Netanyahu pozvan u Kongres, Obama nije znao .

ravana

Domaćin
Poruka
4.537
Predsjedavajući Kongresa bez konsultacija s Barackom Obamom pozvao Netanyahua da govori u Kongresu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, John Boehner, pozvao je u srijedu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da govori u Kongresu, ali se o tome nije konzultirao s predsjednikom Barackom Obamom, pa je glasnogovornik Bijele kuće postavio pitanje je li prekršen protokol.

Jedan izraelski dužnosnik je rekao da Netanyahu, čiji su odnosi s Obamom često bili napeti, razmatra mogućnost sastanka s njim kada se dođe obratiti zajedničkoj sjednici Kongresa 11. veljače, gdje sada i u Senatu i u Predstavničkom domu dominiraju republikanci.

Boehnera su novinari pitali je li poziv Netanyahuu da govori u Bijeloj kući bio "prst u oko" Obami, a on je odgovorio da Kongres može sam donositi odluke.

"Ne vjerujem da ikome guram prst u oko", dodao je Boehner.

Glasnogovornik Bijele kuće, Josh Earnest, objasnio je da "protokol sugerira da bi lider jedne zemlje trebao kontaktirati lidera duge zemlje kada u nju putuje."

Bijela kuća: Odstupanje od protokola

"Ovaj događaj izgleda da je odstupanje od tog protokola", naglasio je Earnest, kako prenosi Reuters.

Planirano je da Netanyahuov posjeta SAD-u bude pet tjedana prije prijevremenih izbora u Izraelu, zakazanih za 17. ožujak.

Posjet bi mu mogao pomoći da istakne svoju glavnu temu u kampanji, koja mu najbolje 'leži' - regionalne sigurnosne prijetnje.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je Netanyahuova konzervativna stranka Likud u mrtvoj utrci s laburistima lijevog centra i ima najbolju šansu formirati koaliciju sa ultradesnicom i židovskim ortodoksnim frakcijama nakon glasovanja, prenosi Tanjug.

Netanyahu je prvi put bio premijer od 1996. do 1999. godine, a ponovno je izabran 2009.

Govoreći novinarima koji su putovali s Obamom u predsjedničkom avionu, Earnest je rekao da se Bijela kuća suzdržava od ocjene Netanyahuovog puta dok ne bude šanse da se o njoj raspravlja s izraelskim dužnosnicima.

On je objasnio da će Bijela kuća pričekati da čuje više, prije nego što odluči da li da bude sastanka s Netanyahuom.

"Morat ćemo čuti koji su im planovi i što on planira reći u obraćanju Kongresu prije nego što donesemo odluku o bilo kakvom sastanku," rekao je Earnest.

Iranski nuklearni program

U priopćenju o pozivu Boehner je naveo: "U ovo vreme izazova ja pozivam premijera da se obrati Kongresu o ozbiljnim prijetnjama koje predstavljaju radikalni islam i Iran našoj sigurnosti i načinu života".

Iranski nuklearni program je jedan od najvećih kamena spoticanja u odnosu Netanyahua i Obame i republikanci su često kritizirali predsjednika da ne podržava dovoljno Izrael, podsjeća Reuters.

Poziv Netanyahuu uslijedio je dan nakon što je Obama u obraćanju o stanju nacije najavio da će staviti veto na jačanje sankcija protiv Irana dok Washington i druge sile pregovaraju s Teheranom o nuklearnom programu.

Obama je također rekao da će tražiti novo ovlaštenje od Kongresa za upotrebu sile protiv snaga grupe Islamske država Iraka i Levant, ali ga je Boehner optužio da potcjenjuje prijetnju nekih grupa.

 

Back
Top