Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pipi Langstrumpf:
Meni je pomogao Zyban,hvala mu. Pusila sam 20 godina, ostavljala tri puta po godinu dana a onda shvatila da pusim tri do cetri pakle na dan i da nemogu da prestanem tek tako. Cula sam za Zyban, popila dve kutije, prosla sve: depresije,nesanice i ostalo i sada sam presrecan bivsi pusac. Sada o sebi razmisljam kao o "bivsem pusacu" a ne kao nepusacu. Zato sto je to bio glavni zez kad god sam pocinjala ponovo. Kao,sad sam nepusac, mogu jednu uz kafu nece mi biti nista. Sad mislim: ja sam bivsi pusac, bolje da se ne zezam s tim. Ponekad pogledam svesku u koju sam pisala sve razloge zbog kojih mi je lepo sto sam prestala da pusim- ima ih oko 60 za sad- kako se ne bih prevarila i ponovo propusila. Sad je evo godinu i po dana otkad ne pusim i mnoooogo je dobro.
Da li bi bila ljubazna i navela te razloge zbog kojih ti je lepo? Potrebno mi je to da cujem u ovom kriznom periodu. Zyban sam pila i prestala jer mi je stvarao nesanice sa kojima nisam mogla da se izborim. Nikada nisam imala problem sa spavanjem (hvala Bogu) i san mi je jako potreban, ali Zyban me iznurio i posle 10 dana sam prestala da ga pijem. 7 dana nisam pusila uopste a sada 7 vec zapalim po jednu do dve. Ne bih volela da se vratim na staro iako sam veliki postovalac cigareta (uzas), pa mi prica na temu podrske mnogo treba. Osecam se skroz bezveze. Znam da mi ni te 1 ili 2 cigarete ne trebaju ali mi trenutno prijaju a plasim se da ce me povuci i odvuci ponovo do cele pakle a to nikako ne bih volela. Mislim da nisam jos uvek spremna da ih se oslobodim za stalno, tako da se samo mucim. Nisam donela cvrstu odluku!

vanjusice,
zao mi je ako sam neprijatna, ali je ovo sto ti kazem istina i ti to znas. Sada bi ti mnogo vise prijalo da ti neko kaze da tih nekoliko cigareta i nisu problem, ali ti i sama znas da jesu.

Cini mi se da je kod tebe problem jos veci sto se ti deklarises kao "postovalac" cigareta. Razmisli...

Iskreno ti zelim da se oslobodis te zavisnosti, a zaista imam osecaj i da ces uspeti. Jos si malo slaba, ali dok se ti nama ovde redovno javljas, jasno je da jos nisi digla ruke od sebe.
Tu smo za tebe :P!!! Drzi se :P:P:P!!! Pozdrav!

Harmony:
To ti je vise nego izvesno :!:
(znam o cemu ti pricam, a znam i da niko jos nije ostavio duvan smanjujuci postepeno broj cigareta)

Ja sam tako ostavila cigarete pre deste godina smanjujuci sa pakle na 15, pa na 10, 5 i onda samo uz kafu... kada sam smanjila na jednu do dve dnevno rekla sam da mi ni to ne treba... imala sam krize ali izdrzala sam 10 godina po meni i dalje je to najbolji nacin ostavljanja tako sam uradila i sada i evo izdrzavam zato vanjusnjice samo napred meni je uspelo sto ne bi i tebi...

vanjusica:
Mislim da nisam jos uvek spremna da ih se oslobodim za stalno, tako da se samo mucim. Nisam donela cvrstu odluku!

Čini mi se da si sama sebi dala odgovor - nisi donela čvrstu odluku! Kada je doneseš, bači ćeš i te dve dnevno - do tebe je.
Ovde bar imaš podršku ako nigde drugde - kad pomisliš da zapališ, samo se zapitaj, da li meni to stvarno treba i koju potrebu zadovoljavam time? i možda se predomisliš.
Takodje, važna stvar - prestani o sebi da misliš kao o "poštovaocu" cigarete!!!!! ljudi su za poštovanje, a cigarete za bacanje :)
sve najbolje - možeš ti to! samo vera u sebe i čvrsta odluka!!!!

