Nova domovina

Da, konkurs je bio prošle godine i ona je prošla ,plaća je naše Ministarstvo, nešto malo dobija i od Švajcaraca za neke troškove, put, službeni telefon i sl.
Upoznata sam igrom slučaja sa tim, poznajem ženu koja je tako otišla u Berlin. Problem je što je to upućivanje na rad, vezana je time i ne znam koliko su joj šanse da pređe na drugu vizu.

Jel im nešto nedostaje? Da li su nekad imali krize, da im je mnogo, da se užele kuće?
Interesantna je ta nostalgija. Dok sam bio na usavrsavanju u Boingu bilo je samo kuca-kompanija i vec je bilo pocela da mi nedostaje familija i drustvo. E onda po zavrsetku usavrsavanja sam bio stacioniran na Minhenskom aerodromu Franc Dzozef dobrih 5 godina. Svaki dan sam imao prilike da slusam nase, sto kukanja sto nadanja tako da je vremenom nostalgija nestala. Kasnije sam mogao da idem za Beograd svakog vikenda ali nisam.

Interesantna je ta nostalgija. Dok sam bio na usavrsavanju u Boingu bilo je samo kuca-kompanija i vec je bilo pocela da mi nedostaje familija i drustvo. E onda po zavrsetku usavrsavanja sam bio stacioniran na Minhenskom aerodromu Franc Dzozef dobrih 5 godina. Svaki dan sam imao prilike da slusam nase, sto kukanja sto nadanja tako da je vremenom nostalgija nestala. Kasnije sam mogao da idem za Beograd svakog vikenda ali nisam.
Da. Kontam da je nostalgija jača kad nema dodira sa našom emigracijom.

Nije da su neobrazovani ali definitivno ne umeju da improvizuju. Oni su ko konji na stazi. Samo napred, nista levo ili desno.
Da, čini mi se da je to bliže objašnjenje. Ne treba generalizovati, svaki čovek je priča za sebe, ali je možda kulturni obrazac takav. Jednostavno, neko je to pre njih već uspostavio kao pravilo, nisu oni plaćeni da ta pravila smišljaju, itd. Mi, pak, imamo kulturni obrazac "snađi se" i sve što u to ulazi, jer smo iz siromašnih društava koja su 90ih improvizovala i oko osnovnih životnih namirnica.

Da, čini mi se da je to bliže objašnjenje. Ne treba generalizovati, svaki čovek je priča za sebe, ali je možda kulturni obrazac takav. Jednostavno, neko je to pre njih već uspostavio kao pravilo, nisu oni plaćeni da ta pravila smišljaju, itd. Mi, pak, imamo kulturni obrazac "snađi se" i sve što u to ulazi, jer smo iz siromašnih društava koja su 90ih improvizovala i oko osnovnih životnih namirnica.
To "snadji se" je veoma bitno u zivotu.

ja zivim 10+ god. u Nemackoj, tu sam porodicno, ok smo se uklopili... radimo svoje poslove u struci, sa faxom oboje, deca ovde rodjena. posle nekih 6 god. zivota u DE sagradili smo kucu, tu zivimo, ne planiramo da se vracamo u Srbiju. zbog roditelja dolazim u Srbiju jednom u godinu/dve na par dana, kad oni odapnu onda verovatno necu vise uopste dolaziti... da i kad sam tu vec svarim do zubara :mrgreen: nemam nikakvu nostalgiju niti sam je kad imao, valjda mi se ogadio zivotu u Srbiji pa zato to tako.
posto se ovde ne druzimo sa ljudima sa Balkana (ne jer to ne zelimo, nego jednostavno nismo nasli nikoga) ovaj forum mi dodje kao neka dopuna toga ;)
imamo nemacko drzavljanstvo svi, ali nemam neke posebne emocije ka Nemackoj, ne dozivaljavam je kao svoju zemlju, ali jako volim svoj zivot ovde jer mogu da priustim sve ono sto u Srbiji nikad ne bih mogao... kucu sa dvoristem koju smo sami planirali po svojim potrebama, uvek nov auto, dovoljno slobodnog vrmena (radim oko 35 sati nedeljno), letovanja, zimovanja, jos par kracih putovanja u toku god. itd.
ali da sutra krene nesto lose, pakujem porodicu i paljba, idemo negde gde je bolje... uspeo sam jednom od 2 kofera do svega ovog sto sam naveo, pa nema razloga da ne uspem ponovo pogotovo posle ovog celog iskustva... eto, ne znam sta bih jos dodao...

Da, individualno je. Ja sam mislila lako ću, ali dosta si ranjiv kad si u stranoj zemlji, uronjen u jezik koji ne razumeš dobro.

Naravno, nije isto kad si negde sam ali izadjes i snadjes se i kad izadjes i gde god se okrenes ne znas nikog i niko te ne razume. Ali mislim da je to sve opet do licnih osobina, ja sam se snasao odlicno i u Indiji, tako da verujem da bih se snasao lagano i u Becu ili Oslu, ne moze da bude gore sigurno.

Back