...Nesto novo...

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala na komentarima. Stamenko odusevio si me postom. Formati slika su 55x75 cm. Poz!

Pozdrav majstore! Red je da se ''na scenu'' vrati slikarstvo sa kraja 19. veka i početka 20. veka, a posebno majstorstvo veličanstvenih ruskih slikara. Ako dragi Bog da, nadam se da ću i sam biti dostojan svojih uzora. Ti si već na pragu toga. (Obrati pažnju malo na kadriranje - kompoziciju - slike. Onaj ''isečeni'' bor u donjem desnom uglu slike "Bor iznad Zaovinskog jezera" mi baš nekako ''bode'' oči.)
Svako dobro majstore! Postao si jedan od mojih uzora.
Javi kad je izložba. Nadam se da ću naći uslova da je vidim.
Pozdrav!

Ne. Ne znam stvarno što se toliko oduševljavate?!!

Ne znam m.v. kako da ti objasnim šta osećam ... Neko u ''običnoj'' ženi (a nema običnih žena) vidi svu lepotu ženskog roda, a neko se drugi za njom ne bi ni okrenuo. Neko u mačetu vidi bespomoćnu nevinost deteta, a neko to mače šutira ulicom. Neko u ikoni vidi namalovanu dasku, a neko vidi Gospoda. Neko u celivanju ikona vidi idolopoklonstvo, a neko celivanje skuta Gospodnjih. (Kao što reče naš stomatolog (i slikar i vajar i sportista i sveštenik) otac Bilbija iz Holandije: ''Kada vidite staru baku koja ljubi sliku unučadi koje nije dugo videla, ona ne ljubi fotografiju - ona ljubi njih.'')
Tako isto neko u realizmu vidi puko precrtavanje prirode. Ja u realizmu vidim veličanje života, veličanje Stvoritelja, počev od motiva na slici pa do ruke autora koji je njime nadahnut.

Ne. Ne znam stvarno što se toliko oduševljavate?!!

И ја се питам. :neutral:

Слике ме остављају равнодушном, а мислим да је одсуство осећања најгора реакција на дело.
Ја ту не видим слободни уметнички израз, нема оригиналности. Мени те слике ништа не поручују.
Не волим пејзаже и природу како тему слика. Мислим да је за то уметничка фотографија идеално решење...
Ове слике су идеалне за накићени рам златне боје и зид собе неког гастарбајтера.

Ne znam m.v. kako da ti objasnim šta osećam ... Neko u ''običnoj'' ženi (a nema običnih žena) vidi svu lepotu ženskog roda, a neko se drugi za njom ne bi ni okrenuo. Neko u mačetu vidi bespomoćnu nevinost deteta, a neko to mače šutira ulicom. Neko u ikoni vidi namalovanu dasku, a neko vidi Gospoda. Neko u celivanju ikona vidi idolopoklonstvo, a neko celivanje skuta Gospodnjih. (Kao što reče naš stomatolog (i slikar i vajar i sportista i sveštenik) otac Bilbija iz Holandije: ''Kada vidite staru baku koja ljubi sliku unučadi koje nije dugo videla, ona ne ljubi fotografiju - ona ljubi njih.'')
Tako isto neko u realizmu vidi puko precrtavanje prirode. Ja u realizmu vidim veličanje života, veličanje Stvoritelja, počev od motiva na slici pa do ruke autora koji je njime nadahnut.

Vid ovako. U ovim nekim stvarima se zaista slažem s tobom i o ukusima ne treba raspravljati, medjutim , ja mislim da ovo ovde što si izneo , uopšte ne može da se odnosi na ove Molerove slike.
Da ne bude zabune, protiv Molera, zaista ništa nemam, nego...jednostavno ne vidim zašto je on ovo uopšte slikao. U nas imaš hiperrealista i realista sasvim dosta, koji su u to unosili i svoju umetničku notu, barem, a da ne govorimo o onima, koji su sastavili remek dela srpskog slikarstva, unoseći neponovljivo, jedinstveno...
i tako...nešto mi došlo, pa ja ovako.

