Nova država u Africi?

Nemoj tako.Nemoj gledati to sta su radili Turci Srbima jer to je bio rat i Turci su bili drugaciji prema Krscanima.Na primjer u vrijeme Omajada i Abbasida Krscani su imali povlasceni polozaj i mogli su da zive mirno i komforno.Poznato je da su Krscani radili u sluzbama u Islamskom Kalifatu.Inace za Krscane najbolje uredjenje je Islamska drzava jer mogu imati vise prava i mogu se moliti na Krscanski nacin Bogu.Islamska drzava daje vise prava manjinama nego sto to daje sekularna drzava.na primjer Sudan je sekularna drzava i zaboravili su na Islam i poceli su bijati svoje muslimane i Krscane tako da drzava koja nema vjersku vlast nije drzava.U Islamskoj drzavi mogu ugodno zivjeti svi nemuslimani a narocito Krscani i Zidovi tako da nema govora o tome da je Islamska drzava losa za manjine.Islamska drzava znaci drzava Islama jer u njoj zive vecina muslimani a u toj drzavi manjina Krscani su povlasceni i mogu zivjeti na svoj nacin.Kad bi se juzni Sudan odlucio da se pripoji Sudanu i ako bi Sudan svrgnuo ovu vlast u Kartumu i uveo Islamsku drzavu onda bi svi zivjeli ugodno i mozda bi buduci predsjednik Sudana bio Crnac musliman.

I neka bude sljedeca nezavisna drzava jer dokle Sudan ne smijeni Omara al Basira i njegovu politicku elitu Sudan ce se raspadati polako.Meni bi mi cak bilo drago da se darfur otcjepi jer bi to bila jedna fina Islamska zemlja Crnaca.Volim Crnce i rado bih zivio u Nigeru i zato ne bih volio da me neki Crnac napadne zbog bijele koze.Mi muslimani smo braca i zato treba da se postujemo kao braca i da dajemo djevojke medjusobno radi zenidbe kako bi bili sto blizi i srodni jedno prema drugom.Ja sam rekao da bi Sudan uspio da sacuva teritoriju on mora smijeniti politicko rukovodstvo Sudana i da proglasi Islamsku drzavu.Posto sam vise skloniji Monarhiji ja bih uveo Islamsku monarhiju u zemlji i zemljom bi vladao Kralj i Serijat.
Znate li da Sudanski crnci imaju najveci qurac na svijetu?Takve bi trebalo opropbati na neku djevojku svjetle puti i plavokosa cura koja bi primila dugacak qurac iz Sudana.To je svjetinja i zato trebaju se cuvati Crnci barem radi poroda.

Poslednja izmena:
Sudan je kasno poceo da vadi naftu i da je preradjuje i mislim da ta drzava nije imala rata sigurno bi do sada bila razvijena i bila bi bogata drzava.Ovako rat je veoma losa stvar i unazadjuje drustvo tako da Sudan ostaje i dalje zemlja u razvoju koja se bori za svoj opstanak.Izgleda da ce Sudan biti ravijen i bez juznog Sudana i da ce imati dovoljno nafte da prodaje.Da je juzni Sudan zajedno u drzavi sa jedinstvenim Sudanom sigurno bi se nesto ucinilo povodom asfaltiranja puteva na jugu i sigurno bi bilo lakse jugu da se izbori sa ekonomskim poteskocama.Cini mi se da ce juzni Sudan traziti staru drzavu i da ce zaliti za vremenom kad su bili jedan Sudan.Zadatak Sudanu je da treba svrgnuti vlast i da trebna promijeniti nesto u sistemu te drzave jer ovako se ne moze jer je ova vlast kriva za gubitak znacajne teritorije na jugu.Mislim da ce se i medjusobno muslimani smiriti i da ce htjeti da budu jedinstveni jer nema uspjeha ako se budu jos trvili oko Darfura i sporili Crnci i Arapi.Sudan moze postati samo Islamskom drzavom i jedino kao Islamska drzava moze opstati jer jedino Islam moze ujediniti Sudan koji ce biti jedna od vaznijih drzava u regionu.Ipak sjever Sudana ima izlaz na more i mogu se lijepo snaci da zive lagodno a isto tako sjever Sudana moze postici sporazum sa juznim Sudanom da moze vaditi naftu na njihovom podrucju u zamjenu za novac.Sve se moze lako dogovoriti ali najzalije mi je sto Sudan nije vise jedinstvena drzava koja bi mogla biti jedan gigant u Africi.

