- Poruka
- 33.820
Da, konkurs je bio prošle godine i ona je prošla ,plaća je naše Ministarstvo, nešto malo dobija i od Švajcaraca za neke troškove, put, službeni telefon i sl.Jel otišla preko Ministarstva prosvete?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da, konkurs je bio prošle godine i ona je prošla ,plaća je naše Ministarstvo, nešto malo dobija i od Švajcaraca za neke troškove, put, službeni telefon i sl.Jel otišla preko Ministarstva prosvete?
On je legalno konkurisao u Lozani , primljen , sve po redu , hteli su da ga zadrže, bio je i sam predavač tamo, ali je otišao dalje.Bravo, svaka cast!
Svakako.On je legalno konkurisao u Lozani , primljen , sve po redu , hteli su da ga zadrže, bio je i sam predavač tamo, ali je otišao dalje.
Mnogo sam srećna zbog njega.
Sa nemcima je najlakse polemisati jer su neobrazovani ili usko strucno obrazovani,kad vide da nisu u pravu iz njih izvire niihov istinski varvarski nagon za dranjem ili za iskljucivanjem iz teme.Drugi problem je objasniti se sa Nemcima da si možda ipak ti u pravu, iako si samo stranac.![]()
Tamo ima više zvaničnih jezikaČula sam da je Švajcarska klasa u odnosu na komšiluk. Jedino taj jezik...

Upoznata sam igrom slučaja sa tim, poznajem ženu koja je tako otišla u Berlin. Problem je što je to upućivanje na rad, vezana je time i ne znam koliko su joj šanse da pređe na drugu vizu.Da, konkurs je bio prošle godine i ona je prošla ,plaća je naše Ministarstvo, nešto malo dobija i od Švajcaraca za neke troškove, put, službeni telefon i sl.
Mislila sam na ovaj "nemački" deo, do granice. Njihov nemački je baš teško razumljiv.Tamo ima više zvaničnih jezika![]()
Interesantna je ta nostalgija. Dok sam bio na usavrsavanju u Boingu bilo je samo kuca-kompanija i vec je bilo pocela da mi nedostaje familija i drustvo. E onda po zavrsetku usavrsavanja sam bio stacioniran na Minhenskom aerodromu Franc Dzozef dobrih 5 godina. Svaki dan sam imao prilike da slusam nase, sto kukanja sto nadanja tako da je vremenom nostalgija nestala. Kasnije sam mogao da idem za Beograd svakog vikenda ali nisam.Jel im nešto nedostaje? Da li su nekad imali krize, da im je mnogo, da se užele kuće?
Ma ne trudim se ja da budem u pravu po svaku cenu, ali ako su moja prava u pitanju - onda je logično da ću biti zainteresovana.Sa nemcima je najlakse polemisati jer su neobrazovani ili usko strucno obrazovani,kad vide da nisu u pravu iz njih izvire niihov istinski varvarski nagon za dranjem ili za iskljucivanjem iz teme.
Nije da su neobrazovani ali definitivno ne umeju da improvizuju. Oni su ko konji na stazi. Samo napred, nista levo ili desno.Sa nemcima je najlakse polemisati jer su neobrazovani ili usko strucno obrazovani,kad vide da nisu u pravu iz njih izvire niihov istinski varvarski nagon za dranjem ili za iskljucivanjem iz teme.
Da. Kontam da je nostalgija jača kad nema dodira sa našom emigracijom.Interesantna je ta nostalgija. Dok sam bio na usavrsavanju u Boingu bilo je samo kuca-kompanija i vec je bilo pocela da mi nedostaje familija i drustvo. E onda po zavrsetku usavrsavanja sam bio stacioniran na Minhenskom aerodromu Franc Dzozef dobrih 5 godina. Svaki dan sam imao prilike da slusam nase, sto kukanja sto nadanja tako da je vremenom nostalgija nestala. Kasnije sam mogao da idem za Beograd svakog vikenda ali nisam.
Ona ima sreće jer joj muž Slovak, sa radnom vizom u Cirihu, ćerka je dobila takođe, tako da se i ona bez problema dobila vizu.Upoznata sam igrom slučaja sa tim, poznajem ženu koja je tako otišla u Berlin. Problem je što je to upućivanje na rad, vezana je time i ne znam koliko su joj šanse da pređe na drugu vizu.
Nisam slušao njihov govor, ali sam čuo da se taj dijalekat valjda naziva "švajc dič", što samo po sebi dovoljno govoriMislila sam na ovaj "nemački" deo, do granice. Njihov nemački je baš teško razumljiv.

Da, čini mi se da je to bliže objašnjenje. Ne treba generalizovati, svaki čovek je priča za sebe, ali je možda kulturni obrazac takav. Jednostavno, neko je to pre njih već uspostavio kao pravilo, nisu oni plaćeni da ta pravila smišljaju, itd. Mi, pak, imamo kulturni obrazac "snađi se" i sve što u to ulazi, jer smo iz siromašnih društava koja su 90ih improvizovala i oko osnovnih životnih namirnica.Nije da su neobrazovani ali definitivno ne umeju da improvizuju. Oni su ko konji na stazi. Samo napred, nista levo ili desno.
Kad smo se vec raspisali. To i jeste bio period nostalgije dok sam bio u Americi na specijalizaciji ali Amerika je tolerantnija od Evrope.Ovaj moj drugar u Americi baš ima nalete nostalgije, ali Amerika je i toliko različita od Evrope. Plus ne poznaje baš nikog sa Balkana tamo.
To "snadji se" je veoma bitno u zivotu.Da, čini mi se da je to bliže objašnjenje. Ne treba generalizovati, svaki čovek je priča za sebe, ali je možda kulturni obrazac takav. Jednostavno, neko je to pre njih već uspostavio kao pravilo, nisu oni plaćeni da ta pravila smišljaju, itd. Mi, pak, imamo kulturni obrazac "snađi se" i sve što u to ulazi, jer smo iz siromašnih društava koja su 90ih improvizovala i oko osnovnih životnih namirnica.
Poznanica iz Nemačke koja i sama uči nemački još uvek, smuvala se sa tipom iz Švajcarske. Pričaju na engleskomNisam slušao njihov govor, ali sam čuo da se taj dijalekat valjda naziva "švajc dič", što samo po sebi dovoljno govori![]()
Zanimljivo, nikad nisam čula da je Amerika tolerantnija.Kad smo se vec raspisali. To i jeste bio period nostalgije dok sam bio u Americi na specijalizaciji ali Amerika je tolerantnija od Evrope.
Veruj mi da je i bolje sto ne poznaje nikoga sa Balkana.
Da, ali snađi-se-koncept često je izvor rasizma prema Balkancima (oni su skloni prevarama, itd)To "snadji se" je veoma bitno u zivotu.
nemam nikakvu nostalgiju niti sam je kad imao, valjda mi se ogadio zivotu u Srbiji pa zato to tako.Da, individualno je. Ja sam mislila lako ću, ali dosta si ranjiv kad si u stranoj zemlji, uronjen u jezik koji ne razumeš dobro.
Ne znam kako da to bolje objasnim. U Evropi je u glavnom uniformno dok je u Americi improvizacija vise na ceni. Za Amerikance improvizacija znaci da gledas na stvari iz vise aspekata. Ako sam objasnioZanimljivo, nikad nisam čula da je Amerika tolerantnija.

Nisam mislio bas na to snadji se.Da, ali snađi-se-koncept često je izvor rasizma prema Balkancima (oni su skloni prevarama, itd)