Vid ovako. U ovim nekim stvarima se zaista slažem s tobom i o ukusima ne treba raspravljati, medjutim , ja mislim da ovo ovde što si izneo , uopšte ne može da se odnosi na ove Molerove slike.
Da ne bude zabune, protiv Molera, zaista ništa nemam, nego...jednostavno ne vidim zašto je on ovo uopšte slikao. U nas imaš hiperrealista i realista sasvim dosta, koji su u to unosili i svoju umetničku notu, barem, a da ne govorimo o onima, koji su sastavili remek dela srpskog slikarstva, unoseći neponovljivo, jedinstveno...
i tako...nešto mi došlo, pa ja ovako.

Zapitao sam se zašto, za razliku od većine koja je ostavila ovde svoje komentare, nemaš tu uzajamnu komunikaciju sa Molerovim slikama? Da li je možda u pitanju to što smo mi manje zahtevni prema slikarskom delu? Da li je možda naša mašta veća ili uspomene snažnije, pa time nadograđujemo i zaokružujemo slike u celinu koju ti u njima ne vidiš?

Ja sam se, na prvi pogled, odmah emotivno vezao za Molerove slike: ''Dvorište'' i ''Žmurke'', i one su, za mene, zaista potpuno zaokružene umetničke celine. Taj emotivni naboj radosti i sete koji sam osetio u njima može se porediti sa osećajem kada fotografiju neke drage preminule osobe pronađeš u nečijem albumu, a da nikada pre toga nisi video tu fotografiju. Teško je iskanalisati tu bujicu osećanja i opisati ih. Mislim da se zbog toga i kupuju umetnička dela. Prosto osetiš da moraš imati to umetničko delo, taj ključ za deo svoje zaboravljene prošlosti, zaboravljene emocije.
Na primer, na nekoj slici na kojoj je prikazan pekar koji drvenom lopatom vadi rumene vekne iz peći, ako ne osetiš (ako se ne setiš) vrelinu furune i onaj brašnjavi miris toplog hleba i onaj ukus vruskave kore pod zubima, teško da možeš u potpunosti osetiti tu sliku...

Poslednja izmena:
Zapitao sam se zašto, za razliku od većine koja je ostavila ovde svoje komentare, nemaš tu uzajamnu komunikaciju sa Molerovim slikama? Da li je možda u pitanju to što smo mi manje zahtevni prema slikarskom delu? Da li je možda naša mašta veća ili uspomene snažnije, pa time nadograđujemo i zaokružujemo slike u celinu koju ti u njima ne vidiš?

Ja sam se, na prvi pogled, odmah emotivno vezao za Molerove slike: ''Dvorište'' i ''Žmurke'', i one su, za mene, zaista potpuno zaokružene umetničke celine. Taj emotivni naboj radosti i sete koji sam osetio u njima može se porediti sa osećajem kada fotografiju neke drage preminule osobe pronađeš u nečijem albumu, a da je nikada pre toga nisi video. Teško je iskanalisati tu bujicu osećanja i opisati ih. Mislim da se zbog toga i kupuju umetnička dela. Prosto osetiš da moraš imati to umetničko delo, taj ključ za deo svoje zaboravljene prošlosti, zaboravljene emocije.
Na primer, na nekoj slici na kojoj je prikazan pekar koji drvenom lopatom vadi rumene vekne iz peći, ako ne osetiš (ako se ne setiš) vrelinu furune i onaj brašnjami miris toplog hleba i onaj ukus vruskave kore pod zubima, teško da možeš u potpunosti osetiti tu sliku...

