Nesumnjivo Hrvati

Naravno, ljudi dijelom stranoga podrijetla nisu ništa manje Hrvati od navedenih
(Ritter Vitezović, Strossmayer, Šulek, Zajc, Šenoa, Gorjanović Kramberger, Borojević,
Bjelinski, Hebrang, Blanuša, Vjekoslav Klaić, Vatroslav Lisinski, Eugen Kvaternik,
..

Kolega, zabrazdi i ti u rasizam?
Boldirana dvojica imaju možda više
hrvatske krvi od tebe. Ne zamjeri
na kritici, molim lijepo.

Nakon ovoliko godina i ovoliko hiljada postova na ovu vaznu i intreresantnu temu, nadje se neko i pita: Cemu ova tema, to je fasizam, sovinizam i slicno. Mrkalj i mnogi drugi su bezbroj puta objasnili zasto je ova tema pokrenuta i zasto je vazna. Ako se nekome ne svidja, neka je preskoci. Ja nikada ne citam apsolutno nikakve hrvatske forume, znam tacno sta tamo mogu da nadjem, znam da se tamo nista nije vekovima promenilo, znam da mi tamo nije mesto. Ovo je vrhunac licemerja pitati cemu ovakva tema, ovo je ruganje u lice, ruganje milionima zrtava kroz sam jedan vek. Ti sto pitas cemu sve to, trebao si se najpre da se izvinis u svoje i ime svoje nacije za sve pogrome i proterivanja Srba i da onda predlozis da se okrene novi list u odnosima Hrvata i Srba. Reci ces da ti nisi nista uradio i da nemas zasto da se izvinjavas, a ja ti kazem da onda po istom principu nemas sta ni da branis, jer niko nije tebe pomenuo, ni osudio na ovoj temi. Pitam te, zar stvarno covek moze da bude toliko licemerean, da nakon svih zverstava i pokolja, proterivanja, palenja, silovanja, otimanja pravoslavnih hramova i istorije,... pita cemu sve to? Zasto te boli istina da niste nacija sa potvrdjenim etnickim korenima, da ste samo papazjanija raznih naroda koje je muka ili avantura dovela na te prostore, pre svega Srba(vasi su naucnici potvdili istrazivanjem DNA) i da ste objedninjeni jedino patoloskom mrznjom prema svemu pravoslavnom i srpskom i da ste u toj mrznji iskoristeni kao ratnici katolicanstva i germanskog prodora na ove prostore.
Ova je tema namenjena srpskom narodu, da se makar neki od nas osveste i shvate sta nam se i zasto desilo i sta nam se ponovo sprema. Niko ti ne brani da citas ovu temu i da sudelujes u njoj, ali onda moras da budes spreman da primis odgovor kakav zahtevas. Ova se tema mora podici na akademski i nacionalni nivo kako bi se srpski narod, njegova kultura, istorija, vera, teritorije, identitet i fizicki opstanak, zastitili od hrvatskog ekspanzionizma koji jos uvek, danas intenzivnije nego ikad, uz pomoc Vatikana i pre svega nemackih interesa, na akademskom, verskom i nacionalnom nivou razvija strategiju totalnog osvajanja srpskog etnickog prostora.

