То за "мисли и живот" је једна глупост која је овде дошла са Запада. Ја сам тамо провео велики део живота, и формирао сам се као личност тамо, али има таквих будалаштина на том Западу, посебно данас, да човек просто не може да поверује.
Та реченица се није нигде користила до пре релативно кратког времена, па се онда појавила нека квази-филозофска књига која је пропагирала те идеје, а жена која је написала ту књигу је отишла толико далеко, да је чак говорила како су жене са раком материце саме себи криве, јер мора да су имале "лоше мисли" које су изазвале рак.
Та књига се иначе појавила средином прошле деценије, кад су Американци претежно лепо живели на фору, захваљујући ценама кућа и станова на вештачки надувеном америчком тржишту некретнина, као и од кредита. Тад је било јако популарно "неуспешне" људе кривити за то што су "терет за друштво", па је и та књига о "позитивним мислима" била у том стилу. То је био један "модни тренд" размишљања, а такви "трендови" се стално јављају, па опет нестају, на Западу.
Е, онда је пукло све код њих, а на жалост и свуда по свету, и показало се да нема везе како човек мисли, него како делује. Данас имамо ситуацију у којој 44 милиона грађана САД-а живи од бонова за храну, тј "food stamps" (то им дође као нека помоћ од државе, јер буквално немају шта да једу).
Ове идеје о "позитивним мислима" више немају никакав кредибилитет на Западу, али су се задржале ту и тамо у мање развијеним земљама, попут Србије, где се још увек могу чути те крајње празне приче о "оптимизму". Не постоји тај оптимизам који ће човека спасити од чињеница живота.
Што се тиче грба, ту су ствари доста просте. Неће земља пропасти зато што има овај, а не онај, грб. Нема ту никакве "магије". Међутим, битно је да грађани прихватају симболе своје државе, јер су они ти који творе ту државу. То је све.
У случају Србије, буквално нико (ни један једини човек) не зна шта значе симболи на нашем грбу. Има разних тумачења, али не постоји једно званично образложење. Пошто не знамо тачно шта нам грб представља, он може да значи скоро било шта, зависно од тога ко га тумачи.