Stamenko, polako mi postaješ mnogo drag.
Moram samo da te opomenem, ti preminula osoba, nikako, ni virtuelno ni metaforički, ne može biti draga, a da je pre toga nikad nisi video.
Pogledaj šta si napisao, pa ako treba prepravi.
A moram, još za jednu stvar da ti skrenem pažnju. Ovo što si ti sad napisao, zove se "spinovanje". Ne mislim na špinovanje, koje koriste domaćice, već na skretanje teme u potpunosti i odvlačenje od početnog razgovora, tj. teme. To recimo koristi mnogo Velja Ilić, tako da šta god ga pištaš o bilo čemu, on počinje da optužuje sagovornika po bilo kom pitanju, koje mu padne na pamet, a navodno jako lepo sluša voditelja koji mu postavlja pitanje, da slušalac, prosto mora da ga sasluša od početka do kraja.
Odmah da kažem da ne mislim da si ti "isti" Velja Ilić, već sam njega samo pomenuo da plastičnije objasnim tu pojavu u komunikaciji. Pri tom, ne mislim da si ti ovo skretanje sa teme namerno izveo, već ti se omaklo, ali....
Što se vaše mašte tiče, ne pozivaj se previše na maštu, jer mašta hrani inteligenciju, pa bi neko mogao da se naljuti. Lično mislim da je reč u toj zahtevnosti , koju pominješ. Moram da kažem da si upravo ti našao pravi izraz.
Moja kritika bi uprava bila takva. Moler je bio ovakvim slikarstvom, slabo zahtevan prema sebi.
O ukusima nećemo raspravljati, jer je to nemoguće, tako da je ovo što sam napisao praktično, samo moje skromno mišljenje.
Tebi, veliki pozdrav.

Stamenko, polako mi postaješ mnogo drag.
Moram samo da te opomenem, ti preminula osoba, nikako, ni virtuelno ni metaforički, ne može biti draga, a da je pre toga nikad nisi video.
Pogledaj šta si napisao, pa ako treba prepravi.
A moram, još za jednu stvar da ti skrenem pažnju. Ovo što si ti sad napisao, zove se "spinovanje". Ne mislim na špinovanje, koje koriste domaćice, već na skretanje teme u potpunosti i odvlačenje od početnog razgovora, tj. teme. To recimo koristi mnogo Velja Ilić, tako da šta god ga pištaš o bilo čemu, on počinje da optužuje sagovornika po bilo kom pitanju, koje mu padne na pamet, a navodno jako lepo sluša voditelja koji mu postavlja pitanje, da slušalac, prosto mora da ga sasluša od početka do kraja.
Odmah da kažem da ne mislim da si ti "isti" Velja Ilić, već sam njega samo pomenuo da plastičnije objasnim tu pojavu u komunikaciji. Pri tom, ne mislim da si ti ovo skretanje sa teme namerno izveo, već ti se omaklo, ali....
Što se vaše mašte tiče, ne pozivaj se previše na maštu, jer mašta hrani inteligenciju, pa bi neko mogao da se naljuti. Lično mislim da je reč u toj zahtevnosti , koju pominješ. Moram da kažem da si upravo ti našao pravi izraz.
Moja kritika bi uprava bila takva. Moler je bio ovakvim slikarstvom, slabo zahtevan prema sebi.
O ukusima nećemo raspravljati, jer je to nemoguće, tako da je ovo što sam napisao praktično, samo moje skromno mišljenje.
Tebi, veliki pozdrav.

Izvinjavam se na nepreciznosti... Mislio sam na fotografiju, a ne na osobu... Ispravljeno!...

Hm... Što se tiče ''spinovanja''... Hteo sam samo što plastičnije da se izrazim ali izgleda da nije uspelo. Hteo sam da kažem da je bespredmetno ocenjivati bilo čija osećanja pa i osećanja vezana za neku sliku, bilo autorova bilo kupčeva bilo posmatračeva. I da mislim da ne postoji uniformisanost u komunikaciji sa umetničkim delom i da je to intimni čin svakoga od nas. Hteo sam da kažem da kao što jedna reč može nekome biti šlagvort da ispriča neki vic da tako isto i neki motiv na slici nekome može biti poticaj da oseti nešto više od drugih posmatrača tog istog dela.

Samo, m.v., nisam shvatio kako to misliš da je Moler slabo zahtevan prema sebi? Da li si mislio na tehniku slikanja ili na izbor motiva ili na nešto treće?
Pozdrav!

