Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citam vas vec neko vreme, pa sam odlucila da vam se pridruzim :). Sebe mogu svrstati u teske pusace, one koji nisu ni svesni kada pale cigaretu i tako odu dve kutije (nekad i vise) dnevno. Ako na to dodam da imam nekih 50 i kusur kila onda je to prilicno velika doza nikotina za mene. I tako sam odlucila da ostavim cigarete... Prvo sto mi je palo na pamet jeste da ja u njima ne uzivam inace bi se setila svake cigarete koju zapalim u toku dana. Setim se samo one koju zapalim posle duzeg vremena uzdrzavanja. Drugo, ako sam tako teski pusac, zasto se ne budim nocu da zapalim cigaretu. Posto trenutno ne radim, blago meni mogu da spavam po 10 sati, a cigaretu u zivotu nisam sanjala :). I tako sam odlucila da ih ostavim. Izdrzala sam 7 dana bez ikakvih problema i onda zapalila eto tako iz ciste svoje gluposti jer sam se uplasila da cu uspeti. :dash: . Dobro, da sam budala, budala sam ali to se da ispraviti. Gurala sam do cetvrtog dana i zapalila. Ali, sada znam da se to uvlacenje dima u pluca koje mi pusaci zovemo uzivanje zove gusenje! Sta je onda u njima lepo?

:super:Prava tema za mene...

Ja sam nekoliko puta pokushavala da ostavim cigarete, i za sada mi je ovo najveci uspeh. Danas mi je tek 20. dan kako ne pushim. Trudim se maksimalno da se ne vratim na to djubre. Iako znam koliko je shtetno, znam koliko mami. Pushachi me razumeju.

Moj otac je ostavio cigarete 4 godine, a onda se ponovo vratio na njih. Zashto? Volela bih da znam zashto nas cigarete toliko mame.

Trenutno praktikujem to, da kada mi se pripushi, pojedem neshto...ili se davim u suncokretu...pa sad...bolje hrana nego cigarete...a to shto cu da se usvinjim na taj nachin....ne znam...Ali ovako izdrzavam bez cigarete. VEca iskushenja sam zaobishla ovoga puta...ali da li cu uspeti?
:?::aaa:

Ja sam nekoliko puta pokushavala da ostavim cigarete, i za sada mi je ovo najveci uspeh. Danas mi je tek 20. dan kako ne pushim. Trudim se maksimalno da se ne vratim na to djubre. Iako znam koliko je shtetno, znam koliko mami. Pushachi me razumeju.

Moj otac je ostavio cigarete 4 godine, a onda se ponovo vratio na njih. Zashto? Volela bih da znam zashto nas cigarete toliko mame.

Trenutno praktikujem to, da kada mi se pripushi, pojedem neshto...ili se davim u suncokretu...pa sad...bolje hrana nego cigarete...a to shto cu da se usvinjim na taj nachin....ne znam...Ali ovako izdrzavam bez cigarete. VEca iskushenja sam zaobishla ovoga puta...ali da li cu uspeti?

Iskreno ti želim da uspeš.
A, to za tvog ćaleta, samo govori da sam bio u pravu kada sam nekoliko postova ranije pisao o demonu koga smo jednom pustili u sebe i nikada ne možemo da ga izbacimo. Jedino što možemo je da ga dobro utamničimo i pazimo da se nikada više ne oslobodi.

EEEj, bre... 4 godine, pa se čovek opet navukao.

Ja sam nekoliko puta pokushavala da ostavim cigarete, i za sada mi je ovo najveci uspeh. Danas mi je tek 20. dan kako ne pushim. T
Kako to misliš TEK 20 dana?!?:D Pa tih 20 dana je prva granica kada stvar postaje mnogo lakša. U stvari, već si uspela
c018.gif
Bravo!!!
.
ali da li cu uspeti?
Aham
c013.gif

