Novi grb Srbije

KOJI JE GRB BOLJI

• Ukupno glasova
    189
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
То зависи од такозваног блазона грба. Блазон је опис грба речима. Не знам како би се то рекло на српском, али на енглеском, ако се у том опису речима (блазону) користи израз "langued" у вези неке животиње која се појављује на грбу, онда тој животињи треба да буде видљив језик (да јој буде испружен из уста, кљуна, итд.). И, само још да напоменем да ја јесам историчар, али не и стручњак за хералдику. Међутим, знам сигурно да се користи тај израз у хералдици за опис испруженог језика на животињи која се појављује на грбу.

То се зове блазон који говори. У том случају орао може значити земља орлова. Мислим да је то грб старог Египта који је у Библији познат као Мисир. Орао, или земља Орла.

Ali sve je povezano!

Znaš onu: "Kakve su ti misli takav ti je život"...?

E, tako je i ovde - kakav ti je grb takva ti je država...

То за "мисли и живот" је једна глупост која је овде дошла са Запада. Ја сам тамо провео велики део живота, и формирао сам се као личност тамо, али има таквих будалаштина на том Западу, посебно данас, да човек просто не може да поверује.

Та реченица се није нигде користила до пре релативно кратког времена, па се онда појавила нека квази-филозофска књига која је пропагирала те идеје, а жена која је написала ту књигу је отишла толико далеко, да је чак говорила како су жене са раком материце саме себи криве, јер мора да су имале "лоше мисли" које су изазвале рак.

Та књига се иначе појавила средином прошле деценије, кад су Американци претежно лепо живели на фору, захваљујући ценама кућа и станова на вештачки надувеном америчком тржишту некретнина, као и од кредита. Тад је било јако популарно "неуспешне" људе кривити за то што су "терет за друштво", па је и та књига о "позитивним мислима" била у том стилу. То је био један "модни тренд" размишљања, а такви "трендови" се стално јављају, па опет нестају, на Западу.

Е, онда је пукло све код њих, а на жалост и свуда по свету, и показало се да нема везе како човек мисли, него како делује. Данас имамо ситуацију у којој 44 милиона грађана САД-а живи од бонова за храну, тј "food stamps" (то им дође као нека помоћ од државе, јер буквално немају шта да једу).

Ове идеје о "позитивним мислима" више немају никакав кредибилитет на Западу, али су се задржале ту и тамо у мање развијеним земљама, попут Србије, где се још увек могу чути те крајње празне приче о "оптимизму". Не постоји тај оптимизам који ће човека спасити од чињеница живота.

Што се тиче грба, ту су ствари доста просте. Неће земља пропасти зато што има овај, а не онај, грб. Нема ту никакве "магије". Међутим, битно је да грађани прихватају симболе своје државе, јер су они ти који творе ту државу. То је све.

У случају Србије, буквално нико (ни један једини човек) не зна шта значе симболи на нашем грбу. Има разних тумачења, али не постоји једно званично образложење. Пошто не знамо тачно шта нам грб представља, он може да значи скоро било шта, зависно од тога ко га тумачи.

Poslednja izmena:
po tome ova država je propala od 2010 godine!

На нашу велику жалост, ми смо пропали много пре тога, а током целог тог периода пропадања имали смо разне грбове, са бакљама, са оцилима, без крста, са крстом, са југословенским (српско-црногорским) двоглавим орлом, са српским двоглавим орлом, са круном, без круне, итд.

Нема то везе који ћемо имати грб, него какав ћемо имати политички и економски систем. Тежили смо демократији, а добили смо неку врсту клептократске олигархије, са значајним елементима унутрашњег колонијализма. То се мора исправити, јер ако овако буде остало, неће остати ништа од државе, а онда ће бити потпуно свеједно који грб имамо.

Ни "позитивне мисли" ту не помажу. Људи су били пуни аутентичног оптимизма после 5. октобра 2000., па сви данас видимо како је то испало.

До пре кратког времена смо имали причу о "Европи и само Европи", као да је улазак у чланство Уније неки Други долазак Христа, док се данас та прича све мање форсира.