Slike su najbolji komentar ali ajde i ja nesto da napisem. Nerazumeti umetnicko delo je jedna stvar, ali nepostovati umetnicko delo je druga stvar; to je odraz (ne)kulture i (ne)vaspitanja. Ja nerazumem skulpture iz drevnog hrama Angkor Vata, ta kultura nije mi bliska, ali imam postovanje prema njoj. A ovih par hejtera je u fazonu "ma to je s**nje". Takav stav prema necemu sto se ne razume je nazadan i stetan po nasu zemlju i opsti mentalitet. Zao mi je jer su me uverili da ovde jos uvek vlada ono "da komsiji crkne krava". E pa na mojoj slici krava je ziva i zdrava. Meni je slikarstvo religija; atelje je moj oltar, stafelaj je moj ikonostas, a slikanje molitva. Rezultat, to je stvar ukusa, ali ovakva fobija od neceg drugacijeg, nepoznatog je porazavajuca. Sreca pa nismo vise u srednjem veku pa vise nema lova na vestice. Ziveli !

Slike su najbolji komentar ali ajde i ja nesto da napisem. Nerazumeti umetnicko delo je jedna stvar, ali nepostovati umetnicko delo je druga stvar; to je odraz (ne)kulture i (ne)vaspitanja. Ja nerazumem skulpture iz drevnog hrama Angkor Vata, ta kultura nije mi bliska, ali imam postovanje prema njoj. A ovih par hejtera je u fazonu "ma to je s**nje". Takav stav prema necemu sto se ne razume je nazadan i stetan po nasu zemlju i opsti mentalitet. Zao mi je jer su me uverili da ovde jos uvek vlada ono "da komsiji crkne krava". E pa na mojoj slici krava je ziva i zdrava. Meni je slikarstvo religija; atelje je moj oltar, stafelaj je moj ikonostas, a slikanje molitva. Rezultat, to je stvar ukusa, ali ovakva fobija od neceg drugacijeg, nepoznatog je porazavajuca. Sreca pa nismo vise u srednjem veku pa vise nema lova na vestice. Ziveli !

E drago mi je da si se zabrinuo za našu zemlju!!
Pišeš u fazonu "hvalite me usta", a to što si ti religiozan, ne mora da znači ništa. RADI SE O ZAMENI TEZA O TEMI, O KOJOJ GOVORIŠ!! Kao i stari primer..." učiti i naučiti!!!". Vidim da si mnogo učio i to je baš upečatljivo!!
Što se mene tiče, ja se inače bavim "nepoznatim" i " drugačijim" u umetnosti, tako da tvoj komentar, nije na mestu, ali obzirom da ti to ne znaš o meni, onda nije ni strašno. Medjutim u tvojim slikama , ne postoji ništa novo, neobično, andergraund, drugačije, nepoznato, do sad nevidjeno. Tvoje slikarstvo nije stvar ukusa, kao što slikarstvo i delo Lubarde ili Save Šumanovića, ne mogu biti stvar ukusa. Izvini što ću ti se ovako obratiti, ali brate mili, još si mlad i zelen!! Ne mislim na godine, već samo na tvoje iskustvo!! Isto tako ne mislim na iskustvo u slikanju, već na životno iskustvo!!
Pa šta ti misliš da umetnost nastaje od vežbanja!? Glupo je bilo koga učiti pameti, al izadji malo prošetaj ulicama, prošetaj po gradu...vidi kako diše život.
A inače pročitaj još jednom svoj post, pa ga uporedi sa takozvanim Twistovanjem naših političara u raznoraznim TV emisijama ili za skupštinskom govornicom, pa ćeš valjda shvatiti to što sam govoriš.
A tebi ne dao Bog zaista da živiš u srednjem veku. Pogledaj malo kroz istoriju kakvi su slikari slikali u ta vremena.
Isto tako, ništa protiv tebe nemam da ne shvatiš preozbiljno, ali dobro pročitaj šta sam ti napisao. IMA TU SVEGA, AL BAR HEJTOVANJA NEMA. To si negde loše upamtio upotrebu tog izraza.

Medjutim u tvojim slikama , ne postoji ništa novo, neobično, andergraund, drugačije, nepoznato, do sad nevidjeno. Tvoje slikarstvo nije stvar ukusa, kao što slikarstvo i delo Lubarde ili Save Šumanovića, ne mogu biti stvar ukusa.