Vjerujte zao mi je sto se prekraja granica Sudana i sto se Krscani odvajaju jer bilo bi im bolje da ostanu sa jedinstvenim Sudanom i sa Islamskim Sudanom koji bi bio dobar i za Krscane.Ovako juzni Sudan nema sa kim da se ujedinjuje sem sa Etiopijom koja ni sama ne zna kako da opstane.Jedini izlaz iz postojece situacije je bio da su se dogovorili predstvanici juznog Sudana i Kartuma da se napravi neka konfederecaija i ili federacija po stoilu republika koji bi bio plodonas i dao bi rezultate kako ekonomske tako i p[oliticke po juzni i Sjeverni Sudan.Zao mi je sto Krscani iz Sudana nisu slusali vlast iz Kartuma i sto nisu bili lojalni gradjani jer bilo bi im bolje da su slusali vladu iz Kartuma i da su iznudili neki sistem federacije i da su ostali jedinstveni kao jedan Sudan.Ovako Sudan mora da proglasi Islamsku drzavu i morat ce da se uzda u Islam kako bi zadrzao mase jedinstvenim i sigurnijim.Juzni Sudan ce biti Krscanski ali svim muslimanima ce biti zao juznog Sudana sto nije dio jedinstvenog Sudana.

Vjerujte zao mi je sto se prekraja granica Sudana i sto se Krscani odvajaju jer bilo bi im bolje da ostanu sa jedinstvenim Sudanom i sa Islamskim Sudanom koji bi bio dobar i za Krscane.Ovako juzni Sudan nema sa kim da se ujedinjuje sem sa Etiopijom koja ni sama ne zna kako da opstane.Jedini izlaz iz postojece situacije je bio da su se dogovorili predstvanici juznog Sudana i Kartuma da se napravi neka konfederecaija i ili federacija po stoilu republika koji bi bio plodonas i dao bi rezultate kako ekonomske tako i p[oliticke po juzni i Sjeverni Sudan.Zao mi je sto Krscani iz Sudana nisu slusali vlast iz Kartuma i sto nisu bili lojalni gradjani jer bilo bi im bolje da su slusali vladu iz Kartuma i da su iznudili neki sistem federacije i da su ostali jedinstveni kao jedan Sudan.Ovako Sudan mora da proglasi Islamsku drzavu i morat ce da se uzda u Islam kako bi zadrzao mase jedinstvenim i sigurnijim.Juzni Sudan ce biti Krscanski ali svim muslimanima ce biti zao juznog Sudana sto nije dio jedinstvenog Sudana.

Sledeca je Saudijska Arabija,mogao bi jedan deo da se nazove hriscanska arabijaz:D

Sudan je jedna od najvecih drzava Afrike i ona je jedna lijepa zemlja koja bi mogla davati svima dobre plodove i mislim da bi bila dobra za sve gradjane.Sudan je poceo da se razvija time sto je poceo vaditi naftu ali Sudan je bio razaran ratom tako da se nisu mogli razviti.Zao mi je sto su Krscani tako digli glas u Sudanu da se ovim prekrajanjem granica otavraju nova pitanja u svijetu i mislim da ce se otvoriti pitanje Kashmira koje je bolno pitanje za sve muslimane.Juzni Sudan ima podrsku medjunarodne zajednice i Sudan nije mogao ratom pokoriti Krscansko tsanovistvo u Sudanu tako da su Krscani izabrali neki svoj put i vidjecemo rezultate referenduma tako da se svi skoro nadaju da ce dobiti opcija za nezavsinsi juzni Sudan.Mali su izgledi da ce neko glasati za jedinstveni Sudan jer kako rece jedan juznosudanac ovo je put bez povrataka i ovo je sansa koju ne smijemo propustiti.Nije meni krivo sto se osniva Krscanska drzava u Africi i sto su Krscani dobili pravo na referendum ali mi je krivo sto se vlada iz Kartuma ponasa kao da ne gubi dio svoje teritorije.Sve se cini kako bi se Omar al Basir zadrzao na vlasti i mislim da ce poslije referenduma biti nemiri u Sudanu jer Sudanci nece htjeti vlast koju drzi Omar al Basir koji je glavni krivac za nezavisnost juznog Sudana.Sto se tice pitanja Sudana i Mudzahedini svijeta su odbili ratovati za Sudan jer ne zele sluziti vladi Omara al Basira jer on je jedna iskompromitovana licnost koja se ne smije odrzati na vlasti jer je on doprineo ratu i ubijanjem mnostva civila.Zao mi je samo sto se Sudan dijeli i sto ce biti manji nego sto je bio.Jedino cudo moze spasiti Sudana raspada i moze spasiti juzni Sudan nezavisnosti.Kao sto mozemo cuti preko medija vode se neke borbe na granici sa juznim Sudanom i to je nesto sto obiljezava ovaj referendum.Zao mi je samo muslimanksog naroda koji je u raskolu i koji je dozivio da mu se drzava smanji zbog nesposobne vlasti i zbog toga sto su svojevoljno vodili politiku prema drzavi Sudanu ne misleci kako ce se drzava Sudan odrzati cjelovitom.Ipak nadam se jedino da ce se ostatak Sudana preobliciti u jednu Islamsku drzavu i da ce se uvesti Serijat jer Serijat moze zavesti reda u drzavi Sudan.