Можемо ми имати какав год хоћемо грб, и то нам неће суштински помоћи, јер прво морамо да имамо државу. Имати државни грб без државе и нема неког смисла.

Није за овакво стање криво Грујићево решење. Били смо беде пре тога, беде смо и данас, бићемо беде и сутра.

Наша судбина зависи од наше воље да променимо ствари у овој земљи, и да узмемо нашу државу назад од оних који су нам је отели (од ове зле, отуђене, наказне и бизарно корумиране власти, од "тајкуна", итд.), а не од тога какав ћемо грб имати (мада лично сматрам да то није баш небитно питање, и да грађани сваке земље имају право да учествују у одлучивању о томе какав ће их грб представљати).

У сваком случају, не слажемо се по питању изгледа грба. Мислим да је Грујићево решење више него добро, а свакако је боље него решење из 2004., које, само да знаш, постоји још од 1994., ако не и раније, па је само на брзину "рециклирано" 2004. (и Ацовић га уопште није ни цртао). То "старо" решење има баш пуно грешака, и то се морало исправити, па смо тако добили Грујићево решење.

Грујићево решење је оригинално, а не "рециклирано", као оно претходно из 2004., односно из 1994., а нема ни техничких, односно хералдичких, грешака. Многима се не допада оваква стилизација грба, а посебно двоглавог орла, и због тога имамо јавну расправу данас.

Али, та Грујићева стилизација је само природни наставак стилизације која се користила уочи Другог светског рата. Грујић је само наставио тамо где су други пре њега стали.

Poslednja izmena:
На нашу велику жалост, ми смо пропали много пре тога, а током целог тог периода пропадања имали смо разне грбове, са бакљама, са оцилима, без крста, са крстом, са југословенским (српско-црногорским) двоглавим орлом, са српским двоглавим орлом, са круном, без круне, итд. Нема то везе који ћемо имати грб, него какав ћемо имати политички и економски систем. Тежили смо демократији, а добили смо неку врсту клептократске олигархије, са значајним елементима унутрашњег колонијализма. То се мора исправити, јер ако овако буде остало, неће остати ништа од државе, а онда ће бити потпуно свеједно који грб имамо. Ни "позитивне мисли" ту не помажу. Људи су били пуни аутентичног оптимизма после 5. октобра 2000., па сви данас видимо како је то испало. До пре кратког времена смо имали причу о "Европи и само Европи", као да је улазак у чланство Уније неки Други долазак Христа, док се данас та прича све мање форсира. Можемо ми имати какав год хоћемо грб, и то нам неће суштински помоћи, јер прво морамо да имамо државу. Имати државни грб без државе и нема неког смисла. Није за овакво стање криво Грујићево решење. Били смо беде пре тога, беде смо и данас, бићемо беде и сутра. Наша судбина зависи од наше воље да променимо ствари у овој земљи, и да узмемо нашу државу назад од оних који су нам је отели (од ове зле, отуђене, наказне и бизарно корумиране власти, од "тајкуна", итд.), а не од тога какав ћемо грб имати (мада лично сматрам да то није баш небитно питање, и да грађани сваке земље имају право да учествују у одлучивању о томе какав ће их грб представљати).

тачно.

У сваком случају, не слажемо се по питању изгледа грба. Мислим да је Грујићево решење више него добро, а свакако је боље него решење из 2004., које, само да знаш, постоји још од 1994., ако не и раније, па је само на брзину "рециклирано" 2004. (и Ацовић га уопште није ни цртао). То "старо" решење има баш пуно грешака, и то се морало исправити, па смо тако добили Грујићево решење. Грујићево решење је оригинално, а не "рециклирано", као оно претходно из 2004., односно из 1994., а нема ни техничких, односно хералдичких, грешака. Многима се не допада оваква стилизација грба, а посебно двоглавог орла, и због тога имамо јавну расправу данас. Али, та Грујићева стилизација је само природни наставак стилизације која се користила уочи Другог светског рата. Грујић је само наставио тамо где су други пре њега стали.