Управо тако.
Исто и ја мислим и исто сам мислила приликом исписивања претходних постова које је молер доживео као "бацање хејта" (шта год :confused:)
Зашто бих мрзела тамо неку особу на форуму са којом немам додирних тачака... (?!)

Mora se još nešto reći!!
Moler je odlično izučio zanat. Izvanredan je interpretator!
MOram da dodam nešto i mom prethodnom postu. Ne nudiš nam osobenost! Svoju osobenost. To je ono što ti nedostaje. To je ona karika koja ti nedostaje. Jednostavno, nisi doživeo svoje slike.
...hoću nešto da ti kažem, ali nemoj misliti da želim da te uvredim, jer mi to zaista nije namera.
Dakle, ako hoćeš/nećeš moj savet, izadji na "ulicu" i upoznaj što više žena.
Mnogo pomaže.

Poslednja izmena:

Potpisujem!... Što bi rekao Radovan III: „Kratko ali jeb*tačno!“

Znaš, ima jedan vic koji opisuje mentalitet našeg naroda toliko dobro da više i nije smešan. A on glasi ovako:

„Krenuo djavo da obilazi pakao, da vidi da li sve radi kako treba. Dodje tako na jednu ogromnu poljanu gde se nad ogromnim vatrama krčkaju ogromni kazani i u njima kuvaju grešnici. Na vrhovima tih kazana, po njihovim obodima, stajali su djavolci sa trozubcima i stražarili. Kako bi koji grešnik pokušao da pobegne iz kazana oni su ga trozubcima gurali nazad.
Šeta tako djavo zadovoljan onim što vidi i čita natpise na kazanima: Amerikanci, Nemci, Italijani, Francuzi,... Odjednom staje iznenađeno. Nad jednim kazanom koji se krčkao niko nije stražario.
- Šta je ovo?! Zašto ovde nema straže?! – razdera se ljutito djavo.
Šef onih djavolaka odmah uplašeno dotrča.
- Gospodaru, u tom kazanu su Srbi!
- Pa šta ako su Srbi? Zašto nema straže?!
- Ali, gospodaru, to su Srbi. Njima nije potrebna straža.
- Kako to nije potrebna straža?
- Evo, gospodaru, popnite se gore i sami se uverite.
Popne se djavo gore nad kazan i gleda. U kazanu su se kuvali grešni Srbi. Gleda djavo i gleda al’ ništa ne shvata. Kad u jednom trenutku jedan Srbin iskoči iz vode i poče da se penje uz kazan da pobegne. Odmah skoči nekoliko Srba za njim. – ’De ćeš?!! – povikaše i povukoše ga nazad.“

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Umetnost nije moda pa da bude 'moderna', u trendu. Kravata je moderna, a ne umetnost. Uostalom kako moderna umetnost moze da bude moderna vec 60 godina?! Danas je moderna umetnost mejnstrim, a realizam je andergraund, avangarda! Ja sam sledeci Omcikus :)
Gledam kako ovi 'savremeni stvaraoci' gladuju i kukaju kako je narod glup i neobrazovan jer ne kupuje njihove slike. To je vrhunski egoizam. Jer da se moje slike ne prodaju, ja bih rekao "ja sam glup" a ne "svi su glupi a ja sam genije"?! N.v ko si ti da napadas klasicno slikarstvo kada je ono proslo test vremena, tricavih 400 godina!?
U jednom americkom zoo-vrtu jednoj simpanzi su dali boje i platno da slika; ti radovi neodoljivo podsecaju na apstrakciju.
Cajkovski, Mocart, to se ne menja; a ovaj hejter je u fazonu "alo bre Mocarte daj nesto veselije, modernije, smaras". Radi se o univerzalnim, neprolaznim vrednostima. I n.v. pliz nemoj vise da me emancipujes, ne vredi. Uostalom bilo bi dosadno kada bi ceo svet bio elokventan kao ti.
Karavani prolaze, psi laju...