Nakon ovoliko godina i ovoliko hiljada postova na ovu vaznu i intreresantnu temu, nadje se neko i pita: Cemu ova tema, to je fasizam, sovinizam i slicno. Mrkalj i mnogi drugi su bezbroj puta objasnili zasto je ova tema pokrenuta i zasto je vazna. Ako se nekome ne svidja, neka je preskoci. Ja nikada ne citam apsolutno nikakve hrvatske forume, znam tacno sta tamo mogu da nadjem, znam da se tamo nista nije vekovima promenilo, znam da mi tamo nije mesto. Ovo je vrhunac licemerja pitati cemu ovakva tema, ovo je ruganje u lice, ruganje milionima zrtava kroz sam jedan vek. Ti sto pitas cemu sve to, trebao si se najpre da se izvinis u svoje i ime svoje nacije za sve pogrome i proterivanja Srba i da onda predlozis da se okrene novi list u odnosima Hrvata i Srba. Reci ces da ti nisi nista uradio i da nemas zasto da se izvinjavas, a ja ti kazem da onda po istom principu nemas sta ni da branis, jer niko nije tebe pomenuo, ni osudio na ovoj temi. Pitam te, zar stvarno covek moze da bude toliko licemerean, da nakon svih zverstava i pokolja, proterivanja, palenja, silovanja, otimanja pravoslavnih hramova i istorije,... pita cemu sve to? Zasto te boli istina da niste nacija sa potvrdjenim etnickim korenima, da ste samo papazjanija raznih naroda koje je muka ili avantura dovela na te prostore, pre svega Srba(vasi su naucnici potvdili istrazivanjem DNA) i da ste objedninjeni jedino patoloskom mrznjom prema svemu pravoslavnom i srpskom i da ste u toj mrznji iskoristeni kao ratnici katolicanstva i germanskog prodora na ove prostore.
Ova je tema namenjena srpskom narodu, da se makar neki od nas osveste i shvate sta nam se i zasto desilo i sta nam se ponovo sprema. Niko ti ne brani da citas ovu temu i da sudelujes u njoj, ali onda moras da budes spreman da primis odgovor kakav zahtevas. Ova se tema mora podici na akademski i nacionalni nivo kako bi se srpski narod, njegova kultura, istorija, vera, teritorije, identitet i fizicki opstanak, zastitili od hrvatskog ekspanzionizma koji jos uvek, danas intenzivnije nego ikad, uz pomoc Vatikana i pre svega nemackih interesa, na akademskom, verskom i nacionalnom nivou razvija strategiju totalnog osvajanja srpskog etnickog prostora.

Veliki tekst, puno uloženog truda,
a sve što se da iščitati je još jedan
izljev mržnje, šovinizma i
netrpeljivosti prema svakome tko
je drugačiji od tebe i tebi sličnih.
Naravno, sve to podebljano je i
odgovarajućim lažima kojima
nastojiš opravdati fašizam koji
je ukorijenjen u tebi.
Zašto mrziš? Zar nije bolje
voljeti nego imati neprestanu
potrebu mrziti sve oko sebe?
Mržnja razara, laži ubijaju.
Želiš takav život pun
gorčine, neprijatelstva prema
drugome, ali i prema samom
sebi? Probudi se, promijeni se,
napusti tu mržnju koja te izjeda.

Poslednja izmena:
230px-Josip_%C5%A0tolcer_Slavenski_1935.JPG

Joseph Stolzer, Jevrejin
Josip Štolcer-Slavenski, "hrvatski skladatelj"
josip%20logo.png

Josip Štolcer-Slavenski (Čakovec, 11. svibnja 1896. - Beograd, 30. studenog 1955.) hrvatski skladatelj.

Studirao je glazbu u Budimpešti i Beču, a boravio je i radio posvuda: Budimpešta (1913.), Zagreb (1920.), Beograd (1924.-1926.), Pariz (1925.-1926.), Prag (1929.). Poslije Drugog svjetskog rata radio je kao profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

U svojim djelima uvelike je koristio autohtonu narodnu glazbu, osobito onu iz svog rodnog kraja - Međimurja.
Djela
Instrumentalna

Nokturno (1920.)
Sonata za glasovir (1924.)
Balkanofonija (1927.)
Gudački kvartet br.2 (1928.)

Pjesme inspirirane međimurskim melosom

Voda zvira iz kamena (1916.)
Romarska popevka (1922.)
Ftiček veli

Nagrada

U čast Slavenskom i njegovom djelu u Hrvatskoj 1970. godine je osnovana Vjesnikova godišnja nagrada za glazbu "nagrada Josip Štolcer Slavenski".

Mila Dimitrijević, hrvatska kazališna i filmska glumica.

Biografija
Iz putujućih družina došla je u zagrebački HNK 1894. godine te u njemu nastupala sedam desetljeća postavši legendom hrvatskog kazališta. Unijela je realistički stil u romantičarsko kazališno okružje glumeći u nekoliko stotina dramskih i komičnih uloga. Nastupala je na radiju, glumila u prvoj zagrebačkoj TV drami, okušala se i na filmu. Godine 1992. utemeljena je nagrada "Mila Dimitrijević".
Filmografija

• "Portret glumice Mile Dimitrijević" kao Mila Dimitrijević (1971.)
  • "Dani" (1963.)
  • "Sreća dolazi u 9" kao Sreća (1961.)
  • "Sofka" kao Magda (1948.)
Mila, rođena u Kragujevcu, devojačko prezime Jovanović, udata za Mihajla Miju Dimitrijevića, Srpkinja