Citam vas vec neko vreme, pa sam odlucila da vam se pridruzim :). Sebe mogu svrstati u teske pusace, one koji nisu ni svesni kada pale cigaretu i tako odu dve kutije (nekad i vise) dnevno. Ako na to dodam da imam nekih 50 i kusur kila onda je to prilicno velika doza nikotina za mene. I tako sam odlucila da ostavim cigarete... Prvo sto mi je palo na pamet jeste da ja u njima ne uzivam inace bi se setila svake cigarete koju zapalim u toku dana. Setim se samo one koju zapalim posle duzeg vremena uzdrzavanja. Drugo, ako sam tako teski pusac, zasto se ne budim nocu da zapalim cigaretu. Posto trenutno ne radim, blago meni mogu da spavam po 10 sati, a cigaretu u zivotu nisam sanjala :). I tako sam odlucila da ih ostavim. Izdrzala sam 7 dana bez ikakvih problema i onda zapalila eto tako iz ciste svoje gluposti jer sam se uplasila da cu uspeti. :dash: . Dobro, da sam budala, budala sam ali to se da ispraviti. Gurala sam do cetvrtog dana i zapalila. Ali, sada znam da se to uvlacenje dima u pluca koje mi pusaci zovemo uzivanje zove gusenje! Sta je onda u njima lepo?

Kada ovako nesto procitam prosto se divim sebi sto nikada nisam pusio. Drago mi je sto nikotin ne vlada amnom. Volim sto ne pusim. Uzivam u tome. Drago mi je sto ne brojim dane mesece i godine od kako pusim ili ne pusim. Radostan sam sto mi nikada ne smrdi iz usta, niti mi smrde prsti. Rasterecen sam jer ne moram da tupim mozak o prestanku pusenja. Srecan sam sto ne moram stalno da nosim sa sobom paklu cigareta i upaljac, sto ne moram u autobusu da razmisljam kada ce da napravi pauzu da bi pusio, sto ne moram kad negde odem da pitam da li je dozvoljeno pusenje i da se ustrucavam da zapalim, sto nisam nepozeljan u prostorijama gde je zabranjeno pusenje, sto dok gledam pozorisnu predstavu ili film u bioskopu ne moram da razmisljam kada ce kraj, pa da cim izadjem iz sale zapalim cigaretu, sto necu morati svojoj deci da objasnjavam kako je pusenje stetno, ali ja sam budala pa pusim, sto kad se zakasljem niko ne moze da mi prebaci da je to od pusenja, sto kad me neko pita da li pusim ja ponosno mogu da odgovorim: ,,NE".
Ja sam strastveni nepusac.:super:

Nadam se da će sledeći tekst našeg poznatog molekularnog biologa i genetiara (živi i radi u Americi) biti veoma interesantan pushačima, novajlijama nepushačima ali i apstinentima.

Pročitao sam davno u listu "Galaksija" da su engleski naučnici utvrdili kako pušenje utiče na dobijanje karcinoma. Navodno protein nazvan p53 reguliše deobu ćelija a nikotin ga blokira i ćelije počinju nekontrolisano da se dele. Da li je to potvrđeno?

Zna se mnogo toga o tome kako pusenje utice na stvaranje karcinoma, i ne radi se o jednom procesu. Veliki deo price je takozvani oksidativni stres, koji je glavni razlog zbog koga pusenje (osim raka) uzrokuje i srcana oboljenja.

Dobar deo price su i specificni toksini. Na primer, benzopiren: ovaj nuzprodukt duvanskog dima hemijski reaguje sa DNK molekulima, stvarajuci adukte koji se tesko popravljaju (tj. lako se popravljaju, ali sistemi za popravku DNK u procesu popravke cesto naprave novu gresku u sekvenci, tj. izazovu mutaciju).

Ova dva razloga su verovatno glavna u vezi cigareta sa raznim rakovima osim raka pluca (sansa prakticno svih rakova, pogotovo raka pankreasa, raste kod pusaca).

Nikotin sam po sebi igra relativno malu ulogu. Postoje podaci po kojima nikotin blokira apoptozu; koncept koga verovatno treba objasniti malo detaljnije.

Postoje, generalno, dva osnovna nacina na koje celija moze da umre. Prvi je nekroza: ostecena celija se prosto raspadne, izlivajuci svoj sadrzaj na povrsinu okolnih celija i nanoseci dodatnu stetu. Nekroza se dogadja, recimo, kod opekotina, ili u inficiranim ranama, i ona je uzrok zbog koga takve povrede zarastaju teze i sporije.

