Nesumnjivo Hrvati

Vidite, ni Vi sami niste sigurni. Danas imamo i Srbe koji se zovu Davor, ali je to nekada bilo nemoguće. U 19. veku sasvim sigurno da nijedan Hrvat nije mogao da se zove Bogdan.
Post sam postavio kao odgovor na Vaše tvrđenje da su Mandići Hrvati jer potiču sa teritorije DANAŠNJE Hrvatske.

moja tvrdnja nije zbog toga jer Mandić potiče sa područja Hrvatske, već zato što JE Hrvat....

krivo ste protumačili, iako mi nije jasno iz čega je izašo zaključak jer to nisam niti spomenuo niti aludirao!

Izričiti sam pitao samo za Mandića, jer to što je izneseno nije istina.
toliko.....

moja tvrdnja nije zbog toga jer Mandić potiče sa područja Hrvatske, već zato što JE Hrvat....

krivo ste protumačili, iako mi nije jasno iz čega je izašo zaključak jer to nisam niti spomenuo niti aludirao!

toliko.....

Možda sam pogrešno protumačio ovaj Vaš unos:

mandicevi roditelji iz omisa,on rodjen u novom,o cemu pricas ti?

toliko.....
Zaboravljaš stalno da je "područje Hrvatske" nastalo zaslugom velikih nečasnih sila pre manje od dvadeset godina?????

Kako to uspe da se rodi "Hrvat" u pravoslavnoj porodici Srba, od roditelja Srba u Herceg Novom.?
I to još u vreme kad Hrvata nigde ni????
file.php

Jel ima veze taj njegov telesni defekt kao odrednica da bude Hrvat?

Butler's lives of the saints
Аутор: Alban Butler,David Hugh Farmer, Paul Burns - 1995 - 269
St Leopold Mandic (1866-1942) Bogdan Mandic was born in Castelnuovo ..

Pape i Hrvati.Ivica Mlivončić,1993.g. "Rodjen je u Herceg Novom"

Otac Leopold: životopis sluge božjega, o. Leopolda Bogdana Mandića, kapucina iz Hercegnovog
Pietro da Valdiporro (Father.),1963.g

Poslednja izmena:
Koga Hrvati smatraju Hrvatom? Na osnovu kojih kriterijuma, razmišljao sam povodom svetog Bogdana Mandića.
Evo dela odgovora:

220px-Laudon.jpg

Čovek na slici je jedan od najpoznatijih austrijskih generala 18.veka.
Rođen je u mestu koje pripada današnoj Litvi (umro u Češkoj) ... počeo vojničku karijeru ratujući za Ruse u 16opj godini, , potom prešao u skute austrougarske.
Jedno vreme- oko dve godine- pandur Trenk iz paravojnih formacija mu je bio pretpostavljeni .
. Als Hauptmann in dem kroatischen Freikorps von der Trencks wurde er 1744 schwer verwundet..
Konvertovao se u katolike oko 1844 oko svoje tridesete godine.
Er heiratete und trat zum Katholizismus über.

Ime mu je
Ernest Gideon fon Laudon ,a etničko poreklo šaroliko.
(German: Ernst Gideon Freiherr von Laudon)

Nemci pišu da se njegova (nemačka) porodica doselila u Litvu 200 godina pre njegovog rođenja, i da je u njemu bilo i škotske krvi.

Njegov otac zvao se Oto Gerharda fon Laudona († 1732), čini mi se švedski poručnik
Majka Sofija Eleonora fon Bornemanes († 1742 vai 1744)

Oženio se Klárom Hagenovom, sa kojom je imao Antona i Petra , oba umrla po rodjenju....

Laudon je pokopan na svojem imanju u zapadnom djelu parka (turskom vrtu) zasađenim mladim stablima koje je donio iz Beograda.

ZAšto pišem o njemu i to ovde?
Zato što su Hrvati njega pohrvatili:rotf:

Ovako pišu Hrvati (Ivan Filipović je urednik) 1858.godine u časopisu "Kolidar":
(časopis je dostupan u celini na netu, a i kopije ovoga članka odakle citiram delove)
6-Zivotopis_Laudon-Narodna_knjiga_Osijek_1858.jpg

Junačina prošloga stoljeća, kojemu se je u svoje vrieme ciela Europa divila, kojega slavno ime se slovi a i nadalje se se jamaćno sloviti, dok bude rata i ratobornih pukova, kojega je dobra carica Marija Terezija držala za svoga izbavitelja, kojega junačko ime naš Hrvat i Slavonac njekom slatkom uspomenom i dičniem ponosom izgovara, kojega Slovenac ocem svojim zove: to je Ernest Gideon Laudon. – Ni rodom Hrvat, niti Austrijanac, ipak bijaše i dušom i tielom i Hrvat i Austrijanac, i ljubljaše toli naš narod, koliko cienjaše Austrijski dvor.

