Nova država u Africi?

Mislim da se vi lose ponasate jer vase ponasanje je slicno homoseksualcima.Ja nisam homoseksualac i bolje vam je da bjezite od mene jer ja sam musliman.

Inace sto se tice juznog Sudana vidi se da je Amerika ucinila dosta toga da se juzni Sudan ponasa kao drzava i to dodoatno utjece na status muslimana u Sudanu koji ne mogu povjerovati da se juzni Sudan otcjepljuje.Mi muslimani ne podrzavamo otcjepljenje teritorije i mi podrzavamo vladu iz Kartuma da intervenise i da silom uspostavi suverenitete nad svojom drzavom.Mislim da se Amerika ne moze igrati sa muslimanima i da muslimani nece prihvatiti da im se smanji teritorija jer to znaci da muslimani ne smiju imati manjine u svojoj drzavi sto odmah utjece da je Amerika protiv Amerike i da podrzava otjcepljenje juznog Sudana na osnovu narodnog samoopredijeljenja.To ja ne podrzavam i ja sam za to da se Sudanu vrati teritorija i da Sudan bude i dalje velik kao sto je i bio jer Krscani mogu dobiti svoja prava u okviru drzave Sudan i niko se ne moze mijesati u unutarnje stvari drzave Sudana da li ce oni dati ovakava ili onakava prava Krscanima.Mislim da Krscani moraju shvatiti da su manjina u Sudanu i da moraju slusati zvanicni Kartum kako bi bili lojalni gradjani drzave Sudan.Ipak se nadam da ce rezultatai referenduma biti negativni i da ce se vecina naroda juznog Sudana opredijeliti ka jedinstvenom Sudanu a ako rezultat bude za juzni Sudan onda ce muslimani da kazu da ne priznaju drzavu juzni Sudan i da se mogu potruditi da vrate juzni Sudan pod svojom ingerencijom.Mislim da sam na mjestu predsjednika Sudana da bih poslao vojsku na juzni Sudan da silom sprovede suverenitet Sudana i da natjera narod da prizna jedinu drzavu Sudan.Znaci onome koji ne voli Sudan moze slobodno da ide u drugu zemlju jer za njega Sudan nije dobrodosao.Vidjecemo sta ce se desiti dalje i vidjecemo koji ce rezultata referenduma biti ali nadam se da ce sve proci u redu i da ce se juzni Sudan vratiti jedinstvenom Sudanu.

sudanref4801.jpg

Građani južnog Sudana čekaju u redu da glasaju na referendumu

Birači u južnom Sudanu glasaju i danas, poslednjeg dana jednonedeljnog važnog referenduma o nezavisnosti.
Analitičari navode da nema mnogo neizvesnosti o ishodu istorijskog glasanja i da će - prema očekivanjima – birači u južnom Sudanu ogromnom većinom glasati za otcepljenje od severa i osnivanje nove najmlađe zemlje sveta.
Jedan funkcioner Nacionalne kongresne stranke severnog Sudana juče je rekao da će njegova stranka prihvatiti ishod glasanja.
Organizatori navode da je izlaznost birača još u sredu dostigla 60 odsto, koliko je neophodno da glasanje bude važeće. Preliminarni rezultati biće objavljeni 31. januara, a konačni se očekuju najranije 6. februara.

VOANews

Mislim da je vec sredjeno da juzni Sudan treba postati drzavom jer mislim da je u pitanju veliki genocid nad gradjanima juznog Sudana pocinjen od strane vlade iz Kartuma tako da se i zvanicnici iz Kartuma slazu da juzni Sudan trena postati drzavom.Sta je tu je.Juzni Sudan ce biti drzava ali zahvaljujuci Kartumu koji je izgleda pocinio strasan genocid nad gradjanima juznog Sudana od koga je poginulo 2 miliona ljudi iz juznog Sudana.Poslije svega ovoga sigurno je da ce se juzni Sudan otcjepiti ali da neke stvari se u Sudanu moraju rijesiti a to je da mora pasti vlast iz Kartuma i da se mora liberalizovati drzava na taj nacin sto ce se postovati volja gradjana i pluralizam u narodu.Mislim da Omar al Basir poslije ovoga mora dati ostavku jer on ne moze dalje vladati nad Sudanskim narodom i mora se izabrati predsjednik koji ce imati mandati koji ce vladati onoliko koliko mu je predvidjen mandat.Po mom misljenju sjever Sudana se mora oformiti kao Islamska drzava jer islamska vlast ce pomoci da se prebrode razlike izmedju crnaca i bijelaca i da se prebrodi kriza u Darfuru.Mislim da jedino uvodjenje Islamskog sistema drzave moze nesto da promijeni na sjeveru Sudana i da zazivi tolerancija i ljubav medju muslimanima jer poslije otcjepljenja juznog Sudana u sjeveru Sudana ostaju samo muslimani koji trebaju srediti svoje odnose.