Umetnost nije moda pa da bude 'moderna', u trendu. Kravata je moderna, a ne umetnost. Uostalom kako moderna umetnost moze da bude moderna vec 60 godina?! Danas je moderna umetnost mejnstrim, a realizam je andergraund, avangarda! Ja sam sledeci Omcikus :)
Gledam kako ovi 'savremeni stvaraoci' gladuju i kukaju kako je narod glup i neobrazovan jer ne kupuje njihove slike. To je vrhunski egoizam. Jer da se moje slike ne prodaju, ja bih rekao "ja sam glup" a ne "svi su glupi a ja sam genije"?! N.v ko si ti da napadas klasicno slikarstvo kada je ono proslo test vremena, tricavih 400 godina!?
U jednom americkom zoo-vrtu jednoj simpanzi su dali boje i platno da slika; ti radovi neodoljivo podsecaju na apstrakciju.
Cajkovski, Mocart, to se ne menja; a ovaj hejter je u fazonu "alo bre Mocarte daj nesto veselije, modernije, smaras". Radi se o univerzalnim, neprolaznim vrednostima. I n.v. pliz nemoj vise da me emancipujes, ne vredi. Uostalom bilo bi dosadno kada bi ceo svet bio elokventan kao ti.
Karavani prolaze, psi laju...

Dragane, Milane, prostim jezikom, nemaš kvalitet umetnika!!
Ti si zanatlija, koji još uvek nije savladao perspektivu, ali je dobro , pretpostavljam, izučio zanat. To bi ti potvrdio kad bi video platno uživo. Čini mi se da jesi!!
Dakle još jednom, totalno si promašio temu i napraviio zamenu teza. Hejter si u stvari ti, a ja ti otpisujem samo zato, jjer ne ttrpim da neko, poput tebe, ubedjuje narod u nešto i natura ono što ne stoji!!!
Bio si počeo post, jako lepo, ali si onda totalno zastranio u lični obračun. Kad bi ti rekao ko sam ja, morao bi posle da me ubiješ. Ali bi te bilo i sramota da više postuješ bilo gde. Što se tiče prodaje...ne može tražnja za tvojim delima da odredi njihovu umetničku vrednost. Nadam se da bar to možeš da shvatiš, hejteru!!
i još jednom:
NEMAŠ UMETNIČKE KVALITETE!!!!, kad me već vučeš za jezik. Ako ti nije jasno, prvo sam ti skrenuo pažnju na problem perspektive, a ako ti i dalje ne bude bilo jasno, hejteru, i samoživko, o čemu priča ovaj podforum, na temu tebe,preći ću na detaljnu analizu!!! Mada mislim da bi lakše ispisao šta valja u tvojim delima!

p.s.
sad videh: gde si ti saznao , pročitao i slično, da ja napadam klasično slikarstvo???????!!!!!
Ne znam dal nosiš naočare, al pročitaj ti to još jednom, pa mi javi gde to piše.
A ako sebe izjednačavaš sa klasičnim slikarstvom ili misliš da to što ti slikaš, jeste klasično slikarstvo, pa ja napadam isto, govoreći o tebi...EEEEE ONDA...STVARNO NEŠTO NIJE U REDU SA MNOM!!!

Ljudi, ovde je već vrag odneo šalu. Nepotrebno se zakuva, a nije trebalo tako da bude. Stvari su počele da se uzimaju isuviše lično…

Jutros sam, igrom slučaja, poslao dve privatne poruke – jednu “moleru”, drugu “m.v.-u”. Poslao sam ih pre ovog zakuvavanja. Poruka za “molera” je bilo pitanje lične prirode i nema veze sa ovom temom. Poruka za “m.v.” je bila u vezi sa ovom temom i biću slobodan da je ovde prekopiram jer nemam šta više od toga da kažem po pitanju ove rasprave. Izbacio sam samo par rečenica koje su se odnosile na drugog slikara i na jednu temu koju je moderator u međuvremenu obrisao.

