Novi grb Srbije

KOJI JE GRB BOLJI

• Ukupno glasova
    189
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
... Markom1976, ne mogu da nadjem postove tog Republikanca, znam da je pisao da je nešto rep promenjen, kao i vratovi... je l imaš možda bar predstavu na kojoj je otprilike stani to pisao... ?? lepo je čovek sve rekao, ali neki genijalci ovde ga oteraše... te to ne može ovako, te ne može onako, te to nije pravno moguće, te mora da se objavi u glasniku, te ovo, te ono i čovek pobeže... a sada bi lepo imali info iz prve ruke, kao što smo imali kada je g.Grujić posećivao ovaj forum... i njega su "stručnjaci" za sve živo oterali, bre... ;)

Republikanac је био нечији клон.. смо не знамо чији.

Да, користим предлог Српског хералдичког друштва "Бели орао" за знак Војске Југославије из 1993. на свом аватару, јер ми се много допада стилизација тог орла. Баш је екстра (по мом мишљењу, барем).

и по мом :)

постоје неке претпоставка да орао на нашем грбу представља белоглавог супа (Gyps fulvus),
док неки други тврде да се ради о орлу брадану (Gypaetus barbatus), а вероватно нису у праву ни једни ни други.

410px-Bartgeier_Gypaetus_barbatus_front_Richard_Bartz.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
То за "мисли и живот" је једна глупост која је овде дошла са Запада. Ја сам тамо провео велики део живота, и формирао сам се као личност тамо, али има таквих будалаштина на том Западу, посебно данас, да човек просто не може да поверује.

Та реченица се није нигде користила до пре релативно кратког времена, па се онда појавила нека квази-филозофска књига која је пропагирала те идеје, а жена која је написала ту књигу је отишла толико далеко, да је чак говорила како су жене са раком материце саме себи криве, јер мора да су имале "лоше мисли" које су изазвале рак.

Та књига се иначе појавила средином прошле деценије, кад су Американци претежно лепо живели на фору, захваљујући ценама кућа и станова на вештачки надувеном америчком тржишту некретнина, као и од кредита. Тад је било јако популарно "неуспешне" људе кривити за то што су "терет за друштво", па је и та књига о "позитивним мислима" била у том стилу. То је био један "модни тренд" размишљања, а такви "трендови" се стално јављају, па опет нестају, на Западу.

Е, онда је пукло све код њих, а на жалост и свуда по свету, и показало се да нема везе како човек мисли, него како делује. Данас имамо ситуацију у којој 44 милиона грађана САД-а живи од бонова за храну, тј "food stamps" (то им дође као нека помоћ од државе, јер буквално немају шта да једу).

Ове идеје о "позитивним мислима" више немају никакав кредибилитет на Западу, али су се задржале ту и тамо у мање развијеним земљама, попут Србије, где се још увек могу чути те крајње празне приче о "оптимизму". Не постоји тај оптимизам који ће човека спасити од чињеница живота.

Што се тиче грба, ту су ствари доста просте. Неће земља пропасти зато што има овај, а не онај, грб. Нема ту никакве "магије". Међутим, битно је да грађани прихватају симболе своје државе, јер су они ти који творе ту државу. То је све.

У случају Србије, буквално нико (ни један једини човек) не зна шта значе симболи на нашем грбу. Има разних тумачења, али не постоји једно званично образложење. Пошто не знамо тачно шта нам грб представља, он може да значи скоро било шта, зависно од тога ко га тумачи.

Ovo je bila svetootačka misao...

I naravno da ne treba da se izda "zvanično tumačenje" državnih simbola. Tako bi se samo osiromašili...

Veličina nekog dela može da se posmatra upravo kroz njegovu slojevitost i višeznačnost...

Да, користим предлог Српског хералдичког друштва "Бели орао" за знак Војске Југославије из 1993. на свом аватару, јер ми се много допада стилизација тог орла. Баш је екстра (по мом мишљењу, барем).

Марковић неће донети одлуку, јер га Влада није овластила за тако нешто (а онда не би било ни потребе да се формира комисија коју он сада води), али свакако може да утиче на процес одлучивања. Питање је како је Влада формулисала задатак те комисије. Ако је њен задатак да усклади стилизацију нашег државног грба са Краловом стилизацијом емблазона из 1882., онда ту Марковић не може нешто посебно да учини, како би сачувао Грујићево решење, јер је Грујићева стилизација ипак знатно другачија. Он би у том случају једино могао да крене са одуговлачењем.

Питање је и колико он има реалне моћи у овом тренутку. Он није више председник Скупштине, него министар културе. Ниједан наш министар културе, већ годинама уназад, није имао нешто много политичке моћи и утицаја. Сама чињеница да је он дошао на то место показује да му је опао политички утицај, а не да се повећао (само погледај новију историју наших министара културе, па ћеш видети о чему причам).

Jedan ministar (makar bio i na čelu ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva) ima veću političku moć od predsednika Narodne skupštine u Srbiji. To je jasno, ma koliko tužno bilo...

постоје неке претпоставка да орао на нашем грбу представља белоглавог супа (Gyps fulvus),
док неки други тврде да се ради о орлу брадану (Gypaetus barbatus), а вероватно нису у праву ни једни ни други.