Sledeca je Saudijska Arabija,mogao bi jedan deo da se nazove hriscanska arabijaz:D

Zato cete malo izvinuti jer Arabija je cisto muslimanska i ona se ne smije prekrajati a kamoli osnivati Krscanska Arabija.Aravija je svijeta zemlja za muslimane i nikada Krscani nisu zivjeli u Arabiji.Poznato je da su samo Zidovi zivjeli u Arabiji ali da je tokom historije cijeli taj narod prijesao u Islam.Nemojte molim vas provocirati jer ne volim kad mi neko dira Arabiju koja je cvijet Islama.

Svinja ne smije ni priviriti u Arabiju jer Arabija je cista od svinja i ne smije nijedna svinja da se pojavi u Arabiji.Tamo samo Kamile mogu setati i da se drze kao domace zivotnnje jer Kamila moze da se zakolje za jelo a moze da daje mlijeka i moze da sluzi kao sredstvo za tovar i prevozno sredstvo.

Turska je okupirala Severni Kipar naselivsi tamo desetine hiljada Anadolaca,a Kurdima ne dozvoljava da obrazuju svoju republiku(dvostruki standardi).
Neka Mingo kaze u kojoj od ove dve situacije Turska ispravno postupa?

Mislim da u objema situacijama Turska dobro postupa jer Turska ima pravo sto je oslobodila Kipar i sto je oslobodila Turke koji su zivjeli na Kipru tako da ne vidim u cemu je problem i nema dvostrukih standarda.Stro se tice Kurda mislim da Kurdi moraju shvatiti da su muslimani i da treba zajedno sa Turcima da grade svoju drzavu mada zalazem se da Kurdi dobiju neku autonomiju u sastavu Turske ali Turska u ovim vremenima se boji da se neki njen dio ne otcjepi te tako ne daje Kurdima cak ni autonomiju.

Mislim da Sudan mora biti jedinstven i da se juzni Sudan ne moze priznarti kao nezavisna drzava.To je neosporivo pravo svakoj naciji da ocuva svoj teritorijalni integritet.Sudan je jedna Islamska zemlja i ona zasluzuje da vlada nad Krscanima.To treba da je jasno i Krscanima da ne mogu otcjepiti tolik dio Sudanske teritorije.Zelimo da Sudan bude jedinstven i da Krscani zive po manjinskom pravu predvidjenom u Serijatu.Ako vam nije jasno Serijat daje mnogo vise pracva manjinama nego sto to daje medjunarodno ljudsko prava manjina.

Papirus iz sedmog veka otkriva kako su Arapi osvojili Afriku
Blic - Pre 3 sata i 22 minuta
U arhivskoj građi zbirke papirusa u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci u Beču otkriven je do sada nepoznat arhiv, koji je od neprocenjive vrednosti za istoriju arapske ekspanzije oko sredine sedmog veka naše ere.

Arapsko osvajanje velikih delova Orijenta, Persije i Severne Afrike za veoma kratko vreme predstavljao je drastičan istorijski događaj, koji je sve do danas ostavio značajan trag na političkoj, kulturnoj i religioznoj geografskoj karti sveta.

Međutim, tok i pre svega, pozadina događaja istorijski su nedovoljno poznati. Jedno od ključnih pitanja s tim u vezi jeste, kako su arapske vojske uspele tako brzo da osvoje Vizantijsko carstvo kao i Sasanidsko carstvo.

Te nejasnoće se svode na loše izvore informacija.

Do danas nisu bili dostupni bilo kakvi istorijski dokumenti o svakodnevici arapske vojske a ovaj oblik izvora je za istoriografiju od velikog značaja, pošto je oslobođen od namernih i nenamernih izvrtanja činjenica.

Tekstovi su napisani oko 643. godine

U jednom, u naučnom smislu neistraženom delu arhiva zbirke papirusa Austrijske nacionalne biblioteke identifikovani su takvi izvori, koji prvi put bacaju svetlo na jedan od najvažnijih događaja u istoriji čovečanstva.

Do sada je otkriveno više od 250 arhivskih tekstova na grčkom i koptskom jeziku, i stotine drugih papirusa koji bi po poreklu, tematici i vremenu mogli pripadati toj oblasti.

Tekstovi su napisani oko 643. godine naše ere, neposredno nakon arapskih osvajanja (639-641) i na jedinstven način dokumentuju prelaz sa vizantijske na arapsku vladavinu.