:rotf::rotf::rotf:

Lozu svoju vuče Iz Irske, a rodio se je.. god. 1716. Od djetiustva mu se ino ne pripovieda, nego da je rasao kao mali divjak bez ruke i nauke..

a kad nasta mir, zadržavaše se u Petrogradu, ... tom prilikom upozna s njekojimi osobami, koje su ga naputile, da se odluči ostaviti Rusku i izposlovale su mu od Ruskoga glavara vojske ( maršala) grofa Löwenwolda preporučnicu na Austrijskoga generala Löwenwolda, onomu rodjenoga brata. Putujući kroz Prusku kraljevinu dao se je nagovoriti od njekih čutnika, da stupi u službu Pruskoga kralja Friderika, ali kad se je kralju predstavio reče Friderik njegoviem pratiocem: "Obraz mi se ovoga čovjeka ne dopada, ne mogu ga uzeti!" ...

Ovakovo postupanje vrlo razžali Laudona, pa on ode u glavu k Austrijskoj caricii, koja ga je radi hvaljene preporučnice učinila satnikom u sboru Treankovieh pandura, to je bilo god. 1742...
Sad se oženi s Klarom Hagenovom, kćerju njekog Hrvatskog oficira; ovdje se ostavi razkolničke evangeličke vjere, i položiv god. 1747. katoličko vjeroizpoviedanje bude u podpunom smislu rieči katolik.
Svi se pisci u tom slažu da je bio jako bogoljuban, (lolll)

Senjski pisac M. A. Kuhačević piše pesme o ovom Nemcu škotskog porekla rođenom u Litvi, sa službom u austrijskoj vojsci:

Vrat alomil dušmanu austrijanske kuće,
bil slava i dika hrvacke obuće:
ova ga porodi, š nom viteštvo steče,

sve dobro, ko ima, iz ove poteče.

Stupil još na više i dal svitu znati
ke vrsti viteze rađaju Hrvati.

I to je taj odgovor: Hrvat je za Hrvate svako ko ima veze sa katolicizmom i austrougarskom, uzeće ga oni, ma makr on nikad n saznao da je posao "Hrvatom".
Tačnije, kao na primeru generala Laudona: nije bitno odakle e, bitno je da sluša i voli austrijski dvor.

Ni rodom Hrvat, niti Austrijanac,
ipak bijaše i dušom i tielom i Hrvat i Austrijanac

i ljubljaše toli naš narod,
koliko cienjaše Austrijski dvor.

Amin!!!

Poslednja izmena:
A na osnovu čega tvrdiš da je Bogdan Mandić Hrvat, koji je očigledno rođen u inostranstvu, u Herceg Novom?

znači, sad bih ja trebao dokazivati suprotno od onoga za što smo ovdje utvrdili (samo nisu svi priznali - još!) da je autor posta rekao neistinu!

ili da budem jasniji: umjesto dokazivanja (a što smo i dokazali) neistine, sad bih ja tebi trebao dokazati da sam ja govorio istinu?

daklem.... svašta!

I kakve veze ima što je rođen u Novom?
Kao što reče čovjek, kćeri mu se rodile u Njemačkoj, pa što - moraju biti Njemice?

ajd se više dogovorite sami sa sobom, pa malo koordinirajte te napade.....aaa da, koordinacija vam je slabija točka, cccccc!

znači, sad bih ja trebao dokazivati suprotno od onoga za što smo ovdje utvrdili (samo nisu svi priznali - još!) da je autor posta rekao neistinu!

ili da budem jasniji: umjesto dokazivanja (a što smo i dokazali) neistine, sad bih ja tebi trebao dokazati da sam ja govorio istinu?

daklem.... svašta!

I kakve veze ima što je rođen u Novom?
Kao što reče čovjek, kćeri mu se rodile u Njemačkoj, pa što - moraju biti Njemice?

ajd se više dogovorite sami sa sobom, pa malo koordinirajte te napade.....aaa da, koordinacija vam je slabija točka, cccccc!

Kada ne uspe teorija krvi i tla, onda ide spinovanje. Poznato, na žalost.

