Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zivot je tako lep dragocen,neponovljiv.
Ubijate sebe i druge zbog cega? zbog ogavnog dima.
Nemojte se uplasiti ako vas uhvati kriza pregurajte je i nema vise povratka.
To je barem vasa odluka koju najlakse mozete doneti samo ako hocete.
Najbolje je ako imate podrsku od prijateljai okoline.
Licemerni su ljudi koji vas odvracaju i nude vas sa cigaretom.
Prosetajte se do bolnice i posetite one tuzne i jadne ljude kojima je duvanski dim
uzeo zivot.E stavite se u njihovu situaciji.
Pomislite da ste vi tamo i da eto imate poslednju priliku da se izvucete.
Svako od njih bi voleo da je zdrav i da je u prilici da napravi izbor koji imate vi.
Lepo je ziveti,a jos lepse biti zdrav.
Zivot zdravog coveka je blago neprocenjivo sve mozete i nista nije nemoguce.

hvala ti...znam da ovde imam podrsku i zato sam i dosla...a danas ludim...evo 5 je dan...samo jedem,jbt ovo je neverovatno.pijem tecnosti ko luda...po 3l dnevno i pokusavam da umesto slatkisa jedem voce.ludim..tako bih volela da zapalim......aaaaaaaaa..podrska,potrebni ste mi....kriza me drmaaaaaaaaaaaaaa
prvi put sam zapalio cigaru u 30-toj, pre god. dana sam prestao, cisto ajde da i ja ostavim ovo g...o i nakon par dana sam govorio i mislio, eh i ja sam to nekada pusio... jednostavno se kaze e necu da zapalim nedelju dana, ili mesec isl. a onda dan-dva ranije se produzava rok i... to je to

Probaj ovako: Skloni sve upaljace,pepeljare i kutije iz kuce. Na krov zgrade ili kuce odnesi jednu NEOTVRENU kutiju nekih cigareta koje ne volis, jednu pepeljaru i jedan upaljac i komad krede.(Ili na neko drugo mesto VAN kuce, gde nije bas lako dostupno,pa ce da te mrzi da se cimas). Kazi sebi ovako: Necu da pusim. Ali ako me bas uhvati kriza,mogu da odem i popnem se na krov i ispusim pola cigarete kad god hocu.Kredom nacrtaj recku i datum. Tako ces da umanjis strah od kriza. Ako u tom pocetnom periodu i zapalis koju(samo ako je neizdrzivo), nije strasno.Posle nekoliko meseci zamoli nekog da ode na krov i baci ostatak kutije da te ne mami.
Jutarnja cigareta je znak zavisnosti od nikotina: 8 sati se tvoj organizam cistio. Samo odlazi taj trenutak kad ces zapaliti tu prvu sto duze mozes. Cim se probudis popij puno vode,dehirirao si od sna pa ti se traze cigarete umesto vode, a i sa vodom brze ispiras ostatke nikotina iz tela. A onda prestani da pusis.Lako je. Posle samo tri dana si prebrodio sve.

paperino:
Zivot je tako lep dragocen,neponovljiv.
Ubijate sebe i druge zbog cega? zbog ogavnog dima.
Nemojte se uplasiti ako vas uhvati kriza pregurajte je i nema vise povratka.
To je barem vasa odluka koju najlakse mozete doneti samo ako hocete.
Najbolje je ako imate podrsku od prijateljai okoline.
Licemerni su ljudi koji vas odvracaju i nude vas sa cigaretom.
Prosetajte se do bolnice i posetite one tuzne i jadne ljude kojima je duvanski dim
uzeo zivot.E stavite se u njihovu situaciji.
Pomislite da ste vi tamo i da eto imate poslednju priliku da se izvucete.
Svako od njih bi voleo da je zdrav i da je u prilici da napravi izbor koji imate vi.
Lepo je ziveti,a jos lepse biti zdrav.
Zivot zdravog coveka je blago neprocenjivo sve mozete i nista nije nemoguce.
Slazem se sa tobom ali donekle. Pusac sam vec 10 godina i svi u mom okruzenju su pusaci., Pokusavala sam da ostavim par puta. Nisam uspela jer volim cigarete, ali postujem i one koji ne puse, pa ne palim ako nekome smeta(obavezno pitam!) i nije mi tesko da sacekam. Ali se trudim da ne preterujem, tako da sam sa cele pakle, nekad i preko, na dan, uspela da smanjim na 5-6 dnevno. A sto se zdravlja tice, procitala sam da je mnogo gore biti nepusac u prostoriji u kojoj se pusi, nego aktivno "umereno" *******. A osim toga, zar nam je vazduh zdrav, voda, hrana? Ne pokusavam da se vadim ali to je zavisnost i tesko se leci, a pridike, popovanja i gledanje obolelih od raka ne pomaze. poz

