Meni je tako na pasoskoj kontroli na Gardermoenu, kada uzmu pasoš i boravišnu, nasmeju se, požele mi zdravo, dobrodošlicu kući a posle toga i lep ostatak dana. Onda izadjem posle u mom gradu i zapahne me miris okeana. Dodjem u moje selo i iz slavine teče izvorska voda.
Dođem u Bgd, nema dobar dan, nema doviđenja, nema bukvalno ništa, ponekad me pretresu oni neki likovi kojih nema ni na jednom drugom aerodromu na kojem sam bila - famozno aerodromsko obezbeđenje (nije isto što i bezbednosna kontrola), zahtevaju da ri vide pasoš i boarding karte, bukvalno Vučićevo pišanje po ljudima na svakom nivou.
Onda ludacka voznja u saobraćaju da bih stigla toj nekoj kući u unistenom glavnom gradu jedne unistene pokrajine jedne unistene drzave. Gledam nase unižene roditelje kojima stalno neko nešto preti, ma ceo život im prete koječim, dobro su i živi. Gledam partijske miljenike kako se smeju, pokazuju srednji prst na protestu protiv nasilja roditeljima dece pobijene u osnovnoj školi od strane svog školskog druga, da ne spominjemo dva minuta snimka sa naplatne rampe, Omera Mehića, Andreju Bojanić i mnoge mnoge mnoge druge ljude.
Ja bre ne mogu da dodjem u Srbiju da se obradujem sopstvenoj porodici bez da dnevno prezivljavam nekoliko anksioznih napada, jer nisam više bila u stanju da filtriram ludilo i zlo, nek smo sebični do koske, ali mi smo morali da odemo, da se sklonimo, da bismo mogli da dišemo, da bismo mogli biti smireni roditelji detetu.
Inače, na nynorsku heimat je dom.