Drugi nacin je apoptoza: celijsko samoubistvo. U ovom slucaju, pocinje se od signala. Signal moze biti zestoko ostecenje DNK - celija uvidi da ne moze da prezivi sa ovolikim ostecenjima. Takodje, moze se raditi o fizickom ostecenju, a cesto i o programiranoj smrti celije potrebnoj za razvoj neke strukture (u toku razvoja organizma, mnoge stvari se proizvode tako sto celije u odredjenim oblastima izvrse apoptozu; recimo, u toku razvoja ljudskog deteta prsti postaju razdvojeni tako sto celije koje ih povezuju izvrse apoptozu).

Signal za apoptozu izaziva kompleksnu seriju reakcija u kojima celija unisti sopstvenu DNK, razori opasne strukture (recimo lizozome i peroksizome), "upakuje" otpatke u delove membrane, i raspadne se na delove kontrolisano. Okolne celije ostaju neostecene.

Lepu i jednostavnu animaciju ovih procesa mozes da vidis ovde:

http://www.whfreeman.com/kuby/content/anm/kb04an01.htm

Apoptoza je od ogromne vaznosti. Po nekim procenama, svako od nas "dobija rak" oko dvadeset puta na dan - tj. neka od triliona celija u nasem telu postaje kancerogena. Ali vecina tih celija primeti da su ostecene, i samounisti se kroz apoptozu; preostalih par celija detektuje nas imuni sistem, i unisti ih pre nego sto stignu da se razmnoze.

Razvoj raka, otud, nije prosta stvar. Potrebno je ne samo da se akumulira niz genetskih ostecenja - u sistemima za kontrolu deljenja celije, u sistemima za kontrolu gresaka, itd. - vec je potrebno da omane i apoptoza, i da imuni sistem ne primeti sta se desilo...

Sad da se vratim na nikotin. Nikotin ume da ovo poremeti kroz inhibiciju nekoliko signala koji izazivaju apoptozu (ako se dobro secam, ovo pogotovo vazi za TNF, jedan od glavnih signala), sto dovodi do toga da celije koje bi inace izvrsile samoubistvo ostaju zive.

Ovo daje cigaretama strahovitu kancerogenost: ne samo sto izazivaju genotoksicni oksidativni stres, ne samo sto unose dodatne toksine koji sami direktno ostecuju DNK, vec povrh toga sprecavaju da ostecene celije prepoznaju svoja ostecenja i uklone same sebe iz opticaja. Ostaje samo imuni sistem, koji je i sam pod stalnim pritiskom od strane oksidativnog stresa (koji izaziva sistemska zapaljenja svuda i svagde; ta zapaljenja sama po sebi vode do dodatnih problema, recimo ateroskleroze).

Veza sa p53 je mnogo slabija, bar koliko vidim (nisam detaljno pratio). Izlaganje nikotinu na neki nacin smanjuje nivo p53 prisutan u celiji. Ali ovo je kompleksan sistem, i tesko je razaznati da li to zaista ima efekt (i koliki je uticaj na aktivni deo p53 u nukleusu). Za sada, rekao bih da je ovo mozda jos malo pridonosi toksicnosti cigareta.

Ono sto ostaje kao nezaobilazan zakljucak je da je pusenje verovatno apsolutno najgora stvar koju covek moze sebi da uradi.

Jedes dosta voca kad ti organizam zahteva secer..i istripuj se na neki sport:super:

demon-prava rec:ok:
uplasila sam se da cu uspeti-jedan od cestih razloga:ok: jer ako uspes imas sanse da ne uspes i razocaras i sebe i okolinu(to sam bar tri puta uradio i posle je jos teze ostaviti)
Dobro dosli svi i novi i stari
Iwan91? gde si prijatelju pritisni malo....
Barbiko uz takav nick pazi se kilaze kad ostavljas ....prvi put sam se za 5 -6 meseci ostavljanja ugojio oko 25kg (old fisherman i Halls-bombonice) I onda rekoh sebi dzaba stedim na cigaretama kad kupujem garderobu,bolje srcka od pusenja nego od kilaze.....ma hiljadu razloga...
Evo istice i sesti mesec i drzao sam se ,ali sad sam dobio 2kg i vec mi je kriza veca i vec razmisljam da mesto sladoleda uzmem onaj mali lepi od 10 light marlboro.....
E onda sednem na total gym i drndam do ujutro .....
Dobro dosli svi verujte da se moze....
Rece u sesto mirisljavom mesecu onaj koji je pusio preko 3 pakle,ustajao nocu da zapali i sl....

