Nesumnjivo Hrvati

Stojko Vranković i njegovi preci su Hrvati, neka te ne buni njegovo ime. Radovani, Stoje, Stojani i slična imena su bila česta u Hrvatskoj u starijim vremenima (Radovanov portal na trogirskoj katedrali).

Tu je link: http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...14HABA&usg=AFQjCNHBc9WrxG4ddgrrR-C1z2_OU4juSg

Ako ti je wiki nepouzdan izvor, možeš proguglat za prezime Vranković na ozbiljnijim stranicama pa ćeš dobit isto. Komazec i Petrović su iz miješanog braka a za Pršu ni ne znam kako se izjašnjava te je li izmiješanog braka. Zanimljivo je jedino kako je dobio ime Dado - Adolf (Dado Topić - hrv. kantautor u stvari pravo njegovo pravo ime je Adolf)).

Cijela ova vaša tema je jedna teška srpska frustracija. Nas uopće nije briga zašto su sada neki Matići, Antići, Stjepanovići, Draškovići, Šešelji,... Srbi.

Da nije SPC osnivanjem kraljevine SHS dobila nadležnost nad pravoslavnim pukom u HR, etničkih Srba ne ni bilo puno u Hrvatskoj. Jer, mnogi su se prije smatrali Hrvatima pravoslavcima (istina, i mnogi se jesu smatrali pravoslavnim Srbima ili Srbima katolicima na područjima na kojima je djelovala srpska agentura novostvorene srpske države). Sad taj broj hrvatskih pravoslavaca, sudeći po novom popisu, opet lagano raste.

Uglavnom, da meni netko nekom najnovijom genetskom metodom dokaže da sam izravni potomak samog Cara Dušana, ja bih opet bio jednako Hrvatom i jednako volio svoju prekrasnu zemlju a prema Srbiji i Srbima ne bi osjećao ništa. Bitan je osjećaj i mentalitet (u mom slučaju dalmatinski ali poštujem i divim se zagorskom, slavonskom, istarskom,...)..

Poslednja izmena:
Stojko Vranković i njegovi preci su Hrvati, neka te ne buni njegovo ime. Radovani, Stoje, Stojani i slična imena su bila česta u Hrvatskoj u starijim vremenima (Radovanov portal na trogirskoj katedrali).

Tu je link: http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...14HABA&usg=AFQjCNHBc9WrxG4ddgrrR-C1z2_OU4juSg

Ako ti je wiki nepouzdan izvor, možeš proguglat za prezime Vranković na ozbiljnijim stranicama pa ćeš dobit isto. Komazec i Petrović su iz miješanog braka a za Pršu ni ne znam kako se izjašnjava te je li izmiješanog braka. Zanimljivo je jedino kako je dobio ime Dado - Adolf (Dado Topić - hrv. kantautor u stvari pravo njegovo pravo ime je Adolf)).

Cijela ova vaša tema je jedna teška srpska frustracija. Nas uopće nije briga zašto su sada neki Matići, Antići, Stjepanovići, Draškovići, Šešelji,... Srbi.

Da nije SPC osnivanjem kraljevine SHS dobila nadležnost nad pravoslavnim pukom u HR, etničkih Srba ne ni bilo puno u Hrvatskoj. Jer, mnogi su se prije smatrali Hrvatima pravoslavcima (istina, i mnogi se jesu smatrali pravoslavnim Srbima ili Srbima katolicima na područjima na kojima je djelovala srpska agentura novostvorene srpske države). Sad taj broj hrvatskih pravoslavaca, sudeći po novom popisu, opet lagano raste.

Uglavnom, da meni netko nekom najnovijom genetskom metodom dokaže da sam izravni potomak samog Cara Dušana, ja bih opet bio jednako Hrvatom i jednako volio svoju prekrasnu zemlju a prema Srbiji i Srbima ne bi osjećao ništa. Bitan je osjećaj i mentalitet (u mom slučaju dalmatinski ali poštujem i divim se zagorskom, slavonskom, istarskom,...)..

Pa ti si upravo ovakvom izjavom nesvesno ili svesno opravdao i dao smisao ovakvim temama.
To što je neko danas nešto po nacionalnosti, Hrvat, Finac,Francuz itd je stvar izbora i usvojenog ponašanja i mišljenja.