novatorta:
. A sto se zdravlja tice, procitala sam da je mnogo gore biti nepusac u prostoriji u kojoj se pusi, nego aktivno "umereno" *******.
Pa i taj umereni se tu nalazi :shock: on je i aktivan i pasivan. To ne moze biti gore nego samo biti u zadimljenoj prostoriji.
A osim toga, zar nam je vazduh zdrav, voda, hrana?
Ma da, i ozonske rupe, pesticidi, globalno zagrevanje, dok su nam drugi krivi za sve, dobro je! ;)

novatorta:
Slazem se sa tobom ali donekle. Pusac sam vec 10 godina i svi u mom okruzenju su pusaci., Pokusavala sam da ostavim par puta. Nisam uspela jer volim cigarete, ali postujem i one koji ne puse, pa ne palim ako nekome smeta (obavezno pitam!) i nije mi tesko da sacekam. Ali se trudim da ne preterujem, tako da sam sa cele pakle, nekad i preko, na dan, uspela da smanjim na 5-6 dnevno. A sto se zdravlja tice, procitala sam da je mnogo gore biti nepusac u prostoriji u kojoj se pusi, nego aktivno "umereno" *******. A osim toga, zar nam je vazduh zdrav, voda, hrana? Ne pokusavam da se vadim ali to je zavisnost i tesko se leci, a pridike, popovanja i gledanje obolelih od raka ne pomaze. poz
Šta ti onda tražiš? Kad možeš tako onda ne pali nikako - svima smeta, pa i tebi!
Ta informacija je netačna. Šteti i posredno pushenje, ali mnogo više direktno.
Vazduh, voda, hrana... i mnogo toga još, biće zdraviji ako se manje puši i manje voze automobili. Ako si pročitala temu od početka mogla si zaključiti da nije zavisnost nego naivka i da se leči lakše od bilo koje druge bolesti. (Ne daj Bože da si iskusila pravu zavisnost, recimo od heroina).

@Luckystar74
Odlicno ti ide!
Cim ti mozes da napises "ne zelim da ponovo propusim" i kazes da krize nailaze ali i prolaze, ma kako dugo trajale - ti zaista napredujes. I svaka ti cast na borbi. Mnogi nisu imali toliko ceste i tako duge krize pa su ipak poneki poklekli. Ti neces, ubedjen sam.
Kad god te uhvati kriza, pokusaj da popjes casu-dve vode. Pomoci ce ti da cistis organizam i nekako se "zavaras" U tim momentima svakako nemoj raditi nista sto je bilo poveazno sa cigarertom (za mene je to bilo programiranje ili citanje novina na primer) Takodje, mozda pomogne neka ostra bonbona, mentol na primer ili Winerfresh.
I u svakom slucaju, kad naidje kriza, svrati ovamo i kuckaj poruku, nacice se neko da ti odgvori.
Veliki pozdrav.
Ne daj da dosadasnji trud padne u vodu, mozes ti to :)

luckystar74:
Vise od 2 meseca tj skoro 3 kako ne pusim...krize su neverovatne... opet....ja ne znam ko kaze da one kratko traju kod mene je to cela vecnost nekada i po 2 -3 sata ... ne znam vise sta cu... a ne zelim da ponovo propusim... bas, bas mi je tesko...
Nikako nemoj da posustaneš. Te krize traju neprekidno. Ja sam napunio 4 godine nepushackog staza i jednako mi je tesko (bas sada) kao i tebi. Senzacije u grlu ostaju doživotno. Stvar je u tome što sam se ja odvikao od pushenja, zaboravio na cigarete. To ćeš i ti postići. Poslušaj prethodne savete. Uvek će ti pomoći isčitavanje teme od početka.

Wow, pogresno ste me shvatili ili sam se pogresno izrazila. Zelim i hocu da prestanem, i verujem da mogu. Samo sam htela da kazem da nije dovoljno reci "gotovo, prestajem!", i gledati svakakve reklame o stetnosti duvana. Mislim da je delotvornija varijanta postepenog smanjivanja, cisto da se organizam navikne na manje doze nikotina. Tako ce se ublaziti simptomi apstinencije. A bitna je i samokontrola i disciplina. Ali opet, to je moje iskustvo i ne mora da znaci da ce i ostalima biti tako lakse. Pa ako sam zvucala tako da obeshrabrim sve one koji pokusavaju da ostave, izvinjavam se i navijam za njih. A ako ne uspe strategija " bacam paklu i nikad vise" evo jos jednog nacina.