Kada ne uspe teorija krvi i tla, onda ide spinovanje. Poznato, na žalost.

kolega, ako može bez cinizma....

i pobrkali ste nešto:

ovo sam ja rekao
Citat Original postavio matijakupa:

toliko.....

a ovo je rekao kolega čvrsnica, a ne ja

Citat Original postavio čvrsnica:
mandicevi roditelji iz omisa,on rodjen u novom,o cemu pricas ti?

što ne znači da ne mislim isto tako...

kolega, ako može bez cinizma....

i pobrkali ste nešto:

ovo sam ja rekao

a ovo je rekao kolega čvrsnica, a ne ja

što ne znači da ne mislim isto tako...

S obzirom da ste odgovorili na moj unos upućen nekom drugom niku, verovao sam da su to samo klonovi jedne te iste osobe iz RL. Ako sam pogrešio, onda mi oprostite.
Nije cinizam, već gorka istina. Prvo je neko od Vas tvrdio da su Mandići Hrvati jer su poreklom iz okoline Splita (današnja Hrvatska), a pošto su bili suočeni sa citatima nepristrasnih izvora, onda je krenula kampanja da nije Bogdan Mandić Srbin samo zato što se rodio na srpskom tlu (BTW: hvala na priznanju da je Crna Gora srpska).

Čuveni hrvatski Srbi
Srbi podsjećaju Hrvate

Izvor Index.hr

Srpski tabloid Press uvrijeđen izjavom Keruma, gradonačelnika Splita, o tome kako "Srbi nisu nikad ništa dobro donijeli Hrvatskoj" potrudio se pobrojati poznate Srbe, rođene ili afirmirane u Hrvatskoj.

Ne želeći ulaziti u historijske razloge netrpeljivosti između Srba i Hrvata, Press svojim tekstom želi pokazati kako su "znameniti hrvatski Srbi" itekako mnogo dobroga donijeli Hrvatskoj.

Kao prvi primjer navode Josipa Runjanina, kompozitora hrvatske himne "Lijepa naša" i prenose pitanje s jednog hrvatskog foruma "kako se Kerum osjeća kad desnom rukom na srcu odaje počast himni koju je uglazbio jedan Srbin?".

Nikola Tesla i Đorđe Novković

Sljedeći, i najočitiji primjer je najpoznatiji hrvatski Srbin, Nikola Tesla. Porijeklom iz Smiljana kraj Gospića, Press navodi kako mnogi smatraju da mu je podmetnuta njegova poznata izjava da je "ponosan na svoju srpsku majku i hrvatsku domovinu", jer tada Hrvatska kao država nije ni postojala. Teslinu izjavi iskoristio je i Sanader u svojem govoru 2006. godine na 150. godišnjicu Teslina rođenja.

Đorđe Novković, poznati producent i autor pjesama te otac Borisa Novkovića, bio je autor pjesme "Danke Deutschland" kojom je Hrvatska zahvalila Njemačkoj za priznanje 1992. godine. I on je Srbin i to iz Šapca, a svoju karijeru gradio je u Hrvatskoj gdje je proslavio mnoge zvijezde i bio autor nekoliko stotina hitova.

Od Petra Preradovića do Dade Prše

Od zanimljivijih imena hrvatskih Srba tu su, dakako, glumac Rade Šerbedžija, Pero Kvrgić, Bogdan Diklić i Zdravka Krstulović. Zatim niz naučnika poput Milutina Milankovića i Josipa Pančića. Neki hrvatski lingvisti također su bili srpskog porijekla, poput Milana Rešetara i Pere Budmanija.

Od književnika tu su Petar Preradović, Vladan Desnica, Grigor Vitez, Simo Matavulj, Mirko Car, Arsen Diklić, itd. Jedan od najpoznatijih kipara u Hrvatskoj, Dušan Džamonja bio je Srbin. Od političara, ističu se Svetozar Pribićević i Baltazar Bogišić.

Čak se nabrajaju i poznati sportisti odnosno sportašice, pa su se na popisu hrvatskih Srba našli: plivač Miloš Milošević, košarkaš Arijan Komazec, streljačica Jasna Šekarić, fudbaleri Dado Pršo i Vladimir Beara. Osim Đorđa Novkovića, na popisu hrvatskih kompozitora srpskih korijena nalaze se Arsen Dedić i Branimir Johnny Štulić.

Pre neki dan hrvatski tisak je preneo (facebook) izjavu poslanika SDP u Trogiru.
Helena Novak je rekla "Dalmatinci i Hrvati NISU ISTI NAROD". i još poddsetila da ke KOSOVO-SRPSKO!!