+++++++++++

Otpozdrav al’ pre svega izvinjenje

Ja se kod tebe “m.v.” obruka… Izvini što kasnim dve nedelje sa odgovorom. Naime, kada sam se učlanio na forum-krstarice imao sam ISDN liniju i dva umrežena računara sa dve e-mail adrese. Sada imam ADSL liniju sa umreženim jednim računarom i jednom e-mail adresom. Druga e-mail adresa mi nije od letos u upotrebi, a sa nje sam se registrovao na “krstarici”. Tako da je tvoj mejl otišao na onu drugu adresu. Jutros slučajno odoh na sajt provajdera da vidim da nije neko slučajno pisao na tu adresu (i da li je ona još uopšte aktivna) i nađoh tamo tvoj mejl. (Bolje da si pisao na “privatne poruke” jer to ne vidi niko drugi sem mene.) Bi mi krivo, rekoh, pomisliće čovek da sam nešto ljut ili da sam digao nosinu, al’ nije tako. Čak šta više, prija mi dobar sagovornik, a to si ti. Nadam se da sam se opravdao i da prihvataš moje izvinjenje.

Šta ćemo ti i ja sa našim mlađahnim prijateljem “molerom”?

Ma, bre, “m.v.”, slike su mu zaista dobre. Zanatski deo mu je zaista majstorski. Mora mu se odati priznanje da dečko živi svoj san (a za to treba imati m*da) i grize za njega, i da grabi tim putem krupnim koracima. Veruj mi, tek će se čuti za njega. Ja u to zaista verujem.

Ponešto mu se i može zameriti (ono za kadar jedne slike sam mu ja zamerio na forumu) ali mora se imati u vidu da dečko uči u hodu, da sam “forsira” pustodolinu praznodžepog života mladog slikara i to pod “unakrsnom paljbom” tako da cik-cak kretanje i manja odstupanja od pravca nisu više stvar izbora nego stvar opstanka.

Kažeš da ne zna da napravi izbor motiva… Ne bih se složio sa tobom. To sam u onim prethodnim postovima i pokušavao da ti dokažem. Znaš, takav stav me malo podseća na ona SFRJ vremena kada, recimo, nisi mogao da otvoriš pekaru ako nemaš pekarski zanat. Zašto? Zašto auto-mehaničar nije mogao da otvori pekaru? Nema zanat? Pa neka propadne. Šta se to koga tiče? Njegov rizik, njegove pare… A da se to možda pekari nisu uplašili da bi auto-mehaničar pravio bolji hleb od njih?. Treba biti fleksibilan i prepustiti stvar tržištu… Ja tako gledam i na slike. Za mene je svaka slika dobra ako ima kupca. Ne vidim šta bi mi tu imali zameriti ako su i autor i kupac zadovoljni?

Znaš u čemu je “molerov” problem, po meni? U tome što želi biti priznat. Što želi da ga priznaju ljudi iz branše. E, u tome se ogleda njegova mladost. U tom nestrpljenju. Ti si to definisao sa: “Spavaj sa što više žena!” (jel’ to beše iz filma “Žaoka”?), a ja bih to rekao da mu je “mala kilometraža”. Treba da ćuti i radi sve dok “ne obrne nulu” i onda krene ispočetka. Tad postaje istinski umetnik. To je kao i u borilačkim veštinama. Savladaj sve tehnike do savršenstva, a onda ih zaboravi. I pusti telo da samo reaguje…

Ali, moraš, bre, “m.v.” da priznaš da je na pravom putu. Jest’ da zna biti, kako kažeš, prepotentan ali to ti je odlika svih mladih talenata pre bih rekao odbrambeni mehanizam od sopstvenih sumnji. Pa na kraju krajeva i treba tako. Kad ti neko dotakne san odmah reaguj na prvu loptu i ako treba igraj i đonom. J*beš ga, znaš kako se kaže: “Boj se ovna – boj se g*vna”. Ako se svakome stalno sklanjaš sa puta onda nećeš nikuda stići. A jednom se živi…