novatorta:
Wow, pogresno ste me shvatili ili sam se pogresno izrazila. Zelim i hocu da prestanem, i verujem da mogu. Samo sam htela da kazem da nije dovoljno reci "gotovo, prestajem!", i gledati svakakve reklame o stetnosti duvana. Mislim da je delotvornija varijanta postepenog smanjivanja, cisto da se organizam navikne na manje doze nikotina. Tako ce se ublaziti simptomi apstinencije. A bitna je i samokontrola i disciplina. Ali opet, to je moje iskustvo i ne mora da znaci da ce i ostalima biti tako lakse. Pa ako sam zvucala tako da obeshrabrim sve one koji pokusavaju da ostave, izvinjavam se i navijam za njih. A ako ne uspe strategija " bacam paklu i nikad vise" evo jos jednog nacina.
Totalno pogrešno! Ni u jednom poroku se ne može ostati delimično. To je zabluda.
Treba bežati od poroka kao od Đavola.

evo me tu... proslo je juce je bas bilo grozno... ali to je zato sto sam sela da ucim... to je ona najgora stvar kod ljudi koji se zavaravaju da im nikotin povecava koncentraciju.... a ustvari samo se trujemo... pre neki dan oje drugarica kupuje ciagerete i ja tek onda skapiram da su digli cenu... moj budzet se sigurno za ova dva meseca povecao za 2-3000 din :) tek sada vidim koliko mi je para odlazilo na trovanje same sebe....

Secam se da sam nekoliko puta smanjivala cigare i pokusavala da ostavim, ali bih pokleknula posle nekoliko dana. Ljudi su mi masovno pricali o stetnosti duvana, govorili da prestanem, davali mi razloge zbog kojih bi trebalo to da uradim ali ja jednostavno nisam mogla. Milsim da mi zelja nije bila dovoljno jaka tada. Onda sam ustala jednom i rekla sebi da vise necu zapaliti i evo me sad- ne pushim skoro devet meseci. Sve ide iz glave i dobro je imati jak motiv i zelju. Definitivno svi ljudi treba da batale prokleti duvan sto pre. Mozda je nekome lakse da pocne sa smanjivanjem i odlicno ako tako uspeju, ali ja mislim da treba lepo sesti i razmisliti zasto to radis i jednostavno shvatiti koliko je to lose i prestati. Zvuci cudno i tesko, ali je zapravo mnogo lakse nego sto sam mislila da ce biti.

Znate sta svako neka radi sta mu se prohte sa svojim plucima i svojim organizmom.
Bilo bi lepo kada bi pusaci bili samo malo kulturniji pa da ne truju nepusace,imam masu prijatelja koji imaju malu decu a puse u istoj prostoriji to je veliki bezobrazluk i sebicluk,zamislite dokle ide to drogiranje s tim cigarama da ne stede ni svoju decu.
Jos jedan primer nekulture 100% pusaca ovde u Srbiji baca pikavce gde god stignu.a da ne govorimo o tome kad dođu u goste kod nepusaca u opste ne zarezuju sto se u toj kuci ili stanu ne pusi vec odmah cim uđe bez pitanja da li moze da zadimi i pogusi ljude u toj prostoriji vadi cigare i purnja ko lokomotiva.
Nikada mi nece biti jasno da u ovoj nasoj siromasnoj zemlji ljudi koji su siromasni piju i puse
izgovor im je nemastina i jadan zivot.
Neka ti alkoholicari i cigaroholicari prestanu da maltretiraju svoju decu, zene,nepusace i antialkoholicare.
Cigare i alkohol unistise Srbe i Srbiju.
Niko nema pravo da svesno unistava svoj i zivot svoje dece.
Alkoholicarima treba oduzeti vozacke dozvole do kraja zivota.
Pusacima treba podici cenu cigara troduplo jer pusiti sa prosecnom platom od 15 hiljada dinara je smrt za budzet i organizam.

giselle:
Zanima me da li je tacno da se,kada prestanete s pusenjem ili napravite "pauzu", javlja veliki kasalj? I ima li posledica?

Naprotiv, ja sam tek nakon prestanka pusenja prestao da kasljem uopste (osim ako se prehladim, sto se nije skoro desilo)
Dok sam pusio, vrlo cesto sam ujutro dusu ispustao od kaslja kad se probudim, ali sam ipak uredno uzimao dozu otrova jos pre nego sto se i razbudim kako valja.
I u toku dana sam umeo veoma cesto da se zakasljem zbog divana.
Prilikom lezanja na jednoj strani umeo sam da se zakasljem, dok mi na drugoj nije smetalo.

Od kad ne pusim, ne kasljem uopste kako god okrenes :)

dvecigare.jpg

ovako zavrse zavisnici od cigara
drnkkngr-1.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back