Nije fer ugasiti nekoga

Ne mora da zna, jer je put već programiran. Ona bire hoće li vožnju ili neće. Zbog zbira njenih svetlih i tamnih strana postoje samo određene mogućnosti u datom vremenu.
Pa rekao si ranije da bira. Ako bira neće da bira nešto nepoznato i ko zna kako programirano. A nešto mi je čudna uslovljenost mogućnosti vremenom u tim sferama gde vreme ne postoji.
Sećanje na prošle živote kod mnogih ljudi bi izazvalo nepotreban splet misli i obeshrabrenje.
Smisao znanja o reinkarnaciji nije u tome ko smo bili, već ko smo i šta radimo od toga danas
Ali vidi, ono si ko si velikim delom zbog onoga što si bio pa ne bi bilo nikakvo opterećenje znati nešto o tome.

Recimo, možda se već kaješ zbog nekih stvari u ovom životu i kažeš sebi "eh, da mi je bila pamet ova, drugačije bih..." E, ali ne možeš, džabe pamet kada se taj voz ne vraća. A da te provuče kroz neku kontru opet je beskorisno ako nemaš sećanje jer bi verovatno mislio čime si se gađao na Boga da to i to doživiš kao mi mnogi koji se nesećamo... I to onda teško može imati pozitivnih efekata.

Onda nema reinkarnacije. Sve se svodi na jedinstvenu priliku za prebukiranje pakla.
опет понављам, то је све ствар вере. у суштини друштво ти обликује веру, време и географска одредница.
да си хиндус тешко би те ко убедио да реинкарнација не постоји. код нас реинкарнација је увежена од хиндуистичких секти, а будизам је пријемчљив за оне који нису сигурни дал верују у Бога.

опет понављам, то је све ствар вере. у суштини друштво ти обликује веру, време и географска одредница.
да си хиндус тешко би те ко убедио да реинкарнација не постоји. код нас реинкарнација је увежена од хиндуистичких секти, а будизам је пријемчљив за оне који нису сигурни дал верују у Бога.
Naravno, nego diskutujemo šta je i kako je bez obzira na veru i naciju, šta je istina ili bar bliže njoj, koliko se to može napabirčiti i isfolozofirati.

Imali bi. Kaže se da boli a gde boli tu se i piri da prođe.:mrgreen:
не причамо о сунцу, само о времену и временској прогнози јер знамо сви да сунце постоји.
а истина не боли већ ослобађа.
као кад се исповедиш неком искрено и скинеш терет са себе

Najveći verski centri grade crkve, hramove, da bi oni čuvali uspomenu na ktitora i da bi bili svedočanstvo religije nekog naroda, vole da ostave materijalni trag, takođe, iako su Isus i prvi hrišćani imali okupljanja pod otvorenim nebom i tamo gde se zateknu.
ниси у праву

16. И рече онима што продаваху голубове: Носите то одавде, и не чините од дома Оца мог дом трговачки.

-------------------------
17. И учаше говорећи им: Није ли писано: Дом мој нека се зове дом молитве свим народима? А ви начинисте од њега хајдучку пећину.

Zato sto je prisutno nasilje grupe, napredni pojedinci cute i ne ucestvuju u napredovanju drustva...

To je uvek greska drustva, sto sto ne omogucava razvoj samog sebe nego je oteto od pojedinaca koji zele da ga zloupotrebe u promociju sebe..

Slicno je i sa koriscenjem novca kao sistema validacije i davanja prostora govoru i mislima...

Takko da nasilje je osnovna stvar za svako drustvo coveka na zemlji , i tu se nece nista izmeniti ...a mu das bananu on ce gledati kako od nje da napravi oruzje..

шта се дешава ако каже нећу уопште да се враћам :D
Оде у астрал. А астралом влада много мање закона, живот је ко у Нишкој Бањи.

Не могу да верујем да сам за издржавање бирао годину дана строгог затвора са присилним радом уместо 5 година кућног притвора и наногице. Онда ми овако и треба...

Оде у астрал. А астралом влада много мање закона, живот је ко у Нишкој Бањи.

