Nova domovina

U mojoj zgradi u Nemackoj su sve Nemci, nijedan stranac. Imam odnos sa njima kao sto sam imao osamdesetih sa komsijama u svom rodnom mestu u Srbiji. Ko se seca osamdesetih, zna o cemu pricam.

Kakva crna diskriminacija, ni trenutka je nisam osetio ni u jednoj sferi zivota.

Zali se jedan lik da je diskriminisan jer ga prijavio komsija sto burgija nedeljom.
Ne kapira balkanac da postoji kucni red i da propisi nisu mrtvo slovo na papiru, kao sto je naucio u svom selu uBosni.
Pazi, da bi čovek razumeo diskriminaciju, mora da bude senzibilisan. Tvrditi da diskriminacija stranaca, posebno Balkanaca, ne postoji je, izvini, jedna jako glupa izjava.
Ovo što ti navodiš je nešto drugo, ta k integracija kojom toliko mašu (koja doduše ponekad ima i prikriveni rasizam).
Uostalom, teško je i priznati diskriminaciju kad ti se sve drugo sviđa, a nisi glup da misliš da si u istom redu kao domaći.

Pazi, da bi čovek razumeo diskriminaciju, mora da bude senzibilisan. Tvrditi da diskriminacija stranaca, posebno Balkanaca, ne postoji je, izvini, jedna jako glupa izjava.
Ovo što ti navodiš je nešto drugo, ta k integracija kojom toliko mašu (koja doduše ponekad ima i prikriveni rasizam).
Uostalom, teško je i priznati diskriminaciju kad ti se sve drugo sviđa, a nisi glup da misliš da si u istom redu kao domaći.

Objasni mi sta je to za tebe diskriminacija?
Daj konkretan primer gde si je dozivela.

Slična su i tuđa iskustva ovde u Norveškoj.
Većina naših ljudi se nabilo u okolinu Osla tj taj neki da kažem južni i istočni deo zemlje. Ok, najviše je naseljen, ima najviše nekih sadržaja, ako je nekome to od značaja poštujem.
Ali se žale kako su ljudi nedostupni, hladni, ljubazni ali suzdržani, a deca kad idu u posetu otprilike čekaju u susednoj prostoriji da domaćini završe obrok.
Ovde toga stvarno nema, možda nema spontanih poseta (hvalabogu, ja to mrzim) ali nema ni toga da ćeš ostati gladan..
Kad dete ide posle škole kod nekoga u posetu znaš da će ga nahraniti, napojiti i ugostiti, deca su svetinja.
Naši ljudi često smatraju da su norvezani škrti u smislu na proslavi nema astal sa šurnaest jela, ja to ne vidim tako.
Njima je hrana gorivo za telo a ne kult.
Oko hrane se okupljaju za Božić, bezmalo ceo advent, tad su najduže noći. Odtalondoba godine koriste napolju.
To je nacija koja je izmislila Kvikklunsj, preteču kitkat čokolade, da bi je za Uskrs mogli nositi sa sobom, jer Uskrs označava buđenje prirode i novi život i makar sve bilo zamrznuto (odatle i takva čokolada, makar bio i debeli minus zbog biskvita je prhka i možese zagristi a pruža energiju i lako ju je nositi u rancu), Norvežani će Uskrs provesti u šetnji, najčešće u planinama, pecajući u zaleđenim jezerima, neće robovati hrani.
Zato i žive toliko dugo. Plus su užasno praktični. Sad ima ko voli to a ima i onih što više vole romantiku.
O ukusima, generalno, ni ne treba raspravljati, reče đavo i sede u koprive.

Objasni mi sta je to za tebe diskriminacija?
Daj konkretan primer gde si je dozivela.
Ako ti ne moze ona napisati ja cu ti napisati. Davnih dana kada sam bio u Italiji posao smo trazili na razne nacine kao i telefonski. Kako frend govori odlicno talijanski, a ja malo slabije on ih je obavljao. Vecina razgovora je protekla OK dok nas nisu pitali kako se zovemo i odakle smo.
Dosta?

Ako ti ne moze ona napisati ja cu ti napisati. Davnih dana kada sam bio u Italiji posao smo trazili na razne nacine kao i telefonski. Kako frend govori odlicno talijanski, a ja malo slabije on ih je obavljao. Vecina razgovora je protekla OK dok nas nisu pitali kako se zovemo i odakle smo.
Dosta?
Jesi li siguran da je zbog toga?
Da li si imao sve neophodne papire?
Gomila firmi nece da se bakce sa ljudima koji nemaju radnu i boravisnu dozvolu, ne zele da se smaraju sa birokratijom, i to je sasvim legitimno, to nije diskriminacija.
Mozda su skontali da jedan zna jezik drugi ne zna?

Ja prvi ne zelim da se smaram sa radnicima koji nemaju papire, jer ako bih outsource-ovao da mi radi neko ko nema nemacku radnu vizu, morao bih da se cimam sa ogromnom birokratijom, a to me i smara i kosta me novca.

