Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Džordž, ljudi osim što su nekada skloni da padnu, skloni su nekada i da ustanu! Pokušavamo da se fokusiramo na ovo drugo.:D

Vazi..ja sam odrastao u dimu..da se ne bavim sportom osecao bih se kao da mi je 80..alergije na cigarete imam 300%..posto na prvi dim pocnem teze disati..preznojavam se ako duze boravim u zagusljivoj prostoriji..osecam da mi srce ubrzano lupa..suvi kasalj je standardna pojava koja me prati jedno 3 dana posle tog 'tretmana' kao i malaksalost..da napomenem da nisam kenjkav i bolesljiv nikad u toku godine.
Pedjaza..moja majka je imala 1 infarkt i jedno predinfarktno stanje..ima bronhijalnu astmu..svojevremenio zacepljenje krvnih sudova..visok prtisak..ponekad joj skoci secer..holesterol..operisala kamen u bubregu i ima pesak u drugom..to je ukratko i pije pola apoteke lekova..ali na sta god da joj ukazes kao problem pusenje..losa ishrana i ne kretanje to nema ama bas nikakve veze sa njenim stanjem:evil:posle otcepljenja krvnih sudova joj lekar otvoreno kaze ako se zeli ubiti da nastavi sa takvim navikama..prepise dijetu..pod 1 da ostavi pusenje..ona kao sve cu vas slusati..pa i mene..nije proslo ni nedelju dana zapalila je opet..pod izgovorom da ne moze i ne sme naglo ostaviti pusenje:dash:prica kako je smanjila na par dnevno..a ja znam da laze..nema sanse da komunicira sa nekim..da li uzivo ili preko telefona da ne zapali..laze sebe:evil:

Vazi..ja sam odrastao u dimu..da se ne bavim sportom osecao bih se kao da mi je 80..alergije na cigarete imam 300%..posto na prvi dim pocnem teze disati..preznojavam se ako duze boravim u zagusljivoj prostoriji..osecam da mi srce ubrzano lupa..suvi kasalj je standardna pojava koja me prati jedno 3 dana posle tog 'tretmana' kao i malaksalost..da napomenem da nisam kenjkav i bolesljiv nikad u toku godine.
Pedjaza..moja majka je imala 1 infarkt i jedno predinfarktno stanje..ima bronhijalnu astmu..svojevremenio zacepljenje krvnih sudova..visok prtisak..ponekad joj skoci secer..holesterol..operisala kamen u bubregu i ima pesak u drugom..to je ukratko i pije pola apoteke lekova..ali na sta god da joj ukazes kao problem pusenje..losa ishrana i ne kretanje to nema ama bas nikakve veze sa njenim stanjem:evil:posle otcepljenja krvnih sudova joj lekar otvoreno kaze ako se zeli ubiti da nastavi sa takvim navikama..prepise dijetu..pod 1 da ostavi pusenje..ona kao sve cu vas slusati..pa i mene..nije proslo ni nedelju dana zapalila je opet..pod izgovorom da ne moze i ne sme naglo ostaviti pusenje:dash:prica kako je smanjila na par dnevno..a ja znam da laze..nema sanse da komunicira sa nekim..da li uzivo ili preko telefona da ne zapali..laze sebe:evil:

Jako je tesko da se pusenje smanji, jer u mozgu postoje nikotinski receptori koji traze tacno odredjenu kolicinu nikotina i ako je ne dobiju pusac je nervozan i lose se oseca. Daleko je lakse da se pusenje potpuno ostavi. Tada bude nekoliko dana krize i nikotinski receptori se pasiviziraju i kasnije umrtve, tako da posle izvesnog vremena prestaje potreba za pusenjem.
U slucaju smanjenja, nikotinski receptori se pothranjuju, ali nedovoljno i to stvara neprijatan osecaj i nezadovoljstvo kod pusaca. Samokontrolu je vrlo tesko ostvariti, pa se u tom slucaju pusac obicno vrlo brzo vraca na raniju dozu cigareta.