Specifičnost pisama se ogleda u tome, što se s jedne strane oseća uzbuđenje i nesigurnost zbog novih dešavanja, a s druge strane je vidljivo kako je arapska vojska disciplinovano postupala i kako su pažljivo izbegnuti napadi na civilno stanovništvo.

Arhivska građa se trenutno obrađuje u okviru projekta digitalizacije i uskoro će preko kataloga zbirke papirusa u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci biti dostupna javnosti.

A.Novakovic

Sudan je jedna lijepa zemlja i nije zasluzila da se prekraja i nije zasluzila da se raspadne.Ona mora opstati i mora biti jedinstvena jer drugacije ne moze biti.Juzni Sudan moze imati samo autonomiju to jest vise od autonomije a manje od nezavisnosti i jedino tako se moze rijesiti problem juznog Sudana.Sudan je jedna lijepa zemlja i volim Kartum koji je lijep grad a morske plaze su veoma lijepe u Sudanu.Zato nije normalno traziti otcjepljenje od Sudana da bi se jedna drzava kao sto je juzni Sudan zatvorila i potom postala jako siromasna.Mislim da ni Etiopija ne moze pomoci juznom Sudanu.Sto se tice Sudana koji je pod muslimanksom kontrolom mislim da on moze opstati jer se nalazi na lijepom polozaju i moze da zivi od nafte i od turizma.Na primjer Port Sudan je jedan lijep grad koji se nalazi na obali Crvenog Mora.Ocekujem da ce juzni Sudan dobro razmisliti i da ce reci ne nezavisnoscu i da ce reci da za jedinstveni Sudan.Mislim da jedino tako moze da se rijesi situacija u Sudanu i jedino tako moze narod biti jedinstven.Inace Sudan treba postati Islamskom drzavom u pravom smislu i imati Islamske zakone.

Kao sto znamo u juznom Sudanu se glasa do subote i u nedjelju ce tek biti poznati rezultati referenduma.Iskreno volio bih da ne uspije referendum i da vecina gradjana izabere Sudan kao jedinstvenu zemlju a Sudan je Islamska zemlja.Mislim da Krscani i Animisti moraju znati da cijene Sudan koji je dao mnogo toga za manjine u drzavi i mislim da je jedino rjesenje da se poda autonomija juznom Sudanu u kome bi se sacuvao teritorijalni integritet i cjelovitost drzave Sudan.Mislim da narod Sudana mora zaboraviti na neprijateljstvo i da mora prihvatiti ono sto se donese u glavnom gradu Kartumu i da moraju priznati cjelovitost drzave Sudan jer Sudan je jedna lijepa drzava koja zeli da se ispravi i da bude majka svim gradjanima Islamske drzave Sudana.Krscani moraju da se pokore i da priznaju Sudan kao cjelovitu drzavu jer bez toga se ne moze jer muslimani zele da jasno kazu Krscanima da trebaju zivjeti u Islamskoj drzavi a svako ko je kriv on mora biti isporucen medjunarodnom sudu za ratne zlocine.Mi muslimani zelimo da ocuvamo drzavu Sudan i zelimo da se ne prizna otcjepljenje juznog Sudana jer juzni Sudan sam ne moze opstati a juzbni Sudan historijski pripada muslimanima a to je drzavi Sudan.

sudan.jpg

Ovo je mapa Sudana u reljefnom prikazu i ovdje mozete vidjeti da je Sudan jedna ravnica koja ima rijetka brda odnosno planine.Na ovoj mapi su ubiljezene dvije pustinje u Sudanu a to je Libijska pustinja na sjeverozapadu i Nubijska pustinja na sjeveru zemlje.Mislim da je juzni Sudan bogat vegetacijom i da nema pustinju.Mislim da oni zive u bogatoj biljnoj vegetaciji.

Jel vidite ovu mapu Sudana i jel vidite kakav reljef je u pitanju?Kao ogromna Vojvodina je Sudan ravan.Ima malo pustinje ali mislim da ima dosta plodne zemlje tako da Sudan moze od ljepote da zivi.Sudan je Islamska drzava i trebaju joj svi biti lojalni jer samo lojalnoscu ce Sudan moci da se izvuce iz krize.Ja bih skrenuo paznju predstavnicima juznog Sudana da prestanu siriti nadu gradjanima juznog Sudana jer juzni Sudan se nece otcjepiti jer juzni Sudan je dio jedinstvenog Sudana i jedino sto moze juzni Sudan dobiti je autonomija i nista vise.Juzni Sudan mora da bude pod vladom Kartuma jer juzni Sudan ne moze sam da se snadje u svojoj samostalnosti i njemu je potrijebna drzava kao sto je Sudan koji ce hraniti toliki narod u zemlji.

Back