Prvi put kada sam kupila Zyban i shvatila da deluje, jako sam se uplasila i izmislila sam da mi je problem nesanica i prestala da pijem lek i prvo sam puslia malo a posle-boze me oprosti. I onda sam pocela da radim na psiholoskoj zavisnosti,koja je ocito i tebi problem i sledeci put je bilo lako. Nesanice i nervozu sam resavala persenom, a blagu depresiju koja se javila nekim biljnim (kantarion) preparatom iz apoteke, zaboravila sam mu ime. Pola kutije je resilo taj problem.Jedan divan gospodin mi je jednom rekao:'Prestao sam da pusim pre 20 godina i imao sam krize. A onda sam sebi rekao da me nista ne moze naterati da pusim osim mene samog.' Moras naci svoje razloge da postujes sebe a ne cigarete. Evo ti neki od mojih razloga:
imam vise vazduha
pokretljivija sam
imam vise energije
ne lupa mi srce
manje sam naduvena
nisam stalno gladna
imam MNOGO vise vremena (preko sat i po na dan!)
cistija su mi kola
ne smrdi mi kuca
zubi su mi beli
bas me briga kada nemam pare za cigarete
bas me briga da li imam cigarete
SLOBODA!!!
lako se i brzo budim
misli su mi bistrije
bolje pamtim
lakse vozim
MOJE DETE JE SRECNO ZBOG TOGA
mirnije gledam u buducnost,verovatno necu imati rak i te gluposti
nisu mi vise zuti prsti
mogu da nosim minijaturne torbice
mogu da koristim obe ruke
izgledam kulturnije i smirenije
bas me briga da li je dozvoljeno *******
mogu u posetu nepusacima a da mi nije neprijatno
ne osecam se krivom
ne osecam se kao da nekoga ugrozavam
bas me briga koja trafika radi do kasno
osecam mirise
osecam ukuse
ne moram stalno da provetravam
mogu mnogo vise vremena da provedem sa detetom
cigarete mi vise ne diktiraju moje vreme(kad popusim, onda cu...)
bicu vitana i zgodna matorka
necu se osecati kao poluinvalid
tastatura od kompjutera mi je cista
mnogo mi je toplije zimi
ne padam u nesvest od vrucine tako brzo
nisu mi hladna stopala
ne smrdim kao pepeljara
radim vezbe bez gusenja
drzim dijetu bez problema
ne boli me stomak
imam mnogo vise samopostovanja (ma ja sam CARICA-MOGU SVE STO HOCU)
resavam probleme koji su me i naterali da pusim
nisam vezana za mesto gde se nalazi pepeljara
sex je mnogo bolji!
osecam se mocno i sposobno
ponosna sam na sebe!!!
...
ima ih jos milion ali sam prestala da ih zapisujem...
napravila sam i spisak kriticnih momenata u toku dana, situacije kada mi se pusi,pa sam pored napisala alternativno resenje za paljenje cigarete.Svrstala sam ih u nekoliko grupa: nikotinske(jutanja kad mi se trazi nikotin),besmislene(kada se upali crveno svetlo na semaforu) socialne (u kaficu,drugarica na kafi) NAGRADNE (nakon obavljenog posla,sexa itd)nervozne i iz dosade. Alternativne radnje su meni bile: lakiranje noktiju,pustanje muzike, slanje porukica,dorucak,u kaficu sam posmatrala nekog nepusaca i onda imitirala sve pokrete te osobe kada nisam znala sta cu s rukama,nosila tegljivu narukvicu da imam cime da se igram dok sedim, nosila sam olovku i blokce i zapisivala kako mi je kriza ali ce proci i najvaznije od svega

DALA SAM ONOM UNUTRASNJEM GLASICU KOJI MI JE GOVORIO'MA ZAPALI JEDNU,STA IMA VEZE' -IME OSOBE KOJU MRZIM. Kad mi se javi taj glas vidim sliku te osobe u mislima i kazem:"jes ti ces da mi kazes...."
Raspisala sam se. Evo toliko pa ti vidi. Razmisli sta sve dobijas. Zamisljaj sebe kao nepusaca. Probaj ponovo da ostavis. Nadam se da sam ti pomogla bar malo!!!