Izvinite ako sam dosadna...ali danas me uhvatila kriza uffffffffffffffffffff
6 dan mi je, nisam ocekivala da moze...pa ni drugi ni treci mi nije dosao ovakav nagon. Mislim sve OK drzim se, pijem vodu ko luda, neke glupe bombone, ustajem perem ruke...sve to ali daj mi recite pa zasto sada???????Do kada bre ovo ludilo taje????????:sad2:

6 dan mi je, nisam ocekivala da moze...pa ni drugi ni treci mi nije dosao ovakav nagon. Mislim sve OK drzim se, pijem vodu ko luda, neke glupe bombone, ustajem perem ruke...sve to ali daj mi recite pa zasto sada???????Do kada bre ovo ludilo taje????????:sad2:

Samo napred!
Nemoj da se predas sada, pri samom kraju borbe!

Samo još malo... Izdrži, kad si već dovde došla, šteta je onih muka koje su već iza tebe. :ok::heart:

Izdrzacu ne brinite. Samo sam psihicki pala danas jer sam citala one tekstove...za 24 sata nikotin izlazi, za 72 sata ugljen monoksid izlazi...i mislila sam da je gotovo..kad me danas uhvatila kriza, jedno 3 put sam izlazila s posla i vrtila krugove kao neki manijak.
Ali sada sam OK, vezbala na orbitreku pola sata i dosla sebi.

Nadam se da ce sve manje biti ovih ispada!
I onda moram na forum, nemam gde, svi oko mene puse, kolega curi ko lud, mamam kuci isto tako, cak i trener na fitnesu! Jos me trener ubedguje da neko tamo odbojkar (zaboravila sam mu ime) kao poznat pusi po kutiju i po na dan i eto kako je dobar sportist. Mislim to stvarno ne verujem ali ajde...

Izdrzacu ne brinite. Samo sam psihicki pala danas jer sam citala one tekstove...za 24 sata nikotin izlazi, za 72 sata ugljen monoksid izlazi...i mislila sam da je gotovo..kad me danas uhvatila kriza, jedno 3 put sam izlazila s posla i vrtila krugove kao neki manijak.
Ali sada sam OK, vezbala na orbitreku pola sata i dosla sebi.

Nadam se da ce sve manje biti ovih ispada!
I onda moram na forum, nemam gde, svi oko mene puse, kolega curi ko lud, mamam kuci isto tako, cak i trener na fitnesu! Jos me trener ubedguje da neko tamo odbojkar (zaboravila sam mu ime) kao poznat pusi po kutiju i po na dan i eto kako je dobar sportist. Mislim to stvarno ne verujem ali ajde...

Izbegavaj razmisljanje o pusenji i razgovore na tu temu, ljude koji puse, mesta na kojima su pusaci i na kojima si ti ranije najcesce pusila, kao i boravak u dustvu pusaca. Kad ti dodje kriza, samo pomisli na sve prednosti nepusenja i neka ti u glavi budu ljudi koji su nepusaci, a ne pusaci. Neka ti uzor bude neko ko ne pusi.

Ne bih da te plasim, vec samo upozorim, sasvim je normalno da te kriza uhvati i posle mesec dana. Mene je bila stigla posle tri nedelje, cak sam i zapalila, ali srecom, bas mi je jako bilo muka, pa sam se brzo vratila u nepusace. Na nekom sajtu gde sam tada trazila podrsku to zovu nico-demon, i objasnjavaju kako, pod uticajem zavisnosti, u tom periodu mnogi ljudi pocnu da razmisljaju ostacima nikotina umesto mozgom, i onda dodju do nekih zakljucaka tipa - eto sad kad znam da mogu da ostavim mogu opet da zapalim pa cu posle lako opet ostaviti... i tako nekim cudnim logikama dodjes do zakljucka da je skroz cool da opet zapalis... E bitno je da i tu krizu pobedis... nije tesko kao prvi dani, ali treba volje, pa da ti kazem da se pripremis.

