Nesumnjivo Hrvati

Sta je tu odvratno?
Ajd molim te, matematicki mi izracunaj tih 500 godina.

1878 - 1371 = 507

Sta je problem sa Maticima, Anticima i ostalim?
Cudo je ta srpska agentura. Pohrvati sve one katolike po Bosni za par godina.

A što je problem? Pa nije nikakav. Nije valjda da nisi uspio shvatiti moju rečenicu?

Dobro sad je već jasno da si stasao na proustaškoj ideologiji.Samo još nije jasno jesi li svestan toga ili ne, ali izgleda da se radi o uslovljenom stanju svesti.

Evo šta "tvoji" kažu o "emotivnoj i mentalnoj povezanosti neke skupine":

Poznati hrvatski pisac Ante Alupović, sveštenik, upravnik Hrvatske asocijacije „Napredak“ iz Sarajeva, najmoćnije hrvatske kulturne asocijacije u Bosni
i Hrcegovini, priča da je ime Hrvat bilo nepoznato širokim masama
.

: Primera je onoliko...
A ti i dalje prebrojavaj krvna zrnca, samo pazi da se ne razočaraš rezultatom.

Ja vama govorim da većina vas Srba na ovom forumu prebrojavate krvna zrnca susjedima na ovoj temi što je tipično za rasizam, a onda ti meni da ja prebrojavam...:roll: Nevjerojatno...

Ante Alupović? Tko je taj? Nikad čuo za to prezime a kamo li za njega. U Srbiji je jako poznat?

Stvarno je odvratno kad neko ko veruje u pravo prve bračne noći diskutuje na podforumu koji se bavi istorijom.

Nije toga bilo? Ne znam zašto se toga stidite, takva su bila vremena.

Odlično pitanje, Mišomoru.

Ova tema se suštinski ne bavi time. Ova tema je, u priličnoj meri, uspela da dokaže da su ljudi koji su ideolozi hrvatstva i ljudi koji su stvorili hrvatsku istoriju, jezik i kulturu - ljudi nehrvatskog porekla. Prilažu se argumenti da je ideja hrvatstva relativno mlada i neautohtona, veštačka i nespontana, i kao takva izvor i motor kontinuirane destabilizacije Balkana jer je projektovana radi supresije srpskog suvereniteta na Balkanu, a nakon propasti Osmanskog Carstava.

Nipošto se ne negira postojanje hrvatske nacije. Ja negiram hrvatsko poreklo onih koji su poreklom štokavci, negiram da je današnji standardni jezik u Hrvatskoj hrvatski jezik, kao i da je štokavski dijalekat hrvatski poreklom. Na primer, vidimo da štokavski ikavci nisu postali Hrvati od Porfirogenita pa sve do Antuna Radića, ali Porfirogenitus ne kaže za njih da su Hrvati, štaviše kaže da su Srbi za mnoge koji se danas drugojako izjašnjavaju. Kad su u pitanju Bunjevci sa postojbinom u centralnoj i zapadnoj Hercegovini i Šokci sa postojbinom u zapadnoj i severnoj Bosni - ako imam Porfirogenitovo svedočenje i vidim da danas govore neki od štokavskih dijalekata, kako mogu da sumnjam u njihovo srpsko etničko poreklo, odnosno kako da ne sumnjam u stav zvanične istoriografije da su njihova postojbina i poreklo još uvek upitni, a jedino neupitno je da su "Hrvati"?

Eto, to sam donekle objasnio. Potrebna je naravno jedna komparativna studija koja će pokazati odnos broja nacionalnih ideologa i kulturnih radnika koji ne pripadaju datoj naciji s obeju strana, ali je na prvi pogled neuporediva proporcija stranaca na hrvatskoj strani, dok, rekao bih, kod Srba ne odstupa previše od nekog evropskog proseka, dapače. Dakle, tvrdim da je srpska nacionalna ideja autohtona.

To može biti samo za ponos hrvatskoj naciji da su mnogi doseljenici u Hrvatsku sa zapada (Židovi, Nijemci, Slovaci, Česi, Madžari,...) postajali veliki hrvatski domoljubi i davali čak i svoje živote za Hrvatsku.

A ovo podebljano što negiraš nama, slobodno dokazuj na međunarodnim znanstvenim skupovima. I što će onda ljudi koji to budu slušali misliti o vama? Da vam nisu sve daske na broju. Povijest je znanost i ne da se puno toga falsificirati. Uostalom, Profirogenet je pisao da Hrvatska u vrijeme Tomislava ima vojsku od 100 000 pješaka, 60 000 konjanika i 100 ratnih brodova. Današnja znanost zna da je to bilo nemoguće kao što su i mnoge druge stvari iz DAI i LJPD bile odbačene. Početne teze o srpskoj štokavštini su odbačene još davno i nitko ozbiljan do njih ne drži, samo se vi zatucano držite tih teorija koje bi u današnje vrijeme mogle samo izazivati podsmijeh da iza tih ideja ne stoji i agresivna ratnohuškačka politika koja se ni nakon golemih gubitaka srpskog naroda u 20. stoljeću nije promijenila ni za milimetar.

Poslednja izmena od moderatora:
Ja vama govorim da većina vas Srba na ovom forumu prebrojavate krvna zrnca susjedima na ovoj temi što je tipično za rasizam, a onda ti meni da ja prebrojavam...:roll: Nevjerojatno...

Ne.......
Sa prebrojavanjem krvnih zrnaca u poslednjih 10-ak godina su krenuli upravo tvoji noseni vetrom nekih nedozrelih naucnih saznanja. U to vreme je uveliko po Internetu bilo moguce procitati o tome kako su Hrvati kilometrima superiorniji od Srba koji imaju nekakvo azijatsko-cigansko-tursko poreklo.

Postoje radovi vasih "znanstvenika" koji su to pokusavali da zaviju u oblande visoke nauke. Po forumima po celom Internetu se nije moglo ostai od vase naci-propagande i blejanja maloumnih nacionalista.

E onda... prodje neko vreme, stvari se malo slegnu i imas sta da vidis.... onaj azijatsko-cigansko-turski pasji nakot (sto bi rekao otac nacije) ispade da ima veci sadrzaj onih krvnih zrnaca kojima su se penisili hrvatski sovinisti (i koji su ih uzimali ekskluzivno za svoje) nego sto ih ima najeuropskiji narod na planeti, tj. Croate.

Tako sada imamo posledicu da se kod Hrvata danas mnoooogo manje govori o krvnim zrncima nego pre nekoliko godina. Cak i kada se o tome govori, govori se jezikom kome se naucnici smeju. U toku je faza samozavaravanja u Hrvata da bi udarac o zemlju primili sa sto manje bola.

I u cemu je onda problem?
Problem je sto se pokazalo da Hrvati imaju vrlo slicnu genetiku sa Srbima upravo u onim oblastima za koje je ranije velikosrpska propaganda tvrdila da su naseljena Srbima- katolicima. Od Konavala do Imote i Like.

