Ja sam mislio, barem su mi tako rekli, da je slava supstitut za poganske tradicije, pa umjesto poganskog božanstva ili pretka, pod utjecajem Ćirila i Metoda, slavi se kršćanski svetac. Vjerojatno sličnih varijacija na temu ima i drugdje.
Ja nikako nisam etnolog, ali tih sitnijih etnoloških tradicija imaš i u Hrvatskoj koliko oćeš, sa svojim varijacijama, oćeš klapsko pjevanje, neke božićne pjesme, čipke, narodna vjerovanja, nošnje, pa i jela, sorte grožđa itd. Uglavnom, nerealno bi bilo očekivati da su Hrvati ili Srbi dali nekakav običaj relevantan na svjetskoj razini a da je autohton.
Sve spada u varijacije već postojećih, pred nacionalnih pojava. Tu se ne ubraja predanje o samoj povijesti ni kod jednih ni kod drugih nego samo kulturološke specifičnosti.
Srbi tako bez veze svojataju gusle, valjda najstariji instrument ljudske vrste sa malenom varijacijom možda.
Ili hajduke, što se odnosi na pojavu zabilježenu u cijelom Balkanu pa i puno šire, drumski razbojnici jel.
Ili oralnu predaju uopće, Mali Milojica i slično ignorirajući neke povijesne okolnosti koje su kumovale jačoj oralnoj tradiciji u Srba nego npr u Austrijanaca.
Ili pravoslavlje uopće..