“Demokracija podrazumijeva teritorijalnu cjelovitost i suverenost međunarodno priznate Republike Srbije. Kosovo je srpska autonomija i po međunarodnom i po nacionalnom pravu pokrajinskoj skupštini je nadležna republička skupština.
.... Ja pričam o Kosovu – Srpskoj autonomnoj pokrajini”, dio je skandaloznih izjava koje je na svom facebooku objavila tajnica stožera SDP-a za 9. izbornu jedinicu.

“Kosovo je srpski teritorij od kada je svijeta i vijeka... Razumiš...
. Ovo će se EU razbit o glavu, jer su dozvolili Albancima da imaju još jednu mafijašku državu”,
piše Novak te dodaje:
“Ja isto tako smatram da Hrvati i Dalmatinci nisu isti narod i što ćemo sad? Oćemo se odcijepit?”
http://slobodnadalmacija.hr/Split-ž...ype/ArticleView/articleId/127761/Default.aspx

Šta se desilo?
Urgentno je smenjena!!!

Mlada članica SDP iz Trogira za Kurir kaže da ta smena ipak nije konačna.
- Pristala sam na to da se sklonim na neko vreme. Nisam mogla da pretpostavim da će moji stavovi o Srbiji izazvati toliku pažnju u izbornoj godini. Priče da mi preti isključenje iz stranke samo su spekulacije zluradih ljudi - kaže Novakova.
http://www.kurir-info.rs/vesti/kaznjena-hrvatica-zbog-prosrpskih-stavova-72189.php

:besna:

Poslednja izmena:
Објективно гледано, неке нације на свету немају оволико успешних људи, колико овај део Срба - Крајишника. :)

Poslednja izmena:
http://www.croatia.ch/tjedan/091027.php

"Znameniti zagrebački Česi
Zagreb je Čehe, kao uostalom i sve druge doseljenike, prihvatio kao malo koja sredina. Većina se s vremenom tu asimilirala, a na podrijetlo podsjećaju prezimena - Prohaska, Novotny, Jelinek, Doležal, Houra, Petranjek. U kratkom podsjetniku na Čehe u Zagrebu od biskupa Duha do današnjih dana Marijan Lipovac podsjeća da su Česi bili i izdavači prvih hrvatskih novina (Antun Jandera), osnivači hrvatske slavistike, fizike, kemije, farmaceutike i botanike (Lavoslav Geitler, Vinko Dvorak, Gustav Janeček, Bohuslav Jiruš), prvi tajnik Društva za zaštitu životinja Dragutin Čech, velika glumica Marija Ružička-Strozzi, autor najpoznatijeg hrvatskog baleta „Đavo u selu“ Fran Lhotka, scenarist prvoga hrvatskog igranog filma Arnošt Grund, dva predsjednika HAZU - Gustav Janeček i Albert Bazala. Češkog porijekla bili su i književnik August Šenoa i skladatelj Ivan pl. Zajc, prvi hrvatski nobelovac Lavoslav Ružička, utemeljitelji budućih tvornica Badel (Franjo Pokorný, prim. Mrkalj), Pliva (Isis - Gustav Janeček, prim. Mrkalj) i Kraš (Union ?)." Borovo (Tomáš Baťa), Vartex (Tivar, Tomáš Baťa) itd.

http://www.croatia.ch/kultura/znanost/091110.php

090306_clip_image079.jpg

Lavoslav Růžička

090306_clip_image036.jpg

Ivan Zajc

090306_clip_image007.jpg

August Šenoa

090306_clip_image188.jpg

Oton Kučera

090306_clip_image219.jpg

Milutin Cihlar Nehajev

franlhotka.jpg

Fran Lhotka

Sanja%20Dole%C5%BEal.jpg

Sanja Doležal

http://www.croatia.ch/iskopine/090306.php

http://ochorvatsku.cz/clanky/podnikani-cechu-v-chorvatsku-20.html

x210200762080542812_2.jpg

Jasenko Houra, gitarist i glavni autor Prljavog kazališta

Miljenko_Prohaska.jpg

Miljenko Prohaska

http://savez-ceha.hr
http://www.cesi-zagreb.hr/
http://www.ceska-beseda-zg.hr

Poslednja izmena:
Čuveni hrvatski Srbi
Srbi podsjećaju Hrvate

Izvor Index.hr

Srpski tabloid Press uvrijeđen izjavom Keruma, gradonačelnika Splita, o tome kako "Srbi nisu nikad ništa dobro donijeli Hrvatskoj" potrudio se pobrojati poznate Srbe, rođene ili afirmirane u Hrvatskoj.

Ne želeći ulaziti u historijske razloge netrpeljivosti između Srba i Hrvata, Press svojim tekstom želi pokazati kako su "znameniti hrvatski Srbi" itekako mnogo dobroga donijeli Hrvatskoj.