Ova tema upravo o tome i govori.
Govori o tome da su pravi Hrvati narod koji zaluzuje postovanje ali je taj narod zatrovan konvertitskim elementom koji je nad njim cak preuzeo potpunu dominaciju.

Mislim.... kome ja to govorim....

To može biti samo za ponos hrvatskoj naciji da su mnogi doseljenici u Hrvatsku sa zapada (Židovi, Nijemci, Slovaci, Česi, Madžari,...) postajali veliki hrvatski domoljubi i davali čak i svoje živote za Hrvatsku.

Ko god je pročitao moj post vidi da nisam rekao da su stranci postajali hrvatski "domoljubi", nego da su stranci glavni nosioci hrvatske ideje, da su stranci osmislili i koncipirali hrvatsku naciju - "da su ljudi koji su ideolozi hrvatstva i ljudi koji su stvorili hrvatsku istoriju, jezik i kulturu - ljudi nehrvatskog porekla. "

A ovo podebljano što negiraš nama, slobodno dokazuj na međunarodnim znanstvenim skupovima. I što će onda ljudi koji to budu slušali misliti o vama? Da vam nisu sve daske na broju. Povijest je znanost i ne da se puno toga falsificirati. Uostalom, Profirogenet je pisao da Hrvatska u vrijeme Tomislava ima vojsku od 100 000 pješaka, 60 000 konjanika i 100 ratnih brodova. Današnja znanost zna da je to bilo nemoguće kao što su i mnoge druge stvari iz DAI i LJPD bile odbačene. Početne teze o srpskoj štokavštini su odbačene još davno i nitko ozbiljan do njih ne drži, samo se vi zatucano držite tih teorija koje bi u današnje vrijeme mogle samo izazivati podsmijeh da iza tih ideja ne stoji i agresivna ratnohuškačka politika koja se ni nakon golemih gubitaka srpskog naroda u 20. stoljeću nije promijenila ni za milimetar.

Znaš kako - danas 'vako, sutra 'nako. Svaka istina ima tri faze - 1) ismevanje, 2) protivljenje i 3) opšte prihvatanje. Kao što ste vi u WW2 "pobedili dva puta", to se isto sutra može desiti nekom drugom. Ne treba se čuditi, ljutiti, snebivati - uzaludno je.

Stojko Vranković i njegovi preci su Hrvati, neka te ne buni njegovo ime. Radovani, Stoje, Stojani i slična imena su bila česta u Hrvatskoj u starijim vremenima (Radovanov portal na trogirskoj katedrali).

Tu je link: http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...14HABA&usg=AFQjCNHBc9WrxG4ddgrrR-C1z2_OU4juSg

Ako ti je wiki nepouzdan izvor, možeš proguglat za prezime Vranković na ozbiljnijim stranicama pa ćeš dobit isto. Komazec i Petrović su iz miješanog braka a za Pršu ni ne znam kako se izjašnjava te je li izmiješanog braka. Zanimljivo je jedino kako je dobio ime Dado - Adolf (Dado Topić - hrv. kantautor u stvari pravo njegovo pravo ime je Adolf)).

Cijela ova vaša tema je jedna teška srpska frustracija. Nas uopće nije briga zašto su sada neki Matići, Antići, Stjepanovići, Draškovići, Šešelji,... Srbi.

Da nije SPC osnivanjem kraljevine SHS dobila nadležnost nad pravoslavnim pukom u HR, etničkih Srba ne ni bilo puno u Hrvatskoj. Jer, mnogi su se prije smatrali Hrvatima pravoslavcima (istina, i mnogi se jesu smatrali pravoslavnim Srbima ili Srbima katolicima na područjima na kojima je djelovala srpska agentura novostvorene srpske države). Sad taj broj hrvatskih pravoslavaca, sudeći po novom popisu, opet lagano raste.

Uglavnom, da meni netko nekom najnovijom genetskom metodom dokaže da sam izravni potomak samog Cara Dušana, ja bih opet bio jednako Hrvatom i jednako volio svoju prekrasnu zemlju a prema Srbiji i Srbima ne bi osjećao ništa. Bitan je osjećaj i mentalitet (u mom slučaju dalmatinski ali poštujem i divim se zagorskom, slavonskom, istarskom,...)..

Gospodine Mišomoru, nisam gledao nacionalnosti po imenima, nego sam stavio stvari koje su opštepoznata činjenica. I da, Dadu Pršu je ime Miladin, a čovjek ima neke razloge što je stavio da se zove Dado.Vjerovatno je to isto kao što je žena antifašiste Mesića (što je pobjedio 1941. i 1945. kakvi ljudi majko mila) bila Ukrajinka 90-tih. I da Šešelji su porijeklom Hrvati i nosite ga slobodno u Hrvatsku i pričao je i radio prema srpskom narodu kao da ga je učio Ante Starčević. I nije prvi put 1920. godine SPC imala nadležnost nad vjerskim životom Srba u Hrvatskoj, to je ranije imala i Karlovačka mitropolija u tadašnjoj AU (čiji ste dio bili 800 i kusur godina, prvo Ugarske a zatim i AU). I zato ih je ovoliko danas zato što ih je Hrvatska "nagradila" i što su slušali Slobodana i kompaniju oko sebe.

samo slijepac ne primjećuje da je RKC nadnacionalna i da je njoj nacionalnost njezinih sljedbenika nebitna.
bitno joj je da si katolik.
nema potrebe za stvaranjem nove nacije za kretanje prema istoku, već pokrštavanjem prema istoku.
što se nemože reći za SPC...

Zašto su onda pokršteni Srbi 1941-1945 proglašavani pravoslavnim Hrvatima? Zašto ta ,,nadnacionalna" crkva nije branila pravo na ostale vjeroispovjesti? A za SPC pričaš budalaštine, Njemac kada se krsti u nekoj od crkava SPC, on postaje pravoslavac, a ne Srbin.

То је мит, као и много тога другог, поготово ако се зна да је мали број етничких Турака и био присутан на Балкану.
Време је да пређеш на нешто јаче видиш да је мишомор преблаг за тебе.

A što je problem? Pa nije nikakav. Nije valjda da nisi uspio shvatiti moju rečenicu?

Shvatio sam ali mi nije jasno sto to ti ne pojasni.
Evo ucinicu ja to umjesto tebe i ostalih branitelja hrvatstva.
- prezimena Ristic, Simic, Popovic su i hrvatska prezimena (mada mi (vi) Hrvati ne sporimo da ih ima i kod Srba), dok su Antic, Matic, Draskovic iskljucivo hrvatska prezimena.
-latinica, glagoljica, cirilica, to su sve hrvatska pisma, Srbima ne sporimo da je cirilica njihovo pismo ali jedino i iskljucivo cirilica
-katolicanstvo, pravoslavlje, islam su sve religije koje su privatili, u odredjenim vremenskim epohama, Hrvati. Srbi su pravoslavci bili i ostali dok je svijeta i vijeka. Njihovo pravoslavlje je toliko jako i mocno da nikad ni jedan se Srbin nije preobratio.
O srpskoj agenturi neki drugi put.