а ово подебљано је одговор на питање из теме. кратко и јасно.
још кад не би овај свој закључак обесмислио идејом о усвајању новог блазона.. :roll:

...uf, sada mi je lakše... Gospodin Marković je razuman i pametan čovek, koji iako nije završio neke silne škole je jako uspešan, a i veliki je rodoljub. Da nije bilo njega Srbija ove sadašnje simbole ne bi dobila ko zna do kada. Na njegovu inicijativu i lično zalaganje je 2004-te usvojena preporuka o državnim simbolima. Skoro sam siguran da će g.Marković doneti pravu odluku tj. ostaviti grb koji je prošle godine usvojen.

On je pre par meseci otkrio "novi" grb na Arhivu Srbije...

142242_arhiv2-foto-beta_f.jpg

Poslednja izmena:
"Čak i po pitanju ovog grba se vidi koliko je naš narod nije sklon ni najmanjim promenama! Drži se uvek jedne stvari kao pijan plota! Narod koji nije otvoren ni za jednu jedinu novu ideju! "

...znači ipak postoji ta KOMISIJA?! ipak je onaj lik (čini mi se da se zove Republikanac) bio u pravu. Komisija postoji i radi na tom najnovijem rešenju... Ne mogu sada da nadjem njegove postove, izgleda je sve pobrisao, ali sve što je rakao sada ima smisla. Dakle, to najnovije rešenje će biti gotovo isto kao ovo iz 2004-te sa sitnim izmenama, što je po meni korak unazad.

Ono što ipak nam ostavlja tračak nade je to što je na čelu te KOMISIJE g.Marković.

A to koliko se rešenje od prošle godine dobro primilo u narodu i da je sve manji broj onih koji podržavaju rešenje iz 2004-te pokazuje i to što mi je prodavac suvenira u Grčkoj rekao da mu sve više naših traži zastavu sa "novim" grbom i da je ove sezone prodao 3-4 paketa zastava sa "novim" grbom, a svega nekoliko komada onih sa starim, iako je ona skoro pa duplo jeftinija...

Poslednja izmena:
Evo još jedne slike sa bušnim ocilima i LETEĆOM krunom...

_DSC5861.jpg

A rešenje od prošle godine je g.Grujić tako detaljno odradio da verovatno niko nikada više neće odraditi neki grb tako detaljno...

http://3.***************/-9AAQtHAS-60/TjK9I-42qkI/AAAAAAAAABs/Lu3dLJasXno/s640/mali+grb+konstrukcija.jpg

http://1.***************/-FzyRKhRz4y0/TjLh06mS6cI/AAAAAAAAADs/jvEuwKja68A/s640/drzavna+zastava+RS+konstrukcija2.jpg

http://1.***************/-RobpGQ7n71g/TjLK2BVFqjI/AAAAAAAAACs/kHxwggcLcUE/s1600/veliki+grb+kontrastna.jpg

http://1.***************/-dbVaZqUIXys/TjLJ8L6MLgI/AAAAAAAAACc/G3V0FqGTalc/s1600/veliki+grb+kolorni+osenceni.jpg

тачно.

а ово подебљано је одговор на питање из теме. кратко и јасно.
још кад не би овај свој закључак обесмислио идејом о усвајању новог блазона.. :roll:

Можда нисам био у праву, кад сам рекао да се треба усвојити нови блазон (мада сам то само поменуо као могућност).

...znači ipak postoji ta KOMISIJA?! ipak je onaj lik (čini mi se da se zove Republikanac) bio u pravu. Komisija postoji i radi na tom najnovijem rešenju... Ne mogu sada da nadjem njegove postove, izgleda je sve pobrisao, ali sve što je rakao sada ima smisla. Dakle, to najnovije rešenje će biti gotovo isto kao ovo iz 2004-te sa sitnim izmenama, što je po meni korak unazad.

Ono što ipak nam ostavlja tračak nade je to što je na čelu te KOMISIJE g.Marković.

A to koliko se rešenje od prošle godine dobro primilo u narodu i da je sve manji broj onih koji podržavaju rešenje iz 2004-te pokazuje i to što mi je prodavac suvenira u Grčkoj rekao da mu sve više naših traži zastavu sa "novim" grbom i da je ove sezone prodao 3-4 paketa zastava sa "novim" grbom, a svega nekoliko komada onih sa starim, iako je ona skoro pa duplo jeftinija...

