ma ne znam sta bih pre citirao..inace ne poznajem nijednog bivseg pusaca koji je trazio pomoc od lekara ili koristio neka pomagala..flastere..tablete protiv odvikavanja.Pre neki dan u tramvaju udjem na prednja vrata i vozac bez problema purnja..naravno ljudi kojima smeta se sklanjaju..to se desava cesto iako im je zabranjeno!!!da li su ih mozda njihovi pretpostavljenji trebali na lep nacin zamoliti da to ne rade???Takodje vidim trudnicu na semaforu..recimo po stomaku da je 7-8 mesec..da li njoj treba na lep nacin objasnjavati sta i kakve posledice dete moze imati ako ona sama to nije shvatila???Hocu reci da ovisnici nikad nece procitati text u novinama gde pise nesto protiv njihovih omiljenih poroka..statistike..kanceri..bolesti disajnih organa itd..a i kao sto lepo pise da pusenje ubija na svakoj paklici..da steti ljudima u vasoj okolini..to je za njih samo propaganda..pitam se cega
Tako je! I moja majka je pusila dok je bila trudna samnom i da bi se opravdala navodila je primere nekih drugih zena koje su takodje pusile u trudnoci, pa njihovoj deci nista ne fali. Pusaci uvek nadju opravdanje.
U zelji da pomognem ocu da ostavi pusenje (imao je infarkt, a i dalje pusi) otisao sam u apoteku i pitao farmacetkinju da li ima nekih preparata za odvikavanje od pusenja. Ona mi je kao iz topa navela nekih 4-5 preparata koje ima. Pitao sam da li je neki od tih preparata takav da ga pusac koristi, a da nezna da ga koristi (recimo kapi koje se ukapavaju u tecnost ili jelo), jer znam da moj otac to ne bi prihvatio da koristi. Ona mi je odgovorila da nema takvog preparata.
Na kraju sam je pitao: ,,Sa li ti pusis?". Ona je odgovorila:,,Da". Pitao sam je:,,Zasto onda ti ne koristis neki od tih preparata za odvikavanje?". Ona se na to moje pitanje samo kiselo nasmejala, a zavrsila je farmaceutski fakultet i dobro zna koliko je pusenje stetno. Ima i dvoje dece i pusila je dok je bila trudna s njima.
Da li recimo takvim pusacima, a ima ih mnogo, treba na lep nacim objasnjavati da je pusenje stetno?
Da li ce oni to poslusati?
Moj otac je pokusao da prestane da pusi 1990. Jedan dan je izdrzao, a drugi dan je poceo da se trese kad je prosao pored kioska gde je najcesce kupovao cigarete, uplasio se, kupio cigarete i nastavio da pusi.
Ponovo je pokuso da prestane 1993. ali je vec uvece zapalio cigaretu.
Ipak, poznajem dosta ljudi koji su prestali da puse i nikada vise nisu zapalili cigaretu, kao da nikada nisu ni pocinjali. To je za mene dokaz da ipak moze da se prestane sa pusenjem. Oni uglavnom da im je nekoliko dana nakon prestanka pusenja bilo tesko, da su imali krize, bili nervozni, ali postoje tablete za smirenje pa se taj problem moze resiti.