Dragi moj, nadam se da sam dio onoga sto si htio reci u svojim postovima, uspio shvatiti.

PS:a da, Kor ti je gore vec elaborirao sustinu.

То је мит, као и много тога другог, поготово ако се зна да је мали број етничких Турака и био присутан на Балкану.
Време је да пређеш на нешто јаче видиш да је мишомор преблаг за тебе.

ja pozivam konvertite kojima je to omiljena teza da pokazu na jedan jedini haplotip koji je do danas otkriven kod Srba a da ima tursko poreklo....

Shvatio sam ali mi nije jasno sto to ti ne pojasni.
Evo ucinicu ja to umjesto tebe i ostalih branitelja hrvatstva.
- prezimena Ristic, Simic, Popovic su i hrvatska prezimena (mada mi (vi) Hrvati ne sporimo da ih ima i kod Srba), dok su Antic, Matic, Draskovic iskljucivo hrvatska prezimena.
-latinica, glagoljica, cirilica, to su sve hrvatska pisma, Srbima ne sporimo da je cirilica njihovo pismo ali jedino i iskljucivo cirilica
-katolicanstvo, pravoslavlje, islam su sve religije koje su privatili, u odredjenim vremenskim epohama, Hrvati. Srbi su pravoslavci bili i ostali dok je svijeta i vijeka. Njihovo pravoslavlje je toliko jako i mocno da nikad ni jedan se Srbin nije preobratio.
O srpskoj agenturi neki drugi put.

Dragi moj, nadam se da sam dio onoga sto si htio reci u svojim postovima, uspio shvatiti.

PS:a da, Kor ti je gore vec elaborirao sustinu.

Ti se nalupa za sve pare.

Evo jedan simpatican novinski tekst

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:413686-Hrvati-dizu-spomenik-cirilici-na-Sirokom-Brijegu

Hrvati dižu spomenik ćirilici na Širokom Brijegu
Direktor Turističkog biroa Široki Brijeg Grgo Mikulić isklesao je u kamenu 12 ćiriličnih slova i namerava da isleše jos 15. Hrvatska ćirilica iz 15. veka

Direktor Turističkog biroa Široki Brijeg Grgo Mikulić, pesnik, književnik, klesar, etnolog i ljubitelj starina isklesao je u kamenu 12 ćiriličnih slova i namerava da isleše jos 15, a sva će biti osvetljena, vidljiva i čitljiva putnicima koji se kreću putem Mostar-Split i Mostar-Tomislavgrad-Livno.
Splitska "Slobodna Dalmacija" piše da su Srbi "u panici" zbog "spomenika" na Širokom Brijegu jer smatraju da im Hrvati otimaju ćirilicu.
Slova su "nikla" na ogradi osnovne škole u Kočerinu, visoka su 1,4 metra, široka metar i debela 25 centimetara.

List navodi da je to ne malo iznenađenje za prosečnog čitaoca kome se Široki Brijeg može vezati uz svašta, ali vrlo teško uz ćirilicu.
"U početku je bilo neverice i čuđenja, ali kad smo objasnili da se radi o starom hrvatskom pismu kojim je 1404. godine pisana i Kočerinska ploča, nadgrobni spomenik Vignja Miloševića, koja se čuva u crkvenom prostoru crkve u Kočerinu kao spomenik nulte kategorije, onda je sve selo na svoje. Radi se o tome da je forsiranje ćirilice u vreme dve Jugoslavije kao srpskog pisma kod
naroda stvorilo animozitet prema svakoj ćirilici, makar je ona, uz latinicu i glagoljicu, srednjovekovno hrvatsko pismo, "arvacka ćirilica", kako se spominje u dodatku Poljičkog statuta iz 1665. godine. Tako se dogodilo da smo s prljavom političkom vodom izbacili i dete, koje sada spasavamo", rekao je Grgo za "Slobodnu Dalmaciju".
Ne bez ponosa, Grgo ističe kako su i pre Hrvatske akademije znanosti i umetnosti (HAZU), koja je nedavno organizovala skup na temu "Hrvatska ćirilična baština", Širokobriježani shvatili značenje tog pisma u kulturnoj istoriji Hrvata.
Do sada je isklesano i postavljeno 12 slova, a preostalih 15 biće tek postavljeno.
"Slova pišemo u vrlo kvalitetnom hercegovačkom kamenu, koji nam je poklonila firma "Dubint-Kočerin", rezali smo ga u firmi AG Kamen, a ja sam se uhvatio klesarskog posla", rekao je Grgo.
Projekat je napravilo Udruženja Štećak, a finansiranje je pomogla Vlada Hrvatske, Vlada Federacije BiH i Zapadnohercegovačka županija.
Grgo je rekao da je neprocenjivu pomoć dala i doktor nauka Marinka Šimić sa Instituta za kroatistiku i slavistiku u Zagrebu.
"Naš je cilj da hrvatska ćirilica u UNESCO-u dobije status nematerijalne svetske kulturne baštine", naveo je Grgo.
Sve je, ipak, naišlo na žestoke reakcije srpskih lingvista, piše "Slobodna Dalmacija".
Možda je najžešći bio jedan od vodećih lingvista, profesor Miloš Kovačević, koji kaže da "Hrvati Srbima otimaju ćirilicu".
Na naučnom skupu HAZU održanom krajem 2012. godine, podseća Kovačević, izneta je teza kako je "od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatskog teritorija stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo (i) ćirilicom", te da se na srednjovekovnim spomenicima "mešaju i ćirilica i glagoljica".
Kovačević to naziva "hrvatsko šminkanje prošlosti" i primećuje da su se Hrvati tek u 2012. godini setili "svojega" pisma ćirilice zbog njihovog puta prema EU-u, jer u Briselu žele da imaju pravo prvenstva nad jezikom i pismom s Balkana.

http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tabid/68/articleType/ArticleView/articleId/198662/Default.aspx

‘rvacka ćirilica
Srbi u panici zbog spomenika u Širokom Brijegu: Hrvati nam otimaju ćirilicu!