Ljudi, blago vama koji stre ostavili.

Ja imam 37 godina, a prvu cigaretu sam zapalio sa 12. U srednjoj sam već pušio k'o Turčin.
1998. u avgustu, kada mi se rodila prva ćerka, rekao sam sebi da više neću pušiti. nemam prava da trujem bebu.
I, iznenadilo me je da nisam imao, ama baš nikakvih problema. Uopšte nisam krizirao. Šta znam... Valjda zbog velike promene u životu i preokupljenosti bebom.

To je trajalo do bombardovanja 1999.. Nijednom mi na pamet nije palo da zapalim.
E, onda, dok je neko društvo sedelo uz kafu i pričalo o ratu u kom smo bili, itd., ja odjednom kažem šuri, da mi da jednu cigaru. I sam sam sebe iznenadio time. Nisam bio svestan od kud je to izletelo iz mene. Ali, dok sam ja pokušavao da shvatim taj moj postupak, cigareta se već uveliko dimila između mojih prstiju.
Žena me iznenađena gleda i pitame šta radim. Šta mi bi posle toliko vremena. A, ja se smejem i kažem da je to onako, bez veze, čisto da probam posle tolikog vremena kakav je ukus.
I nije mi bio dobar ukus. I žena mi kaže da to ne radim, jer ću se ponovo navući. Ja sam joj odgovarao da nema šanse.
Ali, ne lezi vraže. Sutradan sam se ogrebao dva puta za cigare. Narednih dana još više. I, već sam primetio da ljudima baš i nije milo da se stalno grebem, te sam otišao i kupio moju novu "prvu" paklicu.
Već za par meseci sam dostigao mojih ranije standardnih paklu i po.

Prošle godine sam pokušao opet da ostavim. Ali, taj put nije bio kao prvi. Bilo mi je užasno. Krizirao sam kao narkoman. Posle 4-5 dana sam poklekao.

Zato, narode, moj vam je savet da ako ikada ostavite to zlo, ni u ludilu nemojte, nikada do kraja života, zapaliti tu prokletu "samo jednu, da probam"!
To je "demon" koga smo jednom pustili u sebe i nikada ga ne možemo izbaciti. Možemo ga samo vezati i baciti u duboku tamnicu, ali prva cigareta, ma kad bila zapaljena, će ga osloboditi, kao voda Baš Čelika iz bureta.

Tako sam ja oslobodio mog Baš Čelika, i sad se duboko kajem.
Hteo bih ja da ga se rešim, ali teško će ići bez onog čudotvornog mača, koji je pobedio Baš čelika iz bajke.
Nedavno sam saznao za Ziban, pa nešto razmošljam: možda je to čudotvorni mač.
Samo kažu da je jako skup, a da se moraju potrošiti dve kutije tog leka, da bi imalo pravog efekta.

Nisam još išao u apoteku da pitam pošto je. Čekam da mi se nađe višak para pa da odem do apoteke.
Najcrnje je to što cigarete ne kupujem već nekoliko godina, nego ih dobijam na reprezentaciju. Tako da nemam ni taj finansijski momenat, kao motiv.

Odvoji neki sat navecer i procitaj celu temu, tako je meni Harmony savetovala i bila je u pravu. Imas svakakva iskustva i sve informacije i zibanu i drugim pomagalima.
Ja sam u Makedoniji, a mi ovde nemamo ni ziban ni flastere ni nikorete.Imala sam nesto malo nikoreta sto je drugarici ostalo (kupila negde u inostranstvu) i to zna da pomogne u momentu histerije.
Da se ne pravim sada pametna, jos sam pod krizama ali sada za sada se drzim (7 dana) a bila sam bas fin pusac, onaj koji kad otvori oci pali cigateru (dok se kafa kuva), pa druga sa kafom, treca dok se sminkam, cetvrta na prvom crvenom svetlu na semaforu i peta pak stignem na posao. Sta da ti dalje pricam? Moguce je ocito, svako nagje neki svoj mehanizam..ja recimo do sada imam zakljucak da mi navise pomaze fizicka aktivnost, kad sedim na poslu onda me uhvati kriza a popodne odem na vezbalje ili pesacenje ili cistim ili whatever...i ok mi je