Mila Dimitrijevic was born on January 9, 1877 in Kragujevac, Serbia, Yugoslavia as Mila Jovanović. She was an actress, known for Sofka (1948), Sreca dolazi u 9 (1961) and Dani (1963). She was married to Mihajlo "Mia" Dimitrijevic. She died on January 12, 1972 in Zagreb, Croatia, Yugoslavia.

je ukorijenjen u tebi.
Želiš takav život pun

Čovjek je frustriran jer je u Hrvata na narodnu osnovicu
došlo mnoštvo pripadnika srednjoeuropskih i zapadnih naroda
(Česi, Mađari, Francuzi, Talijani, Nijemci, pa i Irci, Poljaci, Slovaci,
ponjeki Židov, uz nješto Vlaha, Grka, Cincara i Srba).

Dok se kod Srba, većina naroda kristalizirala oko srpske etničke okosnice,
"balkanska"- Cincari, Vlasi, "Arnauti", Rumunji, ..ter razne skupine poput
paleobalkanskih "Indijanaca" bez njekoga "pedigrea".

Čista "nečista krv".

Čista "nečista krv".

Ne. Često ponavljam da "normalni" narodi imaju - kako u srednjovekovnoj etnogenezi tako i kasnije - ljudstveno većinsku narodnu osnovicu na koju se lepe pridošlice. Kod Hrvata je obrnuto, tj. Hrvati pre druge polovine 19. veka nikada nisu imali ljudstveno većinsku narodnu osnovicu. To je činjenica koju su do sada propustili da primete i svi oni koji ipak vide da tu nešto ne štima. To je prosta konglomeracija stanovnika jedne regije objedinjena srpskom ijekavicom i rimokatoličkom religijom. Do prvog svetskog rata i ulaska u Jugoslaviju, ništa drugo ti ljudi nisu ni imali zajedničko, a od tada se samodefinišu kao anti-Srbi. I to je dovoljno iskreno.

Anti-srpstvo je glavna funkcija osnivanja, postojanja i opstajanja, razlog velike finansijske podrške "hrvatskog projekta". Naravno da se hrvatstvo u međuvremenu ispoljilo kroz druge materijalne i duhovne oblike društvenog bitisanja, ali razlog njegovog opstanka i dalje su isključivo ciljevi njegovih glavnih inspiratora - prvobitno Rimokatoličke Crkve, a zatim i Nemaca.

Videćemo da li će predstojeći nemačko-hrvatski udbaški proces nekima u Hrvatskoj otvoriti oči glede ideološkog očinstva nacije i stvarnog razloga njene antisrpske definicije. Ima vremena.

To je prosta konglomeracija stanovnika jedne regije objedinjena srpskom ijekavicom i rimokatoličkom religijom.

рекао бих само римокатоличком вером. вера је била основна differentia specifica пројекта званог ''хрватска нација''. српска ијекавица је дошла касније- као покушај стварање језичког заједничког именитеља тој шароликој маси римокатолика.

Da neki nemaju neke komplekse nebi niti otvarali ovakve teme. A jos manje bi pricali Seseljeve bajke o vestackoj naciji koja je nastala prije 100 pod vodstvom Pape i slicne gluposti. Bolje bi bilo da se uhvate svog nac. korpusa pa da vide kakav je tek to konglomerat razznih balkanskih nacija koje je njihova crkva pretopila sve u jednu naciju.

je ukorijenjen u tebi.
Želiš takav život pun

Nije ti tekst puno kraci od moga, ali si uspeo u malo teksta da napises toliko g.luposti, da se to ne moze nazvati drugacije nego krajnnjom licemernoscu, Optuzujes me za izlive mrznje i netrpeljivosti, pa zar si ocekivao da vas volim nakon svega??? Te pozive na ljubav prema drugima si trebao uputiti svojima kad su kamama klali srpsku decu ili smatras da to nije bio fasizam, da su to bili izlivi ljubavi i trpeljivosti? Ove moje "lazi" su deo istorije poznate celom svetu, neces je ponistiti vredjanjem drugih.
Tvoje optuzbe drugih da su fasisti se u psihologiji nazivaju projekcijom. Nemam nikakvu potrebu da sebe i svoj narod branim od fasistickih optuzbi, nasuprot tebi.

Čista "nečista krv".