Prvi put kada sam kupila Zyban i shvatila da deluje, jako sam se uplasila i izmislila sam da mi je problem nesanica i prestala da pijem lek i prvo sam puslia malo a posle-boze me oprosti. I onda sam pocela da radim na psiholoskoj zavisnosti,koja je ocito i tebi problem i sledeci put je bilo lako. Nesanice i nervozu sam resavala persenom, a blagu depresiju koja se javila nekim biljnim (kantarion) preparatom iz apoteke, zaboravila sam mu ime. Pola kutije je resilo taj problem.Jedan divan gospodin mi je jednom rekao:'Prestao sam da pusim pre 20 godina i imao sam krize. A onda sam sebi rekao da me nista ne moze naterati da pusim osim mene samog.' Moras naci svoje razloge da postujes sebe a ne cigarete. Evo ti neki od mojih razloga:
imam vise vazduha
pokretljivija sam
imam vise energije
ne lupa mi srce
manje sam naduvena
nisam stalno gladna
imam MNOGO vise vremena (preko sat i po na dan!)
cistija su mi kola
ne smrdi mi kuca
zubi su mi beli
bas me briga kada nemam pare za cigarete
bas me briga da li imam cigarete
SLOBODA!!!
lako se i brzo budim
misli su mi bistrije
bolje pamtim
lakse vozim
MOJE DETE JE SRECNO ZBOG TOGA
mirnije gledam u buducnost,verovatno necu imati rak i te gluposti
nisu mi vise zuti prsti
mogu da nosim minijaturne torbice
mogu da koristim obe ruke
izgledam kulturnije i smirenije
bas me briga da li je dozvoljeno *******
mogu u posetu nepusacima a da mi nije neprijatno
ne osecam se krivom
ne osecam se kao da nekoga ugrozavam
bas me briga koja trafika radi do kasno
osecam mirise
osecam ukuse
ne moram stalno da provetravam
mogu mnogo vise vremena da provedem sa detetom
cigarete mi vise ne diktiraju moje vreme(kad popusim, onda cu...)
bicu vitana i zgodna matorka
necu se osecati kao poluinvalid
tastatura od kompjutera mi je cista
mnogo mi je toplije zimi
ne padam u nesvest od vrucine tako brzo
nisu mi hladna stopala
ne smrdim kao pepeljara
radim vezbe bez gusenja
drzim dijetu bez problema
ne boli me stomak
imam mnogo vise samopostovanja (ma ja sam CARICA-MOGU SVE STO HOCU)
resavam probleme koji su me i naterali da pusim
nisam vezana za mesto gde se nalazi pepeljara
sex je mnogo bolji!
osecam se mocno i sposobno
ponosna sam na sebe!!!
...
ima ih jos milion ali sam prestala da ih zapisujem...
napravila sam i spisak kriticnih momenata u toku dana, situacije kada mi se pusi,pa sam pored napisala alternativno resenje za paljenje cigarete.Svrstala sam ih u nekoliko grupa: nikotinske(jutanja kad mi se trazi nikotin),besmislene(kada se upali crveno svetlo na semaforu) socialne (u kaficu,drugarica na kafi) NAGRADNE (nakon obavljenog posla,sexa itd)nervozne i iz dosade. Alternativne radnje su meni bile: lakiranje noktiju,pustanje muzike, slanje porukica,dorucak,u kaficu sam posmatrala nekog nepusaca i onda imitirala sve pokrete te osobe kada nisam znala sta cu s rukama,nosila tegljivu narukvicu da imam cime da se igram dok sedim, nosila sam olovku i blokce i zapisivala kako mi je kriza ali ce proci i najvaznije od svega:D DALA SAM ONOM UNUTRASNJEM GLASICU KOJI MI JE GOVORIO'MA ZAPALI JEDNU,STA IMA VEZE' -IME OSOBE KOJU MRZIM. Kad mi se javi taj glas vidim sliku te osobe u mislima i kazem:"jes ti ces da mi kazes...."
Raspisala sam se. Evo toliko pa ti vidi. Razmisli sta sve dobijas. Zamisljaj sebe kao nepusaca. Probaj ponovo da ostavis. Nadam se da sam ti pomogla bar malo!!!
cool.gif