Odvoji neki sat navecer i procitaj celu temu, tako je meni Harmony savetovala i bila je u pravu. Imas svakakva iskustva i sve informacije i zibanu i drugim pomagalima.
Ja sam u Makedoniji, a mi ovde nemamo ni ziban ni flastere ni nikorete.Imala sam nesto malo nikoreta sto je drugarici ostalo (kupila negde u inostranstvu) i to zna da pomogne u momentu histerije.
Da se ne pravim sada pametna, jos sam pod krizama ali sada za sada se drzim (7 dana) a bila sam bas fin pusac, onaj koji kad otvori oci pali cigateru (dok se kafa kuva), pa druga sa kafom, treca dok se sminkam, cetvrta na prvom crvenom svetlu na semaforu i peta pak stignem na posao. Sta da ti dalje pricam? Moguce je ocito, svako nagje neki svoj mehanizam..ja recimo do sada imam zakljucak da mi navise pomaze fizicka aktivnost, kad sedim na poslu onda me uhvati kriza a popodne odem na vezbalje ili pesacenje ili cistim ili whatever...i ok mi je

Da, svakako sam imao nameru da isčitam celu temu, čim uhvatim vremena.
Sad mi duvan već poprilično smeta. Uopšte više ne uživam u njemu, već pušim samo da zadovoljim zavisnost.

E brate, ja se već 10 godina nakanjujem da ostavim duvan ... sve kao čekam neki specijalni momenat, a ne bih umeo ni da ga opišem. Zapravo, izgleda da nemam prave volje da to učinim.

Ne verujem u lekove i pomagala. Stvar mora da se desi u glavi ... Ne verujem u zavisnost od nikotina. Za mene je ova navika stvar uobičajenih pokreta, radnji. Način da sebi "ugodiš" bilo da se smiriš (poput okretanja brojanice) ili povećaš radost kad si u društvu i priči.

Neki strasni pušači su mi rekli da u momentu ostavljanja pa i dalje nisu imali nikakve organske ni psihičke krize. Dovoljno je bilo što su sebi rekli neću više , ali odlučno. Ne kao ono, da probam da ostavim ... to samo po sebi već govori da nema odlučnosti, nego varanje sopstvene savesti.

Ja znam da volim cigarete, ali već počinju često da mi smetaju. Zato se nadam tom "momentu" kad će moje JA da čvrsto odluči.

Ljudi, blago vama koji stre ostavili.

Ja imam 37 godina, a prvu cigaretu sam zapalio sa 12. U srednjoj sam već pušio k'o Turčin.
1998. u avgustu, kada mi se rodila prva ćerka, rekao sam sebi da više neću pušiti. nemam prava da trujem bebu.
I, iznenadilo me je da nisam imao, ama baš nikakvih problema. Uopšte nisam krizirao. Šta znam... Valjda zbog velike promene u životu i preokupljenosti bebom.