Njeki, o frustracijama bi zaista trebao ti da razmisljas, ali o vlastitim. Kad sam procitao tvoj prvi post, pomislio sam da je "njeki" samo greska u pisanju, ali nakon ponovljenog slucaja, bilo mi je jasno sa kim imam posla. Njeki bi trebalo da te profilira kao ortodoksnog prahrvata, da te diferencira vec u izgovoru od drugih koji govore srpskim jezikom i sa "njekim" zelis da medju svojima sebi das status prvoborca za hrvatstvo. Dakle, od prvog posta sam shvatio da si krajnje frustrirana osoba i tebi bi zaista trebala pomoc. Diskutirati s tobom je bespredmetno, posto nisi u stanju da se skoncentrises na temu i svoje tvrdnje potkrepis argumentima, a u svojoj bolesnoj potrebi da, u samo tebi umisljenoj formi, u svakoj reci iskazez svoje pra i superhrvatstvo. Vidis, to bi bila ocigledna frustracija, kao i kod Hrvoja, u pitanju je klasicna projekcija vastitih frustracija, mrznji i netrpeljivosti na druge.

Džabe vam trud, komšije. Nikoga na ovaj način u Hrvatskoj nećete uvjeriti da su Srbi porijeklom (što je pretpostavljam cilj ove teme).

Ali hvala na trudu da u jednoj temi nabrojite naše velikane. :D

Novajlijo, kladim se da nisi ni citao temu sem mozda nekoliko poslednjih stranica, steta, nasao bi tamo ipak potvrdu onoga sto bi za tebe bila prava mora, a to je proslogodisnje saopstenje hrvatskih naucnika o rezultatima istrazivanja DNA koji potvrdjuju da su danasnji Hrvati nejvecim delom poreklom Srbi iz 15. veka. Na tvoju veliku zalost :-(((

Da neki nemaju neke komplekse nebi niti otvarali ovakve teme. A jos manje bi pricali Seseljeve bajke o vestackoj naciji koja je nastala prije 100 pod vodstvom Pape i slicne gluposti. Bolje bi bilo da se uhvate svog nac. korpusa pa da vide kakav je tek to konglomerat razznih balkanskih nacija koje je njihova crkva pretopila sve u jednu naciju.

To nisu Seseljove bajke, bajke vama pricaju vasi fratri i politicari, je, kao deca jos niste spremni za price odraslih i istinu (jos ste potrebni kao ratnici za tudje interese).
Ako si citao ovu temu i dokumentaciju koja je prilozena, bajke su izgleda pisali drzavni cinovnici Austrougrske, Venecije, Vatikana itd jos od 14 - 15.veka i jos ih cuvaju u svojim arhivama. Valjda da vam jednog dana, kad se previse osilite ili vise ne budete potrebni, pokazu ko ste, odakle dolazite i kako cete da zavrsite.

Ne. Često ponavljam da "normalni" narodi imaju - kako u srednjovekovnoj etnogenezi tako i kasnije - ljudstveno većinsku narodnu osnovicu na koju se lepe pridošlice. Kod Hrvata je obrnuto, tj. Hrvati pre druge polovine 19. veka nikada nisu imali ljudstveno većinsku narodnu osnovicu. To je činjenica koju su do sada propustili da primete i svi oni koji ipak vide da tu nešto ne štima. To je prosta konglomeracija stanovnika jedne regije objedinjena srpskom ijekavicom i rimokatoličkom religijom. Do prvog svetskog rata i ulaska u Jugoslaviju, ništa drugo ti ljudi nisu ni imali zajedničko, a od tada se samodefinišu kao anti-Srbi. I to je dovoljno iskreno.

Anti-srpstvo je glavna funkcija osnivanja, postojanja i opstajanja, razlog velike finansijske podrške "hrvatskog projekta". Naravno da se hrvatstvo u međuvremenu ispoljilo kroz druge materijalne i duhovne oblike društvenog bitisanja, ali razlog njegovog opstanka i dalje su isključivo ciljevi njegovih glavnih inspiratora - prvobitno Rimokatoličke Crkve, a zatim i Nemaca.

Videćemo da li će predstojeći nemačko-hrvatski udbaški proces nekima u Hrvatskoj otvoriti oči glede ideološkog očinstva nacije i stvarnog razloga njene antisrpske definicije. Ima vremena.