Svi koji zele ili moraju da ostave cigarete trebalo bi da znaju da se i kod nas pre par meseci pojavila vestacka cigareta,SUROGAT CIGARETA, koja simulira ******* i daje pravi dozivljaj sa sve "DIMOM", koji je zapravo vodena para, nena neprijatanog mirisa,stetnih i kancerogenih produkata,tako da je sa njom ma kako to neverovatno zvucalo ******* ZDRAVO , nema nikotinske krize kao ni onog poznatog momenta"sta da radim sa rukama?". Posle 15 godina pusackog staza ja sam od dve kutije dnevno dosla na jednu i po za dva dana i bolji nacin do sada nisam nasla.Jedino sto nikad necu prezaliti je to sto je nisam imala pre nego sto sam prvi put ostala u drugom stanju,ali nikad nije kasno i sad mogu da pusim a da time ne ugrozavam svoju decu!

Zašto si sanjak ovim postom (i to prvim) pokvarila post Pipi Langstrumpf koji je, do sada, najbolji post na ovoj temi? Zar ne shvataš da mu ovde nije mesto? Možeš da ga prebaciš na novu temu, recimo Alternativa za pushenje a najbolje bi bilo da ga odavde pobrišeš. Kod nas svaki dim izaziva alergiju i gušenje. Bez ljutnje.

sanjak:
Svi koji zele ili moraju da ostave cigarete trebalo bi da znaju da se i kod nas pre par meseci pojavila vestacka cigareta,SUROGAT CIGARETA, koja simulira ******* i daje pravi dozivljaj sa sve "DIMOM", koji je zapravo vodena para, nena neprijatanog mirisa,stetnih i kancerogenih produkata,tako da je sa njom ma kako to neverovatno zvucalo ******* ZDRAVO , nema nikotinske krize kao ni onog poznatog momenta"sta da radim sa rukama?". Posle 15 godina pusackog staza ja sam od dve kutije dnevno dosla na jednu i po za dva dana i bolji nacin do sada nisam nasla.Jedino sto nikad necu prezaliti je to sto je nisam imala pre nego sto sam prvi put ostala u drugom stanju,ali nikad nije kasno i sad mogu da pusim a da time ne ugrozavam svoju decu!

сурогат је сурогат и више ми личи да има обрнути ефекат да од непушача постепено прави пушача :((((((((

а ја ти од свег срца желим да што пре потпно постанеш бивши пушач ,))))

Surogat cigarete...mozda u periodu kada se razmisljas da ostavis moze pomoci malo. Mozda.Cujem da je skupa i mislim da nije vredna tih para. Sta postizes s njom?Da se ZAVARAS da pusis. Ako si u tom stanju svesti da smatras da ******* nije dobro- a smatras,inace ne bi nabavila surogat- onda se izbori i prestani skroz. Ili pusis ili nepusis. Znas da to nije dobro za tebe,pa smanjujes prevarom- to je cini mi se (nemoj se ljutiti) besmislica. I jedna cigareta je stetna. I jednoj robujes na isti nacin,a mucis se da ne popopusis one preostale. Ostajes psihicki zavisnik od cigareta. I dalje ih smatras vrednim. I dalje mislis da bez njih nisi kompletna i kompetentna. To je onaj tuzni deo. Nikotinske zvake i flasteri rade na istu foru, samo sto podrzavaju nikotinsku zavisnost. Svejedno je da li unosis nikotin putem zvake ili cigarete,poenta je u tome da ga unosis i kod surogata da hendikepiras ruku drzanjem cigarete.. Dakle, to su prevare koje skupo placamo. Ja sam probala sa biljnim (joj kako smrde!!) cigaretama iz apoteke. To mu dodje jos bolji surogat ali onda zakljucis da je prava stvar mnogo bolja od surogata. Treba se prvo dogovoriti sam sa sobom: hocu da pusim/necu da pusim. Sredine nema. Nemozes biti malo pusac. Ako odlucis da pusis,pusi. Ne bacaj pare na skupe surogate jer nista nisi postigla s tim-ostala si pusac sa svim ogranicenjima i posledicama. Ako si zakljucila da ******* nije dobro za tvoju decu i tebe-prestani. Veruj mi, lakse je prestati nego smanjiti pa se konstantno boriti sa zeljom i potrebom. Ja sam prestala( a pusila sam nenormalno)a to znaci da SVAKO MOZE DA PRESTANE.