Kao prvi primjer navode Josipa Runjanina, kompozitora hrvatske himne "Lijepa naša" i prenose pitanje s jednog hrvatskog foruma "kako se Kerum osjeća kad desnom rukom na srcu odaje počast himni koju je uglazbio jedan Srbin?".

Nikola Tesla i Đorđe Novković

Sljedeći, i najočitiji primjer je najpoznatiji hrvatski Srbin, Nikola Tesla. Porijeklom iz Smiljana kraj Gospića, Press navodi kako mnogi smatraju da mu je podmetnuta njegova poznata izjava da je "ponosan na svoju srpsku majku i hrvatsku domovinu", jer tada Hrvatska kao država nije ni postojala. Teslinu izjavi iskoristio je i Sanader u svojem govoru 2006. godine na 150. godišnjicu Teslina rođenja.

Đorđe Novković, poznati producent i autor pjesama te otac Borisa Novkovića, bio je autor pjesme "Danke Deutschland" kojom je Hrvatska zahvalila Njemačkoj za priznanje 1992. godine. I on je Srbin i to iz Šapca, a svoju karijeru gradio je u Hrvatskoj gdje je proslavio mnoge zvijezde i bio autor nekoliko stotina hitova.

Od Petra Preradovića do Dade Prše

Od zanimljivijih imena hrvatskih Srba tu su, dakako, glumac Rade Šerbedžija, Pero Kvrgić, Bogdan Diklić i Zdravka Krstulović. Zatim niz naučnika poput Milutina Milankovića i Josipa Pančića. Neki hrvatski lingvisti također su bili srpskog porijekla, poput Milana Rešetara i Pere Budmanija.

Od književnika tu su Petar Preradović, Vladan Desnica, Grigor Vitez, Simo Matavulj, Mirko Car, Arsen Diklić, itd. Jedan od najpoznatijih kipara u Hrvatskoj, Dušan Džamonja bio je Srbin. Od političara, ističu se Svetozar Pribićević i Baltazar Bogišić.

Čak se nabrajaju i poznati sportisti odnosno sportašice, pa su se na popisu hrvatskih Srba našli: plivač Miloš Milošević, košarkaš Arijan Komazec, streljačica Jasna Šekarić, fudbaleri Dado Pršo i Vladimir Beara. Osim Đorđa Novkovića, na popisu hrvatskih kompozitora srpskih korijena nalaze se Arsen Dedić i Branimir Johnny Štulić.

Za bogdana diklica sam mislio da je Hrvat...I Dzoni Stulic je Hrvat porijeklom. Beara? Malo ste pretjerali. Ne pratim temu izpocetka, ali valja pomenuti i bregovica, mada nitko u srbiji ne zna da je on porijeklom, Zagorac. Mak Dizdar isto, neki kazu i ludi Voja, iz nizozemske da je Hrvat.

Poslednja izmena:
Вероватно да си ти једина особа на овом форуму која је ово икада гледала. Глупост, типична за тебе.

Zasto tako mislis? Bez razlike na neke banalnosti u filmu, film je dobro odglumljen sa dobrim kadrima, i prilicno plasticno prikazuje polozaj krscana u to vrijeme. A Zrinka je fantasticno odglumila.

Za bogdana diklica sam mislio da je Hrvat...I Dzoni Stulic je Hrvat porijeklom. Beara? Malo ste pretjerali. Ne pratim temu izpocetka, ali valja pomenuti i bregovica, mada nitko u srbiji ne zna da je on porijeklom, Zagorac. Mak Dizdar isto, neki kazu i ludi Voja, iz nizozemske da je Hrvat.

Bogdan Diklic je sigurno Srbin. Goran Bregovic je iz mijesanog braka, otac mu je Hrvat iz Zagorja a majka Srpkinja iz Sarajeva, ali njega je odgojila majka i izjasnjava se kao Srbin! Dzoni Stulic je iz katolicke porodice ali se nikad nije izjasnjavao kao Hrvat a ni kao Srbin!
Vojislav Seselj je iz srpskog i pravoslavnog sela u Popovom Polju (odnosno njegovi roditelji, on je rodjen u Sarajevu)! Beara je Hrvat, mislim!