ImageHandler.ashx

Na ogradi Osnovne škole u Kočerinu kraj Širokog Brijega niknulo je 12 u kamenu isklesanih ćiriličnih slova visokih 1,4 metra, širokih metar i debelih 25 centimetara. Nemalo je to iznenađenje za prosječnog čitatelja kojemu se Široki Brijeg može vezati uz svašta, ali vrlo teško uz − ćirilicu. Pa sam se raspitao tko je to postavio i zašto, tko je klesao slova u hercegovačkom žestacu i s kojom nakanom. Svi mi u Kočerinu vele da o svemu tome najbolje zna Grgo Mikulić, ekonomist i direktor Turističkog ureda Široki Brijeg, pjesnik, knjižničar, klesar, kipar, etnolog, ljubitelj starina... Budući da je riječ o ćirilici, makar i “arvackoj“, ipak me prvo zagolicalo pitanje kako su Kočerinjani i Hercegovci, na glasu kao “žestoki” Hrvati, prihvatili ta monumentalna slova u središtu naselja.

− U početku je bilo nevjerice i čuđenja, ali kad smo objasnili da se radi o starom hrvatskom pismu kojim je 1404. godine pisana i Kočerinska ploča, nadgrobni spomenik Vignja Miloševića, koja se čuva u crkvenom prostoru crkve u Kočerinu kao spomenik nulte kategorije, onda je sve sjelo na svoje. Radi se o tome da je forsiranje ćirilice u vrijeme dvije Jugoslavije kao srpskog pisma kod naroda stvorilo animozitet prema svakoj ćirilici, makar je ona, uz latinicu i glagoljicu, srednjovjekovno hrvatsko pismo, “arvacka ćirilica“, kako se spominje u dodatku Poljičkog statuta iz 1665. godine. Tako se dogodilo da smo s prljavom političkom vodom izbacili i dijete, koje sada spašavamo − kaže Grgo.

Ne bez ponosa Grgo ističe kako su i prije HAZU-a, koji je organizirao znanstveni skup o temi “Hrvatska ćirilična baština“, Širokobriježani shvatili značenje tog pisma u kulturnoj povijesti Hrvata. Do sada je isklesano i postavljeno 12 slova na dvije postaje. Preostalih 15 slova bit će postavljeno na još tri postaje. Sve će to biti osvijetljeno i vidljivo za sve prolaznike koji idu cestama Mostar–Split i Mostar−Tomislavgrad−Livno.
− Slova pišemo u vrlo kvalitetnom hercegovačkom kamenu “rujan“, koji nam je poklonila tvrtka “Dubint − Kočerin”, rezali smo ga u firmi “AG Kamen”, a ja sam se uhvatio klesarskog posla − kaže Grgo.

Ali ne zaboravi spomenuti da je projekt napravila udruga “Stećak” i da su u dosadašnjem poslu najviše pomogli Vlada Republike Hrvatske, Vlada Federacije BiH i Zapadnohercegovačka županija. A neprocjenjivu stručnu pomoć imali smo od doktorice znanosti Marinke Šimić s Instituta za kroatistiku i slavistiku u Zagrebu.
− Naš je cilj da hrvatska ćirilica u UNESCO-u dobije status nematerijalne svjetske kulturne baštine − dodaje Grgo.

No, sve to naišlo je na žestoke reakcije srpskih lingvista. Možda je najžešći bio jedan od vodećih lingvista, profesor Miloš Kovačević, koji kaže kako “Hrvati Srbima otimaju ćirilicu”. Na znanstvenom skupu u HAZU-u, održanom krajem 2012., podsjeća prof. Kovačević, iznesena je teza kako je “od 11. do 18. stoljeća na velikim dijelovima hrvatskog teritorija stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo (i) ćirilicom”, te da se na srednjovjekovnim spomenicima “miješaju i ćirilica i glagoljica”. Kovačević to naziva “hrvatsko šminkanje prošlosti” i primjećuje da su se Hrvati tek u 2012. godini sjetili “svojega” pisma ćirilice zbog njihova puta prema EU-u, jer u Bruxellesu, kako kaže, žele imati pravo prvenstva nad jezikom i pismom s Balkana.

humski kamen...barjak u pozadini...neprocjenjivo

haha Humska ploča i šahovnica to ide ka Karolinzi s drevnijem guslama o Juri i Bobanu...
No, što ćeš, vi navikoste na hrsanje pomija koje vam jeftino serviraju iz strane kužine što ne biste uz napojnicu pridodali i ovo čudesima u Međugorju... Bitna je atrakcija da kane koja kuna zar ne ? :)

Ipak, šalu na stranu. Ljudi arheolozi upoznati s materijom znaju o čemu je riječ i ne daju se zavarati marifetlucima.

Poslednja izmena:
Malo je paradoksalno da Hrvati pocinju da cirilicu uzimaju za svoje staro pismo a istovremeno se zestoko protive uvodjenju cirilice u mestima gde zive Srbi ))))

A istina je da je katolicko pucanstvo (i kler) po juznoj Dalmaciji koristilo cirilicu kao osnovno pismo sve do pre 200 godina.

haha Humska ploča i šahovnica to ide ka Karolinzi s drevnijem guslama o Juri i Bobanu...
No, što ćeš, vi navikoste na hrsanje pomija koje vam jeftino serviraju iz strane kužine što ne biste uz napojnicu pridodali i ovo čudesima u Međugorju... Bitna je atrakcija da kane koja kuna zar ne ? :)

Ipak, šalu na stranu. Ljudi arheolozi upoznati s materijom znaju o čemu je riječ i ne daju se zavarati marifetlucima.

druze, ako ti nisi hrvat onda ne znam ko je....

kad navratis javi se, bicu tvoj domacin. bevanda, prsut, janjetina, da se malo opustis

Evo jedan simpatican novinski tekst

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:413686-Hrvati-dizu-spomenik-cirilici-na-Sirokom-Brijegu

Hrvati dižu spomenik ćirilici na Širokom Brijegu
Direktor Turističkog biroa Široki Brijeg Grgo Mikulić isklesao je u kamenu 12 ćiriličnih slova i namerava da isleše jos 15. Hrvatska ćirilica iz 15. veka

Direktor Turističkog biroa Široki Brijeg Grgo Mikulić, pesnik, književnik, klesar, etnolog i ljubitelj starina isklesao je u kamenu 12 ćiriličnih slova i namerava da isleše jos 15, a sva će biti osvetljena, vidljiva i čitljiva putnicima koji se kreću putem Mostar-Split i Mostar-Tomislavgrad-Livno.
Splitska "Slobodna Dalmacija" piše da su Srbi "u panici" zbog "spomenika" na Širokom Brijegu jer smatraju da im Hrvati otimaju ćirilicu.
Slova su "nikla" na ogradi osnovne škole u Kočerinu, visoka su 1,4 metra, široka metar i debela 25 centimetara.

List navodi da je to ne malo iznenađenje za prosečnog čitaoca kome se Široki Brijeg može vezati uz svašta, ali vrlo teško uz ćirilicu.
"U početku je bilo neverice i čuđenja, ali kad smo objasnili da se radi o starom hrvatskom pismu kojim je 1404. godine pisana i Kočerinska ploča, nadgrobni spomenik Vignja Miloševića, koja se čuva u crkvenom prostoru crkve u Kočerinu kao spomenik nulte kategorije, onda je sve selo na svoje. Radi se o tome da je forsiranje ćirilice u vreme dve Jugoslavije kao srpskog pisma kod
naroda stvorilo animozitet prema svakoj ćirilici, makar je ona, uz latinicu i glagoljicu, srednjovekovno hrvatsko pismo, "arvacka ćirilica", kako se spominje u dodatku Poljičkog statuta iz 1665. godine. Tako se dogodilo da smo s prljavom političkom vodom izbacili i dete, koje sada spasavamo", rekao je Grgo za "Slobodnu Dalmaciju".
Ne bez ponosa, Grgo ističe kako su i pre Hrvatske akademije znanosti i umetnosti (HAZU), koja je nedavno organizovala skup na temu "Hrvatska ćirilična baština", Širokobriježani shvatili značenje tog pisma u kulturnoj istoriji Hrvata.
Do sada je isklesano i postavljeno 12 slova, a preostalih 15 biće tek postavljeno.
"Slova pišemo u vrlo kvalitetnom hercegovačkom kamenu, koji nam je poklonila firma "Dubint-Kočerin", rezali smo ga u firmi AG Kamen, a ja sam se uhvatio klesarskog posla", rekao je Grgo.
Projekat je napravilo Udruženja Štećak, a finansiranje je pomogla Vlada Hrvatske, Vlada Federacije BiH i Zapadnohercegovačka županija.
Grgo je rekao da je neprocenjivu pomoć dala i doktor nauka Marinka Šimić sa Instituta za kroatistiku i slavistiku u Zagrebu.
"Naš je cilj da hrvatska ćirilica u UNESCO-u dobije status nematerijalne svetske kulturne baštine", naveo je Grgo.
Sve je, ipak, naišlo na žestoke reakcije srpskih lingvista, piše "Slobodna Dalmacija".
Možda je najžešći bio jedan od vodećih lingvista, profesor Miloš Kovačević, koji kaže da "Hrvati Srbima otimaju ćirilicu".
Na naučnom skupu HAZU održanom krajem 2012. godine, podseća Kovačević, izneta je teza kako je "od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatskog teritorija stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo (i) ćirilicom", te da se na srednjovekovnim spomenicima "mešaju i ćirilica i glagoljica".
Kovačević to naziva "hrvatsko šminkanje prošlosti" i primećuje da su se Hrvati tek u 2012. godini setili "svojega" pisma ćirilice zbog njihovog puta prema EU-u, jer u Briselu žele da imaju pravo prvenstva nad jezikom i pismom s Balkana.

http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tabid/68/articleType/ArticleView/articleId/198662/Default.aspx

‘rvacka ćirilica
Srbi u panici zbog spomenika u Širokom Brijegu: Hrvati nam otimaju ćirilicu!

ImageHandler.ashx

Na ogradi Osnovne škole u Kočerinu kraj Širokog Brijega niknulo je 12 u kamenu isklesanih ćiriličnih slova visokih 1,4 metra, širokih metar i debelih 25 centimetara. Nemalo je to iznenađenje za prosječnog čitatelja kojemu se Široki Brijeg može vezati uz svašta, ali vrlo teško uz − ćirilicu. Pa sam se raspitao tko je to postavio i zašto, tko je klesao slova u hercegovačkom žestacu i s kojom nakanom. Svi mi u Kočerinu vele da o svemu tome najbolje zna Grgo Mikulić, ekonomist i direktor Turističkog ureda Široki Brijeg, pjesnik, knjižničar, klesar, kipar, etnolog, ljubitelj starina... Budući da je riječ o ćirilici, makar i “arvackoj“, ipak me prvo zagolicalo pitanje kako su Kočerinjani i Hercegovci, na glasu kao “žestoki” Hrvati, prihvatili ta monumentalna slova u središtu naselja.

− U početku je bilo nevjerice i čuđenja, ali kad smo objasnili da se radi o starom hrvatskom pismu kojim je 1404. godine pisana i Kočerinska ploča, nadgrobni spomenik Vignja Miloševića, koja se čuva u crkvenom prostoru crkve u Kočerinu kao spomenik nulte kategorije, onda je sve sjelo na svoje. Radi se o tome da je forsiranje ćirilice u vrijeme dvije Jugoslavije kao srpskog pisma kod naroda stvorilo animozitet prema svakoj ćirilici, makar je ona, uz latinicu i glagoljicu, srednjovjekovno hrvatsko pismo, “arvacka ćirilica“, kako se spominje u dodatku Poljičkog statuta iz 1665. godine. Tako se dogodilo da smo s prljavom političkom vodom izbacili i dijete, koje sada spašavamo − kaže Grgo.

Ne bez ponosa Grgo ističe kako su i prije HAZU-a, koji je organizirao znanstveni skup o temi “Hrvatska ćirilična baština“, Širokobriježani shvatili značenje tog pisma u kulturnoj povijesti Hrvata. Do sada je isklesano i postavljeno 12 slova na dvije postaje. Preostalih 15 slova bit će postavljeno na još tri postaje. Sve će to biti osvijetljeno i vidljivo za sve prolaznike koji idu cestama Mostar–Split i Mostar−Tomislavgrad−Livno.
− Slova pišemo u vrlo kvalitetnom hercegovačkom kamenu “rujan“, koji nam je poklonila tvrtka “Dubint − Kočerin”, rezali smo ga u firmi “AG Kamen”, a ja sam se uhvatio klesarskog posla − kaže Grgo.

Ali ne zaboravi spomenuti da je projekt napravila udruga “Stećak” i da su u dosadašnjem poslu najviše pomogli Vlada Republike Hrvatske, Vlada Federacije BiH i Zapadnohercegovačka županija. A neprocjenjivu stručnu pomoć imali smo od doktorice znanosti Marinke Šimić s Instituta za kroatistiku i slavistiku u Zagrebu.
− Naš je cilj da hrvatska ćirilica u UNESCO-u dobije status nematerijalne svjetske kulturne baštine − dodaje Grgo.

No, sve to naišlo je na žestoke reakcije srpskih lingvista. Možda je najžešći bio jedan od vodećih lingvista, profesor Miloš Kovačević, koji kaže kako “Hrvati Srbima otimaju ćirilicu”. Na znanstvenom skupu u HAZU-u, održanom krajem 2012., podsjeća prof. Kovačević, iznesena je teza kako je “od 11. do 18. stoljeća na velikim dijelovima hrvatskog teritorija stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo (i) ćirilicom”, te da se na srednjovjekovnim spomenicima “miješaju i ćirilica i glagoljica”. Kovačević to naziva “hrvatsko šminkanje prošlosti” i primjećuje da su se Hrvati tek u 2012. godini sjetili “svojega” pisma ćirilice zbog njihova puta prema EU-u, jer u Bruxellesu, kako kaže, žele imati pravo prvenstva nad jezikom i pismom s Balkana.

Hvala bogu pa se vratiše iskonskom pismu svojih starih predaka!!!

Na znanstvenom skupu u HAZU-u, održanom krajem 2012., podsjeća prof. Kovačević, iznesena je teza kako je “od 11. do 18. stoljeća na velikim dijelovima hrvatskog teritorija stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo (i) ćirilicom”, te da se na srednjovjekovnim spomenicima “miješaju i ćirilica i glagoljica”.

A kada sam ja isto ovo ranije govorio horvatskoj bratiji na forumu, Cvrle je u sebi pomislio "ja koje li velikosrpske budale, Gospe li ti sinjske"

Makarska biskupija je sve sto je pisala, pisala cirilicom. A onda su ustase u XX veku pocele lagano da uklanjaju te tragove prisustva cirilice. Ali stvarno smesno zvuci da bas u Sirokom Brijegu pocnu da dizu spomenik cirilici. To je ekvivalentno da cetnici Ravne Gore pocnu da podizu spomenik arapskom pismu )))))

Dr Gojko Malović: Usled takve potrebe, pojavila su se istoriografska dela, u kojima se, bez dokaza, veličala “stara Hrvatska” i postepeno “stvarali” tzv. Hrvati kao rimokatolička nacija, iako o njima nema originalnih dokumenata ni podataka o njihovom postojanju u istoriji.

O Hrvatima ni u jednom arhivu nema originalnih podataka čije je postojanje starije i od tzv. “stare Hrvatske iz perioda hrvatske narodne dinastije”, odnosno iz vremena pre, navodnog, njenog potčinjavanja od strane Mađara – ni u arhivu Vatikana, ni Venecije, ni Milana, ni Firence, ni Graca, ni Beča, ni Carigrada – ni igde ni nigde, već u tzv. “prepisima sa starijih nesačuvanih originala”, čime je nastala samo “historijska Hrvatska u prepisu”, tj. u istoriji nije postojala, ali u virtuelnim zamislima hrvatske istoriografije je “postojala”. Malo ko postavlja pitanje, kako to da za većinu nekadašnjih država ima originalnih i ubedljivih podataka, samo o državi “srednjovjekovnoj Hrvatskoj” – gle čuda – nema nijedan!

4.05.2009. 04:22

No, u međuvremenu stigao je i "argumentirani" odgovor:

Danko Plevnik:
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/136655/Default.aspx
Članak je nedavno izašao kao knjiga koju je recenzent, također nazovi doktor, Gojko Malović predstavio kao ledolomac kroz more zaleđenih zabluda. Po svom sadržaju nije vrijedna spomena, ali je ilustracija jednog mentalnog imperijalizma koji stremi Zapadu, a želi negirati sve zapadno i Velikoj Srbiji povratiti Hrvatsku tako da hrvati regresiraju u Srbe rimokatolike pa Srbe pravoslavce.

Žutić je uvjeren ne samo da Hrvatska ne postoji, posebno ne stara Hrvatska, nego da ne postoje ni materijalni dokazi njene opstojnosti, pa niti primarni historiografski izvori. O razdoblju hrvatske narodne dinastije za njega nema podataka ni u arhivu Vatikana, čime Žutić odjednom sumnja u njegovu svemoć, ni u arhivu Venecije, Milana, Firence, Graca, Beča, Carigrada.

Hrvati nisu nikada postojali kao “historijski narod”, a za njihovo virtualno postojanje kriva je ta prokleta hrvatska historiografija koja ga stalno umnožava. Žutić svakom novom idejom pada u kontradikciju jer ako Hrvati nisu nikada postojali već je to naziv za Srbe koji su ucjenom i prisilom prešli u unijate i rimokatolike, onda su ti konvertitski Srbi pravili genocid i etnička čišćenja nad Srbima, a ne Hrvati!? Nakon te “velikohrvatske žetve srpske narodne njive” nastala je i Velika Hrvatska u liku RH.

crysmiley1.gif

Darko Plevnik za vrijeme služenja vojnog kadrovskog roka (1974.-1975.) proglašen je hrvatskim nacionalistom i završava u kaznenom puku u Gospiću.

ustasa-1-1.jpg

Ajmo, društvo, veselo, veselo tamo!

... a kako i ne bi - "prema Veri Kržišnik Bukić Danko Plevnik spada i među znamenite Slovence."
crysmiley1.gif

200px-Danko_Plevnik.jpg

Danko Plevnik, hrvatski nacionalista slovenačkog porekla

Split je imao vlaško katoličko zaleđe sa katolicima koji govore hrvatski jezik, isto kao i u Dubrovniku.
Sad ćeš kao ključni argument izvući Marka Kraljevića, kladim se u burek.

Nego, da te pitam kako je to da je Šešelj na suđenju tražio prevoditelja za srpski jer nije iz dokumenata razumio što je to točka i Zapadni Srijem?
Mislim, kad je to isti jezik, kako to da nije razumio o čemu se radi?

Znaš što bi ti rekla moja učiteljica iz osnovne škole? Sjedi drvo na drvo.

Sretna ti Nova.
gde napisa Dubrovnik bog te.hrvatski jezik u Dubrovniku..pa tu ideju ni Spilberg ne bi razmotrio.

1878 - 1371 = 507

A zašto si baš konkretno te godine upotrebio?

Evo, po nekoj logici, mogu i da se prošire - evo, Srbi i Turci su se prvi puta sukobili 1352. godine tj. od Turaka izgubili; a posljednja faza rata za nezavisnost jeste bio Prvi balkanski rat koji se okončao 1913. godine.
Znači, takvom logikom, mogao si slobodno napisati i 1352-1912.

Tako je, u pitanju je jedan od nekoliko mitova; taj konkretno iz srbofobnih razloga proširen mahom zahvaljujući bošnjačkim nacionalistima po internetu.

A zašto si baš konkretno te godine upotrebio?

Evo, po nekoj logici, mogu i da se prošire - evo, Srbi i Turci su se prvi puta sukobili 1352. godine tj. od Turaka izgubili; a posljednja faza rata za nezavisnost jeste bio Prvi balkanski rat koji se okončao 1913. godine.
Znači, takvom logikom, mogao si slobodno napisati i 1352-1912.

Tako je, u pitanju je jedan od nekoliko mitova; taj konkretno iz srbofobnih razloga proširen mahom zahvaljujući bošnjačkim nacionalistima po internetu.

Nedavno me pita investigator da li sam se uclanio na forum Herceg Bosna jer je neko tamo poceo da kopira moje tekstove sa teme o genetici i odem da vidim sta je u pitanju. Kao prvo, slatko sam se ismejao. Kao drugo, video sam na delu srbofobiju naseg gosta Brtulina na delu. To je onaj sto se ovde prodaje za kulturicu a tamo tone u vode najnizeg sovinizma.