Morao bi da znaš da Hrvati nemaju komplekse za razliku od Srba.
Zašto bi Hrvati imali kompleks Srba kada su ih svaki puta u istoriji pobijedili? Poslje svakog hrvatsko srpskog sukoba krene kuku lele sa srpske strane

Sve osvajače u istoriji koji su nam htjeli oteti more smo pobijedili.Pobijednici nemaju komplekse.

Hoćeš da mi kažeš kako su svjetski osvajači jurišali na Šumadiju?

Da mi odgovoriš tko je razbijao mađarske grbove u Hrvatskoj 1883? Vjerovatno narod koji nije imao većinsku osnovicu :bye:
Tko je nakon članka u novinama."do istrage naše i vaše" rušio srpske trgovine u Hrvatskoj? Vjerovatno narod koji nije imao većinsku osnovicu :bye:
Tko je u Hrvatskoj uveo 1847 godine službeni jezik hrvatski?
Tko je osnovao 1911 Hrvatski Nogometni Klub Hajduk Split sa hrvatskom šahovnicom u grbu i službenom zastavom kluba crveni bijeli plavi?

Poslednja izmena:
Ustav Republike Srbije je nastao na dugoj oslobodilackoj tradiciji koja ukljucuje i borbu protiv fasizma.
Nasuprot tome, hrvatska drzava je nastala na ideologiji fasizma i uz koristenje fasistickih metoda.
Treba li da se ide u detalje ?

Tko se u Srbiji borio protiv fašizma kada je svo vrijeme rata u Beogradu nastradao 1 njemački vojnik? :think:

Da zanemarima 7 pijanaca koji su osvojili Beograd aprila 1941? :rotf:

Njeki se od Srba muče da nam "dokažu" da mi nismo-mi. Prije sam mislio da je to njekakav
zayeb, nu rekao bih da se radi o spoznajnom tupiku. To je odprilike i napomenuo
srp. povjesničar Jovanović:
http://www.knjizara.com/Retrolingvi...zma-u-Srbiji-Srdjan-Jovanovic-Maldoran-135123

Retrolingvistika - istraživanje lingvističkog atavizma u Srbiji

Srđan Jovanović Maldoran (autor)

Izdavač: Krug

Objektivan pogled sa strane na stanje u srbistici, kao što smo imali prilike da pokažemo,
otkriva jednu zapanjujuću gomilu grešaka i nenaučnih zabluda... Podestimo se na šta
smo sve naišli: na univerzitetskog profesora koji meša ćirilicu i latinicu; na čoveka koji
smatra da je latinica hrvatsko pismo (sic!); na osobu koja je ubeđena da Hrvati žele da
„pokradu” nemanjićku tradiciju i srpsku poeziju (kako li se samo izvodi ta krađa tradicije?
Uzmeš torbu, priđeš nečijoj tradiciji, spakuješ pa pobegneš?); na sveštenika koji je ubeđen
da je pismo – glasovni sistem itd (ponovo pitamo: zašto bi iko konsultovao svešteno lice
za pitanja nauke?), na čoveka koji misli kako postoje srbožderi i „planska politika rasrbljavanja“.
Veliki broj tih ljudi, što je najproblematičnije, ima diplome, magistrature, pa čak i doktorate, od
kojih čak jedan broj i predaje na univerzitetu, a skoro svi objavljuju članke u dnevnim novinama,
šireći na taj način neprofesionalnost na laičku populaciju. Stanje stvari se pogoršava saznanjem
da situacija biva ignorisana od strane domaćih stručnjaka; retko ko će priznati da se srbistika
nalazi na poprilično niskoj razini naučnog kvaliteta. Situacija, čini se, ne može biti mnogo gora.
Pitanje ostaje – zašto je to tako?

Tko se u Srbiji borio protiv fašizma kada je svo vrijeme rata u Beogradu nastradao 1 njemački vojnik? :think:

Da zanemarima 7 pijanaca koji su osvojili Beograd aprila 1941? :rotf:

A što to Tito nije dizao ustanak u svom Zagorju, nego je došao u Srbiju da širi revolucionarne ideje? Što nije Užička republika bila Splitska ili slično republika? Što to Njemci nisu streljali 100 Hrvata za ubijenog Njemca, a 50 za ranjenog? Što to to hrvatski komunisti (sem Dalmacije) ne dižu ustanak u Međumurju, Zagorju i sl., nego na Baniji, Kordunu i Slavoniji? Što partizanski sastav prve tri godine čine 70% Srba? Što je NDH bila marionetska država, a tadašnja Srbija okupaciono područje pod njemačkom vojnom upravom?