Bogdan Diklic je sigurno Srbin. Goran Bregovic je iz mijesanog braka, otac mu je Hrvat iz Zagorja a majka Srpkinja iz Sarajeva, ali njega je odgojila majka i izjasnjava se kao Srbin! Dzoni Stulic je iz katolicke porodice ali se nikad nije izjasnjavao kao Hrvat a ni kao Srbin!
Vojislav Seselj je iz srpskog i pravoslavnog sela u Popovom Polju (odnosno njegovi roditelji, on je rodjen u Sarajevu)! Beara je Hrvat, mislim!

Za diklica sam mislio da je Hrvat, za bregovica znam da je pola Hrvat i da su mu razvedeni roditelji. Samo ne pricaj napamet, gdje se on izjasnio kao Srbin? Eto, i Drazen je po ocu Srbin, ali on se izjasnjavao svuda kao Hrvat. Cak je protestovao pred UN protiv JNA i pobune u Hrvatskoj. Pa ako se nije deklarisao Stulic kao Srbin, a kazes iz katolicke obitelji, sto bi mogao biti, sa obzirom da je iz nina, da nije Belgijanac? Beara 100% Hrvat. za seselja se zezam, zbog onih prica po parlamentu...Samo simptomaticno je da nijedna druga srpska obitelj ne nosi to prezime, a hrvatskih ima dosta. Ali ok, valjda covjek zna sto je.

I Dzoni Stulic je Hrvat porijeklom.
Pa ako se nije deklarisao Stulic kao Srbin, a kazes iz katolicke obitelji, sto bi mogao biti, sa obzirom da je iz nina, da nije Belgijanac?

20050408013140ljudevit_gaj_pravopis.jpg

Ljudevit Gaj, 19-tovekovni guru posrbljenja jezika u Hrvata
Sav svijet zna i priznaje da smo mi književnost ilirsku podigli; nu nama još iz daleka nije na um palo ikada potvrditi da to nije srpski već ilirski jezik; pa se ponosimo i hvalimo Bogu velikom što mi Hrvati s braćom Srbljima sada jedan književni jezik imamo.
* * *​

goss.jpg
Dr. sc. Vladimir Peter Goss, rođen 3. siječnja, 1942, Zagreb, Republika Hrvatska, redoviti profesor povijesti umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci:
"Hrvatska 1700 nije Hrvatska 1500. Ne samo kulturno već etnički. Hrvati su se masovno iselili u Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Furlaniju, Slovačku... U oslobođene krajeve useljava se čudo stranaca – pretežno srednjeeuropejaca. Veliki dijelovi Hrvatske ostaju Vojna Krajina, naseljena vlaškim prebjezima uglavnom pravoslavne vjere. To područje je praktički do 1995 izgubljeno za Hrvatsku.

Kako je iz te mase preživjelih Kajkavaca i Čakavaca, i doseljenih Štokavaca, rekonvertiranih hrvatskih Muslimana, Turaka (Turčin, Turković...), Katoličkih Vlaha, Cincara i Cica, Grka, Arbanasa, Nijemaca, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Mađara i Mađarona, Talijana i Talijanasa, Francuza i Židova, Autonomaša i Narodnjaka, Partizana i Ustaša ispala nacija koja je uspjela stvoriti državu i više je nego čudo.

Postoji sekundarni mit, kojem sam i sam podosta doprinijeo – a taj je da Hrvatska nije zemlja, nije narod, već ideja, podneblje, koje djeluje na mnoge od doseljenika da vrlo brzo postanu "Hrvati". Čvrsto vjerujem da u tom mitu ima i više negoli zrno istine. Inače se navedeno čudo ne bi dogodilo. A to čudo je i izravna negacija mita o nepostojanju Hrvata koji je tako veselo lansirao Vuk S. Karadžić. Hrvati postoje iako sam Bog zna kakva nam krv kola u žilama (četiri pra-pretka pisca ovih redaka su: erdeljski Szekely, gradišćanski Židov, Ukrajinka rođena u Srebrenici, i lička Hrvatica – moguće mađarskog porijekla)."​
* * *​

Božidar Violić, najveći hrvatski kazališni redatelj, rođen 1931. god. u Splitu:
ed16d9adbd492cb04156d3662dde2188_700x550.jpg

"Mi smo ionako sklepan narod..." rekao je, rezignirano, u intervjuu Globusu, Božidar VIOLIĆ, najbolji hrvatski pozorišni režiser, kako je u toj reviji predstavljan.

Povod za ovu izjavu bila je njegova konstatacija da se još nije navikao da govori "čisto" hrvatski: "...pa mi se često omaknu neprijateljske riječi. Mnogi me tada sa negodovanjem pogledaju...".