To je trajalo do bombardovanja 1999.. Nijednom mi na pamet nije palo da zapalim.
E, onda, dok je neko društvo sedelo uz kafu i pričalo o ratu u kom smo bili, itd., ja odjednom kažem šuri, da mi da jednu cigaru. I sam sam sebe iznenadio time. Nisam bio svestan od kud je to izletelo iz mene. Ali, dok sam ja pokušavao da shvatim taj moj postupak, cigareta se već uveliko dimila između mojih prstiju.
Žena me iznenađena gleda i pitame šta radim. Šta mi bi posle toliko vremena. A, ja se smejem i kažem da je to onako, bez veze, čisto da probam posle tolikog vremena kakav je ukus.
I nije mi bio dobar ukus. I žena mi kaže da to ne radim, jer ću se ponovo navući. Ja sam joj odgovarao da nema šanse.
Ali, ne lezi vraže. Sutradan sam se ogrebao dva puta za cigare. Narednih dana još više. I, već sam primetio da ljudima baš i nije milo da se stalno grebem, te sam otišao i kupio moju novu "prvu" paklicu.
Već za par meseci sam dostigao mojih ranije standardnih paklu i po.
Sličan slučaj je bio i meni. Posle 6 g. nepushenja ponovo sam propushio, iz apatije, tokom raspadanja Jugoslavije. Tada sam rekao (iz revolta) da nikad više neću ostaviti. Međutim, posle 13 g. pushačkog, i svakog drugog, preživljavanja ponovo sam ostavio, ali ovaj put sa jasno zacrtanim stavom da je to zauvek. Ako pushač, pa i bilo koji zavisnik, nije izričit po ovom stavu, onda je gotovo sigurno da nije iskren u nameri i da mu sledi recidiv.

Već si dobio najbolje savete, pa mislim da ti ziban, ili bilo kakav drugi lek, nije potreban.

Vi koji ste ostavili cigarete na duze vremena najbolje znate koje su dobrobiti ostavljanja. Evo ja jos nisam to iskusila, zato nemojte mnogo da razlisljate nego izvolite da nama taze pacijentima opisete sta se s organizmom desava nakon x vremena nepusenja a ujedno cete se podsetiti pa vam se ucvrsti zelja nakon evociranja uspomena.
Ajmo aktivno, pisite

E brate, ja se već 10 godina nakanjujem da ostavim duvan ... sve kao čekam neki specijalni momenat, a ne bih umeo ni da ga opišem. Zapravo, izgleda da nemam prave volje da to učinim.

Ne verujem u lekove i pomagala. Stvar mora da se desi u glavi ... Ne verujem u zavisnost od nikotina. Za mene je ova navika stvar uobičajenih pokreta, radnji. Način da sebi "ugodiš" bilo da se smiriš (poput okretanja brojanice) ili povećaš radost kad si u društvu i priči.

Neki strasni pušači su mi rekli da u momentu ostavljanja pa i dalje nisu imali nikakve organske ni psihičke krize. Dovoljno je bilo što su sebi rekli neću više , ali odlučno. Ne kao ono, da probam da ostavim ... to samo po sebi već govori da nema odlučnosti, nego varanje sopstvene savesti.

Ja znam da volim cigarete, ali već počinju često da mi smetaju. Zato se nadam tom "momentu" kad će moje JA da čvrsto odluči.

He, he... Novi avatar, al' opet mačka.

Pa, vidiš Laci, ja sam jednom tako ostavio i nisam krizirao.
Kada sam se ponovo navukao, i posle nekoliko godina hteo da ponovim istu stvar, prolazio sam kroz muke. Nije mi bilo jasno šta se dešava. Zašto sam onda mogao jednostavno da zgužvam kutiju i da ne pomislim na cigarete, a ovaj put sam ludio? Nisam mogao da se skoncentrišem ni na šta. Samo sam na cigarete mislio.
E, onda sam tražio objašnjenje toj pojavi. Fala Bogu, imamo internet i medicinske sajtove.

I tu saznam sledeće stvari:

Zbog sve agresivnije kampanje i zakona protiv pušenja, zadnjih godina sve veći broj ljudi je ostavljao cigarete. Duvanske kompanije su zabeležile enormne gubitke. Onda su morali da smisle način da zadrže postojeće, a i da što pre "navuku" nove, uglavnom mlade, pušače. Tako da su smislili da, pored svih sranya koje su trpali u cigarete, ubacuju i kombinaciju supstanci, koje izazivaju još jaču zavisnost.

U rangiranju bolesti zavisnosti, dugo godina neprikosnovena na prvom mestu bila je zavisnost od heroina. Sada, verovali ili ne, cigarete su heroin potisnule na drugo mesto. Heroin je i dalje opasniji i brže i sigurnije ubija, ali se sada lakše skinuti sa njega nego sa cigareta.