E, kolega kad sve ovo obrazložiš, onda se javi.

A što to Tito nije dizao ustanak u svom Zagorju, nego je došao u Srbiju da širi revolucionarne ideje? Što nije Užička republika bila Splitska ili slično republika? Što to Njemci nisu streljali 100 Hrvata za ubijenog Njemca, a 50 za ranjenog? Što to to hrvatski komunisti (sem Dalmacije) ne dižu ustanak u Međumurju, Zagorju i sl., nego na Baniji, Kordunu i Slavoniji? Što partizanski sastav prve tri godine čine 70% Srba? Što je NDH bila marionetska država, a tadašnja Srbija okupaciono područje pod njemačkom vojnom upravom?

Zato što Hrvati, s NDH, nisu izgubili nego dobili svoju državu, makar kako kilavu.
Razočaranje totalitarizmom i izdajom nije dostatno da se ide u rat, pa su Srbi u Hrvatskoj i išli na ustanak
u maloj mjeri tekar nakon progona i pokolja- prvo kojih 6.000, pa možda i 10- 15.000 od skoro
2 milijuna ljudi. Hrvati nisu imali motivacije da se bore protiv Hitlera, dapače manje od
Danaca ili Slovaka.

U Srbiji je ustanak planuo jer su Srbi izgubili srpsku državu, kraljevinu Jugoslaviju,
pa su imali itekako za čim žaliti i biti bijesni. To što su ih represije primirile- nije nješto
neobično. Ne ide se u njeke avanture ako nisi nabrijan i naivan- kao
u Užicu, kad su mislili da će Rusi doći kroz mjesec dana.

Navukli vas kao ovce Broz i Mihailović ..

Kolega, kako da Nemci streljaju 100 Hrvata u Zg za jednog Nemca kad su bili fasisti kao i oni? Hrvati su bili oni koji su streljali. Slavna tradicija, vidis kako se ovaj sto ti je odgovorio ponosi time.

Zato što Hrvati, s NDH, nisu izgubili nego dobili svoju državu, makar kako kilavu.
Razočaranje totalitarizmom i izdajom nije dostatno da se ide u rat, pa su Srbi u Hrvatskoj i išli na ustanak
u maloj mjeri tekar nakon progona i pokolja- prvo kojih 6.000, pa možda i 10- 15.000 od skoro
2 milijuna ljudi. Hrvati nisu imali motivacije da se bore protiv Hitlera, dapače manje od
Danaca ili Slovaka.

U Srbiji je ustanak planuo jer su Srbi izgubili srpsku državu, kraljevinu Jugoslaviju,
pa su imali itekako za čim žaliti i biti bijesni. To što su ih represije primirile- nije nješto
neobično. Ne ide se u njeke avanture ako nisi nabrijan i naivan- kao
u Užicu, kad su mislili da će Rusi doći kroz mjesec dana.

Navukli vas kao ovce Broz i Mihailović ..

Frustrirani, ovu nauku koju propagiras je verovatno pisao Pavelic u Argentini, ali u istoriji sveta ce ostati zapamcen kao fasista, isto kao i nakazna tvorevina koju je stvorio i kojoj se ti klanjas. Mozes da se ponosis poginulim Hrvatima, oni su jedino izginuli pod Staljingradom. Samo nastavi ovako, pokupices svetske simpatije za ustaski pokret od kojeg se cak i Hitler ogradjivao. Sto bi rekli - autogol.