Primećujem “m.v.” da ti je lajt-motiv kritike “molerovih” radova to što im osporavaš umetničku vrednost… Baš me teraš u razmišljanje… Shvatam zašto je njemu, kao mladom slikaru, stalo do toga ali neshvatam zašto mu ti to osporavaš, po meni, bez nekih jakih argumenata… Da se ja pitam, ja se na to ne bih ni osvrtao. Najvažnije bi mi bilo da za svoju sliku imam kupca… A znaš šta me interesuje? Neko je (da ga ne imenujem) postavio temu: ____ i reklamirao svoj sajt. I niko nije postavio ni jedan komentar. Ni ti, ni ja. Taj slikar je ___(ovaj deo sam izbacio jer se odnosi na drugog slikara)___ Ali opet, momak živi od toga (ako živi) i to je njegova stvar, i moj komentar je ne bitan. Ako ne mogu da pomognem, sigurno mu neću odmoći. Zanima me da li ti u njegovim radovima vidiš umetnost i u čemu vidiš? Da li je za umetnost potrebna titula i diploma ili hvala od sličnih “umetnika”? A vrana vrani oči ne vadi već se prozivaju za najlepše ptice. Kako Momo Kapor napisa, naša likovna akademija je jedina likovna akademija na svetu gde se ne izučava akademsko slikarstvo.
Ja gledam vrlo prosto na umetnika. Umetnik je, za mene, pre svega MAJSTORČINA! “Moler” će ko od šale da prekopira bilo koju sliku toga budućeg magistra slikarstva, a garantujem ti da on nije u stanju da iskopira “molerovu”. “Moler” je za njega super teška kategorija.

A da li si se možda zapitao zašto uporno osporavaš umetnost u “molerovim” radovima? Da li si se zapitao da li je time ne osporavaš nego je potvrđuješ?... Znaš, kada su Sv. vladiku Nikolaja pitali šta misli o nevernicima koji psuju Boga, On im je odgovorio da oni svojim psovanjem samo potvrđuju Božije postojanje. Na pitanje: kako to, On je odgovorio: “Baba roge ne postoje, vampiri ne postoje, a oni njih nikada ne psuju jer znaju da ne postoje. Psuju Boga jer znaju da On postoji.”

Veliki pozdrav!
“Stamenko”

++++++++++++

Ovim bih se odjavio sa ove teme.

Iscitah temu od A do S...i sta reci...
M.V je u pravu.
primecujem samo da je jako tesko komunicirati sa nekim ko prosto nije na istoj talasnoj duzini...i tu nema srece.
Apsolutno razumem o cemu prica M.V....a vidim da ljudima deluje kao da covek govori na Francuskom...pa ga je prosto tesko razumeti.
Ove slike zaista imaju zanatsku vrednost, ali ne i umetnicku. Nadam se da ce mladic koji ih radi to vremenom i uvideti....i da ce ga imaginacija odvesti u nesto njegovo i drugacije...te da ce zahvaljujuci tome zaista postati prepoznatljiv .
Ukratko Moler...nikada ne pokusavaj kopirati prirodu, ona je umetnicko delo sama po sebi. Prevedi je na svoj jezik. Pokusaj. Ukoliko uspes, taj si..ukoliko ne , i dalje ces ti biti "taj", ali sebi samom.
I znaj, ukus vecine ne odredjuje kvalitet. Naprotiv. Uvek je tako bilo i bice. Zato se slike poput tvojih jako dobro prodaju, a dobri slikari gladuju negde na nekoj mansardi.....i dugo, dugo cekaju na licnu afiramciju, pa cak i kada do nje dodju cesto ostaju praznih dzepova. Obican "konzument umetnosti" ne zeli "apstraktnu figuraciju"...on zeli dopadljivi "goblen" koji ce umeti da razume.Malo je pravih poznavaoca umetnosti , poput M.V...i zaista mislim da covek od njega treba primiti savet...ne opterecen sopstvenom sujetom.
Pozzzz

Možda da je Moler naslikao kravi kotače umjesto nogu,li nekoliko šarenih balona iz dimnjaka one kolibe,možda bi tad bio razumljiviji uvaženim vertikalama i znalcima ,možda bi bio avangardan,art pour art..Možda Moler želi bit samo (unatoć svemu)vrstan slikar i super mu to ide.Da je netko Molerove motive uradio fotografijom ,onda bi to bila vrhunska umjetnička fotografija,Ovako kad to čovjek učini rukom i snagom svoga talenta i znanja onda je to puko podražavanje prirode.Molio bi da mi Kapri kaže što je to umjetnost ,napose likovna umjetnost....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back