http://4.***************/_MJC_-n8ZzoQ/S79XhioY6qI/AAAAAAAAQLk/_s5w07gxlac/s1600/map-southsudan-050908.jpg

Ovo je mapa juznog Sudana i mislim da su oni izborili svoju drzavu na nacin koji je predvidjen a to je referendumom i nadam se da ce ovo smiriti stanje u sjeveru Sudana i da ce Sudan uzeti pouku da mora nesto ciniti kako bi promijenio sebe a to je da nije dobar rasizam i da je rasizam zlo ovoga svijeta.Nadam se da ce sjever postati Islamska drzava a da ce jug potraziti svoj put kroz svoj sopstveni razvitak.Oni su dobili svoju drzavu i treba im se cestitati a to je ono sto su oni zeljeli nakon svega onoga sto se desilo u gradjanskom ratu u Sudanu.

Ne verujem da će se nova država zvati Južni Sudan, već nekako drugačije.Verovatno Ekvatorija, kako su ih Englezi zvali.

Sukobi nisu izbili zbog rase, svi su oni crnci u Sudanu, nego zbog nastojanja islamista da uvedu islamsku državu što je izazvalo otpor nemuslimana.

Mediji jos ne javljaju o situaciji u juznom Sudanu i ne javljaju rezultate referenduma.Mislim da ce se uskoro objaviti rezultati glasanja i da ce juzni Sudan biti upoznat s tim da li se otcjepljuje ili ne.Posto svi vec pretpostavljamo da ce svi glasati za nezavisnost juznog Sudana moze sde pretpostaviti i rezultat referenduma.Jos mi je zao jedinstvenog Sudana koji je mogao opstati na taj nacin ali sta je tu je Krscani su rijesili da se otcjepe i to ce uciniti ali nadam se da ce vlada iz Kartuma razmatrati uvodjenje Islamskog sistema drzave kako bi muslimani mogli zivjeti po Kur'anu.

sudanvotecountmain.jpg

Prebrojavanje glasova na referendumu u Sudanu

Južnosudanski predsednik Salva Kir, u prvom javnom saopštenju posle završetka istorijskog glasanja o nezavisnosti, apelovao je na narod da „oprosti“ Severu građanski rat koji je opustošio zemlju, dok počinju da pristižu prvi razultati referenduma o nezavisnosti.
Rani izlazni rezultati nagoveštavaju veliku podršku za otcepljenje hrišćanskog Juga od pretežno muslimanskog Severa. Međutim, konačni rezultati se ne očekuju pre početka februara. Ako se narod na Jugu opredeli za nezavisnost, južni Sudan će u julu postati nezavisna država. Predsednik Juga Kir se posle jednonedeljnog referenduma prvi put obratio narodu sa predikaonice katoličke crkve u prestonici Juga Džubi.
Američki predsednik Barak Obama je čestitao južnom Sudanu na pretežno mirnom glasanju, istakavši da je to „nadahnuće za svet“. U današnjem izveštaju agencije „Asošijeted pres“ o ranim rezultatima glasanja u deset izbornih jedinica južne prestonice Džube, navodi se da je od 30 hiljada registrovanih glasova, gotovo 96 odsto za otcepljenje od Severa.
Analitičari očekuju da će sličan rezultat biti širom južnog Sudana. Izborna komisija je potvrdila da je izlaznost daleko premašila 60 odsto potrebnih za punovažnost referenduma. Glasanje je u najvećoj meri proteklo mirno, premda je dolazilo do smrtonosnih plemenskih okršaja duž granice između severa i juga u naftom bogatom regionu Abej. Zvanično je saopšteno da je proteklih dana poginulo najmanje 46 osoba.

VOANews

Mediji jos ne javljaju o situaciji u juznom Sudanu i ne javljaju rezultate referenduma.Mislim da ce se uskoro objaviti rezultati glasanja i da ce juzni Sudan biti upoznat s tim da li se otcjepljuje ili ne.Posto svi vec pretpostavljamo da ce svi glasati za nezavisnost juznog Sudana moze sde pretpostaviti i rezultat referenduma.Jos mi je zao jedinstvenog Sudana koji je mogao opstati na taj nacin ali sta je tu je Krscani su rijesili da se otcjepe i to ce uciniti ali nadam se da ce vlada iz Kartuma razmatrati uvodjenje Islamskog sistema drzave kako bi muslimani mogli zivjeti po Kur'anu.

Kako da ne javljaju?
95% ZA.
Na sjeveru se sve sprema za veliki rat i masovno se naoružavaju.

