Nova domovina

Скоро сваке године најаве тај чудесни лек, али никада се не деси.
Врло сам скептична по том питању, поред свих блиставих умова и напретка медицине и технологије нису успели?
Пре бих рекла да им се не дозвољава, јер то је област у којој се врте озбиљне паре, а фармакомафија је једна од најјачих у свету.
Komplikovano je. Nisu ni pare toliki problem (iako jesu, ali nadju oni uvek finansije), koliki problem je manjak molekularnih biologa na planeti, globalno gledano, koji bi se bavili time.

Upucen sam malo u to jer mi je sestra u toj priči. Jednostavno, nema dovoljno ultra-visokostrucnih ljudi koji bi sproveli dovoljan broj istrazivanja u nekom racionalnom vremenu.
Zato i kazem za 10-15 godina, mozda i duze a mozda i krace.
Da sad moze volsebno da se izškoluje 100.000 molekularnih biologa i upregne u tu priču - rok bi se mnogo skratio.

Ostavimo novinarske pompezne naslove tipa "uskoro vakcina protiv raka". Nije to tako lako ko sto zvuči u tim člancima.

Odosmo sa teme :)

Primjeri da se neko osjeca kao visa rasa su upravo u istocnoj Evropi kao Orban np koji ne zeli da se bijeli Madjari sa crncima mijesaju.
Ту се не ради о вишој раси, већ о судару две културе и цивилизације.
Буквално судару, јер они се не асимилују и не прилагођавају, они буквално намећу свој начин живота и погледа на свет.
А то се нигде није завршило добро.

Inače mi je na fejsu izlazila neka austrijska lingvistkinja koja drži kurseve roditeljima, nevezano za maternji jezik roditelja, kako da rade sa decom da ostanu bilingvalna, tj. da npr. nemački ne potisne srpski u potpunosti.

Inače mi je na fejsu izlazila neka austrijska lingvistkinja koja drži kurseve roditeljima, nevezano za maternji jezik roditelja, kako da rade sa decom da ostanu bilingvalna, tj. da npr. nemački ne potisne srpski u potpunosti.

I za to postoji oproban recept: kada dete napuni 6 godina, platiti uciteljicu/ucitelja iz Srbije da odrzi casove srpskog po programu koji se radi u prva 2 razreda skola u Srb.
Tako se stekne najbolja osnova.
I, naravno - kuci se prica iskljucivo maternji jezik.

I za to postoji oproban recept: kada dete napuni 6 godina, platiti uciteljicu/ucitelja iz Srbije da odrzi casove srpskog po programu koji se radi u prva 2 razreda skola u Srb.
Tako se stekne najbolja osnova.
I, naravno - kuci se prica iskljucivo maternji jezik.
Imaš i ove srpske škole, gde min.prosvete uputi nastavnike na privremeni rad u inostranstvu, ali nema svugde.
Ja bih ti preporučila profesorku srpskog koja je već predavala srpski kao strani deci do 5.osnovne, koja govori i nemački, ali dok to zatreba tvom malom, ko zna gde ćemo svi biti 😀

Ту се не ради о вишој раси, већ о судару две културе и цивилизације.
Буквално судару, јер они се не асимилују и не прилагођавају, они буквално намећу свој начин живота и погледа на свет.
А то се нигде није завршило добро.
Ko su oni ?

Zasto bi se Evropljani asimirali ako su u svojoj zemlji,zar nebi gosti trebali da se ponasaju po pravilima zemlje u koju su dosli.Nasi su isti kao i Arapi samo sto nam je kultura bliza evropskoj pa ne upadamo u oci.
Говорио си о Орбану, ја и кажем да Арапи треба да се прилагоде, што они никада и нигде не раде.

Говорио си о Орбану, ја и кажем да Арапи треба да се прилагоде, што они никада и нигде не раде.
Ne rade nekulturni narodi ne samo Arapi.Orban ima rasisticke govore na koje bi i Hitlerovi generali bili ljubomorni ,np izjave da se bijeli evropljani ne bi trebali mjesati sa obojenima tj sklapati brakove ,imati djecu itd.

Mi svi imamo problem sa čitavim frazama - uzeću sliku npr ili poručiti vreme kod lekara, neverovatno kojom brzinom ti se to ustali u glavi i jednostavno počneš da ih koristiš i na srpskom
Da, maternji se takođe zaboravlja. Moja tetka u Nemačkoj i dalje govori dobar srpski, ali svakodnevno se čuje sa sestrom i tako vežba.
Dok se taj novi jezik ne setluje kako treba, doduše, maternji će malo da trpi.

Zasto bi se Evropljani asimirali ako su u svojoj zemlji,zar nebi gosti trebali da se ponasaju po pravilima zemlje u koju su dosli.Nasi su isti kao i Arapi samo sto nam je kultura bliza evropskoj pa ne upadamo u oci.
Bas tako. Nedavno sam bio u Ploćama u jednom restoranu. Prilazi mi konobarica i pocne s engleskim. Lijepo sam joj rekao da smo u Hrvatskoj i da pricam Hrvatski. Jos najbolje da pricam engleski gdje ne trebam. Drugo je ako me neko na ulici nesto pita. U tom se slucaju sa svojim tarzanskim engleskim potrudim objasniti. :)

Back