Ako si izdrzala 5 dana, izdrzaces jos. nema razloga da popustis sada, kad si donela odluku da prestanes da pusis. Cemu si onda pocinjala ako nisi spremna na promene?
Pokusaj da u svakodnevnici jednostavno isbrises cigaretu u psiholoskom smislu. Ako si malo pratila sebe, primetila si da postoje radnje koje ti vise bude secanje na cigaretu i one koje nemaju niakav utcaj na tvoj osecaj zelje za pusenjem.
Kod mene je to bilo sedanje za racunar i citanje poste ili razmatranje nekog programerskog problema. Dalje, dok sedam u fotelju da pratim vesti ili fudbal. Takodje, citanje dnevne stampe uz kaficu je dusu dalo za cigaretu.
Kad sam te i jos poneke situacije prepoznao kao takve, u slicnim sam onda situacijama obracao posebnu paznju da radim i bavim se necim sto nema veze sa cigaretema. Uveo sam male mentol bombonice, zatim kad bi da se masim za cigaretu, na tom mestu sam imao olovke da ih ne mogu promasiti. kad sedam da gledam vesti, odmah bombonica i druga fotelja od uobicajene.
To je neko vreme trajalo i mnogo mi je pomoglo.
Sada sam opet u staroj fotelji, ne uzimam toliko bombonice, pijem kafu kad mi prija i na cigarete sam potpuno zaboravio u smislu zelje. Setim se naravno pusackog staza, ali svaki puta slavim sto sam nepusac.
Mozes to i ti, siguran sam.
jedna je stvar da mozda jos imas zelju za cigaretom, ali svaki puta se zapitaj i definisi: sta dobijas i ako zapalis, a sta dobijas ako potpuno ostavis duvan? Videces da je na desno strani jednacine toliko mnogo pluseva da je bas besmisleno ne nastaviti put kojim si krenula