U pitanju je iskljucivo ritual, a ne potreba. Znaci, nije ti potreban nikotin posle sexa vec VODA,HRANA, ODMOR ili RITUAL. Vidis, stvar funkcionise ovako: u tvom mozgu postoji unutrasnji glas koji ne dozvoljava da se osecas lose. To je u vegetativnom nervnom sistemu (dakle van nase svesti) i kada ti nesto fali, taj glas vrsi proveru simptoma. Ako si gladan, konstatuje simptome gladi i pocinje da trazi resenje za problem. Kada u svojoj "arhivi" nadje resenje, taj glas ti kaze: gladan si, idi pojedi nesto. E, kod pusaca taj glas je napadnut i izvitoperen nikotinom i laze. Kaze ti "hm, nije ti dobro sigurno ti treba cigareta bice ti bolje." I da znas da taj glas ostaje lazljivac i kada prestanes da pusis,zato mnogi propuse ponovo. Potrebno je da steknes SVESNU kontrolu nad tim glasom i da ga odvojis od svojih pravih potreba i zelja. Moras ponovo da ucis da prepoznas simptome gladi,zedji i umora i da ih svesno regulises. (To nije lako, zato se mnogi ugoje) Posle sexa- fizicke aktivnosti- treba ti VODA dehidriras sigurno,mozda cak i hrana. Predlazem ti ritualno ispijanje nekog ukusnog napitka i cokoladicu posle sexa, nakon toga odmaranje u zagrljaju.Sta je jos bitno: da odvojis pojam "zapaliti cigaretu" - od pojma " osecati zadovoljstvo". Zasto da kvaris sex smradom dima i gusenjem? Da li bi posle trcanja zapalio cigaretu? Fora je sto nam je dok smo pusaci cigareta posle apstinencije posebno potrebna da zadovolji nasu fizicku zavisnost. Za vreme sexa ne drzis cigaretu u ustima, zar ne? Ni dok jedes? Spavas? Svi pusaci ce ti reci da im je najlepsa cigareta posle jela,sexa i jutarnja. Ali kada se odviknes (a to brzo ide! Tri dana-zato sto je nikotin najbrza droga-brzo stize do mozga i brzo prestaje dejstvo-zato pusimo jednu za drugom) ti vise nemas fizicku potrebu za istom,samo secanje da ti je bilo olaksanje kada je zapalis. To ti je onda kao da koristis kapi za nos i kada prodje prehlada. Sex je mnogo bolji bez cigarete-ne razmisljas o momentu kada ces je konacno zapaliti, a i kod muskaraca erekcija traje duze i bolje. To je zbog prohodnosti krvnih sudova.

Probaj da se koncentrises i izbegnes tog djavolcica u sebi u fazonu:"Nisi ti jaci od mene,u inat tebi necu da razmisljam o cigareti,mislicu na nesto sto me opusta i cini srecnom i zdravijom,a to sigurno nije cigareta!"
Zamisli nesto lepo,napuni kadu,dodaj mirisljave soli ili napravi mnogo pene,pusti laganu muziku i uzivaj.Sve je u nacinu razmisljanja.Psiha je sistem sam sa sebe,a sve polazi odatle.Svaka cast Pipi dugoj carapi sto je na tako jednostavan nacin to objasnila,ni ja ne bih umela bolje heheheh :lol:
Flasteri,zvakice,surogati,sve je to u sustini placebo efekat.Prosto.Odluka je tvoja i to radis zbog sebe.Robovati navikama ti umnogome pogorsava kvalitet zivota i zdravlja,bilo da je to nikotin,kafa,slatkisi,brza hrana,alkohol,droga what ever!Evo ja npr.Ja sam dijabeticar 10 god.i bivsi pusac.Nije bilo lako odreci se u momentu i slatkisa i cigareta i odmeravati svaki gram i kaloriju i pokusati ostati normalan i psihicki stabilan u tim trenucima.Za suocavanje sa samim sobom treba mnogo hrabosti.Cega sam ja sve morala da se odreknem :| u korist sebe ,ali sam uspela i presrecna sam zbog toga :-D .
Dokazala sam samoj sebi da hocu i mogu sve sto pozelim a to mi je i dan danas najveca nagrada!Ne treba mi ni cokolada ni cigareta ni jo..t ni vino ni pizza ni dupla kafa u XXXL solji da bi se osecala dobro.To zavisi od mene.Ja se osecam dobroooooooooo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back