Ti receptori u mozgu, koji se pune supstancama iz cigareta i stvaraju osećaj zadovoljstva, u sebe najmanje primaju nikotin, a mnogo više onaj veštački "koktel" iz cigareta. Zato ljudi koji puše "škiju" mogu da ostave pušenje kad god požele. Mi koji kupujemo cigarete to ne možemo, bar ne bez velikih muka.

I sad, kažu lekari, koji se bore protiv bolesti zavisnosti, da oni nikome ne preporučuju da, u današnje vreme, ostavlja pušenje bez pomoći. Kažu da je to čist mazohizam, a i pitanje je koliko njih će istrajati u tome, i kakve posledice će imati (gojaznost, narušeni odnosi sa okolinom, popuštanje u radnim obavezama, itd.)

Zato oni preporučuju da se koristi neka hemijska zamena, a najviše njih se opredelilo upravo za ziban.
Tu su oni opisivali kako ziban deluje. On popunjava te receptore u mozgu i dugo se zadržava u njima. Tako se stvara veštački osećaj zadovoljstva, odnosno mozak je prevaren, jer ima osećaj da je dobio dozu opojnih sredstava iz cigareta. Zato ljudi koji pokušaju da puše uz ziban uglavnom gase cigaretu čim je zapale, jer im ne prija. Imaju osećaj kao da su prepušili, pa onda na to ponovo zapalili. Sigurno vam se to nekad desilo, pa ugasite cigaretu posle dva-tri dima.

Jedino što lekari preporučuju da se za vreme terapije zibanom ne konzumira kafa, jer ona uveliko smanjuje njegovo dejstvo.

To je ono što sam ja isčačkao sa interneta. Sad mi još preostaje da uštekam koju hiljadarku i kupim ziban, pa ćemo da vidimo...

Vi koji ste ostavili cigarete na duze vremena najbolje znate koje su dobrobiti ostavljanja. Evo ja jos nisam to iskusila, zato nemojte mnogo da razlisljate nego izvolite da nama taze pacijentima opisete sta se s organizmom desava nakon x vremena nepusenja a ujedno cete se podsetiti pa vam se ucvrsti zelja nakon evociranja uspomena.
Ajmo aktivno, pisite

Sve vise mi deluje da neces uspeti da ostavis pusenje. Mnogo razmisljas i pises o tome.
Hajde pocni opet da pusis, pa da te malo zezam!
Obozavam da zezam one koji pokusaju da ostave pusenje, pa ne uspeju.:hahaha:
A imaju uvek razlog, te poceo rat, te umrla im baba, te sestra im se porodila, te brat im otisao u vojsku, te pali su na ispitu, te sef ih iznervirao, te palo im na pamet da zapale u nekom drustvu a jadni nemaju pojma zasto, te eksperimentisu da li ce ih, ako zapale jednu cigaretu, povuci da puse na dalje i hiljadu drugih razloga, ali je vazno da postoji opravdanje.:thumbdown:

Sve vise mi deluje da neces uspeti da ostavis pusenje. Mnogo razmisljas i pises o tome.
Hajde pocni opet da pusis, pa da te malo zezam!
Obozavam da zezam one koji pokusaju da ostave pusenje, pa ne uspeju.:hahaha:
A imaju uvek razlog, te poceo rat, te umrla im baba, te sestra im se porodila, te brat im otisao u vojsku, te pali su na ispitu, te sef ih iznervirao, te palo im na pamet da zapale u nekom drustvu a jadni nemaju pojma zasto, te eksperimentisu da li ce ih, ako zapale jednu cigaretu, povuci da puse na dalje i hiljadu drugih razloga, ali je vazno da postoji opravdanje.:thumbdown:

Hocu hocu he he he :whistling:
Ne padam na tvoje provokacije, vec ih dovoljno imam od koleginice (btw OPET me zvala na cigaretu danas!):dontunderstand:
Ne pusim ne pusim ne pusim
Jao Pedja samo ako ti propusis.....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back