Ostali navodi samo potvrđuju tvoje elementarno neznanje istorije (nivo osnovne škole).
Inače na ovakve tvrdnje najbolji je odgovor u životima starih ljudi iz tih krajeva (kojih doduše danas gotovo i da nema) i o njihovom znanju o "delovanju srpske agenture novostvorene srpske države".Bez velike istorije, čisto situacija sa terena.
Uopšte ovakvi stavovi su vrlo bliski ustaškoj ideologiji, koja je makar iz ugla elementarne pristojnosti upitna.Ne znam da li svestan toga ili ne!?

Naprotiv, ne samo da moja teorija nije ustaška nego je tvoja teorija rasistička kao i kod skoro svih srpskih diskutanata na ovoj temi. Nacije i jesu rezultat emotivne i mentalitetne povezanosti neke skupine i osjećaja svakog od te skupine. Da sam na tvom mjestu i da sam pristalica tvoje teorije, bio bih okrenut prema Turcima a ne prema Hrvatima. Stvarno je odvratno kad netko, čiji su preci bili krotki skoro 500 godina pod turskom čizmom i bili seksualno izrabljivani pravom prve bračne noći, prebrojava krvna zrnca susjedima.

Sta je problem sa Maticima, Anticima i ostalim?
Cudo je ta srpska agentura. Pohrvati sve one katolike po Bosni za par godina.

Naprotiv, ne samo da moja teorija nije ustaška nego je tvoja teorija rasistička kao i kod skoro svih srpskih diskutanata na ovoj temi. Nacije i jesu rezultat emotivne i mentalitetne povezanosti neke skupine i osjećaja svakog od te skupine. Da sam na tvom mjestu i da sam pristalica tvoje teorije, bio bih okrenut prema Turcima a ne prema Hrvatima. Stvarno je odvratno kad netko, čiji su preci bili krotki skoro 500 godina pod turskom čizmom i bili seksualno izrabljivani pravom prve bračne noći, prebrojava krvna zrnca susjedima.

Sta je tu odvratno?
Ajd molim te, matematicki mi izracunaj tih 500 godina.

Stvarno je odvratno kad netko ... prebrojava krvna zrnca susjedima.

Odlično pitanje, Mišomoru.

Ova tema se suštinski ne bavi time. Ova tema je, u priličnoj meri, uspela da dokaže da su ljudi koji su ideolozi hrvatstva i ljudi koji su stvorili hrvatsku istoriju, jezik i kulturu - ljudi nehrvatskog porekla. Prilažu se argumenti da je ideja hrvatstva relativno mlada i neautohtona, veštačka i nespontana, i kao takva izvor i motor kontinuirane destabilizacije Balkana jer je projektovana radi supresije srpskog suvereniteta na Balkanu, a nakon propasti Osmanskog Carstava.

Nipošto se ne negira postojanje hrvatske nacije. Ja negiram hrvatsko poreklo onih koji su poreklom štokavci, negiram da je današnji standardni jezik u Hrvatskoj hrvatski jezik, kao i da je štokavski dijalekat hrvatski poreklom. Na primer, vidimo da štokavski ikavci nisu postali Hrvati od Porfirogenita pa sve do Antuna Radića, ali Porfirogenitus ne kaže za njih da su Hrvati, štaviše kaže da su Srbi za mnoge koji se danas drugojako izjašnjavaju. Kad su u pitanju Bunjevci sa postojbinom u centralnoj i zapadnoj Hercegovini i Šokci sa postojbinom u zapadnoj i severnoj Bosni - ako imam Porfirogenitovo svedočenje i vidim da danas govore neki od štokavskih dijalekata, kako mogu da sumnjam u njihovo srpsko etničko poreklo, odnosno kako da ne sumnjam u stav zvanične istoriografije da su njihova postojbina i poreklo još uvek upitni, a jedino neupitno je da su "Hrvati"?

Eto, to sam donekle objasnio. Potrebna je naravno jedna komparativna studija koja će pokazati odnos broja nacionalnih ideologa i kulturnih radnika koji ne pripadaju datoj naciji s obeju strana, ali je na prvi pogled neuporediva proporcija stranaca na hrvatskoj strani, dok, rekao bih, kod Srba ne odstupa previše od nekog evropskog proseka, dapače. Dakle, tvrdim da je srpska nacionalna ideja autohtona.

Zanimljivo je jedino kako je dobio ime Dado - Adolf (Dado Topić - hrv. kantautor u stvari pravo njegovo pravo ime je Adolf)).

Dobio je ime po kumu, zidovu.

Cijela ova vaša tema je jedna teška srpska frustracija.

Jeste, mi smo frustrirani sto ne prolaze nase velikosrpske sovinisticke podvale jednom tako homogenom narodu tisucljetnje kulture i tradicije.