I ovo je nesto iz istog arsenala. Pokusaj vokacije mrznje na infantilan nacin. Ali dobro... to je sve davno opisano u simptomima konvertitskog sindroma. Zato i ne cudi. Ja se prema tome vrlo hladnokrvno odnosim :)

Gomila ljudi katoličanstvo potpuno izjednačava s hrvatstvom, a pravoslavno kršćanstvo sa srpstvom (srpska vjera, srpski pop, srpski Božić, srpska Nova godina, srpski Badnjak, srpska crkva). Vjeroispovijest bi trebala biti potpuno odvojen pojam od pripadnosti narodu. Albanaca ima katoličkih i pravoslavnih kršćana i muslimana, ali su svi Albanci. Nijemaca ima katolika i protestanata, ali su svi Nijemci. Kolju se Irci katolici i Irci protestanti, ali su opet svi Irci. Zašto se na Balkanu poistovjećuju pripadnost narodu i vjeroispovijest? Čak je od 1971. do 1993. vjerska odrednica smatrana i narodnom - Musliman. Zanima me postojanje Hrvata nekatolika (osobito pravoslavnih kršćana i muslimana) kroz povijest.

HRVATI MUSLIMANI

"Nastojeći suzbiti hrvatski i srpski nacionalizam, koji su bili držani opasnim za interese Monarhije u Bosni i Hercegovini, Kallay je promicao misao o posebnoj bosanskoj nacionalnosti (bošnjaštvu), koja je bila zamišljena kao brana protiv razvijanja posebnih, neizbježno iredentističkih nacionalnih pokreta na osnovi vjerskih podjela. Međutim, Kallayevo međuvjersko bošnjaštvo nije bilo puka izmišljotina. Kao što je tradicija bosanske državnosti prije otomanske vlasti bila jaka među katolicima Bosne i Hercegovine, a čuvali su je osobito bosanski franjevci, tako je i povijest bosanske autonomije u okviru otomanske države bila jaka među Muslimanima. unatoč tome, Kallayevo bošnjaštvo uhvatilo je korijen samo među Muslimanima, koji su bili objekt hrvatsko-srpskog suparništva i koji su, poput Kallaya, opravdano strahovali da bi jedinstvo Bosne i Hercegovine moglo biti ugroženo ako bi se znatan broj Muslimana počeo odlučivati za hrvatsku i za srpsku nacionalnost... Hrvatska elita, koja je ekonomski bila slabija od srpske, sastojala se uglavnom od sitnih trgovaca, činovnika i svećenstva, ali je ipak bila dovoljno jaka da skine Kallayevu zabranu sa bilo kakve manifestacije hrvatskog nacionalnog osjećaja. (Prije 1899. nisu bila dopuštena čak ni pjevačka društva s hrvatskim imenom)... Očito, ni srpska ni hrvatska nacionalna ideologija nisu mogle isticati većinske zahtjeve na Bosnu i Hercegovinu bez pridobijanja Muslimana. Otuda su proistekli zahtjevi za "nacionalizacijom" Muslimana, to jest za njihovim svrstavanjem bilo u hrvatsku ili u srpsku nacionalnost... Rezultat tih sporenja bilo je bošnjaštvo, kao prvo obrambeno sredstvo ponosnih muslimanskih spahija protiv nacionalnih pokreta nekadašnjih njihovih kršćanskih podložnika... I budući da sva vrhovništva umiru dostojanstveno, samrtna pjesma Bošnjaka, koju je 1891. spjevao Savfet-beg Bašagić, sve uvaženiji muslimanski pjesnik veoma plemenita roda, glasila je ovako: "Od Trebinja do brodskijeh vrata, nije bilo Srba ni Hrvata. " Tri godine poslije, Bašagić je postao aktivist Starčevićeve stranke u Zagrebu i deklarirani Hrvat... Nesumnjivo je da su pravoslavne implikacije srpstva umanjile privlačnost srpske nacionalne ideologije među Muslimanima uopće. Samo je nekolicina muslimanskih intelektualaca pristupila srpskoj nacionalnosti - Osman Đikić, Avdo Karabegović Hasanbegov i njegov rođak S. Avdo Karabegović (kod kojega je ono "S" označivalo "Srbin")... Ukratko, srpski je nacionalni pokret tražio od Muslimana da vjeruju da je otomansko razdoblje - od kojega se prelazak na islam ne može odvojiti - bio zapravo korak natrag... I sam je Starčević, kao utemeljitelj suvremenog hrvatskog nacionalizma, držao da su bosanski Muslimani najbolji Hrvati... A godine 1900, kada je nadbiskup vrhbosanski Josip Stadler, čiji je katolički klerikalizam bio sukladan njegovu nebosanskom podrijetlu, pokušavao poistovjetiti hrvatsku nacionalnost s katoličanstvom, i kada je, štoviše, zagovarao muslimanski prijelaz na katoličanstvo, franjevački mu je Osvit odgovorio izjavom, da katoličanstvo ne bi propalo, kad bi nestalo Hrvata, niti bi Hrvati propali kad bi prestali biti katolici... Pretežna većina prvog sveučilišnog naraštaja Muslimana držala je sebe Hrvatima. Neki od njih, posebno Savfet-beg Bašagić, čitave su stranice ispisivali u Osvitu, svjedočeći na taj način prihvaćanje Muslimana i islama unutar nacionalnih i kulturnih granica hrvatstva... Premda je broj muslimanskih intelektualaca koji su se izjasnili kao Hrvati u prvoj polovici XX stoljeća premašio broj onih koji su sebe držali Srbima, MOŽDA U OMJERU DESET NA PREMA JEDAN, barem trećina muslimanskih intelektualaca i velika većina običnih Muslimana izbjegavala je da bude zahvaćena bilo kojim procesom "nacionalizacije. " ... Štoviše, unatoč njezinoj potpunoj prevlasti nad bosanskom muslimanskom zajednicom, JMO se nije mogla predstaviti kao predstavnik jedne formirane nacionalne grupe, budući da je koncepcija posebne bosanske muslimanske nacionalnosti bila neprihvatljiva ne samo za Srbe i Hrvate, nego i za same muslimanske vođe... Čak ako muslimanske mase nisu svjesne svoga narodnog imena, one su ipak nacionalno određene. Prema riječima Osmana Nurij-bega Firdusa, oni su "prisustvovali i krunisanju Tomislava i krunisanju Stjepana Dušana, ali su onda, vjere radi, izgubili nacijonalno osjećanje... Oni su svjesni da im je podloga slovenska, da su jedan dio srpsko-hrvatskog tijela, koji je radi religije postao anacijonalan... biti u isto vrijeme musliman i osjećati nacijonalno, to nije moguće; islam je preči od narodnosti. " ... Protumuslimanski karakter agrarnih sukoba u Bosni i Hercegovini gotovo je posve onemogućio muslimansku integraciju unuar srpske nacionalne ideologije. A prihvatiti Hrvate, za njih bi to značilo izazvati izravnu konfrontaciju s Beogradom, koja bi vrlo vjerojatno rezultirala diobom Bosne i Hercegovine, a JMO - i Muslimani općenito - upravo su to htjeli pod svaku cijenu spriječiti... " ... Na primjer, od 24 poslanika koji su izabrani na listi JMO na izborima u studenom 1920, 15 IH SE DEKLARIRALO KAO HRVATI, A DVOJICA KAO SRBI, PETORICA SE NISU UOPĆE NACIONALNO DEKLARIRALA, A JEDAN SE IZJASNIO KAO BOŠNJAK. Od 18 poslanika i njihovih zamjenika izabranih na listi JMO na izborima 1923, svi su se, osim dr Mehmeda Spahe (1883-1939), predsjednika stranke poslije 1921, IZJASNILI KAO HRVATI. U svoje studentsko vrijeme, Spaho se izjašnjavao kao Srbin, a poslije se nije htio nazivati ni Srbinom ni Hrvatom. Zanimljivo je da se njegov brat Fehim, reis ul-ulema jugoslavenskih muslimana od 1938. do 1942., DEKLARIRAO KAO HRVAT. Treći brat, Mustafa Spaho, po profesiji inženjer, deklarirao se kqao Srbin... Spahin nasljednik, Džafer-beg Kulenović, figurirao je u Pavelićevoj hijerarhiji kao dio obaveznog bosanskog dekora... Tamo gdje Pavelić nije dijelio vlast s Muslimanima, četnici Draže Mihailovića latili su se da ih unište, i u procesu uništavanja poklali su i ne malo Muslimana-Srba. Četnici su u Foči, prije smaknuća jednog Muslimana, koji im je govorio da je on bio srpski rodoljub, ovako govorili: "Što si bio Srbin, ti si kaljao srpsko ime, jer si Turčin. A zato što si nam pomagao, nećemo te mučiti. " Strijeljali su ga, umjesto da mu prerežu grkljan. Zar je, dakle, čudno, što se u Evropi u drugoj polovici XX stoljeća pojavio jedan narod koji više nije htio biti ništa drugo nego muslimanski? "