Božidar Violić (rođen 1931. god. u Splitu), učenik Branka Gavelle, Mihovila Kombola, Bojana Stupice i Ranka Marinkovića, eminentni je pripadnik ključnog naraštaja redatelja koji je oblikovao i obilježio hrvatski teatar druge polovine 20. stoljeća, energično odbacujući autarkičnost, ideologizaciju i provincijalnost, te naprotiv, čuvajući uvijek njegove vrednote i posebnosti, hrabro ga izvodeći na europske i svjetske puteve. Obrazovanjem erudit, istinski znalac kazališne teorije i prakse, kritičar fenomena koliko i mentaliteta, skeptični slobodar u duši, Božidar Violić realizirao je više od 60 dramskih i opernih predstava, među kojima je dovoljno spomenuti samo nekoliko antologijskih, gotovo međaša epoha novijeg hrvatskog teatra.
* * *​

Vid Balog, nešto manje velik kazališni redatelj, Međimurske Novine, 04. 02. 2004.
"Mislim da smo već na dobrom putu. Svi su vrlo svjesni te problematike, od onih starijih pa do danas. Mi smo nekakva najmlađa generacija. A kad smo toga svi svjesni, onda bi doista trebalo, kao što je Adam rekao, uvesti kajkavski u škole kao hrvatski materinski jezik.

Javna je tajna koje su svi naši akademici itekako svjesni da je hrvatski standard kojeg sada imamo zapravo velikim dijelom srpska inačica Vukovoga rječnika. Srbi se zezaju i često znam od njih čuti: "Ukrali ste nam jezik i još ste ga uništili". To se kao ne smije reći, a to svi znaju."
Vid Balog, kazališni redatelj, Večernji list, 30.07.2010.

Ball04.jpg

Je li vaš Feydeau predstava samo za kajkavce?

– Naprotiv. Postoji grozan problem, a to je da je hrvatski književni standard, kako je to Krleža jednom rekao, uzet iz daleke turske provincije. Mi za standard imamo istočnohercegovački govor Trebinja. Sada su se naši jezikoslovci potrudili i rekli da to baš nije tako, da je tu ušlo i nešto Dubrovnika, Slavonije, Bosne pa se nešto uspjelo spasiti.​
* * *​

Johnny Štulić, ex-yu rock legenda:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/2182/Default.aspx
29.03.2008.
NOVINAR SPEKTRA RAZGOVARAO S BRANIMIROM ŠTULIĆEM (55), NAJVEĆOM ROCK ZVIJEZDOM HRVATSKE I BIVŠE JUGOSLAVIJE SVIH VREMENA

Na čemu radiš sada?

Život je kratak, a ja sam se zakopao u knjige. To mi je kao da se penjem na Himalaju ili još gore. Treba mi 30 godina da se popnem i onda još 60 da se spustim. Treba mi najmanje 20 godina da to otipkam, stavim na papir. Bavim se historijom, nema tu ničeg novog. Znaš da se brod farba svako neko vrijeme i da se izbacuje voda. Tako ti je i s prijevodima.

stulic02.jpg

Johnny Štulić

Da te sada nazove netko iz Vlade, ponudi domovnicu, putovnicu, osobnu… i nekakvo rješenje spora, kako bi ti reagirao?

Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?

To je narod koji najbolje zna Azrine pjesme, a i većinu stihova zna napamet, zar ne?

To nije istina… Otkačite se od mene, imate svoj život. To su vaše stvari. Ja sam Turčin, i to sam Turčin za sebe, a ne za vas. Također sam i Makedonac. I nikome ništa ne dugujem.​
* * *

mestrovic_ivan.jpg

Ivan Meštrović
Čuvena je Meštrovićeva izjava još prije stvaranja Jugoslavije: “Ja sam Hrvat zato što sam Srbin, odnosno Srbin sam zato što sam Hrvat.”
* * *​

borisdezulovic.jpg

Boris Dežulović, hrvatski novinar
Problem je, međutim, mnogo dublji, duboko zapravo - identitetski. Veliki su Hrvati u potpunosti definirani mržnjom prema Srbima: to je sve je što im je od nacionalnog osjećaja preostalo. Kao identitetski biljeg srbofobija im je ostala i kad Srba u Hrvatskoj praktički više nije bilo. "Ubij Srbina!" ori se tako i na bezveznoj utakmici protiv malih Andoraca, naroda tako malog da je u vlastitoj malenoj državici nacionalna manjina. Ta je mržnja apstraktna, lišena svakog značenja. "Ubij Srbina" postalo je nekom vrstom pozdrava, kao "dobar dan". "Ubij Srbina", kaže tako veliki Hrvat susjedu pred liftom. "Ubij i ti, sinko", odgovorit će dobri susjed. To je otprilike točka u kojoj mali fašisti postaju veliki kreteni.