Tema je u stvari fantasticna stvar koja na jednom mestu skuplja informacije o drzavotvornom karakteru Hrvata, Narodu o kome je najmanje onih po kojima je on dobio ime a najvise onih koji su u poslednjih 200 godina prekalemljeni u Hrvate.

Tako izgledaju stvari kada Vatikan preko svojih emisara pokusava da stvori svoju pesadiju za kretanje prema istoku. To je razlog zasto su Poljaci i Hrvati najveci mrzitelji svoje krvne brace druge provencijencije i razlog zasto je mrznja prema Srbima najzesca u onim podrucjima gde je najveci procenat konvertita.

Samo slep covek ne primecuje ove stvari.

Poslednja izmena:
Tako izgledaju stvari kada Vatikan preko svojih emisara pokusava da stvori svoju pesadiju za kretanje prema istoku. To je razlog zasto su Poljaci i Hrvati najveci mrzitelji svoje krvne brace druge provencijencije i razlog zasto je mrznja prema Srbima najzesca u onim podrucjima gde je najveci procenat konvertita.

samo slijepac ne primjećuje da je RKC nadnacionalna i da je njoj nacionalnost njezinih sljedbenika nebitna.
bitno joj je da si katolik.
nema potrebe za stvaranjem nove nacije za kretanje prema istoku, već pokrštavanjem prema istoku.
što se nemože reći za SPC...

Dobro sad je već jasno da si stasao na proustaškoj ideologiji.Samo još nije jasno jesi li svestan toga ili ne, ali izgleda da se radi o uslovljenom stanju svesti.

Evo šta "tvoji" kažu o "emotivnoj i mentalnoj povezanosti neke skupine":

Poznati hrvatski pisac Ante Alupović, sveštenik, upravnik Hrvatske asocijacije „Napredak“ iz Sarajeva, najmoćnije hrvatske kulturne asocijacije u Bosni
i Hrcegovini, priča da je ime Hrvat bilo nepoznato širokim masama. On spominje slučaj
njegove rođene majke, koja ga je pitala kakva je to nova vera Hrvati. Ona je čula do oni
treba da se od rimokatolika pretvore u Hrvate i pitala se šta je to. Tako su se bosanskohercegovački rimokatolici, koji su se od Srba razlikovali samo po veri, od vremena austrougarske okupacije, 1878. godine, polako pretvorili u Hrvate

Primera je onoliko...
A ti i dalje prebrojavaj krvna zrnca, samo pazi da se ne razočaraš rezultatom.

samo slijepac ne primjećuje da je RKC nadnacionalna i da je njoj nacionalnost njezinih sljedbenika nebitna.
bitno joj je da si katolik.
nema potrebe za stvaranjem nove nacije za kretanje prema istoku, već pokrštavanjem prema istoku.
što se nemože reći za SPC...

Ali gde su onda katolici iz srpskog naroda.Zar nije "malo" čudno da jedan narod koji sedi na razdeonoj liniji dve hrišćanske crkve nema praktično ni jednog katolika.
Eno u Poljskoj pravoslavaca, eno među Albancima i katolika i pravoslavaca, eno među Mađarima i katolika i protestanata, Ukrajinci i pravoslavni i (grko)katolici....

Ali gde su onda katolici iz srpskog naroda.Zar nije "malo" čudno da jedan narod koji sedi na razdeonoj liniji dve hrišćanske crkve nema praktično ni jednog katolika.
Eno u Poljskoj pravoslavaca, eno među Albancima i katolika i pravoslavaca, eno među Mađarima i katolika i protestanata, Ukrajinci i pravoslavni i (grko)katolici....

Odakle ti to da nema Srba katolika. Pa po zadnjem popisu stanovništva Hrvatske iz 2011., u Hrvatskoj živi:

a)16.647 Hrvata pravoslavne vjere, 9.647 Hrvata islamske vjere

b) 2.391 Srba katoličke vjere, 350 Srba islamske vjere

c) 317 Bošnjaka katoličke vjere, 293 Bošnjaka pravoslavne vjere

http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census2011/results/htm/H01_01_12/H01_01_12.html

Osim toga, baš je na ovom podforumu bio forumaš s nickom Godfroa, koji živi u Srbiji, i za sebe kaže da je Srbin kaoličke vjere.

Poslednja izmena:
Dobio je ime po kumu, zidovu.

Jeste, mi smo frustrirani sto ne prolaze nase velikosrpske sovinisticke podvale jednom tako homogenom narodu tisucljetnje kulture i tradicije.