Čak je i Moračanin morao pobjeći sa obala Nila i ostaviti Sudance.
Adio Merowe.
Merowe_Dam.jpg

Ne znam sta je u planu sjevernom Sudanu jer koliko znam oni namjeravaju da priznaju rezultate izbora tako da su se oni prakticno pomirili sa otcjepljenjem juznog Sudana.Mene bi radovalo kad bi Sudan bio spreman da vrati pod svoje okrilje juzni Sudan jer bi tako imao legitimina prava da ocuva svoj suverenitet na cijelom prostoru Sudana ali svi znamo da bi se sjeverni Sudanh nasao pod prijetnjom SADa i da bi mozda iskrslo nesto nepredvidjeno ali da sam je predsjednik Sudana, vlade iz Kartuma ja bih bio za to da se svim sredstvima ocuva cjelovitost drzave Sudan.sada ne znam kakvi su planovi i ne mogu predvidjeti sta ce dalje uciniti vlada iz Kartuma ali realnost je da je juzni Sudan odrzao referendum i da su vjerovatno glasaci glasali za nezavisnsi juzni Sudan.meni je licno zao sto se Sudan prekraja i zao mi je sto vlada Sudana ne intervenise u juznom Sudanu kako bi sprijecila otcjepljenje juga Sudana.

Čojstvo i junaštvo.

Zašto?
I ti bi pobjegao sve u troskocima, da vidiš svuda okolo one bose i gole ljude ali naoružane do zuba i bez ikakve kontrole.
Umiru od gladi i bijede ali za pušku imaju.

Sigurno će doći do rata ako vrlo brzo ne pošalju mirovne snage na granicu.

Nalazišta nafte su na jugu a rafinerije na sjeveru pa je u tome najveći problem.
Sjever hoće naftu a to je jedino što mogu prodati ito Kinezima i zato kupuju kinesko naoružanje.

Realno gledano Srbija treba podrzati vladu iz Kartuma jer Sudan se nasao u situaciji kakvu se nasla Srbija i zato ja zelim da se juzni Sudan vrati u Sudan jer juzni Sudan je na nelegalan nacin stekao pravo na referendum i nezavisnost.Sudan mora da se vrati na onu teritoriju koja je njegova i mislim da jedino silom se moze povratiti jug Sudana.Srbija mora podrzati principijelnost Sudana da vrati jug Sudana pod svojom kontrolom jer i Srbija ima slican problem koji joj je nametnut tako da nemojte gledati to sto su u juznom Sudanu neki Krscani a neki Animisti jer oni ne predstvaljaju Krscanstvo jer Krscanstvo se ne moze predstvaljati time sto ces dijeliti tudju teritoriju nego juzni Sudan se mora navici da zivi kao manjina u jednom jedinstvenom Sudanu i to Srbija mora podrzati jer Sudan zvanicno nije priznao Kosovo jer se suosjeca sa Srpskim narodom koji je u istoj poziciji kao i vlada iz Kartuma.

Poslednja izmena:
Zašto?
I ti bi pobjegao sve u troskocima, da vidiš svuda okolo one bose i gole ljude ali naoružane do zuba i bez ikakve kontrole.
Umiru od gladi i bijede ali za pušku imaju.

Sigurno će doći do rata ako vrlo brzo ne pošalju mirovne snage na granicu.

Nalazišta nafte su na jugu a rafinerije na sjeveru pa je u tome najveći problem.
Sjever hoće naftu a to je jedino što mogu prodati ito Kinezima i zato kupuju kinesko naoružanje.
Ja tebi serdare a ti meni jok vojvodo. Što to?

Meni je mnogo zao Sudanskih muslimana koji se osjecaju veoma lose jer im se drzava smanjuje.Sta da rade sada muslimani?Da li da napadnu ili da cekaju mirni rasplet juzno Sudanske nezavisnosti?Mislim da Sudanci moraju shvatiti da su zivjeli u jednoj velikoj drzavi i da je ta drzava bila medju najvecim u africi i zasto sada mora da se ta slatka drzava prekraja i da se otcjepljuje jug Sudana?Muslimani moraju pitati UN zasto se sve ovo cini i cemu su skrivili muslimani?Zasto nijedna manjina u Islamskim drzavama nece da zivi sa muslimanima i zasto ne pristaju Krscani da budu manjina u Islamskoj drzavi Sudan?Mislim da muslimani nisu nista ucinili Krscanima i da Krscani moraju sebi reci da je sramota dijeliti Sudana i da je ljepse zivjeti zajednicki jer ljepse je sve kad je zajednicko.Krscani se moraju navici da budu manjine u Islamskim drzavama i zato ne vidim razloga zbog cega Amerika smatra da juzni Sudan mora se otcjepiti.Meni je veoma drago da odem u Sudan i da posjetim Kartum i Port Sudan.kad bi juzni Sudan bio u sastavu Sudana onda bih posjetio u Dzubu.

.Mislim da se Amerika ne moze igrati sa muslimanima i da muslimani nece prihvatiti da im se smanji teritorija jer to znaci da muslimani ne smiju imati manjine u svojoj drzavi sto odmah utjece da je Amerika protiv Amerike i da podrzava otjcepljenje juznog Sudana na osnovu narodnog samoopredijeljenja..

па немој тако против свог газде, преко својих увлакача из сауди арабије

знаш ону народну - не гризи руку која те храни

Back