410px-Bartgeier_Gypaetus_barbatus_front_Richard_Bartz.jpg

ovo nikako ne more da predstavlja orla sa našeg grba, S@W

:rtfm:Питам администраторе, овако јавно преко форума, како је могуће да постови на које указујем, а који су узроковали Марушићеву (можда и претјерану) реакцију нису обрисани, и да ли ће и када бити уклоњени? Такође, види се да је и током јула на наш рачун било пуно личних увреда без икаквих санкција!? Да ли ће и то остати како јесте, и ако хоће, значи ли то да је дискриминација према нама двојици дозвољена, и ако јесте онда јој је сврха заиста прозирна!?:klap:

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    8,1 KB · Pregleda: 17
  • 02.jpg
    02.jpg
    11,4 KB · Pregleda: 14
  • 03.jpg
    03.jpg
    9,6 KB · Pregleda: 18
  • 04.jpg
    04.jpg
    17,4 KB · Pregleda: 17
  • 05.jpg
    05.jpg
    26,1 KB · Pregleda: 16
грујић је фашиста!

joooj, Srbine od 1000%, da l' si ti normalan čovek... ?? Kao prvo lupetaš, a kao drugo, jako si bezobrazan, prost i prosto me je sramota što se takvi zovu Srbima... Nažalost ima vas dosta! :( Ako nemaš ništa pametno da kažeš (napišeš) bolje ćuti...
Nemam nameru da branim Grujića, ali na osnovu čega si ti zaključio da je g.Grujić fašista? Šta ti znaš o njemu? Šta znaš o njegovom radu? Ja bih pre rekao da si ti fašista, jer MRZIŠ čoveka samo zato što ti se ne svidja njegovo rešenje grba, a ostale vredjaš u nedostatku argumenata...

Када већ расправљате О СИМБОЛИМА, интересује ме како остали корисници тумаче нека знамења, на пример заставу тзв.репубЉике КосовЕ :

Zastava Kosova od 17. februara 2008.

Zastava Kosova je zastava samoproglašene republike Kosovo.

Затим имамо заставу АП Војводине

zastava-vojvodine.jpg

А ево имамо и замишљену заставу Србије овог смрада плаћенићког који је од граница Србије направио ПРАЗНУ РУПУ

135588_dinkic2beta_f.jpg
Mlađan Dinkić

Како ви тумачите овакве симболе ???

грујић је фашиста!

Е, ово је сад стварно прешло сваку границу доброг укуса и достојанства.

Ја сам већ једном рекао да се стилизација Грујићевог решења не допада многим људима, и да се због тога и води оволика јавна расправа.

По мени то је потпуно уреду, да се некоме не допада нека уметничка стилизација, и да то мишљење јавно изнесе, све и да је у питању стилизација грба његове државе

То није вређање грба, јер су укуси били и остали (и увек ће бити) различити, а људи требају да имају право да јавно изнесу своје мишљење.

То је, дакле, уреду, али ово већ нема везе са животом.

Како Грујић може да буде фашиста? На основу чега си дошао до тог закључка? Да ли знаш до које мере си сад увредио овог човека, кога чак и не познајеш?

Фашисти су били криви за највеће и најбруталније злочине у историји Европе, ако не и света, а ти њих поредиш са Грујићем, зато што ти се не допада стилизација његовог решења за изглед грба?

Можда си ово рекао у афекту, што наравно да није уреду, али се на жалост често дешава на форумима, али онда мислим да би се одмах требао овде јавно извинити Грујићу.

Ovo je bila svetootačka misao...

I naravno da ne treba da se izda "zvanično tumačenje" državnih simbola. Tako bi se samo osiromašili...

Veličina nekog dela može da se posmatra upravo kroz njegovu slojevitost i višeznačnost...

Грб може да има неко званично објашњење симбола који се налазе на њему. То није необично. Може и да их нема. То је препуштено вољи онога ко наручује грб.

Леле...шупља оцила, шупља држава...

Ово је у питању Васићево решење из 1992. године, само што је сада мало измењено и дотерано. Оно се већ користи на многим заставама широм Београда (и то на неким веома интересантним местима, о чему сам већ писао овде). То исто решење се користило у Републици Српској и Републици Српској Крајини, а врло често се користило и у Србији, док Скупштина (2004. године) није донела одлуку о враћању грба из 1882. године. Од пре кратког времена се ово решење поново појавило, и сад се све више користи, али нико не зна по чијем налогу (пошто се користи и у државним институцијама све више, мора да је по нечијем налогу).

Jedan ministar (makar bio i na čelu ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva) ima veću političku moć od predsednika Narodne skupštine u Srbiji. To je jasno, ma koliko tužno bilo...

Министри културе овде код нас немају неку посебну политичку моћ. Тако се барем показало у пракси, а само погледај новију историју наших министара културе, ако ми не верујеш.

Председник Скупштине је, званично говорећи, друга особа у држави, одмах иза председника Републике, кога може и да мења у неким законом предвиђеним околностима.

Бити министар културе у Србији не значи много. Бити министар културе у Влади којој мандат ускоро истиче значи још мање. А, с' обзиром да је дошао на то место тек након реорганизације Владе, имаће још мање времена и могућности да нешто конкретно уради.

Пошто овој Влади истиче "рок трајања", Марковић може да искористи његово место на челу те фамозне комисије, како би максимално одуговлачио поступак доношења тог "најновијег" решења. Ако буде довољно дуго одуговлачио са тим, цела акција доношења "најновијег" решења може пропасти, и може да остане Грујићево решење.

Међутим, ми претпостављамо да је то управо оно што Марковић жели и намерава. Можда јесте, можда није, а време ће показати своје.

stock-photo-the-image-of-white-eagle-under-the-white-background-45218638.jpg

Evo ga taj famozni beli orao. Ono što se odmah primećuje je da pera idu do kandži, da je kljun manji u odnosu na beloglavog recimo, i da glava u odnosu na telo izuzetno velika. Dakle Gospodin Grujić je ispoštovao i prirodan izgled belog orla. :hvala:

Е, ово ти је супер. Свака част што си ово нашао. То ће можда да затвори причу о "папагајском" изгледу Грујићевог решења.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back