Не могу да верујем да сам за издржавање бирао годину дана строгог затвора са присилним радом уместо 5 година кућног притвора и наногице. Онда ми овако и треба...
ево нина ти испунила жељу да носиш наногицу
:hahaha:

Po budistima, niko. To je prirodan zakon kao i gravitacija. Tvoja zudnja kao neprobudjene svesti da se identifikujes sa novom formom i akumulirana karma te guraju u novu inkarnaciju. U najvećem broju slučajeva to je automatski i nesvestan proces. Sličan snu.
ово ми није јасно

• 6 jul 2025
Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama, koji u nedelju puni 90. godina, potvrdio je da će imati naslednika posle smrti.
On je dodao da samo trust Gaden Fodrang – koji je on osnovao – ima ovlašćenje da prizna njegovu buduću reinkarnaciju.
Četrnaesti Dalai Lama je imao dugo očekivanu objavu Daramšali u severnoj Indiji, gde živi u izgnanstvu od kineske vladavine

шта је то Gaden Fodrang

ово ми није јасно

• 6 jul 2025
Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama, koji u nedelju puni 90. godina, potvrdio je da će imati naslednika posle smrti.
On je dodao da samo trust Gaden Fodrang – koji je on osnovao – ima ovlašćenje da prizna njegovu buduću reinkarnaciju.
Četrnaesti Dalai Lama je imao dugo očekivanu objavu Daramšali u severnoj Indiji, gde živi u izgnanstvu od kineske vladavine

шта је то Gaden Fodrang
Nemam pojma. Pitaj ChatGPT.

Nemam pojma. Pitaj ChatGPT.
ајд да питамо ко то ипак одлучује

Гаден Пходранг је првобитно основан 1518. године од стране другог Далај Ламе као административну канцеларију за своје имање. Године 1642, пети Далај Лама је преузео и духовно и световно вођство Тибета, а тибетанска влада је након тога постала позната као Влада Гаден Пходранга. Од тада, Далај Ламе су генерацијама водиле судбину тибетанског народа.

Кроз историју, Гаден Пходранг је играо централну и трајну улогу у идентификацији, образовању и добробити свих узастопних Далај Лама, у строгом складу са дугогодишњим тибетанским будистичким традицијама. Консултовали су високе ламе тибетанских будистичких традиција и поуздане заштитнике Дхарме који су нераскидиво повезани са лозом Далај Лама.

пошто је то духовни вођа неко тело одлучује у кога ће се реинкарнирати а осталима ком обојци ком опанци

Rtg snimak omogućava videti šta se dešava oko korena zuba kao i kakav je sami koren. S takvim informacijama je lakše pristupiti vađenju zuba. Recimo ako je proces u pitanju, moguće je da anestezija ima smanjeni efekat, ili ga treba najpre smiriti određenim antibiotikom, ili ako je koren zakrivljen onda koristiće se drugi tip instrumenata i td.

Ali i tih 100 godina ne provede svako sa istim zdravljem i mogućnostima. Prema tome, to su naše ljudske perspektive, ali perspektiva duše može biti drugačija. Neko obavi svoj "posao" za par meseci ili godina, i odleprša još za vreme dečjeg uzrasta.
Čitam u knjizi "Njegovo Oko: Božje Knjigovodstvo - Mikrokosmos u makrokosmosu" da će možda uz pomoć genetskog inžinjeringa biti moguće da ljudi žive 150-200 godina. Ali u knjizi se postavlja pitanje šta bi značilo to za dušu? Boravak na zemlji osim svojih šansi, ima i velike rizike za dalje opterećenje duše, a duša (trebala bi da) u osnovi dolazi upravo da se oslobodi tog tereta, a ne da ga još više nagomilava.
Ne, pogresno si me shvatio ili se zapravo ja nisam izrazila potpuno jasno. Ja bih volela da za to vreme ljudi budu zdravi, dakle i da bolesti nema, ili ne neke znacajnije.

Sasvim sam protiv i sama takvog "genetskog inzenjeringa", kad je takva stvar, bolje da ljudi zive koliko zive i prirodno, nego da postanu "roboti" zatvoreni u sopstvenom telu.

