mišomor1
Aktivan član
- Poruka
- 1.968
Sta je tu odvratno?
Ajd molim te, matematicki mi izracunaj tih 500 godina.
1878 - 1371 = 507
Sta je problem sa Maticima, Anticima i ostalim?
Cudo je ta srpska agentura. Pohrvati sve one katolike po Bosni za par godina.
A što je problem? Pa nije nikakav. Nije valjda da nisi uspio shvatiti moju rečenicu?
Dobro sad je već jasno da si stasao na proustaškoj ideologiji.Samo još nije jasno jesi li svestan toga ili ne, ali izgleda da se radi o uslovljenom stanju svesti.
Evo šta "tvoji" kažu o "emotivnoj i mentalnoj povezanosti neke skupine":
Poznati hrvatski pisac Ante Alupović, sveštenik, upravnik Hrvatske asocijacije „Napredak“ iz Sarajeva, najmoćnije hrvatske kulturne asocijacije u Bosni
i Hrcegovini, priča da je ime Hrvat bilo nepoznato širokim masama.
: Primera je onoliko...
A ti i dalje prebrojavaj krvna zrnca, samo pazi da se ne razočaraš rezultatom.
Ja vama govorim da većina vas Srba na ovom forumu prebrojavate krvna zrnca susjedima na ovoj temi što je tipično za rasizam, a onda ti meni da ja prebrojavam...

Ante Alupović? Tko je taj? Nikad čuo za to prezime a kamo li za njega. U Srbiji je jako poznat?
Stvarno je odvratno kad neko ko veruje u pravo prve bračne noći diskutuje na podforumu koji se bavi istorijom.
Nije toga bilo? Ne znam zašto se toga stidite, takva su bila vremena.
Odlično pitanje, Mišomoru.
Ova tema se suštinski ne bavi time. Ova tema je, u priličnoj meri, uspela da dokaže da su ljudi koji su ideolozi hrvatstva i ljudi koji su stvorili hrvatsku istoriju, jezik i kulturu - ljudi nehrvatskog porekla. Prilažu se argumenti da je ideja hrvatstva relativno mlada i neautohtona, veštačka i nespontana, i kao takva izvor i motor kontinuirane destabilizacije Balkana jer je projektovana radi supresije srpskog suvereniteta na Balkanu, a nakon propasti Osmanskog Carstava.
Nipošto se ne negira postojanje hrvatske nacije. Ja negiram hrvatsko poreklo onih koji su poreklom štokavci, negiram da je današnji standardni jezik u Hrvatskoj hrvatski jezik, kao i da je štokavski dijalekat hrvatski poreklom. Na primer, vidimo da štokavski ikavci nisu postali Hrvati od Porfirogenita pa sve do Antuna Radića, ali Porfirogenitus ne kaže za njih da su Hrvati, štaviše kaže da su Srbi za mnoge koji se danas drugojako izjašnjavaju. Kad su u pitanju Bunjevci sa postojbinom u centralnoj i zapadnoj Hercegovini i Šokci sa postojbinom u zapadnoj i severnoj Bosni - ako imam Porfirogenitovo svedočenje i vidim da danas govore neki od štokavskih dijalekata, kako mogu da sumnjam u njihovo srpsko etničko poreklo, odnosno kako da ne sumnjam u stav zvanične istoriografije da su njihova postojbina i poreklo još uvek upitni, a jedino neupitno je da su "Hrvati"?
Eto, to sam donekle objasnio. Potrebna je naravno jedna komparativna studija koja će pokazati odnos broja nacionalnih ideologa i kulturnih radnika koji ne pripadaju datoj naciji s obeju strana, ali je na prvi pogled neuporediva proporcija stranaca na hrvatskoj strani, dok, rekao bih, kod Srba ne odstupa previše od nekog evropskog proseka, dapače. Dakle, tvrdim da je srpska nacionalna ideja autohtona.
To može biti samo za ponos hrvatskoj naciji da su mnogi doseljenici u Hrvatsku sa zapada (Židovi, Nijemci, Slovaci, Česi, Madžari,...) postajali veliki hrvatski domoljubi i davali čak i svoje živote za Hrvatsku.
A ovo podebljano što negiraš nama, slobodno dokazuj na međunarodnim znanstvenim skupovima. I što će onda ljudi koji to budu slušali misliti o vama? Da vam nisu sve daske na broju. Povijest je znanost i ne da se puno toga falsificirati. Uostalom, Profirogenet je pisao da Hrvatska u vrijeme Tomislava ima vojsku od 100 000 pješaka, 60 000 konjanika i 100 ratnih brodova. Današnja znanost zna da je to bilo nemoguće kao što su i mnoge druge stvari iz DAI i LJPD bile odbačene. Početne teze o srpskoj štokavštini su odbačene još davno i nitko ozbiljan do njih ne drži, samo se vi zatucano držite tih teorija koje bi u današnje vrijeme mogle samo izazivati podsmijeh da iza tih ideja ne stoji i agresivna ratnohuškačka politika koja se ni nakon golemih gubitaka srpskog naroda u 20. stoljeću nije promijenila ni za milimetar.
Poslednja izmena od moderatora: