša licemerno, sve vreme hoće nasilje

Predsednik Srbije je istakao da predstoje velike reforme u policiji, pravosuđu, tužilaštvu

Važno je da su ljudi mogli da vide sve i da razumeju sve. Prethodnih dana je neko mogao da kaže da su pristalice SNS-a napale nekoga i da je zato došlo do reakcije divnih građana. Svi smo videli večeras da ta divna deca uništavaju imovinu, niko ih nije ometao, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za TV Informer govoreći o protestima koji se večeras održavaju u gradovima širom Srbije.

Vučić je rekao da "gde god vide nekoga ko drugačije misle, moraju da ga napadnu" i da je ukupno bilo 3.084 ljudi koji su protestovali. Istakao je da su uhapšene četiri osobe, a da je jedan pripadnik UKP povređen. Dodao je i da je dobro što u stranačkim prostorijama nije bilo ljudi i da je dobra odluka predsednika SNS Miloša Vučevića da "večeras povuče ljude iz prostorija".

"Država će bolje reagovati nego što je reagovala sinoć u Novom Sadu. Bilo je dobro što nije bilo pripadnika SNS u stranačkim prostorijama. Možete da mislite šta bi bilo sinoć urađeno tim ljudima koji su bili tamo. Nikada nisu želeli mir, sve vreme je bilo reči o nasilju", rekao je Vučić.

Vučić: U Novom Sadu povređeno 64 ljudi, sprečili smo katastrofalan scenario

Rekao je da mu je Srbija na prvom mestu i da neće ići nikuda zbog aktuelne situacije. Osvrnuo se na put u Kinu, gde bi uskoro trebalo da putuje, ali je dodao da će ako bude potrebe i taj put otkazati.

On je izjavio da, ako ne bude mogao, neće ići u Kinu gde treba, kako je rekao, da se sretne sa "predsednikom Kine Sijom (Đinpingom) i predsednikom Rusije (Vladimirom) Putinom".

Predsednik Srbije je istakao da predstoje velike reforme u policiji, pravosuđu, tužilaštvu.

"Neće moći sada ni EU da se licemerno ponaša i da govori da su neki drugi odgovorni. Biće još mnogo više uhapšenih večeras nego što je bilo danas. Država će pobediti. Meriću svaki potez, ali ne želim da dovodim Srbiju u poziciju u kojoj će biti rupa na bilo čijem tepihu. Pozivam sve građane na mir, da ne odgovaraju na nasilje", rekao je Vučić.

Istakao je da ga ljudi upozoravaju da je "vreme za vanredno stanje, da vojska izađe na ulice".

"Nemam ništa protiv, ja ću još godinu i po dana maksimalno da budem predsednik Srbije, ja znam da u ovoj zemlji ima sedam miliona predsednika i svaki zna bolje od mene kako i šta je potrebno činiti. Sa radošću ću da gledam rad budućeg predsednika, ali molim one ljude koji mi veruju i znaju da želim dobro našoj zemlji da ću da merim svaki potez zajedno sa saradnicima", rekao je Vučić.

On je istakao da "ne želi da veruje da je ovo budućnost".

"Pitanje je možemo li, uprkos svim pritiscima, na Republiku Srpsku, Aljbina Kurtija na naš narod, da izdržimo, a uveren sam da možemo i hoćemo", istakao je Vučić.

Istakao je da je ogroman novac uložen u sve to te da oni koji učestvuju u protestima dobijaju ogromne dnevnice.

"Mnogo para je u pitanju, to će se pojaviti sa preciznim brojevima u mojoj knjizi i to nije lako pobediti, ne borimo se protiv njih 30.000 ili 300.000 na ulici, već protiv moćne mašinerije različitih zapadnih zemalja koje žele da slome kičmu Srbiji u obojenoj revoluciji, a koje žele da zemlje u regionu budu jače od Srbije", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je da "ljudi ne treba da brinu".

"Mi smo sagledali sve večeras, kako i na koji način ko se gde i odakle okuplja, ko sa koje strane iz kojih zemalja to čini. Imamo velike probleme i unutar našeg obaveštajnog sistema, i u policiji, tužilaštvu. Ali nemoguće je te probleme sagledati drugačije, samo u ovoj situaciji. Kad dođu teški trenuci, onda vidite ko je veran državi", naveo je Vučić.

Komentarišući uništavanje prostorija SNS-a, Vučić je rekao da to nije problem i da će ih ljudi obnoviti.

"Stranka nisu prostorije, već ideja. Ona pobeđuje, uništavanjem prostorija niste uspeli ništa, sem što ste podigli gnev kod naroda i to se može videti na svakom koraku", rekao je Vučić.
Lepo da ostavku,.. i smiri se narod.
Procesuiraju ga, ako nije kriv, ponovo se kandiduje na izborima - čim se završi suđenje i sve OK.

Back