Samo jos zelim da naglasim, ne moze se ni ovaj zivot shvatati kao reinkarnacija, na sta se svode ove diskusije, kao nesto sto patimo zbog proslog zivota. To nije hriscanski, zna se po Bibliji zasto su ljudi smrtni, mada ne vidim svrhu da zbog praroditeljskog greha danas ljudi ispastaju. Ali opet, i sa verom nekom konkretnim, i bez nje, cinjenica je da su ljudi smrtni, samo kazem sta bih volela, da su malo kasnije "smrtni" i do tad uglavnom zdravi. Dobro, za to postoje lekovi, prirodni ili napravljeni, i na tome i treba da se radi a ne na nekakvom eksperimantisanju i "izigravanju Boga" kroz genetski inzenjering.

Inace sto se zuba tice - kako je moguce da su do koliko juce lekari (stomatolozi) znali da vide otok i kad je zub za vadjenje, a kad nije jos, a sad im treba snimak?

Ili su postali neznalice kroz "obrazovanje", ili plasljivci i kukavice koje je strah da izvade zub, ili zele da nameste privatnom sektoru posao jer snimak se placa, nemam drugog objasnjenja.

ајд да питамо ко то ипак одлучује

Гаден Пходранг је првобитно основан 1518. године од стране другог Далај Ламе као административну канцеларију за своје имање. Године 1642, пети Далај Лама је преузео и духовно и световно вођство Тибета, а тибетанска влада је након тога постала позната као Влада Гаден Пходранга. Од тада, Далај Ламе су генерацијама водиле судбину тибетанског народа.

Кроз историју, Гаден Пходранг је играо централну и трајну улогу у идентификацији, образовању и добробити свих узастопних Далај Лама, у строгом складу са дугогодишњим тибетанским будистичким традицијама. Консултовали су високе ламе тибетанских будистичких традиција и поуздане заштитнике Дхарме који су нераскидиво повезани са лозом Далај Лама.

пошто је то духовни вођа неко тело одлучује у кога ће се реинкарнирати а осталима ком обојци ком опанци
Dalaj Lama je poglavar Tibeta i tibetanskih budista. Nisam stručnjak za tibetanski budizam. Koliko znam on je mix budizma, stare tibetanske bon religije i hinduizma.

Dalaj Lama je poglavar Tibeta i tibetanskih budista. Nisam stručnjak za tibetanski budizam. Koliko znam on je mix budizma, stare tibetanske bon religije i hinduizma.
gpt kaže
U budizmu, reinkarnacija, poznata i kao ponovno rođenje ili preporod, je proces u kojem se svesnost, ne sopstvo, ponovo rađa u novi život nakon smrti. Ovo nije isti koncept kao reinkarnacija u drugim religijama, jer budizam ne veruje u trajno, nepromenljivo sopstvo koje se seli iz jednog života u drugi. Umesto toga, budisti veruju u kontinuitet svesnosti, gde se energija jedne osobe nastavlja u sledeći život, vođena zakonima karme (uzroka i posledice).

znači ima više pravaca o reinkarnaciji
kao i sve ostale religije, mnogo pravaca a mi samo izaberemo

gpt kaže
U budizmu, reinkarnacija, poznata i kao ponovno rođenje ili preporod, je proces u kojem se svesnost, ne sopstvo, ponovo rađa u novi život nakon smrti. Ovo nije isti koncept kao reinkarnacija u drugim religijama, jer budizam ne veruje u trajno, nepromenljivo sopstvo koje se seli iz jednog života u drugi. Umesto toga, budisti veruju u kontinuitet svesnosti, gde se energija jedne osobe nastavlja u sledeći život, vođena zakonima karme (uzroka i posledice).

znači ima više pravaca o reinkarnaciji
kao i sve ostale religije, mnogo pravaca a mi samo izaberemo
Da, budizam ima puno skola. Ali sam po sebi nije objava istine vec praktičan metod kako da do istine dođeš sam. Ma kakva ona bila.

Da, budizam ima puno skola. Ali sam po sebi nije objava istine vec praktičan metod kako da do istine dođeš sam. Ma kakva ona bila.
али превасходно је веровати у реинкарнацију. хришћанство такође пропагира праксу разлика је што нема реинкарнације. а верујем да и све остале религије исто чине

Back