Tema je u stvari fantasticna stvar koja na jednom mestu skuplja informacije o drzavotvornom karakteru Hrvata, Narodu o kome je najmanje onih po kojima je on dobio ime a najvise onih koji su u poslednjih 200 godina prekalemljeni u Hrvate.

Vrijedi sinko i obrnuto. Odakle su Šešelj, Drašković, Karadžić? Iz Šumadije? Malo morgen. Oni su iz krajeva gdje se pravoslavlje širilo pod zaštitom sultana, kao što reče srpski akademik Ćubrilović - pećki patrijarsi imali su ličnu stražu sasatvljenu od janjičara.

Odakle ti to da nema Srba katolika. Pa po zadnjem popisu stanovništva Hrvatske iz 2011., u Hrvatskoj živi:

Osim toga, baš je na ovom podforumu bio forumaš s nickom Godfroa, koji živi u Srbiji, i za sebe kaže da je Srbin kaoličke vjere.

Posto znam jednog "Srbina katolika" iz Hrvatske, znam i sistem po kojem su isti postali.
Tip se pokatolicio da bi smanjio pritisak koji je svakodnevno dozivljavao u jednoj od najvecih planetarnih demokracija. Ime i prezime nije menjao i iz toga se jasno vidi ko je i sta je. Ali eto.... do tada nije bio vernik a sada ide na mise.

"Hrvati pravoslavne vere" su isto to samo na drugu foru.

Sve je to proizvod kriminalnog pritiska na ljude koji tamo zive i koji da bi opstali u bolesnom i krvnicki rasplozenom okruzenju moraju da se prilagodjavaju ili da se sele.

Upravo o tim stvarima i govori ova tema

Vrijedi sinko i obrnuto. Odakle su Šešelj, Drašković, Karadžić? Iz Šumadije? Malo morgen. Oni su iz krajeva gdje se pravoslavlje širilo pod zaštitom sultana, kao što reče srpski akademik Ćubrilović - pećki patrijarsi imali su ličnu stražu sasatvljenu od janjičara.

Sva tri primera koja si naveo su iz Hercegovine, oblasti kojoj svi istorijski izvori u zadnjih 1500 godina ne spore srpski karakter. Vasa je nesreca sto su vas komunisti i Vatikan naucili da razmisljate u granicama AVNOJ-a. Daleko od toga da svi oni koji zive u granicama "avnojevske" Srbije pripadaju etnickim Srbima kao i daleko od toga da svi oni koji su van tih granica nisu Srbi.

I kakve tu sad veze imaju pravoslavci, sultani, janicari i ostali?!? Ovde se govori o ETNICKOJ pripadnosti a ne o VERSKOJ. Srbi po juznoj Dalmaciji su mnogo pre postali katolici nego sto su postali danasnji Hrvati.

Posto znam jednog "Srbina katolika" iz Hrvatske, znam i sistem po kojem su isti postali.
Tip se pokatolicio da bi smanjio pritisak koji je svakodnevno dozivljavao u jednoj od najvecih planetarnih demokracija. Ime i prezime nije menjao i iz toga se jasno vidi ko je i sta je. Ali eto.... do tada nije bio vernik a sada ide na mise.

Sve je to proizvod kriminalnog pritiska na ljude koji tamo zive i koji da bi opstali u bolesnom i krvnicki rasplozenom okruzenju moraju da se prilagodjavaju ili da se sele.

300 Bošnjaka pravoslavaca dokazuju tvoju srbonacističku tezu.

Dakle popis iz 2011. Dalje ne bih trošio tastaturu!!

Analogija prva liga. 80% današnjih Šumadinaca su iz Hercegovine, Crne Gore, Bosne, Raško-Polimske oblasti....

I ja znam jednog Srbina katolika, a po etničkom poreklu - Mađar, ne zna mađarski jezik i samoinicijativno se svrstao u Srbe.

300 Bošnjaka pravoslavaca dokazuju tvoju srbonacističku tezu.

Upravo to pokazuje da je Hrvatska klerofasisticka drzava po svom najdubljem karakteru. Nije se jos rodio taj koji bi nesto smeo da postigne u Hrvatskoj kao Srbin-pravoslavac. "Bosanski pravoslavci" jos jedino postoje u oblastima pod kontrolom islamista iz Sarajeva. Pa ti vidi o cemu govoris.

Za informaciju, u Srbiji imas Marsovce, Nindze, Strumpfove i ostale "nacionalnosti".

o nacizmu , primitivizmu i svemu ostalom u Hrvatskoj skoro svakodnevno mozemo da citamo u tisku.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:413483-Knin-Maloletnik-oskrnavio-pravoslavno-groblje

Back