Дакле, зато си ти нестао са теме. Баш сам се питао. Био си мало до Грчке, јел'? Супер, супер. Лепо је доле, нема шта (мада нисам био од 2007., а тад је било заиста паклено на једном малом острву код Родоса, где сам провео скоро три недеље). Надам се да ти било лепо доле. Добро дошао назад у Србију (и на тему)!

A rešenje od prošle godine je g.Grujić tako detaljno odradio da verovatno niko nikada više neće odraditi neki grb tako detaljno...

Барем не за неки српски грб... (не бих баш отишао тако далеко да кажем да неке друге државе немају подједнако способне и талентоване уметнике)

:roll: pa i nije neka razlika između grbova...

Има неколико кључних разлика:

1. "старо" решење из 2004. има доста техничких и хералдичких грешака, док "ново" решење из 2010. их нема;

2. "старо" решење из 2004. користи "германску" стилизацију која се не примењује у хералдици преко 100 година, док је "ново" решење из 2010. нацртано на основу стилизације из тридесетих година прошлог века, а има много подударних тачака са српском хералдичком традицијом из 19. века и раније, с' тиме што има и много модернијих утицаја у себи;

3. "старо" решење из 2004. је више пута "рециклирано", док је "ново" решење из 2010. потпуно ново и оригинално;

4. зна се тачно ко је, и за коју сврху, нацртао решење из 2010., док нико жив не зна ко је нацртао решење из 2004. (мада се зна да оно постоји још од 1994., ако не и раније);

5. решење из 2010. је лепше, посебно на застави (добро, ово задње је више неко моје лично мишљење, али је истина да је решење из 2010. исправно, технички и хералдички, док оно из 2004. није).

"Čak i po pitanju ovog grba se vidi koliko je naš narod nije sklon ni najmanjim promenama! Drži se uvek jedne stvari kao pijan plota! Narod koji nije otvoren ni za jednu jedinu novu ideju! "

Зато имамо политички и економски систем који нас једе изнутра као рак, а не мењамо га, иако сви знамо да нас води у пропаст.

Проблем је у томе што Марковић није ту да би доносио било какве одлуке, јер су оне већ донете (и то на најгори могући начин). Међутим, оно чему се можемо надати јесте да ће он ту ствар да одуговлачи до те мере, да више неће бити могуће вратити точак времена уназад. То је могуће, али ћемо морати да видимо како то све да испадне на крају.

Дакле, зато си ти нестао са теме. Баш сам се питао. Био си мало до Грчке, јел'? Супер, супер. Лепо је доле, нема шта (мада нисам био од 2007., а тад је било заиста паклено на једном малом острву код Родоса, где сам провео скоро три недеље). Надам се да ти било лепо доле. Добро дошао назад у Србију (и на тему)!

Aha... Hvala bratac. ;) Vidim ovde se i dalje ništa nije promenilo... i dalje smo na istom ;) Ali moram da priznam da sam se baš obradovao kada sam video da je g.Marković predsednik te komisije za najnovije rešenje, jer je on veliki rodoljub i verujem da će doneti pravu odluku. I ukoliko stvarno bude usvojeno to najnovije rešenje, verujem da će pod njegovom dirigentskom palicom biti jako kvalitetno.

Vidim da imaš neki novi grb? je l to beše trebao da bude grb VJ?

vojska%20srj.JPG

A pošto je onaj Republikanac rekao da je grb koji radi ta komisija verna kopija onog iz 1882. godine onda će to rešenje buiti možda i dobro. Ko bi ga znao? Realno ja bih voleo da se dozovu pameti i da ne diraju ovo rešenje od prošle godine, ali ko mene pita šta bih ja.... :)

poredjenje%202010%201882.jpg

... Markom1976, ne mogu da nadjem postove tog Republikanca, znam da je pisao da je nešto rep promenjen, kao i vratovi... je l imaš možda bar predstavu na kojoj je otprilike stani to pisao... ?? lepo je čovek sve rekao, ali neki genijalci ovde ga oteraše... te to ne može ovako, te ne može onako, te to nije pravno moguće, te mora da se objavi u glasniku, te ovo, te ono i čovek pobeže... a sada bi lepo imali info iz prve ruke, kao što smo imali kada je g.Grujić posećivao ovaj forum... i njega su "stručnjaci" za sve živo oterali, bre... ;)

... Markom1976, ne mogu da nadjem postove tog Republikanca, znam da je pisao da je nešto rep promenjen, kao i vratovi... je l imaš možda bar predstavu na kojoj je otprilike stani to pisao... ?? lepo je čovek sve rekao, ali neki genijalci ovde ga oteraše... te to ne može ovako, te ne može onako, te to nije pravno moguće, te mora da se objavi u glasniku, te ovo, te ono i čovek pobeže... a sada bi lepo imali info iz prve ruke, kao što smo imali kada je g.Grujić posećivao ovaj forum... i njega su "stručnjaci" za sve živo oterali, bre... ;)

Ја мислим да је он све своје коментаре избрисао, затворио налог и лепо нестао, тако да их нећеш више ни наћи.

Сећам се да је написао да су нешто као средили вратове, реп и још нешто, али не сећам се шта. Рекао је и да ће то "најновије" решење бити верније (вероватно у смислу стилизације) оригиналном Краловом цртежу из 1882., а то исто сада пише у "Новостима". Не сећам се шта је још рекао.

Сасвим је могуће да то "најновије" решење већ постоји. Ако је то тачно, онда га можда још нису пустили, јер Марковић одуговлачи поступак.

То је могуће, јер је он на челу те комисије, па би баш он требао да поднесе предлог тог "најновијег" решења Влади на усвајање.

Постоји друга могућност, а то је да Марковића баш брига да сачува Грујићево решење, да је нацртано то "најновије" решење, али да се чека "повољан политички моменат", па да се онда то пусти у јавност.

У сваком случају, ја бих лично волео да остане Грујићево решење, што је такође могуће.

Немогуће је рећи шта ће да буде, јер немамо довољно информација. Само можемо нагађати.

Зато стварно нема сврхе да се свађамо око тог питања, јер нико од нас нема "инсајдерске" информације које би нам омугућиле да донесемо тачне закључке, а да се свађамо око тога чија је претпоставка тачнија нема смисла.

Aha... Hvala bratac. ;) Vidim ovde se i dalje ništa nije promenilo... i dalje smo na istom ;) Ali moram da priznam da sam se baš obradovao kada sam video da je g.Marković predsednik te komisije za najnovije rešenje, jer je on veliki rodoljub i verujem da će doneti pravu odluku. I ukoliko stvarno bude usvojeno to najnovije rešenje, verujem da će pod njegovom dirigentskom palicom biti jako kvalitetno.

Vidim da imaš neki novi grb? je l to beše trebao da bude grb VJ?

vojska%20srj.JPG

A pošto je onaj Republikanac rekao da je grb koji radi ta komisija verna kopija onog iz 1882. godine onda će to rešenje buiti možda i dobro. Ko bi ga znao? Realno ja bih voleo da se dozovu pameti i da ne diraju ovo rešenje od prošle godine, ali ko mene pita šta bih ja.... :)

poredjenje%202010%201882.jpg

Да, користим предлог Српског хералдичког друштва "Бели орао" за знак Војске Југославије из 1993. на свом аватару, јер ми се много допада стилизација тог орла. Баш је екстра (по мом мишљењу, барем).

Марковић неће донети одлуку, јер га Влада није овластила за тако нешто (а онда не би било ни потребе да се формира комисија коју он сада води), али свакако може да утиче на процес одлучивања. Питање је како је Влада формулисала задатак те комисије. Ако је њен задатак да усклади стилизацију нашег државног грба са Краловом стилизацијом емблазона из 1882., онда ту Марковић не може нешто посебно да учини, како би сачувао Грујићево решење, јер је Грујићева стилизација ипак знатно другачија. Он би у том случају једино могао да крене са одуговлачењем.

Питање је и колико он има реалне моћи у овом тренутку. Он није више председник Скупштине, него министар културе. Ниједан наш министар културе, већ годинама уназад, није имао нешто много политичке моћи и утицаја. Сама чињеница да је он дошао на то место показује да му је опао политички утицај, а не да се повећао (само погледај новију историју наших министара културе, па ћеш видети о чему причам).

