Nova domovina

Da znas da i nije tako. Imas ljude koji se jednostavno nisu snasli. Nepoznavanje jezika ili nemanje potrebnog obrazovanja da bi uspeo.
U njenom slučaju to nije istina. Marljivo je radila , naučila jezik , i školovala se tamo.
Oni je nisu nijednog trenutka prepustili samoj sebi, motivisali su je.
Znači , nije otišla sa nekom potrebnom profesijom, niti je znala norveški.

Da znas da i nije tako. Imas ljude koji se jednostavno nisu snasli. Nepoznavanje jezika ili nemanje potrebnog obrazovanja da bi uspeo.
Pazi, poslodavci će često hteti da te iskoriste, posebno ako si stranac jer računaju na tu ranjivost. Taj poslodavac može da bude Turčin, neki iz ex Ju ili Nemac, svejedno je. Tvoje je da se dobro pripremiš i da paziš.

Norveška je drugačija. Da, prvo će kao lekara ili sestru da te bace gore do polarnog kruga, to je tako. Strancima starački domovi, domaćima klinike. Doduše, jedna sestra koju ja znam je učila norveški godinama pre nego je otišla, što je logično - ne znaju baš svi pacijenti engleski.

Pa da se pripremiš. A opet, kako će to poći za rukom nekom ko slabo govori jezik, a zakoni napisani na C16 nemačkom? Meni je teško, iako sam trenirana da čitam zakone. Teško je zakone i na srpskom razumeti.
Upravo to. Ja sam po struci aviomehanicar (u penziji). Bez engleskog ili nemackog nemoj ni da pomislis da odes iz Srbije bez obzira na znanje u svojoj struci. Ja sam prvo tri godine paralelno studirao nemacki i engleski plus skola tehnickih izraza pa sam tek onda otisao.

Norveška je drugačija. Da, prvo će kao lekara ili sestru da te bace gore do polarnog kruga, to je tako. Strancima starački domovi, domaćima klinike. Doduše, jedna sestra koju ja znam je učila norveški godinama pre nego je otišla, što je logično - ne znaju baš svi pacijenti engleski.
Ova moja drugarica nema veze sa medicinom, školovala se za rad u vrtiću

Moja najbolja drugarica je prošle godine počela da radi u srpskoj školi u Cirihu. Otišla je sa predrasudama a sada je oduševljena. Njoj je tamo cela porodica ,kaže da joj je najveći problem jezik, jer mora da uči nemački koji se inače ne govori u Cirihu, ne taj nemački koji ona uči pa nema sa kime ni da vežba konverzaciju. Često mi šalje fotke kako je prelepo raditi u jednoj takvoj školi, mada da nije sa mužem tamo, koji je Slovak inače, ne bi mogla s tom platom da živi pristojno.

Moja najbolja drugarica je prošle godine počela da radi u srpskoj školi u Cirihu. Otišla je sa predrasudama a sada je oduševljena. Njoj je tamo cela porodica ,kaže da joj je najveći problem jezik, jer mora da uči nemački koji se inače ne govori u Cirihu, ne taj nemački koji ona uči pa nema sa kime ni da vežba konverzaciju. Često mi šalje fotke kako je prelepo raditi u jednoj takvoj školi, mada da nije sa mužem tamo, koji je Slovak inače, ne bi mogla s tom platom da živi pristojno.
Jel otišla preko Ministarstva prosvete?

Back