:super:

JOHN VAN ANTWERP FINE, JR. (svetski vrhnski autoritet za srednjovekovnu istoriju Balkana) u knjizi "When ethnicity did not matter in the Balkans: a study of identity in pre-nationalist Croatia, Dalmatia, and Slavonia in the medieval and early-modern periods":

http://books.google.com/books?id=wE...ook_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCQQ6AEwAg

Kao što će čitalac videti u mojoj knjizi, ne postoji čvrst dokaz da se bilo šta od ovog dogodilo; čini se da "hrvatski" nije bio primarni identitet za stanovnike najvećeg dela onoga što danas smatramo Hrvatskom. A oni koji se nazivaju Hrvatima, u celini, izgleda da nisu bili ništa više do pripadnici političke jedinice. Samo tri ili četiri reference iz čitavog srednjeg veka jasno ukazuju na obeležje "Hrvat" u značenju nečeg što je srodno sa etnicitetom. Prema tome, jasno je da etnogeneza nije postojala ni u kojem obimu.

http://forum.krstarica.com/showthre...-двора....?p=11633918&viewfull=1#post11633918

Džoni Štulić koji zadnjih dvadest godina proučava istoriju kaže da "Hrvata ionako nema barem 600 godina" dok J. van Antwerp Fine kaže da narod pod imenom Hrvati nije postojao u srednjem veku ("etnogeneza nije postojala ni u kojem obimu"). Dakle, taman. :hahaha:

Tako, kada bi Hrvati nešto rekli na račun Bošnjaka i njihove nacije koja je nastala 1996. - bilo bi to "rugala se šerpa loncu što ima velike uši".

Otud ne čudi podrška koju u pravcu standardizacije svojih jezika (na istoj srpskoj osnovi) dobijaju Bošnjaci i Crnogorci od Hrvata (Crnogorcima je, jao bruke, Josip Silić uradio dobar deo posla jezičke standardizacije).

Za diklica sam mislio da je Hrvat, za bregovica znam da je pola Hrvat i da su mu razvedeni roditelji. Samo ne pricaj napamet, gdje se on izjasnio kao Srbin? Eto, i Drazen je po ocu Srbin, ali on se izjasnjavao svuda kao Hrvat. Cak je protestovao pred UN protiv JNA i pobune u Hrvatskoj. Pa ako se nije deklarisao Stulic kao Srbin, a kazes iz katolicke obitelji, sto bi mogao biti, sa obzirom da je iz nina, da nije Belgijanac? Beara 100% Hrvat. za seselja se zezam, zbog onih prica po parlamentu...Samo simptomaticno je da nijedna druga srpska obitelj ne nosi to prezime, a hrvatskih ima dosta. Ali ok, valjda covjek zna sto je.

Prvo, u Trebinju ima Seselja pravoslavaca, nema ih puno ali ih ima!
Po tom rezonu i ja mogu reci, pa i Bregovic sad zivi u Beogradu, da nije mozda Belgijanac! Hajde da kazem da je Bregovic prosrpski orijentisan (ako se nije javno izjasnio kao Srbin)
Inace po tvom pisanju vidim da si pod zestokom hrvatskom propagandom... Drazen bio protiv JNA i pobune u Hrvatskoj... pa valjda se Hrvatska i pobunila...

Prvo, u Trebinju ima Seselja pravoslavaca, nema ih puno ali ih ima!
Po tom rezonu i ja mogu reci, pa i Bregovic sad zivi u Beogradu, da nije mozda Belgijanac! Hajde da kazem da je Bregovic prosrpski orijentisan (ako se nije javno izjasnio kao Srbin)
Inace po tvom pisanju vidim da si pod zestokom hrvatskom propagandom... Drazen bio protiv JNA i pobune u Hrvatskoj... pa valjda se Hrvatska i pobunila...

Rekao sam za seselja da je bilo u polu-sali. Za srba seselja nisam cuo. Od tebe prvi put cujem. Za stulica sam napisao da je Hrvat rodjenjem. Sto je on rodjenjem? I to sto je napisao za hrvate sto znaci, da je on neki povijesni ekspert? Ako nedolijecenog narkomana uzimate zdravo za gotovo... A to tko gdje zivi, uopce nije dokaz kako se osjeca. Ne mijesaj babe i zabe. Ti znas kako je Bregovic orijentisan. Sto se tice drazena, ne znam dali se sjeca prosvjedu pred UN, i drazena, kukoca, radje...Sa sahovnicom u rukama.

Back