Kako je istorija jedan dinamican i beskrajan proces, ona uvek iznova stvara okolnosti u kojima ozivljavaju stare teznje i stvaraju se nove. Jedna od neprolaznih germanskih teznji, sem potrebe za lebensraumom na racun istocnoslovenskih zivotnih prostora, jeste i potreba izlaska na toplo more. Uvlacenjem (kolonizacijom) Slovenije i Hrvatske u EU, vrata su im otvorena, jer, tesko da ce to uraditi na racun Spanije, Francuske ili Italije. Koristeci svoju ekonomsku snagu, finansijski su unistili Sloveniju, a Hrvatska je unistena jos pre svog ulaska u EU, ostaje samo da se taj proces dovrsi i da se postavi zahtev otplate duga teritorijama na Jadranskom moru. Naravno da tu postoji opravdani istorijski interes Italije i da ce taj proces u blizoj buducnosti dobiti na ubrzanju, posto je potrebno zauzeti sto bolje pozicije pre konacnog raspleta stvari na globalnom planu. Prakticno znaci da ce juznoslovenski narodi doziveti sudbinu koju su imali vekovima. Mada se, iskreno receno, radujem tome, problem je sto ce Srbija ponovo da dobije germanske narode kao direktne komsije, a znamo pod kakvim je okolnostima zivela za vreme Austrougarske na svojim granicama. Sa druge strane, Turska ima ambicije da se ponovo vrati na Balkan. U takvoj situaciji je veoma vazno imati mocnog zastitnika, a Srbija ga ima u Rusiji (bez obzira na politiku aktuelne srpske vlasti koja je prolazna) i jedina ima kapacitete da sacuva kakvu-takvu samostalnost i nastavi kao jedina istorijska kategorija medju juznoslovenskim narodima. U takvoj situaciji ce doci do ponovnog okretanja intelektualnih krugova porobljene "brace" ka srpskom Pijemontu i, pre svega, ka Rusiji kao jedinom i mocnom slovenskom zastitniku. Tako ce se i oni koji se danas nazivaju Hrvatima, Slovencima i Bosnjacima, prisetiti svog srpskog porekla, svoje pravoslavne vere i zajdnickog jezika. Nuzda ce im odjenom povratiti pamcenje i ponovo ce Beograd biti utocistem njihove izbegle inteligencije koja ce pisati o jedinstvu juznoslovenskog naroda i kao argumente verovatno vaditi sve ove dokumente koje su ovde fantasticno prezentirali Mrkalj i ostale kolege (kojima se mnogo zahvaljujem za ovoliki trud i naconalnu svest za primer).
Ovo nije nikakva pamet, svakome ko iole poznaje istoriju ovo je jasno kao dan, inace, istorija bi izneverila svoje principe.

O odnosu slovenskih naroda prema Rusiji, o ciklicnom ponavljanju istorijskih procesa, pisao je 1876 i Dostojevski:

“Једнапосебна реч о Словенима”
“Русија неће имати,и никада није имала,таквих завидљиваца,таквих мрзаца,клеветника,чак јавних непријатеља,као сто ће бити сва та словенска племена,чим их Русија ослободи,а Европа пристане да их ПРИЗНА ЗА ОСЛОБОЂЕНЕ!И нека нико не протестује,не спори, и не виче на менеда претерујем. Говорити о томе још опширније,нећу;знам толико да ми никако не треба ни да захтевамо од Словена захвалност,и треба да се припремимо унапред да је неће ни бити.
Једаред ослободјени,почеће они свој нови живот,понављам,баш тиме што ће измолити од Европе,од Енглеске и Немачке,рецимо,јемство и протекторат за њихову слободу;у том концерту европских држава биће и Русија – али они ће баш у смислу заштите од Русије то и измолити.Они ће неизоставно,у себи,ако не и гласно,поставити убеђење:да Русији не дугују ни најмању захвалност;напротив,да су се при закључењу мира једва спасли од властољубља Русије,и то посредством европског концерта; а да се није умешала Европа, Русија би и отевши их од Турака, прогутала сместа “имајући у виду проширење својих граница,и оснивање великог свесловенског царства,ради подјармљивања Словена грамзивом,лукавом и варварском великоруском племену.
И овај садашњи,свеопшти руски рат,рат целог руског народа,с Царем на челу – који је преузет противу душмана Турака за ослобођење несрећних народа – јесу ли ето тај рат барем разумели Словени?Како мислите?Али,у садашњем моменту да и не говоримо о томе; та ми смо још потребни Словенима,ми их још ослобађамо;но потом,када их будемо ослободили,и они се како-тако и среде – да ли ће онда бар признати овај рат за велики подвиг преузет ради њиховог ослобађања – то ми,ето,реците,то? Не,нипошто на свету неће признати!
Напротив,истаћи ће као политичку,а потом и као научну истину: да није било за прошлих сто година ослободиоца Русије,они би се давно идавно сами умели ослободити од Турака,својом храброшћу,или с помоћу Европе,која,да није на свету опет те Русије,не само да не би имала ништа против њиховог ослобођења,већ би их она сама ослободила.Ово лукаво учење сигурно да већ и сада постоји медју Словенима;а доцније ће се неминовно развити у научну и политичку аксиому.Сем тога,почеће и о Турцима да говоре са већим поштовањем него о Русији.
Можда ће за читаво столеће,или још дуже,непрестано стрепети за своју слободу и бојати се властољубља Русије;удвараће се европским државама,клеветаће Русију,сплеткариће и интриговати против ње.Биће и другачијих људи али ти ће се људи нарочито испочетка,јавити у тако беднојмањини,да ће се изложити исмејавањима,мржњи,и чакполитичком прогањању.Нарочито пријатно ће бити ослободјеним Словенима да говоре,и да трубе широм целог света,како су они племена образована,способна за највишу европску културу – док је Русија земља варварска,мрачан северни колос, чак не од чисто словенске крви,тлачитељ који мрзи европску цивилизацију…
Русија треба озбиљно да се припреми за то : да ће сви ти ослободјени Словени са заносом појурити у Европу,заразиће се до губљења своје личности евопским формама,политичким и социјалним,и,на тај начин,мораће да преживе читав,и дуг период европеизма,пре него сто ће постићи бар штогод у свом словенском значају и у свом нарочитом словенском опредељењу у човечанству.Између себе,те ће се земљице вечито свађати,вечито једна другој завидети и једна против друге интриговати.Разуме се,у тренутку неког озбиљног зла,сви ће се ти Словени неизоставно обраћати Русији за помоћ.
Јер,ма колико да су мрзели,сплеткарили и клеветали нас пред Европом,играјући се с њом и уверавајући је у своју љубав,они ће ипак стално и инстинктивно осећати : (наравно у тренутку несреће,не иначе)да је Европа природан непријатељ њиховом јединству,била је то и увек ће остати;а што они ипак постоје на свету,то је наравно,само стога што ено стоји огроман магнет – Русија,која их неодољиво привлачи све себи,и тиме одржава њихову целину и јединство.
Русија не мисли,и никада неће и не сме имати мисао: да на рачун Словена проширује своје територије,да њих присаједини себи политички,да од њихових земаља направи губерније,итд.Сви Словени сумњиче Русију за ту тежњу и сада,баш као и сва Европа,и сумњичиће је још сто година у будуће. Али,Бог нека сачува Русију од таквих тежњи! Што више буде доказивала своје политичко некористољубље према Словенима,тим ће сигурније постићи уједињење њихово ОКО СЕБЕ ДОЦНИЈЕ,кроз векове.
Да,дајући Словенима што се може више политичке слободе од самог почетка,одстрањујући себе од сваког туторства и надзора над њима,дајући им да знају само : да ће она увек потегнути мач на оне који буду дирнули у њихову слободу и националност – тиме ће баш Русија опростити се страшних брига,и старања да снагом одржава туторство,свој политички утицај на Словене,који је њима,наравно,мрзак,а Европи увек сумњив.Баш посредством потпуног некористољубља ће Русија победити,и привући најзад к себи Словене. Спочетка ће је тражити само у несрећи; а потом, кад било, вратиће се к њој и припити се уз њу.
Не буду ли нације живеле у вишим,некористољубивим идејама,и вишим циљевима служења човечанству,већ буду само служиле својим “интересима”,те ће нације несумњиво пропасти,следиће се,обеснажиће се,и умреће.Виших циљева за Русију нема других до ових које је поставила себи служећи Словенима некористољубиво, не тражећи од њих захвалност,служећи њиховом моралном (не само политичком)уједињењу у велику целину. Значи,и ништа “корисније” не може бити за Русију сем да увек има у очима те циљеве,да их све више и више објашњава себи самој,ида се све више и више уздиже духом у том вечитом,непрекидном и врлом свом раду за човечанство”.

Njeki se od Srba muče da nam "dokažu" da mi nismo-mi. Prije sam mislio da je to njekakav
zayeb, nu rekao bih da se radi o spoznajnom tupiku. To je odprilike i napomenuo
srp. povjesničar Jovanović:
http://www.knjizara.com/Retrolingvi...zma-u-Srbiji-Srdjan-Jovanovic-Maldoran-135123

Maldoran nije ni istoričar, ni lingvista, ni srpski, nego "preispoljeno" odeljenje Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko koja finansira njegove knjige na zadatu temu. Žutokljuni papagaj bez grama sopstvenog mišljenja.

Poslednja izmena:

Back