Da znaš da nije daleko od toga. Mnogo čačka mečku. :mrgreen:

Jeste, bas nesto razmisljam da propusim, pa da onda prestanem da pusim i pravim se vazan kako sam uspeo da prestanem. Pa onda ide ono: Ura, izdrzao sam 7 dana! Prodje malo vremena, a ja: Evo vec 20 dana ne pusim, pa ja sam car!
I tako dok brojim sitno, ide nekako, ali kad prodju 4 godine ja zapalim onako iz zezanja da proverim da li cu se navuci i navucem se. Onda bude ono: Jao budalo, ko te je terao da eksperimentises?
TAJ FILM NECETE GLEDATI!:hahaha:

Pedja, ja sam oho lepkom lepila po kuci zabranjeno pusenje da bi ih se calac ostavio ;).
Inace, nemam problema ni u pozoristu, ni na putu, ni u bioskopu, ni na casovima... ni ne pomislim na cigaretu kada znam da ne mogu da je zapalim... ali kada znam da mogu... A brojanje dana dobro dodje jer kada kazem sebi da je peti dan (ako ne recunam varanje sa jednom cigaretom) to lepo zvuci pa mi je zao da zapalim.

Jeste, bas nesto razmisljam da propusim, pa da onda prestanem da pusim i pravim se vazan kako sam uspeo da prestanem. Pa onda ide ono: Ura, izdrzao sam 7 dana! Prodje malo vremena, a ja: Evo vec 20 dana ne pusim, pa ja sam car!
I tako dok brojim sitno, ide nekako, ali kad prodju 4 godine ja zapalim onako iz zezanja da proverim da li cu se navuci i navucem se. Onda bude ono: Jao budalo, ko te je terao da eksperimentises?
TAJ FILM NECETE GLEDATI!:hahaha:

Cim ti toliko volis ovu temu, mora da ti je to plan:rotf:

Vi koji ste ostavili cigarete na duze vremena najbolje znate koje su dobrobiti ostavljanja. Evo ja jos nisam to iskusila, zato nemojte mnogo da razlisljate nego izvolite da nama taze pacijentima opisete sta se s organizmom desava nakon x vremena nepusenja a ujedno cete se podsetiti pa vam se ucvrsti zelja nakon evociranja uspomena.
Ajmo aktivno, pisite
Već 6 g. ne palim. Evo koje su dobrobiti, uz napomenu da sam ja uz duvan batalio i meso, tako da se uglavnom hranim povrćem i voćem, a ređe mlečnim proizvodima, ribom i jajima.

Kao prvo, fenomenalan osećaj pucanja od zdravlja, skoro kao da bi mogao leteti! :D Dalje, iz cuga izađem na 11 (nema više) sprat bez zadihanosti. Onda, čitav ljeni dan mogu raditi teške fizičke poslove (kao koševina), bez pauze (!) osim za jelo. I tako svaki dan. Iz cuga, skoro bez počivanja, prepešačim 50 km. To su samo neke od prednosti nepushenja.

I sugurno lakse ustajes ujutru? Ja imam taj problem, tesko se budim, jer to isto povezano s cigaretama?
Sada otkad ne pusim pijem ujutro grejpfrut umesto kafe ali i dalje mi je tesko budjene (iako legnem najkasnije oko ponoci)

Možda si večernji tip? Ima ljudi koji su ujutro odmah orni za rad, ali uveče ili ne mogu da ostaju budni do kasno, ili im opasno pada koncentracuja. A ima i onih koji se ujutro (ma kad to "jutro" bilo) teško rasanjuju, ali zato uveče najviše vole da rade, uče... i mogu da ostaju dugo budni. Ako ne ležeš posle ponoći, sve je to u granicama normale. Ako si manje spavala dok si pušila, onda je spavanje način na koji se osrganizam oporavlja - naše telo i psiha se obnavljaju za vreme sna. :heart::bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back