HRVATI PRAVOSLAVNI KRŠĆANI

Tesla Petar iz Vojnića izjasnio se kao Hrvat u vodoravnoj rubrici pod rednim brojem 9 (race or people).
http://img483.imageshack.us/img483/9...ichrvat5zj.gif

Tesla Petar iz Vukmanića.
http://img483.imageshack.us/img483/2...kahrvat6zz.gif

Evo izvorne isprave u kojem se nalazi Tesla Mile.
http://img483.imageshack.us/img483/6...lehrvat6tl.gif

Postoji još Tesla koji su iselili u Ameriku i svi se prije 1918. izjašnjavaju, koliko sam ja vidio, kao Hrvati. Prema tome u biti nije ni važno kako se Niikola Tesla izjašnjavao, ako su mu se svi rođaci izjašnjavali kao Hrvati. Ako je on prihvatio ideologiju srpstva ne znači da je bio etnički i podrijetlom Srbin.

Ovdje imamo jedno unikatno prezime koje je nosio i predsjednik skupštine "države" SAO Krajine, prezime Paspalj. U istoj ovoj ispravi imamo i neke ljude koji su se izjasnili kao Hrvati, a zovu se Jovan i Jovo što ne bih rekao da su hrvatska imena, po sadašnjem razumijevanju Hrvata i Srba u vezi tih imena.
Neki Paspaljev rođak ne tako davno izjasnio se da je državljanin Mađarske,
a da je Hrvat po narodnosti-etnicitetu!
http://img505.imageshack.us/img505/6...nhrvati9kf.gif

Imamo ovdje također prezime za koje bih rekao da nije često, prezime Martić,
jedan takav koji je Hrvatskoj dosta jada zadao, a neki rođak Jovan mu se fino ovdje izjasnio kao Hrvat! Ima tu jos dosta pravoslavnih kršćana koji se izjašnjavaju kao Hrvati. Čak su u ovoj ispravi naveli državljanstvo nepostojeće- hrvatsko. Izgleda da su bili ponosni Hrvati, čim nisu stavili austrijsko ili mađarsko državljanstvo.
http://img505.imageshack.us/img505/7...anhrvat8qf.gif

Ovdje imamo ispravu o nekom Pupinu?
http://img361.imageshack.us/img361/2554/mjpupin6hj.gif

Srbi su proglasili za svog pisca, za Srbina, pisca Vladana Desnicu,
s čim se njegovi preci sigurno ne bi složili, te tako imamo Desnicu Jovana, iz, ni manje ni vise sela Srb, koji se izjasnio kao Hrvat! Također u istoj ispravi ako dobro čitam su i druga vrlo poznata ''srpska'' prezimena Rašković i Dubaić svi iz Srba, upisali državljanstvo mađarsko, a narodnost-etnicitet Hrvati!
http://img505.imageshack.us/img505/5...rbhrvat6gx.gif

Neki Rašković iz Benkovca rođak onog Jovana Raškovića političara, državljanstvo mađarsko, narodnost Hrvat.
http://img451.imageshack.us/img451/3...enkovac2it.gif

Ovdje imamo Desnicu Stojana, Davidović Jovana, Škrbića i druge koji su upisali da su državljani Austrije, a da su Hrvati po narodnosti.
http://img505.imageshack.us/img505/6...anhrvat4gd.gif

Ovdje imamo pravoslavne kršćane: Tišma Jovo, Uzelac, Rađenović, Desnica, Dragićević, Delić, svi po narodnosti Hrvati, državljanstvo mađarsko. Ispod njih Vukadinović Mile iz države Bosne, narodnost Hrvat.
http://img505.imageshack.us/img505/5...vativukadi.gif

Gomila ljudi katoličanstvo potpuno izjednačava s hrvatstvom, a pravoslavno kršćanstvo sa srpstvom (srpska vjera, srpski pop, srpski Božić, srpska Nova godina, srpski Badnjak, srpska crkva). Vjeroispovijest bi trebala biti potpuno odvojen pojam od pripadnosti narodu. Albanaca ima katoličkih i pravoslavnih kršćana i muslimana, ali su svi Albanci. Nijemaca ima katolika i protestanata, ali su svi Nijemci. Kolju se Irci katolici i Irci protestanti, ali su opet svi Irci. Zašto se na Balkanu poistovjećuju pripadnost narodu i vjeroispovijest? Čak je od 1971. do 1993. vjerska odrednica smatrana i narodnom - Musliman. Zanima me postojanje Hrvata nekatolika (osobito pravoslavnih kršćana i muslimana) kroz povijest.

HRVATI MUSLIMANI
Остао си дужан аутора овог небулозног текста, или си сам ово смандрљао.
И линкови ти не раде.

Back