Poslednja izmena:
Ovima levo su kjunovi ulubljeni kao da su se zakucali u nešto.
Što neko reče, ne vidim čemu kruna al' ajde...

Да, користим предлог Српског хералдичког друштва "Бели орао" за знак Војске Југославије из 1993. на свом аватару, јер ми се много допада стилизација тог орла. Баш је екстра (по мом мишљењу, барем).

Марковић неће донети одлуку, јер га Влада није овластила за тако нешто (а онда не би било ни потребе да се формира комисија коју он сада води), али свакако може да утиче на процес одлучивања. Питање је како је Влада формулисала задатак те комисије. Ако је њен задатак да усклади стилизацију нашег државног грба са Краловом стилизацијом емблазона из 1882., онда ту Марковић не може нешто посебно да учини, како би сачувао Грујићево решење, јер је Грујићева стилизација ипак знатно другачија. Он би у том случају једино могао да крене са одуговлачењем.

Питање је и колико он има реалне моћи у овом тренутку. Он није више председник Скупштине, него министар културе. Ниједан наш министар културе, већ годинама уназад, није имао нешто много политичке моћи и утицаја. Сама чињеница да је он дошао на то место показује да му је опао политички утицај, а не да се повећао (само погледај новију историју наших министара културе, па ћеш видети о чему причам).

Ovima levo su kjunovi ulubljeni kao da su se zakucali u nešto.
Što neko reče, ne vidim čemu kruna al' ajde...

Неко каже да је то симбол монархије, а неко да је то симбол државности. Прави одговор јесте да је то симбол монархистичког друштвеног уређења. Круна у хералдици не означава државност, јер би онда сваки државни грб морао да има круну, све и да се ради о републици, а то није случај. Има разних врста круна, не само за краља или кнеза, него за разне врсте племства. Круна увек означава власт краља, кнеза, цара, грофа, барона, итд. Нема круна везе са "симболом државности".

Што се тиче нашег грба, појаву круне је веома лако објаснити. Кад је 2004. године донета одлука да се промени грб Србије, Скупштина је одлучила да ће тај "нови" грб Републике Србије да буде потпуно идентичан блазону (опису речима) грба Краљевине Србије из 1882. године. Пошто у том оригиналном опису из 1882. пише да грб има круну (односно две круне), онда и данашњи грб Републике Србије мора да има круну (односно две круне). Кад би се скинула круна, онда то више не би било у складу са блазоном из 1882., а самим тим ни са законом, тј. одлуком Скупштине Србије из 2004.

Не постоји званично тумачење значаја тих различитих симбола на нашем грбу, тако да их свако може тумачити како хоће. Само се зна да уметнути црвени штит са сребрним крстом и четири оцила представља Кнежевину Србију, док сребрни двоглави орао на црвеном штиту представља Душаново царство. Дубље објашњење значаја оцила, крста, црвене, златне или сребрне боје, круне, љиљана, итд., уопште није дато, тако да је на нама да сами пронађемо смисао у тим симболима.

Ovaj kao da su dizajnirali Hitlerovi dizajneri :-)

Ово није грб Недићеве Србије, него знак организације "Национални строј". Та организација је "скинула" овај знак са једне новчанице Недићеве Србије из доба Другог светског рата, а Недићева Србија је "скинула" тај исти знак са једне доста ретке новчанице Краљевине Југославије из 1934. године, с' тиме што је преиначила краљевских грб који се налазио на тој новчаници (уклонила круну Карађорђевића, уклонила знамења Словеније и Хрватске, додала уметнути штит на коме су само крст и четири оцила, итд.), и тако је дошло до стварања овог знака, али су зато Недићева Србија и "Национални строј" задржали општу стилизацију грба Краљевине Југославије са те новчанице из 1934., а данас људи (погрешно) мисле да је то био некакав грб Недићеве Србије (Недићева Србија је иначе користила разне стилизације свог знака, а ова стилизација се може наћи само на одређеним новчаницама из доба окупације).

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back