Slična su i tuđa iskustva ovde u Norveškoj.
Većina naših ljudi se nabilo u okolinu Osla tj taj neki da kažem južni i istočni deo zemlje. Ok, najviše je naseljen, ima najviše nekih sadržaja, ako je nekome to od značaja poštujem.
Ali se žale kako su ljudi nedostupni, hladni, ljubazni ali suzdržani, a deca kad idu u posetu otprilike čekaju u susednoj prostoriji da domaćini završe obrok.
Ovde toga stvarno nema, možda nema spontanih poseta (hvalabogu, ja to mrzim) ali nema ni toga da ćeš ostati gladan..
Kad dete ide posle škole kod nekoga u posetu znaš da će ga nahraniti, napojiti i ugostiti, deca su svetinja.
Naši ljudi često smatraju da su norvezani škrti u smislu na proslavi nema astal sa šurnaest jela, ja to ne vidim tako.
Njima je hrana gorivo za telo a ne kult.
Oko hrane se okupljaju za Božić, bezmalo ceo advent, tad su najduže noći. Odtalondoba godine koriste napolju.
To je nacija koja je izmislila Kvikklunsj, preteču kitkat čokolade, da bi je za Uskrs mogli nositi sa sobom, jer Uskrs označava buđenje prirode i novi život i makar sve bilo zamrznuto (odatle i takva čokolada, makar bio i debeli minus zbog biskvita je prhka i možese zagristi a pruža energiju i lako ju je nositi u rancu), Norvežani će Uskrs provesti u šetnji, najčešće u planinama, pecajući u zaleđenim jezerima, neće robovati hrani.
Zato i žive toliko dugo. Plus su užasno praktični. Sad ima ko voli to a ima i onih što više vole romantiku.
O ukusima, generalno, ni ne treba raspravljati, reče đavo i sede u koprive.
Jao, sećam se kad je neko pokrenuo tu priču oko večere, kao dete bio valjda u Norveškoj i nisu ga ponudili večerom, i kako je ceo svet iskrindžovao na to 😄

Diskriminacija Balkanaca je toliko mala da je zanemariva, diskriminacija je daleko veca prema Arapima np.

Primera radi, Nemac koji komentariše Balkance kao ljude sklone prevarama. To je čist rasizam.
Toga imas svuda. Evo, ovde na krsti patriJote Albance zovu kozoje*ci. Jel to nije diskriminacija? Jel bi onda trebalo reci da su Srbi rasisti, fasisti?

Ne mozes pojedinacan slucaj generalizacije od nekog random lika, smatrati osobinom cele nacije kojoj taj lik pripada.

I to, konkretno, niti je rasizam (istoj rasi pripadamo pa je fakticki nemoguce) niti diskriminacija, vec obicna generalizacija nekog plitkog pojedinca. A to imas svuda na planeti, u svakom selu.

Da li si ti dozivela nekada diskriminaciju i ako jesi, opisi mi slucaj.

Okoreli,potomci nacista su u Bavarskoj i taj juzni deo BW.Ovi iz DDR su neki turbo desnicari koji mrze arape i totalno su bezopasni.
Meni je bilo okej u BW. Mislim da su jako iskompleksirani zbog svog govora. Ako ih ne razumeš, jer loše govoriš nemački, njima prvo padne na pamet da njihov nemački nije dobar. Kompleksi stvaraju strah i agresiju.
DDR je ipak previše za mene da bih živela tamo. Posetila da, živela nema šanse. Svakodnevno čitam iskustva ljudi druge rase tamo, neka hvala.

Dosta?
Italija nije zapad i mene su na granici pitali sta nosis cigare ,meso ,oruzje, zeninu torbu rasturili i razgledaju gace jedne po jedne.

Toga imas svuda. Evo, ovde na krsti patriJote Albance zovu kozoje*ci. Jel to nije diskriminacija? Jel bi onda trebalo reci da su Srbi rasisti, fasisti?

Ne mozes pojedinacan slucaj generalizacije od nekog random lika, smatrati osobinom cele nacije kojoj taj lik pripada.

I to, konkretno, niti je rasizam (istoj rasi pripadamo pa je fakticki nemoguce) niti diskriminacija, vec obicna generalizacija nekog plitkog pojedinca. A to imas svuda na planeti, u svakom selu.

Da li si ti dozivela nekada diskriminaciju i ako jesi, opisi mi slucaj.
Rasizam nije samo pitanje rase. Naravno da postoji svuda, zato i kažem da je debilno tvrditi da diskrimacija ne postoji.
Lično nisam, ali zaista nisam dugo boravila. Ovo što sad imam sa HR sa kojom pregovaram problem, ne bih svrstala u diskriminaciju, prosto žena ima neki lični problem. Mada... S obzirom da pregovaram za posao koji nije za moj fakultet, ne znam šta može da očekuje. Ja čim dođem do potrebnog nivoa jezika, naravno da ću iskoristiti svoju potpuno prepoznatu diplomu.

Upravo to. Ja sam po struci aviomehanicar (u penziji). Bez engleskog ili nemackog nemoj ni da pomislis da odes iz Srbije bez obzira na znanje u svojoj struci. Ja sam prvo tri godine paralelno studirao nemacki i engleski plus skola tehnickih izraza pa sam tek onda otisao.

Ваздухопловне академије су већ по стандардима, јер је све преузето са запада.

Jesi li siguran da je zbog toga?
Da li si imao sve neophodne papire?
Gomila firmi nece da se bakce sa ljudima koji nemaju radnu i boravisnu dozvolu, ne zele da se smaraju sa birokratijom, i to je sasvim legitimno, to nije diskriminacija.
Mozda su skontali da jedan zna jezik drugi ne zna?

Ja prvi ne zelim da se smaram sa radnicima koji nemaju papire, jer ako bih outsource-ovao da mi radi neko ko nema nemacku radnu vizu, morao bih da se cimam sa ogromnom birokratijom, a to me i smara i kosta me novca.
Sve smo imali sta smo trebali imati. Molim te ne izmisljaj dalje. Talijani su nas do nedavno zvali Slavi. To je pohvalno. Znas li sta znaci Pura Italia? Frendica koja je inace visikopozicionirana u jednom Njemackom ministarstvu mi prica da nisu bas takvi kao sta ih ti opisujes. Vise vjerujem njoj nego tebi jer je vani skoro pa koliko ti imas godina, a samim time i vise iskustva.

Back