- Poruka
- 3.381
Mislim da se vi radujete otcjepljivanju juznog Sudana i to me ne raduje jer Srbija bi trebala da podrzi vladu iz Kartuma koja treba ocuvati teritorijalni integritet drzave Sudan.Nema prava niko da dijeli jednu drzavu i da se otcjepljuje jedan dio od drzave jer UN je oznacio sve drzave jedinstvenim i to sto je zacrtano u UNu treba da se postuje.Ovako ako juzni Sudan bude nastavio muslimani ce biti agresivniji i zeljece da otcjepe Kavkaz i Kashmir i to ce biti jedan rat bez granica.Ovako je bilo bolje da su manjine iz Sudana rekle da zele autonomiju i da zele da se zadovolje time i da budu u sastavu Sudana a ovako zele nesto sto nijedna drzava ne moze dozvoliti.Sudan mora da zastiti svoje granice i mora da pokaze svijetu da zeli zivjeti sa manjinama u Islamskoj drzavi Sudan i da ce manjine morati da placaju Dzizju (godisnji porez kao nemuslimani) i da budu lojalni drzavi Sudanu.Mora nesto da se rijesi oko pitanja Sudana jer ni vlada iz Kartuma ne moze mirno sjedeti i cekati da se juzni Sudan otcjepi.Mora vec jednom da bude jasno svakome da je Sudan jedinstvena drzava i da je juzni Sudan srce Sudana i da muslimani se ne mogu odreci Jube i ostalih gradova u juznom Sudanu.To mora svakome da bude jasno da muslimani ne mogu dozvoliti da im neko dijeli drzavu jer Sudan je Islamska drzava i ona mora opstati kao takva.
Sto bi mi podrzali celovitost bilo koje zemlje...kada pola sveta ne priznaje nasu...?!? Juznosudanci nece da peru dupeta i da zive u serijatu i tacka.....